Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AccessAdobe photoshopAlgoritmiAutocadBaze de dateCC sharp
CalculatoareCorel drawDot netExcelFox proFrontpageHardware
HtmlInternetJavaLinuxMatlabMs dosPascal
PhpPower pointRetele calculatoareSqlTutorialsWebdesignWindows
WordXml


ENTITATI, REGULI STRUCTURALE SI PROCEDURALE, ATRIBUTE, RELATII, ERD

baze de date+ Font mai mare | - Font mai micENTITATI, REGULI STRUCTURALE SI PROCEDURALE, ATRIBUTE, RELATII, ERD

Entitati, Instante, Atribute, Identificator unicO entitate este un lucru, obiect, persoana sau eveniment care are o semnificatie pentru afacerea modelata, despre care trebuie sa colectam si sa modelam date. O entitate poate fi un lucru real, tangibil precum o cladire, o persoana, poate fi o activitate precum o programare sau o operatie, sau poate fi o notiune abstracta.

O entitate este reprezentata in ERD printr-un dreptunghi cu colturile rotunjite. Numele entitatii este intotdeauna un substantive la singular si se scrie in partea de sus a dreptunghiului cu majuscule.

O entitate este de fapt o clasa de obiecte si pentru orice entitate exista mai multe instante ale sale. O instanta a unei entitati este un obiect, o persoana, eveniment particular din clasa de obiecte care formeaza entitatea.

Dupa cum se vede, pentru a preciza o instanta a unei entitati, trebuie sa specificam unele caracteristici ale acestui obiect, sa-l descriem. Asadar, dupa ce am identificat entitatile trebuie sa descriem aceste entitati in termini reali, adica sa le stabilim atributele.

Un atribut este orice detaliu care serveste la identificarea, clasificarea, cuantificarea, sau exprimarea starii unei instante a unei entitati. Atributele sunt informaiii specifice ce trebuie cunoscute si memorate.

In cadrul unui ERD, atributele se vor scrie imediat sub numele entitatii, cu litere mici. Un atribut este un substantive la singular.

Un atribut poate fi obligatoriu sau optional. Daca un stribut este obligatoriu, pentru fiecare instanta a entitatii respective trebuie sa avem o valoare pentru acel atribut. Pentru un atribut optional putem avea instante pentru care nu cunoastem valoarea atributului respective.

Un atribut obligatoriu este precedat in ERD de un astersc *, iariar un atribut optional va fi precedat de un cerculet o.

Atributele care definesc in mod unic instaniele unei entitati se numesc identificatori unici (UID). UID-ul unei entitati poate fi compus dintr-un singur atribut. In alte situatii, identificatorul unic este compus dintr-o combinatie de doua sau mai multe atribute.

Atributele care fac parte din identificatorul unic al unei entitati vor fi precedate de semnul #. Atributele din UID sunt intotdeauna obligatorii, insa semnul # este sufficient, nu mai trebuie pus si un semn asterisk in fata acestor attribute.

Valorile unor atribute se pot modifica foarte des, ca de exemplu atributul "varsta". Spunem in acest caz ca avem de a face cu un atribut volatil. Daca valoarea unui atribut insa se modifica foarte rar sau deloc (de exemplu, "data nasterii") acesta este un atribut non-volatil. Evident, este de preferat sa folosim atribute non-volatile atunci cand acest lucru este posibil.

REGULI STRUCTURALE SI PROCEDURALE

Regulile structurale ne indica tipul informatiei care trebuie stocata si cum interactioneza elementele informatiei.

Regulile procedurale indica faptul ca procesul de desfasurare a activitatii este restrictionat de ceva.

Regulile structurale

Un client poate dori unul sau mai multe evenimente.

Un client poate dori una sau mai multe liste de cd-uri.

Un eveniment trebuie sa fie cerut de un client.

O lista de cd-uri poate sa fie al unui client.

O lista de cd-uri trebuie sa aiba unul sau mai multe cd-uri.

Un cd trebuie sa apartina unei liste de cd-uri.

Un cd poate avea una sau mai multe melodii.

O melodie trebuie sa fie inclusa intr-un cd.

Relatii intre entitati

In lumea reala, obiectele nu exista izolat. Percepem obiectele din lumea reala doar in conexiune cu alte obiecte, de exemplu vom spune "pamantul se invarte in jurul soarelui, "el este medic", etc.

Asadar dupa ce am identificat care sunt entitatile si atributele acestor entitati este timpul sa punem in evidenta relatiile care exista intre aceste entitati, modul in care acestea comunica intre ele. O relatie este in asociere, legatura, sau conexiune existenta intre entitati si care are o semnificatie pentru afacerea modelata.

Orice relatie este bidirectionala, legand doua entitati sau o entitate cu ea insasi. De exemplu, elevii studiaza mai multe materii, o materie e studiata de catre elevi.

Orice relatie este caracterizata de urmatoarele elemente:

numele relatiei

optionalitatea relatiei

gradul (cardinalitatea) relatiei.

Sa luam de exemplu relatia existenta intre entitatile CD si MELODIE. vom spune:

Un CD are o MELODIE.

Numele relatiei este: are.

Pentru a stabili optionalitatea relatiei trebuie sa raspundem la urmatoarele intrebari: Un CD trebuie sa aiba o melodie? Se poate ca o melodies a nu fie inclusa intr-un CD?

Daca acceptam ca toate CD-urile trebuie sa aiba o melodie, relatia este obligatorie sau mandatorie si vom spune:

Un CD trebuie sa aiba o MELODIE.

Daca insa acceptam ca exista CD-uri care nu au nici o melodie, atunci relatia este optionala. In acest caz vom spune:

Un CD poate avea o melodie.

Cardinalitatea relatiei este data de numarul de instante ale antitatii din partea dreapta a relatiei care pot intra in relatie cu o instanta a entitatii din partea stanga a relatiei. Adica va trebui sa raspundem la intrebari de genul: Cate melodii poate avea un CD? Raspunsurile sunt unul si numai unul, sau unul si mai multi. Vom spune:

Un CD trebuie/poate sa aiba o MELODIE si numai una.

Sau

Un CD trebuie/poate sa aiba una sau mai multe MELODII.

Cea mai relista varianta a relatiei dintre CD si MELODIE este asadar:

Un CD poate avea una sau mai multe MELODII.

Conventii de reprezentare a relatiilor

In cadrul diagramei entitati-relatii, o relatie va fi reprezentata printr-o linie ce uneste cele doua entitati.

Deoarece o relatie este bidirectionala, linia ce uneste cele doua entitati este compusa din doua segmente distincte, cate unul pentru fiecare entittate. Tipul segmentului ce pleaca de la o entittate ne va indica optionalitatea relatiei dintre aceasta entitate aflata in celalta parte a relatiei. Daca acest segment este continuu este vorba de o relatie obligatorie, o line intrerupta indica o relatie optionala.

De exemplu, in figura de mai jos segmental ce pleaca de la entitatea CD fiind interupt inseamna ca un CD poate avea o melodie, adica relatia este optionala. Segmentul ce pleaca dinspre entitatea MELODIE este continuu, deci o melodie trebuie sa fie inclusa intr-un CD.

Tipuri de relatii

Variantele de relatii ce pot exista intre doua entitati sunt prezentate mai jos:

Relatii one-to-one - acest tip de relatie este destul de rar intalnit.

Uneori astfel de relatii pot fi modelate trensformand una dintre entitati in atribut am celeilalte antitati.

Relatii one-to-many - sunt cele mai intalnite tipuri de relatii, insa si aici exista cazuri mai putin uzuale.

Relatii many-to-many - aceste tipuri de relatii apar in prima faza a proiectarii bazei de date, insa ele trebuie sa fie ulterior eliminate.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 4903
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved