Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AccessAdobe photoshopAlgoritmiAutocadBaze de dateC
C sharpCalculatoareCorel drawDot netExcelFox pro
FrontpageHardwareHtmlInternetJavaLinux
MatlabMs dosPascalPhpPower pointRetele calculatoare
SqlTutorialsWebdesignWindowsWordXml

EPI Info - Biostatistica

calculatoare

+ Font mai mare | - Font mai micEPI Info - Biostatistica

Este un set de programe pentru analize statistice, orientat spre domeniul medical (Epidemiology Information - versiunea 5.00 - Aprilie 1990).A fost realizat in ideea de a permite introducerea datelor obtinute in urma unor studii epidemiologice in asa - numite chestionare, si generarea usoara de rapoarte intr-o forma bine stabilita care sa contina date cat mai complete legate de evolutia unei epidemii / boli. Permite realizarea de baze de date pentru supravegherea evolutiei unor boli, baze de date cu multiple fisiere si inregistrari. Include caracteristici folosite in mod uzual de catre epidemiologi in programe statistice ca SAS si SPSS si in programe de baze de date ca dBASE sau FOXPRO; este shareware (folosire si distribuire gratuita).

1. Structura ferestrei principale

Fereastra principala care se deschide odata cu lansarea in executie a programului EPI (Figura 8.74) este structurata in trei zone distincte:

In partea de sus: se da o descriere generala a programului (versiunea curenta, numele complet si institutiile care au colaborat la realizarea lui);

In partea stanga: In caseta Programs sunt indicate principalele utilitare puse la dispozitie de sistem;

In partea dreapta: In caseta Description este data  o descriere a efectului acestor utilitare si a modului de folosire a lor;

Figura 8.74. Fereastra principala in EPI

Pentru a selecta oricare dintre utilitarele disponibile se folosesc sagetile + <ENTER> (activarea utilitarului respective); in momentul in care este selectat un utilitar, in zona "Description" va fi afisata descrierea sa.

Pentru a se iesi din EPI se foloseste tasta F10.

Programul contine urmatoarele utilitare:

EPED: un procesor de cuvinte rudimentar, care permite realizarea urmatoarelor obiective:

crearea de chestionare - similare cu definirea parametrilor care vor caracteriza evolutia unei boli sau a unui fenomen, respective cu structura unei baze de date;

editarea de texte si programe EPI Info;

accesul la sistemul EPIAID: un program de asistenta In pregatirea textului si In proiectarea unor investigatii epidemiologice.

ENTER: este programul pentru introducere de date (echivalent cu operatia de adaugare de inregistrari intr-o baza de date deja creata in FOXPRO).

produce in mod automat un fisier de date (.REC) folosind un chestionar (.QES) creat in EPED sau in alt procesor de cuvinte;

permite introducerea valorilor corespunzatoare variabilelor care seurmaresc in analiza statistica, modificarea acestor valori si memorarea lor pe disc;

permite chiar modificarea structurii / variabilelor BD, folosind un fisier .QES diferit, fara a afecta valorile deja introduse.

ANALYSIS: este un program de baze de date si statistica pentru manipularea si analiza variabilelor (inregistrarilor).

realizeaza listari, frecvente, tabele si grafice;

selecteaza si realizeaza operatii logice si matematice asupra valorilor variabilelor;

restructureaza datele si scrie noi fisiere, permitand chiar crearea de mici programe de sine-statatoare, scrise ca o succesiune de comenzi dintre comenzile disponibile, care pot fi folosite ulterior.

CHECK: creaza un fisier cu extensia .CHK, avand rolul de a ghida procesul de introducere a datelor:

introduce verificari pentru datele cu care se lucreaza, valori admisibile, codificari automate si sabloane de scriere a datelor - care afecteaza programul ENTRY;

permite de asemeni realizarea unor operatii matematice si logice intre campuri, sabloane de salt automat la anumite date, sau accesul la mai multe fisiere in timpul aceluiasi proces de introducere a datelor.

STATCALC: realizeaza calcule statistice pentru tabele de valori introduse de la tastatura.

CONVERT: este o metoda pentru a exporta datele unui fisier EPI Info intr-un format de fisier acceptat de alte soft-uri - pentru a putea fi citit si prelucrat ulterior; este posibila conversia in 12 alte tipuri de fisiere, cu care lucreaza alte programe statistice si de baze de date.

IMPORT: permite importul de fisiere create cu alte soft-uri, pentru a fi citite si prelucrate in EPI Info. Accepta 4 formate distincte de fisiere, pe care le va citi si transforma.

MERGE: permite unificarea mai multor fisiere de date, pentru a produce chestionare noi, cu acelasi format sau cu unul diferit.

VALIDATE: compara doua fisiere de date, introduse de operatori diferiti, si pune in evidenta diferentele observate, in scopuri de verificare.

About EPI Info: sectiunea de informatii suplimentare despre autorii programului.

Quit EPI Info: realizeaza iesirea din sistemul EPI.

2. Modulul ANALYSIS

Produce calcule statistice asupra unor fisiere EPI Info (fisiere cu extensia .REC). Pentru a se obtine rezultatele, se pot introduce comenzile una cate una de la tastatura, dar se pot realiza si programe, care se ruleaza ulterior.

Activarea programului se face dand comanda:

ANALYSIS <nume_fisier_program>

In acest mod se initializeaza modulul, care va rula intr-o fereastra cu urmatoarea structura (Figura 8.75):

Figura 8.75. Fereastra ANALYSIS

Zona superioara: contine informatii legate de analiza curenta, indicate in sectiunile:

Dataset: precizeaza multimea de date (fisierul sau baza de date) care este deschisa pentru a fi analizata. In mod obligatoriu, pentru desfasurarea unei analize statistice trebuie in prealabil selectat un fisier de date, lucru care se realizeaza folosind comanda READ. Cu aceasta comanda vor fi deschise fisierele de date specifice EPI (fisiere cu extensia .REC), dar in egala masura pot fi deschise si baze de date obisnuite (fisiere cu extensia .DBF). In acest caz, insa, nu se pot realiza decat analize statistice sau listari ale valorilor, datele neputand fi modificate.

Free memory: indica resursele de memorie libera ale sistemului

Fereastra Output: in aceasta zona vor fi vizualizate rezultatele efectuarii unei comenzi.

Fereastra Commands: la nivelul acestei zone se pot introduce diferitele comenzi care urmeaza a fi lansate in executie.

Meniul inferior: contine lista tastelor functionale, care pot fi folosite pentru a se lansa mai rapid anumite comenzi disponibile. In modulul ANALYSIS, in acest scop sunt disponibile urmatoarele taste:

F1 - Help: Activeaza manualul de asistenta / ajutor al programului, cu lista tuturor comenzilor disponibile, prezentate ca sintaxa si efect.

F2 - Commands: Deschide pe ecran o fereastra in care este afisata lista tuturor comenzilor disponibile (Figura 8.76).

Orice comanda din aceasta lista poate fi transferata rapid in fereastra de comenzi prin selectarea ei cu sagetile + <ENTER>.

Figura 8.76. Fereastra ANALYSIS, meniul de comenzi

F3 - Variables: Deschide pe ecran o fereastra (Figura 8.77) in care se afiseaza lista completa a tuturor variabilelor pe care le putem analiza (campurile BD); pentru a transfera o astfel de variabila in fereastra de comenzi, aceasta trebuie selectata cu sagetile + <ENTER>.

F4 - Browse: Corespunde comenzii BROWSE din lista de comenzi, si realizeaza afisarea structurii si a inregistrarilor unei BD incarcate in prealabil folosind comanda READ (variabilele si multimea valorilor lor pentru un fisier de date realizat anterior).

Informatiile sunt afisate intr-un ecran in care, pentru deplasare printre inregistrarile fisierului de date, se pot folosi urmatoarele taste:

Home: deplasarea la prima inregistrare (grup de valori) din fisier;

End: deplasarea la ultima inregistrare din fisier;

F4 - Full screen: comuta ecranul de afisare a informatiilor din stilul "intregul continut al bazei de date" in stilul "o singura inregistrare afisata la un moment dat". Sub acest stil diferit de afisare a datelor sunt disponibile urmatoarele taste, pentru a realiza rapid diverse operatii de navigare printre inregistrari:

F7: se afiseaza inregistrarea anterioara din fisierul de date;

F8: se afiseaza inregistrarea urmatoare din fisierul de date;

F4: se revine la stilul de afisare clasic - Browse;

F10: se dezactiveaza afisarea;

F5 - Split: se imparte ecranul in doua parti, in fiecare dintre ele fiind activat unul dintre cele doua moduri de afisare a datelor - clasic si "ful screen" - cu posibilitatea de a comuta intre ele folosind tasta F4 - Switch.

F10 - Done: se realizeaza iesirea din fereastra de afisare.

F5 - Printer on: Permite directionarea rezultatelor comenzilor lansate la imprimanta, si nu pe ecran.

F9 - DOS: Realizeaza iesirea temporara in sistemul de operare MS-DOS. Pentru a se reveni inapoi in EPI se va da comanda EXIT.

F10 - QUIT: Este comanda de iesire din modul ANALYSIS si de revenire in fereastra principala EPI.

Figura 8.77. Fereastra ANALYSIS, meniul de variabile

Principalele comenzi disponibile in ANALYSIS pentru procesarea informatiilor dintr-un fisier de date sunt:

READ:sintaxa: READ <nume-fisier-date>

efect Fisierul de date precizat (.REC) devine fisier activ (pentru a putea fi supus unor analize ulterioare) - orice comanda ulterioara va opera asupra continutului acestui fisier, fara a mai fi nevoie sa specificam explicit acest lucru.

In comanda pot fi specificate si mai multe fisiere - caz in care ele trebuie sa aiba acelasi format, deoarece sunt tratate ca si cum ar fi vorba de un unic fisier.

Daca se tipareste comanda fara parametri, aceasta determina afisarea unei ferestre cu toate fisierele (.REC) disponibile, dintre care putem selecta unul pentru a-l incarca.

In EPI este posibila si deschiderea unui fisier de tip baza de date (cu extensia .DBF); pentru aceasta, in comanda extensia trebuie precizata in mod explicit, sub forma:

read *.dbf

Desi deschiderea pentru analiza a bazelor de date este posibila, astfel incat se pot realiza calcule statistice asupra continutului lor, nu este posibila in schimb modificarea continutului (a datelor) unei baze de date in cazul in care se constata existenta unor date gresite. Astfel de erori pot fi doar observate, fara insa a putea fi reparate decat prin iesirea din EPI si modificarea bazei de date in programul in care a fost ea creata, adica FOXPRO.

De asemeni, EPI deschide in mod implicit fisierele de date de pe unitatea de disc pe care este instalat programul. Daca se doreste deschiderea unui fisier de pe alta unitate de disc, noua unitate trebuie specificata in mod explicit in comanda, sub forma:

read c

LIST:

sintaxa LIST [<Var1> <Var2> ]

LIST [ NOT <Var1> <Var2> ]
LIST * [NOT <Var1> <Var2> ]

efect Realizeaza listarea linie cu linie a multimii de valori ale uneia sau mai multor variabile precizate in lista [<Var1> <Var2> ]

Daca se lanseaza comanda fara parametri, vor fi listate doar valorile primelor variabile ale fisierului de date, cate dintre ele incap pe ecran (restul variabilelor nu vor fi listate).

Comanda data sub forma:

LIST *

are ca efect listarea tuturor variabilelor din fisierul de date, cu valorile lor, structurate pe mai multe ecrane daca este nevoie.

Precizarea unei liste de variabile in parametrul [NOT <Var1> <Var2> ] are ca efect excluderea variabilelor indicate din listarea care urmeaza a fi efectuata (in cazul comenzilor LIST sau LIST *).

Exemplu:

list

list *

list NUME JUDET

list not NUME

FREQ:

sintaxa: FREQ <Var sau * >

efect Produce un tabel care indica frecventele absolute, relative si cumulate pentru variabila precizata, <Var >. Daca sunt precizate mai multe variabile, produce tabele separate pentru fiecare variabila in parte. Pentru a se calcula frecventele pentru toate variabilele din fisierul de date, se va folosi comanda

FREQ *

Parametrul SUM, daca este precizat, are ca efect calcularea in plus a sumei valorilor variabilei precizate aici ( in coloana corespunzatoare frecventelor absolute nu va fi indicat numarul de aparitii ale valorii respective, ci, pentru aceste aparitii, suma corespunzatoare a valorilor variabilei precizate in parametrul /SUM, calculand frecventa in functie de aceste valori).

Exemplu:  

freq VARSTA

freq *

freq NUME JUDET

freq * NOT NUME GREUTATE

freq JUDET

freq JUDET / SUM = VARSTA

TABLES:

sintaxa: TABLES <Var1> <Var2>

efect: Realizeaza o prezentare tabelara a valorilor in functie de cele 2 variabile precizate, <Var1> si <Var2>, cu urmatoarea structura: daca variabila <Var1> are valorile posibile a1, a2, . an, iar variabila <Var2> are valorile posibile b1, b2, . bm, va realiza un tabel de forma:

Var2

Var1

b1

b2

bm

a1

a2

nij

an

in fiecare celula a tabelului fiind indicata valoarea nij corespunzatoare numarului de inregistrari din fisierul de date pentru care Var1 = ai, si Var2 = bj.

Daca este prezent parametrul /SUM, celulele tabelului contin sumesimilare celor realizate de comanda SUMTABLES.

Exemplu:  

tables VARSTA INALTIME

tables VARSTA GREUTATE

tables GREUTATE GR_SANG

MEANS:

sintaxa MEANS <Var numerica de analizat> <Var pentru grupare>

efect Produce un tabel care afiseaza datele in aceeasi maniera ca si comanda TABLES, si apoi realizeaza cateva statistici. Pentru a nu mai afisa tabelul, ci doar statisticile calculate, se va folosi parametrul /N.

In finalul tabelului, pentru fiecare grupa de valori numerice ale variabilei analizate, determinata de variabila de grupare, se indica:

numarul total de inregistrari observate;

suma valorilorobservate;

media, varianta, abaterea standard, valoarea minima, medianul, valoarea maxima, modulul pentru seria de valori corespunzatoare;

In functie de marimea tabelului si de faptul daca datele sunt normal distribuite, comanda aplica si cateva teste statistice de semnificatie si furnizeaza rezultatele corespunzatoare:

testul ANOVA: atunci cand datele sunt normal distribuite si exista 2 sau mai multe serii de valori distincte (variabila de grupare are doua sau mai multe valori);

testul Student (t) : atunci cand datele sunt normal distribuite si exista doar 2 serii de valori distincte;

testul Kruskal-Wallis: atunci cand datele nu sunt normal distribuite si exista 2 sau mai multe serii de valori distincte (se realizeaza practic analiza variantei);

testul Mann-Whitney: atunci cand datele nu sunt normal distribuite si exista doar 2 serii de valori distincte.

Interpretarea testului:

Se analizeaza intai rezultatele testului ANOVA - valoarea lui p:

p > 0.05 Þ nu exista diferenta semnificativa intre valorile comparate (se poate considera ca mediile sunt egale)p < 0.05 Þ exista o diferenta semnificativa intre valorile comparate;

Testele urmatoare sunt folosite pentru a se verifica daca rezultatele testului initial (ANOVA) sunt corecte. Pentru aceasta se procedeaza in modul urmator:

Se verifica mai intai daca dispersiile celor doua loturi sunt sau nu identice (deoarece testul ANOVA se aplica numai in ipoteza dispersiilor identice). Pentru aceasta se aplica testul Bartlett, cu semnificatia:

p > 0.05 Þ nu exista diferenta semnificativa intre valorile comparate (deci dispersiile sunt egale si se accepta rezultatele testului ANOVA anterior)

p < 0.05 Þ exista o diferenta semnificativa intre dispersii, deci nu se poate accepta testul ANOVA; se va aplica in schimb testul (neparametric) Kruskal - Wallis, cu aceeasi interpretare:

p > 0.05 Þ nu exista diferenta semnificativa intre valorile comparate (se poate considera ca mediile sunt egale)

p < 0.05 Þ exista o diferenta semnificativa intre valorile comparate.

Exemplu:

means GREUTATE GR_SANG

means GREUTATE INALTIME

SORT:

sintaxa SORT

efect Permite ordonarea valorilor din fisierul de date dupa un anumit criteriu, astfel incat valorile vor fi afisate in acea ordine atunci cand se va da comanda LIST, si nu aleator.

Daca se da comanda fara parametri, criteriul curent de sortare este eliminat, iar ordinea de listare a inregistrarilor devenind aleattoare, identica cu cea din fisierul original.

Daca sunt specificate mai multe variabile, se defineste un criteriu complex de sortare: inregistrarile sunt ordonate dupa valorile primei variabile, apoi, pentru valori identice ale acesteia, sunt ordonate dupa a doua variabila, etc.

Exemplu:

sort VARSTA

list

SELECT:

sintaxa SELECT <expresie>

efect Permite specificarea unei expresii care sa realizeze selectarea unui grup dintre inregistrarile fisierului da date, astfel incat operatiile urmatoare sa se faca numai cu datele din acel grup. Cel mai evident rezultat se constata atunci cand se da comanda LIST - vor fi afisate numai inregistrarile pentru care expresia specificata este adevarata.

Pentru construirea expresiilor (areitmetice si logice) pot fi folositi urmatorii operatori:

: adunare

: scadere

: inmultire

: impartire

DIV : impartire cu rezultat intreg

: ridicare la putere

: gruparea expresiilor

>, <, >=, <=, =, < > : operatori relationali

AND, OR, NOT : pentru operatii logice

LOG (x) : logaritm in baza 10 din x

LN (x) : logaritm natural din x

EXP(x) : calculeaza ex

RND(x) : produce un numar real aleator intre 0 si x

RAN(x) : produce un numar intreg aleator intre 0 si x

Comanda data fara parametri are ca efect dezactivarea tuturor selectiilor anterioare si refacerea accesului la toate inregistrarile bazei de date.

Exemplu:

select VARSTA > 15

(Sunt selectate inregistrarile pentru care varsta este peste 15 ani).

list

select

(Este dezactivat criteriul anterior, fiind din nou accesibile toate inregistrarile).

Pentru realizarea unui criteriu combinat de selectie (format din mai multe conditii care au loc simultan), exista doua posibilitati: conditiile se vor indica una dupa alta, legate prin operatorii logici (AND, OR sau NOT) sau, echivalent cu operatorul AND, se va da succesiv comanda SELECT pentru fiecare conditie in parte (efectul va fi cumulat - conditia nou specificata se va adauga la conditia anterioara).

Exemplu:

select (VARSTA > 15) and (greutate = 85)

este echivalenta cu succesiunea de comenzi:

select VARSTA > 15

select GREUTATE = 85

BROWSE:

sintaxa BROWSE

efect Este similara cu <F4>. Listeaza pe ecran inregistrarile fisierului de date activ, eventual numai valorile variabilelor precizate in comanda.

Exemplu:

browse VARSTA GRSANG

UPDATE:

sintaxa UPDATE

efect Este identica cu BROWSE, numai ca permite in plus realizarea de modificari ale fisierului de date (este unica comanda din ANALYSIS care permite acest lucru).

Modificarile se fac in zona activa de pe prima linie a ecranului, care permite introducerea de date in functie de natura campului (variabilei) selectat la un moment dat din fisierul de date.

HISTOGRAM:

sintaxa HISTOGRAM <Var>

efect Realizeaza histograma variabilei precizate; dreptunghiurile verticale sunt proportionale in inaltime cu numarul de inregistrari corespunzatoare fiecarei valori a variabilei (frecventele absolute).

/SUM : Inaltimea dreptunghiurilor reprezinta suma valorilor corespunzatoare variabilei date in parametrul /SUM.

BAR:

sintaxa BAR <Var>

efect Realizeaza reprezentarea de tip "Bar Chart" a variabilei precizate (cu aceleasi semnificatii ca la comanda HISTOGRAM).

LINE:

sintaxa LINE <Var>

efect Realizeaza poligonul de frecventa al primei variabile precizate; punctele liniei reprezinta numarul de inregistrari corespunzatoare fiecarei valori a variabilei (frecventele absolute).

/SUM: Punctele reprezinta suma valorilor corespunzatoare variabilei indicate aici.

Daca se indica 2 variabile, vor fi generate mai multe grafice, cate unul pentru fiecare dintre grupele de valori ale Variabilei 1 corespunzatoare fiecarei valori distincte a Variabilei 2.

Exemplu:

line GREUTATE GRSANG

(Se obtin 4 grafice, corespunzatoare greutatilor pentru fiecare grupa de sange).

REGRESS:

sintaxa REGRESS < Var dependenta> = <Var indep> + <Var indep> + etc.

efect Realizeaza regresia liniara multipla cu maximum 15 variabile, furnizand parametrii care caracterizeaza dreapta de regresie.

Variabila dependenta este cea care se reprezinta pe axa Oy; variabila independenta este cea care se reprezinta pe axa Ox.

Dreapta de regresie are ecuatia: y=ax+b (Figura 8.78). Coeficientii care definesc aceasta ecuatie sunt indicati in coloana b-coefficientI valoare = panta dreptei = tg a

II valoare = pozitia pct. (0, y0) = y0.

Daca tga > 0 : dreapta de regresie este orientata in sus (corelatie pozitiva).

Daca tga < 0 : dreapta de regresie este orientata in jos (corelatie negativa).

Daca rezultatul testului statistic "Partial F-test" este mai mare decat "F-statistic", inseamna ca avem o corelatie semnificativa intre cele 2 date, datorata unor factori externi, anormali - de exemplu o boala:

Partial F-test > F-statistic Þ rezultat semnificativ statistic

Partial F-test < F-statistic Þ rezultat nesemnificativ statistic

Figura 8.78: Coeficientii dreptei de regresie

SCATTER:

sintaxa SCATTER <Var 1> <Var 2>

efect Realizeaza reprezentarea grafica a inregistrarilor intr-un sistem de coordonate cu Var1 figurata pe axa Ox si Var 2 figurata pe axa Oy - rezultatul fiind norul de puncte corespunzator acestor doua variabile, de natura a evidentia corelatia existenta intre ele.

/R: Este folosit pentru a obtine pe acelasi grafic si dreapta de regresie corespunzatoare celor 2 variabile (definita teoretic de parametrii din REGRESS).

Exemplu:  

scatter GREUTATE INALTIME /R

scatter INALTIME GREUTATE /R

Daca se constata ca norul de puncte este distribuit in jurul dreptei de regresie, atunci inseamna ca intre cele 2 variabile exista o legatura - prima dintre ele o influenteaza pe a doua.

SUMFREQ:

sintaxa SUMFREQ < Variabila de sumat> <Variabila de grupare> <Variabila aditionala de grupare>

efect Realizeaza tabelul frecventelor pentru <Variabila de sumat>, efectuand suma valorilor variabilei de sumat pentru toate inregistrarile cu aceeasi valoare a variabilei de grupare. In final calculeaza suma, media si deviatia standard in mod corespunzator.

Exemplu:

sumfreq GREUTATE GRSANG SEX

SUMTABLES:

sintaxa: SUMTABLES <Variabila de sumat> <Variabila1 de grupare> <Variabila2 de grupare>

efect Similar cu comanda TABLES, dar in maniera comenzii SUMFREQ: in celula corespunzatoare pentru Variabila1 de grupare = x1, Variabila2 de grupare = x2, este trecuta suma valorilor variabilei de sumat pentru inregistrarile respective (care au Variabila1 de grupare = x1, Variabila2 de grupare = x2).

Exemplu:

sumtables GREUTATE GRSANG SEX

3. Modulul EPED

EPED (EPI Editor) este un editor de texte folosit in principal cu urmatoarele scopuri:

crearea de chestionare (echivalentul bazelor de date din FOXPRO). Avantajul chestionarelor este acela ca se poate preciza cu usurinta structura BD (campurile):

se indica numele fiecarui camp;

se apasa tastele CTRL+Q+Q si se precizeaza natura acestuia (caracter - folosind simbolurile rezervate _ _ _ , numar - folosind simbolurile rezervate # # # etc.);

se poate realiza fara dificultati machetarea BD: stabilirea unui format de text folosit pentru a defini structura BD (coloane, spatii, aliniate, etc.).

scrierea de texte sau editarea de programe EPI Info;

accesul la sistemul EPIAID: un sistem de editare de rapoarte pentru studii epidemiologice si de analiza a investigatiilor in aceelasi context.

Apelarea modulului se face dand comanda:

EPED <nume fisier-text/nume de program EPIAID>

Dupa initializarea si incarcarea modulului se incepe editarea textului in mod obisnuit, in fereastra de editare (Figura 8.79).

Figura 8.79. Fereastra modulului EPED

In partea de jos a ferestrei sunt date anumite informatii generale despre fisierul curent (nume si dimensiune implicite, numarul paginii, al liniei si al coloanei curente), iar in partea de sus sunt indicate tastele functionale, a caror folosire declanseaza o comanda sau o lista de comenzi disponibile ale editorului, dupa cum urmeaza:

F1 - Help: Apeleaza manualul de asistenta soft, care contine informatii legate de modul de utilizare al fisierului text pe care il editam si de capacitatile editorului.

F2 - File: Apeleaza lista comenzilor de manevra la nivel de fisiere: deschiderea unui fisier creat anterior, inchiderea sa, salvarea, deschiderea spre editare a altui fisier, pe langa cel existent, etc.

F4 - Text: Permite accesul la anumite functii de formatare a textului: centrarea liniilor, stabilirea unor valori noi pentru margini, formatarea paragrafelor, stergerea liniilor sau recuperarea unor linii sterse.

F5 - Print: Realizeaza listarea la imprimanta a textului editat, cu posibilitati de setare a parametrilor imprimantei.

F6 - Set: Contine comenzi de stabilire a unor parametri ai textului: tipul de aliniere, margini, aliniate, culori, etc.

F7 - Find: Activeaza functiile de cautare, care permit identificarea intr-un text a unui anumit cuvant, pagina, linie, coloana sau paragraf.

F8 - Block: Permite selectarea unor blocuri de text (cu Begin block - End block) cu care ulterior putem face diferite operatii la nivel global: copiere in alta parte, mutare, stergere, etc.

F9 - Save: Salveaza fisierului curent.

F10 - Done: Comanda de iesire din editor, cu salvarea textului editat.

F3 - EPIAID: Realizeaza activarea sistemului EPIAID, cu urmatoarele componente:

EPI 1 Memo: pentru editarea de rapoarte asupra unor epidemii; intr-un format bine stabilit se vor completa o serie de date legate de epidemia respectiva - orientate in special spre persoanele si institutiile implicate in cercetarea ei, precum si locul si data izbucnirii.

Make EPI Info Questionnaire: pentru editarea de chestionare folosite in investigatii epidemiologice. Un astfel de chestionar, prin raspunsurile pe care le solicita, trebuie sa obtina informatii legate de:

localizarea epidemiei respective (data, locul izbucnirii ei);

factorii care au afectat Imbolnavirea, altii decat cauzele obisnuite (exemplu: varsta, sex);

conditii de contaminare, etc.

simptome ale bolii

In realizarea chestionarelor este indicata mai intai alcatuirea unei liste de variabile pe care dorim sa le obtinem (legate de epidemia luata in discutie) si pe care le vom analiza ulterior, chestionarul realizandu-se pe baza acestei liste.

Develop Study Design: pentru a realiza un studiu asupra epidemiei, cu ajutorul calculatorului si folosind o schema de baza pusa la dispozitie de calculator, care va fi completata cu parametri caracteristici cazului efectiv.

Word Processing Tutorial: pune la dispozitie un program in 5 lectii pentru invatarea rapida a celor mai importante functii utilizate in editarea de texte.

Tasta de iesire din fiecare dintre aceste sectiuni, ca si din EPED, este tot <F10>.

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2805
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved