Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AccessAdobe photoshopAlgoritmiAutocadBaze de dateC
C sharpCalculatoareCorel drawDot netExcelFox pro
FrontpageHardwareHtmlInternetJavaLinux
MatlabMs dosPascalPhpPower pointRetele calculatoare
SqlTutorialsWebdesignWindowsWordXml

Programe de calcul si programe statistice

calculatoare

+ Font mai mare | - Font mai micDOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
Codificarea informatiei in calculatoarele numerice
TRANSMISII IN BANDA DE BAZA
Proiect informatica Evidenta scolara
PROBLEME DE CAUTARE SI SORTARE
SISTEMELOR DE OPERARE PENTRU CALCULATOARE PERSONALE
Bruel & Kjaer PULSE
URL
Copierea entitatilor si realizarea de retele - 3D studiomax
Sortarea rapida
Realizarea sistemelor imformatice folosind pachetul de aplicatii software


Programe de calcul si programe statistice

Programele de foi ce calcul tabelar au aparut ca o necesitate a transpunerii vechilor foi de calcul contabile in format electronic, computerizat. Astfel unul dintre produsele firmei Lotus, aplicatia Lotus 123 a fost poate cel mai cunoscut produs informatic si cel mai puternic prin jurul anilor 1990-1995. In acelasi timp, Microsoft a lansat Microsoft Excel cunoscut acum ca fiind poate cel mai bun produs din lume de acest gen datorita multiplelor facilitati pe care le ofera. La fel ca si Microsoft Word, Microsoft Excel se caracterizeaza prin functii avansate de calcul, grafice profesionale, usurinta in utilizare si un excelent sistem de asistenta.
Foarte multi confunda foile de calcul tabelar cu bazele de date datorita structurii lor relativ asemanatoare. Nu exista insa nici o asociere intre aceste doua categorii de aplicatii, dupa cum vom vedea in continuare. Programele de calcul tabelar sunt axate, optimizate si folosesc functii de calcul, in timp ce bazele de date au cu totul alta structura si cu totul alt scop fiind dedicate stocarii, prelucrarii si regasirii unor volume mari de informatii.

Specialistii in domeniul socio-uman gasesc utile aceste aplicatii atunci cand sunt pusi in fata prelucrarilor de date. Rezultatele unor probe psihologice pot fi stocate intr-o foaie de calcul tabelar supusa mai apoi procesarii prin intermediul setului de functii matematice pe care aplicatia le pune la dispozitie. Calculele sunt realizate aproape instantaneu, pot fi usor reprezentate grafic, intr-o forma intuitiva, pot fi imprimate sau transmise altora facilitand astfel schimbul de informatie. Mai mult, foile de calcul pot fi asociate in diferite moduri rezultand reprezentari multidimensionale de date care stau la baza unor calcule mult mai complexe.

Desi foile de calcul tabelar sunt foarte puternice, utilizarea eficienta a acestora poate depasi competenta unui specialist din acest domeniu. In aceasta situatie un alt set de aplicatii vine sa completeze lacuna si anume programele specializate in analize statistice. Cu o structura asemanatoare si care in general accepta schimbul de date, aceste produse software prezinta insa un set de functii extrem de performante, specializate in analize statistice. Ceea ce am fi facut intr-o foaie de calcul tabelar utilizand numeroase formule si de cele mai multe ori un limbaj propriu de programare, aici putem face prin doar cateva clicuri cu mouse-ul si efectuand cateva selectii de date. In plus, rezultatele sunt prezentate intr-o forma intuitiva care sa faciliteze interpretarea. Cele mai cunoscute programe de acest gen sunt SPSS, Statistica, Minitab.

Programe de calcul tabelar

Programele de calcul tabelar au structura unui tabel clasic dispus pe linii si coloane. In mod obisnuit liniile se identifica prin cifre iar coloanele prin litere sau combinatii de litere. Elementul de baza al unui program de calcul tabelar este celula care apare la intersectia dintre o linie si o coloana. Celulele contin date de diferite tipuri cum ar fi siruri de caractere, date numerice, date calendaristice, date in format monetar si asa mai departe.

Ideea de baza a acestor programe este aceea de referire. Referind o celula, adica scriind pur si simplu numele ei, noi apelam de fapt valoarea continuta in acea celula. Astfel, daca scriem o formula care sa calculeze suma a doua numere este suficient sa adunam referintele la celulele care contin cele doua numere pentru ca programul sa afiseze rezultatul corespunzator. Ulterior, daca schimbam numerele, nu mai este necesara rescrierea formulei ci doar modificarea numerelor din celulele care le contin.

Spre exemplu, sa presupunem ca in celula A1 (la intersectia dintre linia 1 si coloana A) avem numarul 3 iar in celula A2 (sub celula A1 deci) avem numarul 5. Rezultatul dorim sa fie afisat in celula A4 (poate fi oricare alta). In acest caz, in aceasta celula va trebui sa scriem ceva de genul =A1+A2. Nu am adunat direct 3 cu 5 ci am adunat celulele care contin cele doua numere. Semnul = spune programului ca are de a face cu o formula si nu cu altceva. Dupa aceasta operatie, in celula A4 nu se va afisa ceea ce am scris noi (=A1+A2) ci rezultatul acestei adunari si anume 8. Acum daca dorim sa calculam suma numerelor 5 si 12, nu avem decat sa inlocuim 3 cu 12 si instantaneu va fi afisat noul rezultat.

Desigur aceasta este o functie de baza a foilor de calcul deoarece puterea lor vine din alte elemente mult mai complexe. In primul rand o asemenea aplicatie contine sute sau chiar mii de functii predefinite ce acopera marea majoritatea a calculelor ce pot fi executate, fie ca e vorba de calcule comune fie ca e vorba de analize stiintifice avansate.

In plus, o foaie de calcul tabelar poate fi formatata ca orice document text si trimisa la imprimanta iar graficele care pot rezulta in urma calculelor permit elaborarea unor materiale extrem de utile in cele mai variate situatii.

Facilitatea de auto-completare este un alt instrument util, caracteristic foilor de calcul tabelar are permite calculul rapid al unor volume mari de date. Sa ne imaginam ca avem doua coloane care stocheaza notele unei clase de elevi la matematica si fizica iar in a treia coloana dorim sa calculam media pentru fiecare elev. Va imaginati probabil ca va trebui sa scrieti aceeasi formula de 30 de ori, cati elevi sunt in clasa. Ei bine, nu este necesar. Veti scrie formula doar o singura data, iar apoi prin „tragere” cu dispozitivul de indicare veti actualiza notele tuturor celorlalti. Programul, este suficient de „inteligent” sa depisteze ce tip de date exista, ce operatie s-a solicitat si incrementeaza automat referintele celulelor astfel incat rezultatul sa fie actual. De fiecare data cand un rezultat nu corespunde asteptarilor dumneavoastra, vina va apartine.

Programe de analiza statistica

Programele de analiza statistica reprezinta specializari ale foilor de calcul tabelar dedicate exclusiv calculului statistic. Deoarece prelucrarile statistice presupun in general calcule repetate pe volume foarte mari de date, aceste aplicatii sunt optimizate special pentru acest scop. Coloanele nu mai sunt notate generic cu litere si poarta denumirea de variabile care trebuie definite. Astfel intr-o coloana poate fi stocat un anumit tip de date si doar unul. Nu putem asadar amesteca sirurile de caractere cu cifrele spre exemplu.Setul de functii disponibil este un set de functii statistice. In mod normal acestea sunt deja implementate in rutine specifice astfel incat este suficient sa alegem timpul de prelucrare dintr-o lista si variabilele asupra carora se aplica pentru ca programul sa efectueze singur algoritmul de lucru si sa ne afiseze rapid rezultatele. Munca facuta in cateva luni de statisticienii de la inceputul secolului trecut poate fi acum realizata in cateva zecimi de secunda. De la statistici descriptive si pana la procedurile laborioase de analiza factoriala, regresie sau analiza de varianta, aceste aplicatii permit specialistilor accesul rapid si elegant la rezultate. Atentia nu se mai concentreaza pe prelucrarea bruta a datelor ci pe analiza si interpretarea rezultatelor obtinute. Nu mai exista riscul de a gresi la un calcul deoarece computerele nu gresesc. Toate erorile care pot sa apara se datoreaza exclusiv cauzelor umane.

Alaturi de functii specifice de prelucrare aceste aplicatii poseda si instrumente proprii de management, conversie si reconversie a datelor, transfer pentru a fi folosite de alte aplicatii ti import din alte aplicatii, precum si un limbaj de programare propriu. Folosindu-l, veti putea beneficia de adevarata putere a programului. Astfel pot fi automatizate serii de operatiuni pot fi construite proceduri de corectare si analiza preliminara a informatiilor, de validare a datelor introduse pentru a limita riscul introducerii accidentale a unor valori improprii si multe altele.

Facilitatile de reprezentare grafica nu sunt construite atat pentru raportare a rezultatelor ci mai curand pentru analiza acestora. O imagine a unei distributii de rezultate poate face uneori mai mult decat o serie de cifre, mai ales pentru persoanele aflate la inceput. Totusi nu trebuie sa uitam ca statistica este o stiinta exacta, chiar daca lucreaza intens cu probabilitati. Asadar orice afirmatie statistica trebuie sustinuta cu dovezi, altminteri nu are absolut nici o valoare. Iar dovezile constau in cifre si praguri. Nu putem face o afirmatie pe baza unei imagini grafice, chiar daca graficul ne ajuta de cele mai multe ori s-o intuim.

Intrebari recapitulative si teme

Care sunt diferentele dintre bazele de date si foile de calcul tabelar?

Care este specificul unei foi de calcul tabelar?

Ce intelegeti prin termenul de referire a unei celule?

Ce tip de date credeti ca este reprezentativ pentru a stoca numarul de telefon al unei persoane?

De ce coloanele unui program de analize statistice nu pot contine decat un singur tip de date?

Ce s-ar intampla daca am incerca sa calculam suma numelui si al prenumelui unei persoane folosind o foaie de calcul tabelar?


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1436
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2022 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site