Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AccessAdobe photoshopAlgoritmiAutocadBaze de dateCC sharp
CalculatoareCorel drawDot netExcelFox proFrontpageHardware
HtmlInternetJavaLinuxMatlabMs dosPascal
PhpPower pointRetele calculatoareSqlTutorialsWebdesignWindows
WordXml


Atribute - proprietati ale obiectelor

baze de date+ Font mai mare | - Font mai micAtribute - proprietati ale obiectelor

Fiecare obiect din mediul inconjurator comporta o anumita descriere ce se realizeaza cu ajutorul atributelor. Multitudinea atributelor prin care se descrie un obiect definesc proprietatile acelui obiect.

Atributele pot fi simple sau complexe, care la randul lor pot fi referentiale, de colectii si derivate.Pentru exemplificarea ne vom referi la descrierea a doua entitati, astfel (figura 7.2.):

DEPARTAMENT:

SALARIAT:

Fig. 7.2. Exemple de atribute

Atributele simple pot fi un tip de date atomic, care include tipurile de date clasice prezente in limbaje de programare, cum ar fi: intreg real, boolean siruri de caractere. In exemplul din fig. .., denumire, cod-dep, marca, functia pot fi considerate ca atribute simple.

Atributele referentiale sau de asociere, sunt folosite pentru a defini relatii referentiale intre obiecte. Ele sunt echivalente pointerilor din limbajele de programare sau cheilor externe in cazul sistemelor relationale, insa prezinta si diferente importante, astfel:

Contrar pointerilor, atributele referentiale sunt incoruptibile sau nealterabile, in sensul ca daca obiectul referit a fost sters din baza de date atunci atributul referential in mod automat va fi invalidat;

Contrar cheilor externe, atributele referentiale nu sunt asocieri de valori vizibile utilizatorilor. In exemplul nostru din figura 7.2., atributele "Sef-dep: SALARIAT" si "Loc-munca: DEPARTAMENT" sunt atribute referentiale.

Atributele colectii facand parte din categoria atributelor complexe pot fi la randul lor grupate in seturi, liste si tablouri de valori.

Atributele colectii vor contine fie valori ale atributelor simple fie referinte.

In exemplul din figura 7.2. "Nr.-telefoane" este un atribut de tip SET si va contine multitudinea numerelor de telefon pe care le are un Departament, iar "Angajati" este un atribut de tip LIST si va contine ca valori multitudinea identificatorilor OID ale Salariatilor ce lucreaza intr-un anumit Departament.

Atributele derivate le mai regasim si cu denumirea de atribute de proceduri. Uneori, in practica, in loc de a stoca in mod explicit valoarea unui atribut, este de preferat de al determina sau calcula printr-o procedura oarecare si apoi a-l da disponibil si a-l face cunoscut celor interesati. Pe considerentul ca valoarea unui atribut derivat se determina printr-o metoda de tip procedura sau "functie", atributul respectiv mai poarta denumirea de atribut procedura. In exemplul nostru de referinta nu apare un atribut derivat, insa ar putea fi definit unul cu denumirea sugestiva "Varsta" salariatului. Intr-o astfel de situatie "Varsta" ar putea fi determinata cunoscand Data-nasterii si apoi preluand data curenta de sistem. Prin diferenta se obtine varsta.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1133
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved