Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

AccessAdobe photoshopAlgoritmiAutocadBaze de dateCC sharp
CalculatoareCorel drawDot netExcelFox proFrontpageHardware
HtmlInternetJavaLinuxMatlabMs dosPascal
PhpPower pointRetele calculatoareSqlTutorialsWebdesignWindows
WordXml


INTRODUCERE IN MEDIUL DE LUCRU Adobe Photoshop CS

adobe photoshop

+ Font mai mare | - Font mai mic
INTRODUCERE IN MEDIUL DE LUCRU

Adobe Photoshop CS este un program foarte util in realizarea si prelucrarea imaginilor. Efectele deosebite si uneltele puternice oferite sunt folositoare designerilor profesionisti, care pot astfel sa produca grafice sofisticate pentru Web.
Programul prezinta urmatorul mediu de lucru:

A. Meniu B. Bara de optiuni C. Bara cu instrumente D.Butonul FILE BROWSER E-F. Palete

Meniul contine 9 elemente: File, Edit, Image, Layer, Select, Filter, View, Window si Help. Bara cu instrumente ajuta la efectuarea prelucrarilor. Uneori un instrument prezinta o lista de unelte, din care se selecteaza cel dorit, cu ajutorul meniului atasat butonului. Modul de utilizare a instrumentului se stabileste in bara de optiuni. Paletele pot fi vizibile (ascunse) prin selectarea optiunii Show (Hide) din submeniul Window. Butonul File Browser este folosit in vederea deschiderii imaginii dorite. Totodata, putem deschide File Browser-ul selectand Browse din submeniul File.

Exercitii practice:

Selectare. Deschideti o imagine cu ajutorul butonului File Browser si selectati diverse zone ale sale folosind cele patru forme ale uneltei Rectangular Marquee Tool (dreptunghi, elipsa, linie de pixeli, coloana de pixeli). Intre formele de selectare dreptunghiulara si eliptica se poate comuta folosind Shift+M.

Pe bara de optiuni apar urmatoarele butoane:   

New selection permite doar o selectie, cea veche este anulata, daca exista;

Add to selection permite selectarea multipla, iar cand doua zone selectate au o suprafata comuna, se obtine reuniunea lor;

Subtract from selection daca asupra unei selectii se efectueaza o a doua, ramane prima selectie, disparand suprafata comuna;

Intersect with selection permite obtinerea intersectiei mai multor suprafete selectate.

Observati ca zona selectata este incadrata cu o linie animata, iar daca tinem tasta Shift apasata, putem selecta simultan mai multe zone. Selectia facuta dispare (reapare) daca apasam CTRL+D (Shift+Ctrl+D) sau alegem Deselect (Reselect) din submeniul Select.

Selectare zona neregulata. Unealta Lasso Tool     permite selectarea obiectelor de orice forma. Polygonal Lasso Tool selecteaza contururi poligonale, iar Magnetic Lasso Tool portiuni caracterizate printr-un anumit contur. Varfurile poligonului se numesc puncte de ancorare. Un segment al poligonului incepe dupa executarea unui click cu mouse-ul si se incheie la executarea altui click. Conturul se incheie fie cand se ajunge in punctul initial, fie cand se executa dublu-click (se traseaza automat un segment intre punctul in care s-a executat dublu-click si cel initial).

Pe bara de optiuni specifice uneltei Magnetic Lasso Tool se numara urmatoarele: Width, Edge Contrast (ia valori de la 1% la 100% si exprima contrastul culorii pe care trebuie sa il aiba suprafata selectata pentru a fi incadrata automat) si Frequency (ia valori de la 1 la 100 si ajuta la crearea automata a punctelor de ancorare astfel: o valoare ridicata retinuta de acest edit genereaza crearea automata a multor puncte de ancorare).

c) Selectati unealta (Move Tool). Ce observati in zona selectata? Incercati sa redimensionati (deformati) zona selectata. Cum realizati acest lucru? Ce observati in zona barei de optiuni? Incercati acum sa mutati zona intr-o alta regiune a imaginii. Cum procedati?

Zona selectata apare incadrata     intr-un dreptunghi marginit de puncte, acestea putand fi folosite pentru a redimensiona zona (pentru a mari, a micsora sau a deforma imaginea retinuta): tinand apasat butonul stang al mouse-ului pe unul dintre puncte si deplasand cursorul grafic (analog se poate proceda cu toate punctele, cel din mijloc fiind centrul de rotatie al zonei, in jurul caruia se poate roti imaginea selectata). Pe bara de optiuni se observa diverse coordonate: X si Y sunt cele ale punctului in jurul caruia se efectueaza rotatia. Modificarea acestora conduce la schimbarea pozitiei imaginii din cadrul dreptunghiului. W si H se utilizeaza pentru a modifica latimea si inaltimea dreptunghiului. -rotatia in grade. Urmatoarele coordonate, H si V sunt folosite pentru oblicitate. Mutarea zonei selectate intr-o alta regiune a imaginii se realizeaza usor, prin acelasi procedeu-Drag and Drop (deplasam cursorul grafic tinand butonul mouse-ului apasat).

3) Lupa. O alta unealta des folosita este Zoom Tool , care ne permite sa marim imaginea sau sa o micsoram, in diverse scopuri. Unul dintre acestea ar fi selectarea anumitor subimagini din cadrul ei. Exersati pe o imagine folosirea instrumentului, in felul urmator:

a) Apasati tasta Z si observati ce se intampla.

b) Dati click pe butonul uneltei si mutati pointerul in fereastra imaginii. Cum arata acum cursorul grafic? Faceti click oriunde in imagine. Folosind unealta, trasati un dreptunghi in cadrul acesteia care sa cuprinda o anumita zona dorita. Ce observati?

c) Tineti apasata tasta Alt si observati ce se intampla. Selectati, apoi, Zoom In     (Zoom Out ) de pe bara de optiuni a uneltei. Ce observati?d) In cadrul meniului, alegeti View, optiunea Zoom In (respectiv Zoom Out). Ce efect se obtine (exista vreo diferenta fata de cel obtinut in urma utilizarii uneltei)?

e) Observati paleta Navigator in timp ce imaginea este supusa efectului de Zoom. Ce ilustreaza aceasta?

Instrumentul Type Tool (T)

a) Ce observati pe bara de optiuni a acestui instrument? Selectati un font si o anumita dimensiune. Dati un click oriunde in cadrul imaginii si scrieti un text. Selectati acum unealta Move Tool (V), . Pozitionati pointerul acestei unelte pe imagine si „trageti-l” catre marginea de jos a acesteia. Selectati, din nou, unealta Type si „trageti” cursorul grafic pe toata suprafata textului scris.

b) Instrumentul fiind selectat, dupa efectuarea unui clic pe imagine, aduceti in fata paleta Swatches din paleta de grup Color.   

Selectati o anumita culoare de pe paleta, astfel incat aceasta sa apara in 2 locuri:

- in Foreground Color de pe bara de instrumente

- ca si culoare a textului, pe bara de optiuni.

c) Alegeti culorile unui text folosind denumirea acestora (faceti clic pe sageata paletei Swatches pentru a deschide meniul acesteia si alegeti comanda Small List).

Apoi faceti clic pe instrumentul Default Foreground And Background Colors de pe bara de unelte pentru a face activa culoarea neagra (culoarea de Foreground).

5) Instrumentul Brush Tool .

a) Apasati tasta B. Ce observati?

b) Pe bara de optiuni selectati Brushes pentru a deschide temporar paleta. Din lista alegeti un model cu grosimea de 35 de pixeli.

Mutati pointerul pe imagine. Ce forma va lua acesta?

Apoi trasati o dunga oriunde doriti, in cadrul imaginii.

c) Alegeti Edit, Undo Brush Tool pentru a anula ultima actiune facuta. Trasati o noua dunga si apoi apasati CTRL+Z. Ce efect va avea aceasta combinatie de taste?

d) Exersati folosirea diferitelor modele din seturile care apar la apasarea butonului sageata al paletei Brush.

Intrebari recapitulative, tip grila:

Care dintre urmatoarele unelte sunt folosite pentru a selecta o zona dintr-o imagine?

a) Rectangular Marquee Tool

b) Elliptical Marquee Tool

c) Lasso Tool

Ce optiune de pe bara de optiuni corespunzatoare uneltei Rectangular Marquee Tool este utilizata pentru a se permite selectarea multipla?

a) Add to selection

b) Intersect with selection

c) Width

In cate moduri se poate obtine efectul Zoom asupra unei imagini?

a) intr-un singur mod

b) in doua moduri

c) in cel putin doua moduri

Ce unealta ne ajuta sa selectam o anumita zona dintr-o imagine, portiune caracterizata printr-un anumit contur?

a) Lasso Tool

b) Magnetic Lasso Tool

c) Rectangular Marquee Tool

Care este shortcut-ul instrumentului Move Tool ?

a) M

b) S

c) V

Nota: O intrebare poate avea, fie un raspuns corect, fie doua, fie toate, sau nici un raspuns valid.

Raspunsuri:

a), b), c) 2. a) 3. c) 4. b) 5. c)

Exercitii propuse:

Exersati pe o imagine pe care o deschideti cu ajutorul butonului File Browser. „Decupati” o anumita zona din cadrul imaginii si incadrati-o intr-un contur. Mariti imaginea rezultata, apoi selectati o portiune si inserati-o intr-o noua fereastra. Pe bara de optiuni, alegeti optiunea Resize Windows To Fit, a uneltei Zoom. Schimbati culoarea background-ului. Scrieti in imaginea din fereastra noua un anumit text reprezentativ imaginii ilustrate, avand culoarea rosie. Mariti apoi numai zona textului scris de dumneavoastra.

Exersati si aplicand alte actiuni invatate in cadrul primei lectii.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1456
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site