Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AccessAdobe photoshopAlgoritmiAutocadBaze de dateC
C sharpCalculatoareCorel drawDot netExcelFox pro
FrontpageHardwareHtmlInternetJavaLinux
MatlabMs dosPascalPhpPower pointRetele calculatoare
SqlTutorialsWebdesignWindowsWordXml

Istoria firmei Microsoft

calculatoare

+ Font mai mare | - Font mai micIstoria firmei Microsoft

1.1. Totul a inceput cu fascinatia pentru software a unui pusti

Unul din elevii scolii Lakeside din Seattle, care a profitat printre primii de oportunitatea de a lucra pe calculator, era un absolvent a clasei a VIII-a, pe nume Bill Gates. Astazi, cu douazeci de ani mai tarziu, miliardarul Bill Gates conduce un imperiu numit Microsoft, plasat intr-un adevarat 'campus de creatie' din Redmond, Washington.Mare parte din aceasta poveste se concentreaza asupra programelor creand iluzia ca o masina poate gandi. Intr-un cuvant, software reprezinta 'sangele' datator de viata pentru era informatiei.

Gates nu este bineinteles singurul 'calator' pe acest drum de automatizare si interconectare a societatilor, industria microcalculatoarelor abunda in creatori talentati, companii cum ar fi Apple, Compaq si Lotus se gasesc pe pozitii fruntase pe piata mondiala. Firma Microsoft domina piata programelor, dar trebuie sa faca fata unei serioase competitii din partea firmelor rivale: Lotus, Word Perfect, Borland.

Pornind de la producerea limbajelor pentru calculatoare de tip Altair, parteneriatul de afaceri incheiat intre Bill Gates si Paul Allen, bunul sau prieten, numit Micro-soft (software pentru calculator) dezvoltarea firmei a ajuns sa o pozitioneze pe cele mai inalte culmi ale industriei de software.

Debutand cu limbajul Basic de nivelul 1, continuand cu Forton in 1977 si apoi limbajele Pascal si Cobol, ultimele trei fiind mult mai sofisticate si adoptate nu prea usor de utilizatori, necesitand o cunoastere aprofundata si indemanare, firma Microsoft ajunge in anul 1979 la vanzari de 2.5 miliarde. Ajung in anul 1981 la o intelegere sau mai bine zis un contract cu renumita firma IBM, Microsoft furnizand un numar fix de programe pentru calculatoarele Mess. Sistemul QDOS lansat de Microsoft, ajunge in anul 1983, anul compatibilelor PC sa fie redenumit MS-DOS si calculatoarele care foloseau acelasi microprocesor ca si IBM PC acceptau MS-DOS si puteau utiliza aceleasi programe.

1.2. Lansarea primului program MS-Word

In anul 1983 piata de software era dominata de cinci creatori:Visicorp, Microsoft, Digital Research, Micropro si Lotus. Insa Microsoft promoveaza primul program de prelucrare de texte - Wordstar - aducand pe piata MSWord, ce trebuie sa fie primul program de prelucrare de texte care sa afiseze caracterele ingrosate, subliniate, cursive, exponentii si indicii pe ecran.

O alta esentiala caracteristica era musul, un mic echipament de indicare comutat la cale. Microsoft proiectase pentru Word pentru a putea lucra si cu corpurile proportionate de litera existente la imprimantele laser, care tocmai aparusera pe piata. Word era construit in asa fel incat sa nu sfarseasca orice legatura cu trecutul sau prezentul, astfel ca era proiectat sa poata citi fisierele cu Wordstar.

Prezentat la conferinta Comatex la Atlanta in 1983, acest program Multi-Tool Word a surprins pe toata lumea. Numele se schimba in simplul Microsoft Word. Parerile ce au urmat lansarii oficiale din 15 noiembrie 1983 au fost, bineinteles, impartite. PC Magazine credea ca Word este un program incomplet. Dar erau, insa, destui utilizatori care sustineau acest program.

Iata in continuare primele versiuni de Word culminand cu pachetul Office 2000:

versiunea Word 1.0.;

versiunea Word 2.0.;

versiunea Word 3.0.;

versiunea Word 6.0. sub Windows;

versiunea Word 7 sub Windows '95;

versiunea Word 2000.

1.2.1. Versiunea Word 1.0.

In decursul anului 1984 Microsoft a publicat doua versiuni intermediare de programe Word: versiunea Word 1.1. accepta placi care puteau afisa pana la 43 linii pe ecran in locul celor 25 linii obisnuite la IBM PC, iar cealalta versiune, 1.15, aparuta tot in anul 1984, dubla sinteza anumitor operatiuni.

Versiunea Word 2.0.

Totusi Word nu prinsese la public, aceasta versiune lansata in februarie 1985 accepta imprimanta Hamlett-Packard Laser Jet si includea un program de instruire interactiv, dar nu era complet finisata.

Desi programul Word nu cucerise inca piata atrasese totusi o baza de utilizatori care erau gata sa-l apere ca pe produsul lor favorit.
Acceptarea pe piata la nivelul dorit nu a avut loc datorita controversei izbucnite cand unii utilizatori au gasit un mesaj de sistem ce avertiza asupra unei survolari de securitate interna si ii ameninta cu distrugerea dischetei cu programul.

Versiunea Word 3.0.

Chiar daca primele presiuni ale programului Word nu erau in totalitate satisfacatoare, Word 3.0. lansat in aprilie 1986 era mai aproape de perfectiunea mult asteptata de piata americana.

Unul dintre avantajele sale majore era un program integrat de instruire foarte sofisticat ce permitea invatarea functiunilor programului fara apelarea manualului. Asa a devenit Word 3.0. cel mai bine vandut program Microsoft si al cincilea program ca vanzari in S.U.A. Dupa doi ani de publicitate, fructuosi se pare, pe taramul frantuzesc ajunge sa fie cel mai bine vandut program in aceasta tara europeana, astfel la inceputul lui 1989 Microsoft se situa pe locul secund cu 650000 de exemplare vandute, dupa Word Perfect, principalul concurent cu 937000 exemplare [1].

1.2.2. Word 6.0. sub Windows

Programul Word 6.0. sub Windows a aparut in pachetul Office 4. Aceasta versiune este una dintre principalele versiuni ale programului de redactare Word. Desi este un program de redactare, programul Word 6.0. poate fi mai bine descris ca fiind un organizator de documente si un editor al lor.

Optiunea de corectare a ortografiei a programului Microsoft Word 6.0. ne ofera exemplul favorit pentru a demonstra modul in care firma Microsoft a eliminat apasarile inutile de taste. Cand selectati de exemplu, optiunea Spell Check, trece direct la treaba.

Notiunile introduse de aceasta varianta sunt AutoCorrect (care corecteaza greselile ortografice pe masura ce le faceti), optiunea AutoFormatting (care va aranjeaza lucrarile creand documente si prezentari aspectoase), optiunea AutoText (care va permite sa inserati in documente termeni frecvent utilizati) si optiunile Wizard (vrajitori, care va scapa de proiectarea si aranjarea lucrarii dumneavoastra).

Programul Word 6 va da posibilitatea sa alegeti dimensiunea, stilul si tipul caracterelor pentru fiecare element din pagina, sa importati grafice realizate cu alte programe, optiuni de aranjare in pagina.

In programul Word 6 butonul drept al mouce-ului devine, in sfarsit, util. Astfel, ca executand un clic pe butonul drept al mouce-ului plasat pe un text sau un element grafic se va afisa un meniu rapid ce va permite acces la comenzile uzuale: Cut (decupare), Copy(copiere), Paste(lipire) si la comenzile de angajare (Format).

Una dintre marile satisfactii ale lucrului cu programul Word 6 este utilizarea optiunii Thesaurus (dictionarul de sinonime), optiune extrem de bogata, ce ne permite gasirea cuvantului potrivit si a sinonimelor sale.

O alta caracteristica de pret este modul de trecere in revista outline (planul lucrarii), ce usureaza trecerea in revista a documentului ascunzand textul, temporar, si lasand vizibile doar titlurile putand observa usor dezvoltarea ideilor dumneavoastra.

In continuarea imbunatatirilor aduse de aceasta varianta vine schimbarea sablonului documentului care este posibila prin optiunea Style Gallery (galeria stilurilor) din meniul Format.

Si utilizarea tabelelor pentru a organiza si infatisa informatii intr-o aranjare de randuri si coloane va usureaza simtitor munca si va da lucrarii un aspect mai bine pus la punct, mai inteligent si ordonat.[3]

1.2.3.Versiunea Word 7 sub Windows'95

Varianta 7 a acestui program este inclusa in bine cunoscutul pachet de programe Office'97. Acest program - Word 7 - porneste de la succesele obtinute de celelalte versiuni de programme si adauga noi comportamente cum ar fi verificarea ortografiei in timpul lucrului si cautarea rapida prin WWW (World Wide Web).

Aplicatiile din Windows'95 ne permit sa deschidem mai multe documente in acelasi timp si putem trece de la un document la altul folosind meniul Window.

Noutatea in aceasta versiune ar fi in primul rand procedura de verificare a ortografiei si dictionarului de sinonime si o a treia procedura de verificare a gramaticii.

Word 7.0. ca si rivalele sale Word Perfect si Lotus Word Pro ne ofera posibilitatea de verificare a ortografiei in timpul lucrului si semnaleaza aparitia unui cuvant necunoscut la cateva microsecunde dupa ce a fost scris.Daca nu sunteti multumiti de rezultatele verificarii ortografice, Word va ofera si un program de verificare a gramaticii (pentru cuvintele scrise in limba engleza).

Prin intermediul acestei versiuni firma Microsoft ne ofera si programul suplimentar gratuit - Internet Assistant, care ne permite sa folosim programul Word pentru deplasare si cautare rapida prin reteaua World Wide Web si de asemenea crearea propriilor pagini web.

Daca sunteti obisnuiti cu programe dedicate de navigare in web, probabil ca navigand din Word vi se va parea incomod si lent, dar urmatoarele versiuni ale pachetului Office vor oferi o integrare mai buna in retelele Internet si Web, iar programul Internet Assistant este o metoda buna, rapida si simpla de transformare a documentelor Word in documente Web de uz intern.[4]

1.2.4.Versiunea Word 2000

In aceasta versiune Microsoft a urmarit sa faca din Word cea mai usoara cale pentru crearea, din orice colt al lumii, de documente E-mail, web sau tiparite.

Caracteristicile versiunii 2000 se indreapta spre urmatoarele zone de interes:

crearea de documente web;

imbogatirea posibilitatilor de creare a documentelor E-mail;

personalizarea bazata pe modele de utilizare;

suportul pentru utilizatorii din afara Statelor Unite.

Proiectat pentru platformele Windows'98, Windows NT 4.0. si ulterioare, programul Word poate integra informatia cu alte produse Microsoft, cum ar fi Excel, Power Point.

Fisierele pe care le creati in Word pot fi trimise prin posta, salvate sau transformate in alte formate de fisier astfel incat sa le puteti deschide cu alte programe.

De asemenea pot fi salvate ca documente HTML pentru a fi utilizate si distribuite in Internet.

Datorita numeroaselor sale componente pachetul Office 2000 poate sa va intimideze, insa nu trebuie deoarece in toate aplicatiile pachetului se folosesc aceleasi comenzi si tehnici pentru efectuarea unor operatii uzuale.

Insa fiecare aplicatie are un obiectiv particular, iar experienta dobandita lucrand cu o aplicatie poate fi folosita si in cadrul altei aplicatii.

Judecand din punct de veder al Microsoft 2000, provocarea devine din ce in ce mai mare odata cu trecerea timpului.

Noua versiune Office, cea mai populara suita de programe de birou, vine cu noi facilitati si cu interfata imbunatatita, caracteristica cea mai importanta fiind orientarea totala spre web.

Exista patru versiuni ale programului: Standard, Small Bussiness, Professional si Premium. Microsoft introduce in suita doua programe pe langa cele cu care ne-am obisnuit deja (Word, Excel, Acces, Power Point si Outlook): Front Page si Photo Paint, ambele in versiunea 2000.

Toate noutatile acestei versiuni vor fi discutate si aprofundate in capitolul ce urmeaza.[2,6,7] [informatii provin din Curs rapid de Office 2000, Utilizare Microsoft Word 2000 de I. Calabria, D. Burke, R. Kirkland].Daniel Ichbiah, S.L.Knepper, ' O istorie a firmei Microsoft'

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1491
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2023 . All rights reserved