Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AccessAdobe photoshopAlgoritmiAutocadBaze de dateCC sharp
CalculatoareCorel drawDot netExcelFox proFrontpageHardware
HtmlInternetJavaLinuxMatlabMs dosPascal
PhpPower pointRetele calculatoareSqlTutorialsWebdesignWindows
WordXml


DISPOZITIVE PERIFERICE

calculatoare



+ Font mai mare | - Font mai mic



DISPOZITIVE PERIFERICE

Sunt componente si echipamente prin intermediul carora transfera  informatii din mediul extern, care sunt convertite in  format binar, accesibil calculatorului si catre mediul extern, rezultate ale procesului de prelucrare. Schematizat, le vedem prezentate in figura urmatoare:



Practic avem trei tipuri de dispozitive, adecvat functiei pe care o indeplinesc:

      - dispozitive periferice de intrare, prin intermediul carora sunt preluate date externe si transformate intr-un format specific calculatorului;
      - dispozitive periferice de iesire, care transpun intr-o forma accesibila rezultatele prelucrarii datelor de catre calculator;
      - dispozitive periferice de intrare-iesire, care indeplinesc ambele functii.

4.1. Dispozitivele periferice de intrare - convertesc formatul extern al informatiilor in format intern, binar si sunt utilizate pentru introducerea datelor in calculator. Cele mai cunoscute sunt tastatura, mouse-ul, joystick-ul, microfonul, scannerul, camera video.

.    Tastatura -  dispozitiv cu ajutorul caruia se introduc (tasteaza) datele in calculator. Pe tastatura exista 5 categorii de taste: alfanumerice, numerice, de deplasare a cursorului,  functionale si speciale.

.    Mouse-ul a fost inventat in 1963, de catre Douglas Engelbart, cercetator la Stanford Research Center de pe langa Stanford University, California, SUA.

Este dispozitiv cu ajutorul caruia ne pozitionam (navigam) rapid pe ecranul monitorului.  Are diferite culori, forme adaptate conturului de mana  si  doua sau trei butoane. Poate fi de doua feluri:


-    Mecanic - prin care navigarea de realizeaza cu ajutorul unei bile de cauciuc rotative sau a unei rotite (scroll) care muta cursorul pe ecran stanga dreapta si sus-jos.  

-    Optic - pentru detectarea miscarii se foloseste un fascicul infrarosu ; deplasarea cursorului se fac  e conform deplasarii mouse-ului. Este un mouse  mai rapid si mai precis dar si mai scump decat cel mecanic.

.    Trackball (bila rulanta) - este o bila montata pe un suprafata  prevazuta de doua sau trei butoane, pe care deplasarea cursorului  se realizeaza prin rotirea bilei, utilizata la calculatoarele portabile. 

.    Touchpad  - este o suprafata plana marginita de doua sau trei butoane, pe care deplasarea cursorului  se realizeaza folosind degetul, pe care  de obicei o utilizeaza tot calculatoarele portabile.   

.    Scanner - un dispozitiv care preia textul direct de pe suportul extern: hartie, film, fotografie si il transforma in format binar, accesibil pentru calculator. Sunt de doua feluri:

-    Scannere de birou - pot fi unitati independente sau inglobate in aparate multifunctionale (copiatoare, imprimante, faxuri etc) utilizate pentru preluarea informatiilor din  documente.


-    Scannere de mana - mici, utilizate de obicei pentru citirea codurilor de bare in magazine.


.    Joystick  - maneta utilizata de obicei in jocurile de pe calculator, a carei miscare determina deplasarea cursorului.

.    Light pen (creion luminos)  -  dispozitiv asemanator unui pix, care transmite informatii sau selecteaza obiecte direct  de pe un ecran prin atingere.



.    Microfon - folosit pentru a inregistra sunete. Este utilizat la comanda vocala si in cadrul unor programe de discutii  prin Internet.


.    Camera digitala - utilizata pentru preluarea fotografiilor de catre calculator

4.2 Dispozitive periferice de iesire - permit vizualizarea rezultatelor prelucrarii informatiilor si datelor intr-un format accesibil utilizatorului.


Acestea sunt de mai multe tipuri:

.    Monitor (videoterminal) - este cel mai cunoscut dispozitiv de iesire, utilizat pentru afisarea  rezultatelor activitatii calculatorului.  Functional exista doua tipuri de monitoare:

-    Cu tub catodic (CRT - Catodic Ray Tube)  este monitorul care utilizeaza pentru imagine radiatiile unui tub catodic.

-    Cu cristale lichide (LCD - Liquid Crystal Display) au fost utilizate pana acum la calculatoarele portabile datorita pretului ridicat. Au consum mic de energie electrica si nu emit radiatii. In ultima perioada dezvoltarea tehnologiei a dus la scaderea majora a preturilor  si cresterea numarului de monitoare LCD vandute.  



Alegerea monitorului este determinata de urmatoarele caracteristici:
-    Marimea  diagonalei (15", 17", 19", 21")
-    Rezolutia - densitatea punctelor luminoase de pe ecran (unitate de masura - pixelul)
-    Frecventa - arata de cate ori pe secunda apare pe ecran o noua imagine (unitate de masura - Hertz)

-    Radiatia emisa  - se refera la cantitatea de radiatii emise de monitor, in conditiile demonstrarii efectelor negative ale lucrului cu videoterminale ce genereaza afectiuni oftalmologice. Astfel, conform legislatiei in domeniul sanatatii si securitatii muncii, persoanele care lucreaza un timp indelungat cu monitoare trebuie sa ia pauze scurte, care sa permita relaxarea si odihna globilor oculari.

.     Display screen  - reprezinta ecranul monitorului.

.    Imprimanta - dispozitiv ce tipareste informatiile pe hartie. Cele mai importante caracteristici ale imprimantelor sunt rezolutia, adica numarul de punte pe unitatea de suprafata (masurata in dpi - digit per inch), viteza de lucru (masurata in pagini pe minut), dimensiunile maxime ale hartiei pe care se face tiparirea (A4 sau A3) si zgomotul care apare la tiparire (masurat in decibeli).

.    In functie de tehnologia de tiparire utilizata, pot fi:

-    Matriciale care folosesc pentru tiparire un numar de 9-24 de ace, numite pini, care lovesc o banda tusata si formeaza prin alaturare un caracter. Sunt foarte zgomotoase, dar au consumabilele ieftine si sunt utilizate din ce in ce mai putin si mai ales in contabilitate.


-    Cu jet de cerneala care folosesc pentru tiparire o cerneala speciala aflata in cartuse (cartridge-uri).
Pot fi monocrome sau color, caz in care sunt utilizate doua cartuse. Sunt silentioase, ieftine si foarte des folosite. Cartusele pot fi reincarcate, cu ajutorul unei seringi speciale.Cerneala este introdusa in cartus prin duze speciale.


-    Laser asemanatoare copiatoarelor, utilizand un cartus de toner. Sunt ceva mai scumpe dar au pret pe pagina mult mai mic decat la imprimantele cu jet de cerneala. Sunt din ce in ce mai mult folosite, in special cele monocrome.




.    Plotter - ul  - echipament ce imprima in general desene tehnice si planuri arhitectonice si cadastrale pe formate foarte mari, ajungand pana la A0, folosind o tehnologie cu jet de cerneala.



.    Boxe (difuzoare) utilizate pentru amplificarea sunetului emis de placa de sunet.


4.3 Dispozitive periferice de intrare- iesire

.    Modem-ul - dispozitiv  utilizat pentru conectarea la Internet. Pe liniile telefonice informatiile se
 transmit sub forma de  unde analogice in timp ce calculatorul opereaza cu informatii in format digital. Modem-ul transforma undele analogice de pe liniile telefonice in format digital, specific  pentru calculator si converteste informatiile digitale utilizate de catre calculator in unde analogice, care vor fi transmise prin liniile telefonice catre alti utilizatori. 


.    Touch screen sau ecran afisare este un dispozitiv sensibil la atingere, iar  activarea comenzilor se face prin apasarea cu degetul.  



.    Multifunctionale - dispozitive care pot executa mai multe functii: imprimare, scanare, transmisie fax si multiplicare documente.  Pot fi cu jet de cerneala sau cu tehnologie laser, monocrome sau color. Datorita pretului accesibil sunt destul de utilizate inlocuind copiatoarele cu volum mic de copiere.


Concluzionand, putem spune ca un calculator este cu atat mai performant cu cat:

  •      procesorul este mai rapid
  •      are o memorie interna de capacitate ridicata
  •      are un hard- disk mai mare si o magistrala de comunicatie cat mai larga, pe care datele si comenzile circula cu viteza mare.


Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2403
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved