Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AccessAdobe photoshopAlgoritmiAutocadBaze de dateCC sharp
CalculatoareCorel drawDot netExcelFox proFrontpageHardware
HtmlInternetJavaLinuxMatlabMs dosPascal
PhpPower pointRetele calculatoareSqlTutorialsWebdesignWindows
WordXml


Conceptul de baza de date

baze de date+ Font mai mare | - Font mai micConceptul de baza de date

In cadrul oricarei intreprinderi, datele constituie o resursa organizationala cruciala si in consecinta ele trebuiesc gestionate similar altor active importante. Fara date asupra functionarii interne si asupra mediului extern intreprinderile nu ar putea sa se mentina in competitie sau sa reuseasca in afaceri. Volumul acestor sate este in continua crestere. Organizarea si memorarea acestor date pe suporturi tehnice adresabile (HDD, FDD, CD) este mult facilitata de faptul, ca in majoritatea cazurilor, se opereaza cu structuri de date.Determinarea structurilor de date si a legaturilor intre realizarile acestora nu este o activitate deloc usoara. Ea presupune utilizarea unor modele de date si respectiv a unor formalisme de modelare a datelor si are ca obiectiv definirea structurilor de date de gestionat in memoria secundara.

Organizarea datelor pe memoria externa a parcurs in timp mai multe etape: fisiere, fisiere cu legaturi si a culminat cu bazele de date actuale. Un fisier este un ansamblu de inregistrari fizice, omogene din punct de vedre al continutului si al prelucrarii. Fisierele contin in cea mai mare parte elemente comune iar asocierile dintre date nu sunt prea bine exploatate dat fiind faptul ca fisierele sunt utilizate izolat si independent unele de altele. Solutia fisierelor a fost specifica anilor '60-'70, dar mai sunt intalnite si in prezent in cadrul unor aplicatii economice care folosesc limbaje clasice si indeosebi limbajul COBOL.

Dominata in prezent este o alta solutie, care consta in organizarea datelor in baze de date. O baza de date este o colectie organizata de date folosita in scopul de a modela un anumit tip de organizatie sau proces organizational.

In gestiunea bazelor de date exista doua tipuri de baze de date: operationale si analitice.

Bazele de date operationale constituie suportul a numeroase companii, institutii si organizatii din intreaga lume. Aceasta categorie de baze de date este utilizata in cazul prelucrarilor on-line a tranzactiilor (OLTP - On Line Transaction Processing), adica in acele situatii in care este necesara colectarea, modificarea si intretinerea zilnica a bazelor de date. Datele stocate intr-o baza de date operational sunt date de tip dinamic, ceea ce inseamna ca se modifica in permanenta si reflecta intotdeauna informatii actualizate la zi.

Contrar acestora, bazele de date analitice sunt folosite in special in prelucrarile analitice on-line (OLAP - On Line Analitical Processing), cand este necesara stocarea si urmarirea datelor istorice si dependente de timp. O baza de date analitice este de un real folos atunci cand este necesara urmarirea tendintelor, vizualizarea datelor statistice aferente unei perioade mai lungi de timp sau efectuarea de previziuni tactice sau strategice de afaceri. Acest tip de baza de date stocheaza date statice, ceea ce inseamna ca datele respective nu se modifica niciodata (sau foarte rar). Informatiile culese dintr-o baza de date analitica reflecta o fotografie a datelor la un anumit moment de timp.

Bazele de date analitice utilizeaza frecvent bazele de date operationale ca sursa principala de date, deci poate exista o oarecare asociere intre cele doua tipuri; cu toate acestea, bazele de date operationale si analitice satisfac tipuri de necesitati foarte concrete privind prelucrarea datelor.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 885
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved