Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AccessAdobe photoshopAlgoritmiAutocadBaze de dateC
C sharpCalculatoareCorel drawDot netExcelFox pro
FrontpageHardwareHtmlInternetJavaLinux
MatlabMs dosPascalPhpPower pointRetele calculatoare
SqlTutorialsWebdesignWindowsWordXml

Guvernarea electronica si economia digitala

calculatoare+ Font mai mare | - Font mai micGuvernarea electronica si economia digitala

Modernizarea si reorganizarea guvernarii si administrarii publice au ca punct terminus guvernul electronic. Succesul repurtat de comertul electronic in ultimii ani a influentat puternic sectorul public. E-guvernul a devenit sintagma folosita pentru a desemna multe activitati si incercari de inovare si modernizare a administratiei publice care, in general, este organizata intr-o maniera rigida si birocratica.E-guvernul este deseori definit ca "e-afacerea statului". Aceasta se justifica prin faptul ca atat guvernarea electronica cat si afacerile electronice folosesc acelasi tip de infrastructura hardware si uneori software. Exista insa diferente clare intre modelul de piata al sectorului privat si cel al sectorului public, ceea ce face ca e-guvernul sa fie de sine statator. Din punct de vedere tehnologic, e-guvernul reprezinta utilizarea tehnologiei informatiei si comunicatiilor pentru a permite accesul la servicii guvernamentale in folosul cetatenilor si intreprinderilor.

Din punct de vedere al afacerilor, guvernul desemneaza aplicarea TIC pentru imbunatatirea, transformarea si redefinirea schimburilor de resurse si informatii intre anumiti actori implicati (companii, agentii guvernamentale etc.) prin dezvoltarea unor sisteme dedicate la nivel organizational si guvernamental. Aplicatiile TIC in cadrul guvernarii reprezinta combinatii integrate de teluri politice, procese organizationale, continut informational si tehnologie care lucreaza impreuna pentru atingerea scopurilor societatii. In literatura de specialitate conceptul de e-guvern este privit ca o viziune de ansamblu a intregului sector de administratie publica si guvernare. De aceea, strategiile cheie implica restructurare si modernizare (reingineria afacerilor si un management nou), precum si oferirea de servicii mai bune pentru persoanele fizice si juridice (ghiseu unic, servicii disponibile 24 de ore pe zi pentru oricine si de oriunde etc.). Pe de alta parte, considerand proiectele concrete de guvernare electronica se disting doua sfere de cuprindere:

     e-guvern in sens larg, care include toata gama de proiecte de guvernare si administrare electronica (e-democratie, e-vot, e-administrare, e-asistenta, e-justitie si chiar e-sanatate si e-educatie);

     e-guvern in sens restrans, care include implementarea proceselor locale doar din sfera e-administrarii.

O guvernarea buna este parte a unui proces de dezvoltare clar si responsabil, care conduce la relatii politice si economico-sociale si in care parerea oricarei persoane poate fi luata in considerare in procesul de luare a deciziei cu privire la alocarea resurselor. Aparitia noilor tehnologii informatice si de comunicatii contine toate atributele necesare pentru ca acest proces sa devina posibil.

In termeni simpli, guvernarea electronica poate fi definita ca fiind, pe de o parte, posibilitatea cetatenilor de a alege momentul si locul pentru accesarea informatiilor si serviciilor guvernamentale, iar pe de alta parte livrarea serviciilor si informatiilor guvernamentale publicului, utilizand mediile electronice. Guvernarea electronica nu se refera doar la paginile web si posta electronica sau la punerea la dispozitie a diverselor servicii prin intermediul Internetului. Ea va aduce noi conceptii cetatenesti in termeni de nevoi si responsabilitati. Guvernarea electronica le va permite cetatenilor sa comunice cu guvernul si sa participe la elaborarea legilor. Aceasta va permite de asemenea cetatenilor la procesul de luare a deciziei din guvern, sa-si prezinte nevoile lor reale si bunastarea prin utilizarea instrumentelor guvernelor virtuale.

Guvernarea electronica poate fi considerata ca fiind partea politicii guvernului pentru incluziunea sociala, parte a strategiei lui de a creste calitatea tehnologiilor informatice si a participa la imbunatatirea vietii oamenilor. Guvernarea electronica este un termen care se concentreaza pe forme noi si evoluate de guvernare in care tehnologiile informatice si de comunicatii joaca un rol important. Guvernarea buna se bazeaza pe setul de cunostinte ale decidentilor. Digitizarea intregului set de cunostinte din cadrul unei retele care leaga fiecare persoana, inclusiv decidentii, da libertate oricarui cetatean sa acceseze si sa utilizeze cunostintele. Deci, guvernarea electronica  include tehnologii informatice si de comunicatii ce conduc la schimbari in furnizarea serviciilor guvernamentale si mai ales in participarea cetatenilor la procesul de guvernare. In schimb, acest tip de guvernarea nu implica faptul ca fiecare cetatean va avea acces la un calculator conectat la Internet. Acest tip de guvernare implica ca fiecare comunitate sau sat sa aiba acces la informatii disponibile sub forma electronica.

Utilizarea guvernarii electronice transforma guvernarea dintr-o forma reprezentativa intr-una mult mai individuala, din pasiva devenind activa. Aceasta conduce la un legatura mai stransa a diferitelor persoane cu guvernantii. Astfel, accesul si controlul mai mare asupra mecanismului guvernarii din partea indivizilor conduce in final la o guvernare mai buna, eficienta, responsabila si mai transparenta.

Crearea guvernului electronic implica efectuarea de schimbari majore. Multe tari considera e-guvernul un element esential  pentru reusita demersurilor de modernizare a activitatii de guvernare. O caracteristica comuna a initiativelor de creare a unui guvern electronic, manifestate in intreaga lume, este reprezentata de tendinta realizarii unui guvern orientat catre cetateni. Obiectivele principale ale unei bune guvernari electronice sunt:

cetatenii sa poata participa efectiv la cunoasterea societatii si economiei;

integrarea, simplificarea si personalizarea furnizarilor de servicii;

imbunatatirea calitatii metodelor si proceselor de luare a deciziilor;

reducerea costurilor guvernului;

imbunatatirea eficientei si eficacitatii actiunii guvernamentale;

asigurarea unei mari flexibilitati in proiectarea si conducerea guvernului;

imbunatatirea relatiilor dintre cetateni si stat;

consolidarea si revitalizarea procedurilor democratice si a institutiilor.

Realizarea guvernarii electronice afecteaza toti cetatenii si toate tipurile de companii si organizatii (intreprinderi, institutii ale statului si organizatii). Rolul jucat de conducatorii acestora este de o importanta cruciala pentru succesul implementarii e-guvernului. Studiile efectuate releva existenta unor elemente comune in programele de implementare a e-guvernului. Actul de guvernare trebuie sa fie transparent si orientat intr-o singura directie atat la nivel politic, cat si la nivel administrativ. Claritatea procesului de implementare a programului si contabilizare a rezultatelor se poate face cu succes pe baza unui front politic comun si a unui cadru adecvat pentru un e-guvern autentic.

Cum e-guvernul are dimensiuni multiple, fiecare cere capacitate de conducere, strategie, coordonare si pricepere, toate combinate cu o strategie tehnologica in stare sa transforme viziunea in realitate. Opinia utilizatorilor finali este fundamentala in considerarea procesului. Trecerea la guvernarea electronica si buna sa functionarea trebuie sa tina cont de elementele care creeaza avantaje in ambele situatii: integrare, dezvoltare economica, e-democratie, e-comunitati, interguvernare, mediu politic, urmatoarea generatie de Internet. Aceste elemente nu sunt discrete si nici secventiale. Fiecare element are aceeasi prioritate, contribuind cumulativ la obtinerea celorlalte. De aceea este necesar sa se lucreze in paralel. Elemente necesita o viziune de ansamblu a managementului si investitiilor - strategie, colaborare, structuri guvernamentale, investitii financiare, resurse umane si parteneriate. Fara o astfel de fundatie solida, procesul de tranzitie va fi limitat ca impact si utilitate.

Din anumite puncte de vedere, conceptele de e-comert si e-guvern sunt complementare. E-guvernarea poate fi definita superficial ca adoptarea si adaptarea tehnologiilor si modelelor de afaceri ale comertului electronic in sectorul guvernamental. Obiectivele celor doua concepte difera insa: e-comertul este preocupat de utilizarea TIC pentru a face tranzactiile mai eficiente, iar e-guvernul presupune utilizarea TIC pentru a reconstrui guvernul dinspre exterior catre interior. Accentul este pus pe nevoile cetatenilor, ale comunitatilor, ale activitatii comerciale si nu pe cele ale institutiilor guvernamentale (figura 2).Fig. 2. Trecerea spre e-guvernare

In functie de capacitatea de intelegere a conceptului, de viziune si de obiectivele stabilite, initiativele guvernarii electronice se pot intersecta cu probleme de natura sociala si economica: educatie, servicii sociale, dezvoltarea societatii. De asemenea, exista un numar de probleme de natura constitutionala care vizeaza relatiile viitoare si balanta puterii intre stat si indivizi. Nevoia de a proteja intimitatea si drepturile cetateanului sunt un alt aspect important pe care e-guvernarea il are in vedere. La fel de importante sunt si intrebarile legate de viitoarea forma a institutiilor si procedurilor politice si problemele referitoare la jurisdictie si suveranitate nationala intr-o lume in care granitele tind sa dispara. Figura 3 ilustreaza intersectia acestor categorii de probleme, plasandu-le in contextul manifestarii societatii cunoasterii, globalizarii si suveranitatii

Majoritatea guvernelor au recunoscut faptul ca serviciile catre cetateni ar trebui furnizate independent de structura lor organizationala, prin ghiseul unic. Aceasta abordare este conceputa astfel incat sa permita cetatenilor sa acceseze serviciile fara ca acestia sa stie care departament se ocupa cu acel serviciu. Astfel, in loc de a fi pusi sa aleaga dintr-o lista cu departamente, cetateanul va avea de ales dintr-o lista de servicii. Cererea sa va fi transferata intern catre departamentul corespunzator. Punctul slab al implementarilor actuale este ca fiecare serviciu are o relatie unu-la-unu cu departamentul care il ofera. Integrarea reprezinta elementul cheie al functionarii unei afaceri sau a unui guvern in lumea digitala.

Fig. 3. Relatia intre e-guvern, comert electronic si e-cetatean

Afacerile electronice sunt un model de afaceri orientate pe relatiile economice la nivelul intreprinderii, sustinut de interfete electronice pentru departamentele interne, partenerii de afaceri, angajati si clienti. Combinarea interfetelor dintre sistemele individuale, aplicatiile la nivelul intreprinderii si progresul inregistrat de tehnologiile Internet determina ca afacerea electronica sa fie realizabila, disponibila si obligatorie in planul concurential.

Pentru a asigura integrarea, guvernele trebuie sa invete sa utilizeze Internetul in actul de guvernare. Integrarea se refera atat la procese, care necesita un management adecvat, cat si la tehnica de calcul. Sub integrarea proceselor se gaseste integrarea infrastructurii tehnice. Conducatorii trebuie sa inteleaga aceasta latura a ecuatiei. Infrastructura existenta nu este capabila sa suporte imensa crestere ce urmeaza sa vina: de zece ori numarul de utilizatori de Internet, de o suta de ori capacitatea retelelor, de o mie de ori numarul de dispozitive conectate, de un milion de ori cantitatea de date. De aceea, nu numai aplicatiile si bazele de date trebuie sa se conformeze noilor standarde, ci si "motoarele" care le conduc (calculatoare, servere, retele).

In urmatorii cinci ani, latimea de banda va creste de 150 de ori. Cand viteza foarte mare de acces va fi ceva obisnuit, Internetul nu va mai putea fi blamat pentru raspunsuri intarziate si caderi ale sistemelor din cauza varfurilor sezoniere de sarcina, a traficului inegal sau a cererii in crestere. Toata presiunea va fi transferata pe servere si pe reteaua interna. Cu cat vor exista mai multe servere, cu atat coeficientul de siguranta va fi mai mic daca ele nu se supun unei structuri manageriale disciplinate. Daca un singur server nu mai este disponibil in cadrul unui anumit proces, aplicatia este compromisa. Fiecare server trebuie sa fie integrat in acelasi standard de proceduri care sa asigure functionalitatea, disponibilitatea, siguranta, securitatea si performanta intregului sistem. E-guvernul nu poate opera in acelasi mediu ca guvernul fizic existent in prezent. A durat decenii stabilirea proceselor si procedurilor de operare pentru tipul actual de guvernare, insa acum se vorbeste de o noua paradigma. Se apreciaza ca fluxurile de venituri care se vor obtine vor surclasa cu mult costurile implicate de realizarea e-guvernului.
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1824
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved