Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AccessAdobe photoshopAlgoritmiAutocadBaze de dateC
C sharpCalculatoareCorel drawDot netExcelFox pro
FrontpageHardwareHtmlInternetJavaLinux
MatlabMs dosPascalPhpPower pointRetele calculatoare
SqlTutorialsWebdesignWindowsWordXml

Retele de calculatoare. Internet

calculatoare+ Font mai mare | - Font mai micRetele de calculatoare. Internet

Pentru a putea face schimb de informatii, calculatoarele au fost interconectate, formandu-se retele de calculatoare. Multe dintre retelele da calculatoare sunt, la randul lor, conectate intre ele, formandu-se inter-retele de calculatoare. Internet-ul este cea mai mare inter-retea de calculatoare.Cele mai accesibile legaturi fizice pentru comunicatii de date sunt cele telefonice sau cele prin cablu. Calculatoarele trebuie sa aiba o adresa unica de identificare (IP).

In cazul liniei telefonice, calculatorul nou conectat primeste o adresa IP, iar aceasta variaza de la o conexiune la alta.

In cazul conexiunii prin cablu, adresa IP este permanenta si este data de firma care asigura conexiunea (provider sau ISP - Internet Service Provider). Daca dorim sa conectam mai multe calculatoare la aceeasi conexiune fizica avem nevoie de un dispozitiv numit switch, care comuta accesul calculatoarelor din retea. O solutie pentru conectarea mai multor calculatoare poate fi organizarea acestora sub forma unei retele locale de calculatoare. Si conectarea acestora la adresa IP furnizata de provider. In acest caz, este nevoie de un dispozitiv, numit router.

1. Serviciile oferite de reteaua Internet

www (World Wide Web) este o metoda de acces la informatia stocata pe un calculator conectat la retea. Intre paginile cu informatii exista legaturi care fac posibila gasirea informatiei. Accesul la date este interactiv, utilizatorul navigand cu usurinta.

Pe un calculator informatia este stocata sub forma de fisiere. Fisierele cu extensia .htm sau .html sunt niste fisiere speciale, numite pagini web. Acestea pot fi vizualizate in reteaua Internet cu ajutorul unui program special numit browser. Cele mai utilizate brower-e sunt: Internet Explorer, Netscape Comunicator, etc. Mai multe pagini web alcatuiesc un site web. Home page este prima pagina din site si este, de obicei, o pagina de prezentare care ofera si modul cel mai eficient de acces la celelalte pagini din site.

Paginile web au mai multe caracteristici, care le fac preferate dintre modurile de acces la informatia retelei Internet:

sunt multimedia (informatia este stocata sub forma de text, imagini, sunete, filme, etc.);

sunt interactive (raspund la cererile utilizatorilor);

sunt independente de alcatuirea hardware sau software a calculatorului (se vad pe orice computer avand instalat orice fel de sistem de operare si orice browser).

Un server web este un calculator care gazduieste un site web si care este capabil sa raspunda cererilor de accesare a site-ului din partea clientilor. Pentru a putea raspunde permanent cererilor web, un calculator trebuie sa ruleze o aplicatie numita httpd.

Motoarele de cautare sunt acele pagini web pe care le accesam atunci cand nu stim adresa exacta a informatiei pe care o cautam. Acestea, cauta in paginile web cuvintele cheie specificate de utilizator si furnizeaza o lista cu adresele paginilor unde au fost gasite aceste cuvinte cheie.

Fiecare motor de cautare foloseste metode proprii pentru a returna doar rezultatele semnificative.

Orice motor de cautare contine un camp de editare unde putem introduce cuvintele cheie pentru informatia dorita. Daca dorim sa incepem cautarea se apasa un buton, de obicei, inscriptionat Search.

Unul dintre cele mai cunoscute motoare de cautare este Google (www.google.com sau www.google.ro). Prin accesarea a mai mult de 1,3 miliarde de pagini, Google ofera rezultate relevante pentru utilizatorii sai. Aceste motor de cautare raspunde la mai mult de 100 de milioane de cautari pe zi.

Alte motoare de cautare sunt:

Yahoo (www.yahoo.com);

Netscape (www.netscape.com);

AltaVista (www.altavista.com);

AOL (www.ol.com);

Romania Online (www.rol.ro);

Bumerang (www.bumerang.ro);

etc.

FTP (File Transfer Protocol) este serviciul care asigura transferul fisierelor. O sesiune de transfer se desfasoara dupa niste reguli (protocol).  Sesiune de transfer este initiata de beneficiarul informatiei (client). Acesta se identifica printr-un nume si printr-o parola. Calculatorul pe care se afla fisierul care va fi transferat se numeste server FTP. Dupa stabilirea conexiunii intre client si server, utilizatorul comanda transferul. Transferul si conexiunea se incheie, de obicei, prin mesajul Bye!.

E-mail este serviciul de posta electronica prin care utilizatorii din intreaga lume au posibilitatea sa faca schimb de mesaje. Programele care gestioneaza poste electronica transmit corespondenta, returneaza mesaje de eroare daca mesajul nu a putut fi trimis, transmit fisiere atasate la corespondenta (texte, imagini, sunete, etc.).

Pentru a putea avea acces la acest serviciu, utilizatorii trebuie sa aiba o "casuta postala" si o "adresa". O adresa de e-mail este alcatuita din doua parti: numele utilizatorului si adresa server-ului. Cele doua componente ale adresei sunt delimitate de caracterul "@".

Exemplu: popa_alina@yahoo.com.

Pentru a accesa o casuta postala utilizatorul trebuie sa introduca o parola, pentru a nu i se viola corespondenta.

Indiferent de aplicatia folosita, mesajele sosite pe adresa de e-mail sa vor gasi intr-un folder special numit Inbox. Daca dorim sa citim continutul unui mesaj, vom da click pe el, iar continutul sau va apare intr-o fereastra. Putem raspunde acestui mesaj prin optiunea Reply. Pentru a trimite mesajul primit si altor utilizatori, vom folosi optiunea Forward. Mesajele Primite pot fi salvate, sau pot fi sterse.

Pentru compunerea si trimiterea unui mesaj nou, in functie de aplicatia folosita, selectam optiunea Create sau Compose. In fereastra care va apare trebuie completate urmatoarele campuri:

To: unde trebuie scrisa adresa destinatarului (sau, daca este cazul, adresele mai multor destinatari, separate prin caracterul ";");

Cc: unde completam adresele destinatarilor la care dorim sa trimitem mesajul in copie, daca este cazul;

Subject: unde facem o scurta descriere a mesajului.

Urmeaza scrierea mesajului propriu-zis. Daca dorim sa atasam si alte fisiere la mesaj apasam butonul Attach (Attachments, Attach Files, etc).

Mesajul va fi expediat prin comanda Send.

Telnet este serviciul de acces de la distanta la resursele unui calculator.

Chat este serviciul de discutii on-line. Singura conditie pentru a putea utiliza acest serviciu este ca toti utilizatorii sa fie conectati in acelasi timp la internet si pe acelasi canal de comunicatie.

Forum-urile sunt programe care asigura posibilitatea trimiterii de mesaje pentru dezbateri pe anumite teme.

News este serviciul de stiri. Fiecare utilizator cu drept de acces poate sa consulte stiri, articole si sa-si exprime parerea in legatura cu o anumita problema pusa in discutie.

Portal este un serviciu complex de informare, prezentare si colaborare care ofera firmelor posibilitatea de a-si prezenta produsele, de a atrage clienti sau parteneri de afaceri. Un portal este imaginea pe Internet a unei firme si, din acest motiv, datele trebuie sa fie corecte, complete si usor de gasit. Un portal poate sa includa servicii de chat, forum.

Comertul electronic si operatiile bancare prin internet sunt serviciile cele mai profitabile din punct de vedere financiar. Magazinele virtuale ofera spre vanzare o serie de produse la care utilizatorii au acces de acasa. Pentru a cumpara un produs, acesta este selecta printr-un simplu click si astfel este adaugat in "cosul de cumparaturi". "Cosul" poate fi verificat oricand, produsele putand fi scoase daca utilizatorul s-a razgandit, iar comanda nu a fost trimisa. Plata produselor comandate on-line se face la primirea lor (prin curier sau prin posta) sau prin card bancar.

Bazele de date si formularele pe Internet sunt integrate in alte servicii cum ar fi: comert electronic, portaluri, etc.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1984
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved