Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

CATEGORII DOCUMENTE
loading...AccessAdobe photoshopAlgoritmiAutocadBaze de dateCC sharp
CalculatoareCorel drawDot netExcelFox proFrontpageHardware
HtmlInternetJavaLinuxMatlabMs dosPascal
PhpPower pointRetele calculatoareSqlTutorialsWebdesignWindows
WordXml


Un sistem PC fortificat

calculatoare

+ Font mai mare | - Font mai mic
DOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
EVOLUTIA METODELOR DE PROIECTARE A SISTEMULUI INFORMATIC
Calculator Numeric - Sistem de prelucrare a informatiilor
Exemple de sisteme de operare
PLACA DE BAZA
Interconectarea retelelor locale
Elemente Microsoft Draw
Sistem de operare - Componenta de comanda si control a sistemului de operare
Mass SMS - Manualul Utilizatorului
SUBIECTE PENTRU ATESTATUL PROFESIONAL LA PROFILUL INFORMATICA - PROBA PRACTICA
PROIECT - AUTOMAT PENTRU ETICHETAT SI IMBUTELIAT STICLE

Un sistem PC fortificat

Cum poti sa elimini bresele de securitate si sa mentii atacatorii la distanta? Iata in continuare ghidul nostru adus la zi destinat mentinerii securitatii sistemelor de calcul. El iti prezinta instrumentele de care ai nevoie: programe antivirus, sisteme firewall, programe pentru criptarea fisierelor si alte metode pentru protectia sistemelor PC.
Henry Kissinger a spus odata: 'Chiar si un paranoic are cativa dusmani reali'. Oricine utilizeaza un calculator are ceva de care se teme: pornind de la bandele josnice de hackeri, crackeri si fabricanti de virusi pana la companiile care doresc sa va urmareasca obiceiurile de navigare pe Internet. Cu toate acestea, nu trebuie sa fiti paranoici: aveti nevoie doar de cateva instrumente optime pentru protejarea sistemului dumneavoastra PC.

Am comparat cateva instrumente hardware si software destinate apararii impotriva unei diversitati de amenintari privind securitatea si confidentialitatea si am proiectat cate un set specializat pentru protectia impotriva celor doua tipuri de amenintari, pentru fiecare dintre urmatoarele trei tipuri de sisteme:

- un sistem PC pentru acasa, utilizat de unul sau mai multi membri ai unei familii;

- un grup de sisteme PC aflate intr-o retea cu suport IT limitat;

- un sistem laptop folosit in calatoriile de afaceri.

La crearea acestor seturi de instrumente am testat cinci programe antivirus, sase sisteme firewall software, trei sisteme firewall hardware, patru produse de criptat fisiere, o pereche de programe de criptat a mesajelor e-mail si doua utilitare de navigare anonima. De asemenea, am evaluat produse pentru gestiunea modulelor cookie de pe Internet.

Cele mai multe amenintari de pe Internet afecteaza atat utilizatorii PC casnici cat si cei de la birou. Cateva dintre aceste amenintari, cum ar fi virusii, sunt la fel de importante pentru ambele categorii de utilizatori. Alte pericole sunt mai importante pentru un grup sau altul: companiile care urmaresc obiceiurile de navigare pe Web reprezinta un pericol mai ales pentru utilizatorii casnici, permanent ingrijorati fata de protejarea confidentialitatii lor.

Fiecare utilizator casnic va instala in primul rand un program antivirus demn de incredere, care sa-l ajute sa se apere impotriva virusilor si cailor troieni, care pot face orice - pornind de la interceptarea parolelor si reformatarea hard discului pana la permiterea preluarii comenzii sistemului vostru de catre hackeri.

Dupa alegerea sistemului de protectie impotriva virusilor, utilizatorii casnici isi pot dori un firewall care sa blocheze potentiala expunere la atacurile din exterior. Pericolul de a fi 'vizitat' de un hacker este extrem de mic daca va conectati ocazional prin dial-up, dar riscul este ridicat daca sunteti conectati permanent printr-o conexiune de mare viteza, cum ar fi una de tip DSL sau prin cablu. Pentru o protectie eficienta impotriva spionilor puteti alege criptarea fisierelor confidentiale, cum ar fi inregistrari financiare sau mesaje e-mail. Navigarea pe Web prezinta pericole suplimentare. Multe site-uri urmaresc obiceiurile de navigare ale celor care le viziteaza. Un serviciu de mentinere a anonimatului poate pastra ascunse atat identitatea voastra, cat si preferintele de navigare. In cele din urma, recentele atacuri asupra site-urilor de e-commerce, cum ar fi 'infiltrarea' in Egghead. com din decembrie anul trecut, au sporit preocuparile asupra furturilor de carti de credit din bazele de date care contin informatiile referitoare la clienti. Companiile de carti de credit ofera in prezent noi servicii pentru reducerea acestor riscuri.

De asemenea, daca locuinta dumneavoastra reprezinta totodata si biroul dumneavoastra sau daca sunteti responsabil cu sistemele de calcul intr-o mica afacere, sunteti confruntati cu cateva amenintari suplimentare. Aveti probabil o conexiune Internet de mare viteza si sunteti prin urmare o tinta usoara pentru spioni si alti rauvoitori, care va pot crea probleme - in special daca aveti un site Web. De asemenea, trebuie sa conduceti securizarea intregii retele impotriva virusilor si a hackerilor. Suplimentar, puteti avea nevoie de protejarea informatiilor prin criptarea anumitor fisiere si a comunicatiilor prin mesagerie e-mail.

Cum am testat

Atunci cand am ales produsul antivirus, am luat in considerare produsele ce au fost testate anterior in PC World. Aceleasi produse au fost certificate independent de laboratoarele ICSA in ceea ce priveste siguranta de detectare a virusilor si de reparare a fisierelor afectate. Am evaluat usurinta cu care se instaleaza si cu care ruleaza aceste produse si facilitatea in actualizarea fisierelor ce contin semnaturile de virusi. Aceste semnaturi permit protectia impotriva scripturilor suspecte celor mai noi.

PC World Test Center a evaluat cat se poate de bine sistemele firewall facand distinctie intre activitatile ostile si cele fara pericol. Am instalat calul troianul Back Oriffice 2000 pe un sistem de test si am incercat sa-l accesam de pe calculatorul de atac. Am rulat un scanner pentru porturi ca sa gasim punctele de acces deschise si am incercat conectarea la resursele partajate de pe hard disc. In final, am testat daca sistemele firewall blocheaza TSAdbot, o componenta a catorva programe freeware, care incarca si afiseaza reclamele trimise de producatorii acestor programe.

Inainte de blocarea conexiunilor periculoase, un sistem firewall va permite folosirea legitima a Internetului. Am testat aceasta caracteristica prin rularea separata a catorva aplicatii uzuale: Microsoft Internet Explorer 5.5 si NetMeeting 3.0, WS-FTP LE 5.0, ICQ 2000, Napster 2.0, RealPlayer 6.0 si PCAnywhere de la Symantec.

Am testat aplicatiile software pentru criptarea fisierelor si a mesajelor e-mail si am analizat daca produsele folosesc standarde de criptare de incredere si am cautat elemente suplimentare, cum ar fi capacitatea de a ascunde fisiere. La evaluarea utilitarelor de navigare anonima, am urmarit daca produsele produc incetiniri notabile ale vitezei de navigare si modul in care lucreaza cu aplicatiile software care pretind existenta modulelor cookie (cum ar fi sistemele de mesagerie e-mail pe Web).

Am evaluat patru programe antivirus pentru utilizatorii casnici: ASP McAfee.com Clinic, McAfee VirusScan de la Network Associates, Norton AntiVirus 2001 de la Symantec si PC-Cillin 2000 de la Trend Micro. Am ales doua programe antivirus pentru PC: Norton AntiVirus 2001 (40 USD) si PC-Cillin 2000 (40 USD varianta pe CD si 30 USD varianta download).

Versiunea de anul trecut a Norton AntiVirus a luat premiul Best Buy (cea mai buna achizitie) in evaluarea noastra din februarie 2000 si a ramas unul dintre programele noastre favorite. Ca si celelalte produse antivirus cu importanta ridicata, Norton combina o metoda testata si verificata privind eficienta, cea de scanare pentru semnaturile virusilor cunoscuti, cu un proces cunoscut sub numele de euristici, care incearca sa intercepteze virusi noi si (inca) necunoscuti prin examinarea programelor care prezinta un comportament anormal. Produsul este usor de instalat si, ca orice utilitar antivirus, are un scanner in timp real ce ruleaza in fundal. Motorul LiveUpdate al lui Norton verifica existenta unor noi definitii pentru virusi ori de cate ori sunteti conectati la Internet si realizeaza o descarcare automata a celor mai noi module de actualizare.

PC-cillin are o interfata mai atractiva din punct de vedere grafic si mai intuitiva decat cea de la Norton, este putin mai rapid la scanarea intregului PC si poate fi mai usor de configurat pentru descarcarea automata a modulelor de actualizare. Produsul furnizeaza o protectie prin parola si un mecanism de filtrare a continutului pentru blocarea URL-urilor site-urilor Web pe care utilizatorii casnici le pot considera periculoase sau inadecvate pentru copii.

Sfaturi privind securitatea

Un profesionist recomandaGeorge Kurtz, CEO la firma de securitate Foundstone si coautor la cartea 'Hacking Exposed', ajuta companiile sa-si protejeze sistemele fata de atacuri. El a asistat PC World in dezvoltarea unei liste de sfaturi fundamentale privind securitatea pentru utilizatorii de PC-uri. Pentru a afla mai multe sfaturi, cititi interviul nostru 'Trei minute cu George Kurtz' ('Three Minutes with George Kurtz') la www.pcworld.com/news/kurtz.

Construieste ziduri si inchide ferestre. Un sistem firewall urmareste traficul care vine in sistemul dumneavoastra PC si blocheaza activitatile suspecte. Dar pe un sistem securizat cum se cuvine aceasta reprezinta numai a doua linie a apararii. Majoritatea utilizatorilor nu au nevoie de partajarea sub Windows a imprimantelor si fisierelor, de exemplu. Anuland aceasta partajare (prin intermediul applet-ului Network din Control Panel) eliminati cel mai important motiv de vulnerabilitate. Pentru a avea detalii privind configurarea, cititi 'Unsafe at High Speed' la www.pcworld. com/heres_how/safebroadband.

Utilizarea cu adevarat a unui antivirus. Un scanner bun de virusi este cel mai important instrument de securitate pe care-l puteti detine. Insa el este eficient atat timp cat este activ: validati scanarea in timp real si fiti siguri ca ati actualizat semnaturile virusilor. De asemenea, scanati hardul dumneavoastra cel putin o data pe saptamana. Multe pachete antivirus va permit sa setati scanarea automata a hard discului si a celorlalte unitati, cat si actualizarea automata.

Elimina atasurile misterioase. Daca nu uitati niciodata scripturi nefaste in sistemul PC detinut de dumneavoastra, modulul scanner de virusi nu va trebui sa le elimine. Nu deschideti un atas daca nu-l asteptati. si inainte de rularea oricarui atas, salvati-l pe disc si scanati-l pentru a detecta posibilii virusi. Pentru sfaturi suplimentare privind vulnerabilitatea mesajelor e-mail, cititi articolul de la www.pcworld.com/heres_how/winsecurity.

Aplica modulele de actualizare pentru produsele de mentinere a securitatii. Producatorii de aplicatii software si sisteme de operare comunica deseori problemele de securitate aparute. Interesati-va despre cele mai noi patch-uri in articolul nostru lunar 'Bugs and Fixes' la www.pcworld.com/heres_how/bugfixes si pe site-ul Microsoft la www.windowsupdate.microsoft.com.

Sisteme firewall

pentru acasa

Multi utilizatori casnici - in special cei conectati la viteza sporita - vor instala un produs firewall software. Am testat produsul Personal Firewall - furnizat de catre McAfee.com ca ASP - impreuna cu BlackICE Defender 2.1 de la NetworkICE, Norton Personal Firewall 2001 de la Symantec, Freedom 2.0 de la Zero-Knowledge Systems (care include navigarea anonima si gestiunea modulelor cookie) si ZoneAlarm Pro de la Zone Labs. Per total, sistemele firewall software au fost impresionante si adecvate - fiecare a trecut toate sau aproape toate testele la care au fost supuse. Am ales doua instrumente favorite: BlackICE Defender si ZoneAlarm Pro (fiecare avand un pret de 40 USD in varianta descarcata de pe Web) - datorita usurintei in instalare si utilizare si a modului in care este furnizata efectiv informatia catre utilizator (cum ar fi livrarea de detalii privind blocarea atacurilor hackerilor). Versiunile anterioare pentru ambele produse au impartit premiul The Best Buy din evaluarea noastra din septembrie 2000 privind sistemele firewall.

BlackICE Defender este un utilitar fara zorzoane inutile: este usor de instalat, are o interfata intuitiva si nu are nevoie de multa atentie din partea utilizatorului. Seamana cu un program antivirus, el verifica in mod silentios toate intrarile in sistemul dumneavoastra PC impotriva unei suite de metode de hacking si scaneaza sistemul pentru a depista troienii cunoscuti (actualizarea produsului poate fi setata sa se realizeze in mod automat). In testele noastre acest produs a blocat toate atacurile. Daca vreti sa stiti exact ce face BlackICE Defender, puteti examina o lista detaliata a dovezilor suspecte si adresa de IP care le-a generat. Defender ofera de asemenea o afisare grafica intuitiva a tuturor activitatilor din retea, a intensitatii incercarilor de patrundere din exterior si a gradului lor de risc pe o perioada de timp definita.

ZoneAlarm Pro este un produs considerabil mai complex. El nu numai ca filtreaza datele venite din afara sistemului, ci si urmareste care dintre programele instalate pe sistemul dumneavoastra incearca sa acceseze Internetul. De la caz la caz, puteti permite conectarea sau puteti seta produsul sa isi reaminteasca preferintele voastre la fiecare rulare a aplicatiei. Prin urmarirea individuala a programelor, ZoneAlarm Pro poate detecta si bloca troienii sau programele spyware, care trimit informatii despre dumneavoastra si sistemul PC inapoi catre cei care le-au creat. Pro contine o componenta numita MailSafe, care permite ca sa mentineti in 'carantina' atasurile e-mail-urilor ce pot contine virusi sau troieni. Daca optati pentru a va instala o mica retea acasa, Pro poate de asemenea sa filtreze traficul ce trece prin sistemul gateway care este folosit pentru translatarea adresei de retea sau pentru partajarea conexiunii la Internet. Cu Pro instalat pe fiecare sistem PC, sistemul gateway poate monitoriza tot traficul existent si toate aplicatiile in functiune.

Zone Labs ofera utilizatorilor casnici o versiune gratuita a ZoneAlarm, care ofera o protectie similara, dar cu mai putine optiuni si fara un suport pentru retea. Aceasta versiune include, de asemenea, si o versiune simpla de MailSafe. Pentru utilizatorii casnici care nu au nevoie de elementele suplimentare ale lui Pro, varianta gratuita ce poate fi descarcata de pe Web reprezinta o buna alegere.

Programe pentru criptarea fisierelor

m evaluat patru produse destinate criptarii fisierelor: Steganos Security Suite de la Centurion Soft, Navaho Lock de la CyPost, PGP Personal Privacy de la Network Associates si Panda Security de la Panda Software. Steganos Security Suite (60 USD) este cel mai recomandat. El va protejeaza datele printr-o criptare pe 128 biti, extrem de sigura, pe care o puteti activa extrem de simplu prin drag-and-drop asupra unui fisier pe un icon special. Apoi va puteti decripta datele prin utilizarea unei parole.

Steganos se distinge prin multitudinea de elemente de siguranta pe care le ofera. De exemplu, puteti folosi un proces numit 'steganografie' la crearea unei unitati ascunse pentru datele criptate sau puteti ascunde un fisier de date intr-un altul. Steganos contine de asemenea cateva module suplimentare: un sistem convenabil de gestiune a parolelor, care stocheaza toate parolelor dumneavoastra intr-un folder criptat; o 'masina de tocat hartia' virtuala, care asigura faptul ca fisierele sterse nu pot fi recuperate de altcineva si o componenta numita SysLock care protejeaza prin parola accesul la sistemul vostru. Steganos permite chiar criptarea mesajelor e-mail, dar, asa cum veti vedea mai tarziu, pentru aceasta operatie preferam un alt produs. Steganos nu contine un manual de utilizare, insa el este destul de intuitiv - fara indoiala ca nu aveti nevoie de un astfel de manual.

Siguranta pe drum

Set de instrumente pentru

securitatea sistemelor portabile

Utilitarele antivirus si sistemele firewall pentru PC-ul de acasa lucreaza la fel de bine si pe sisteme laptop. Nu veti gresi folosind Norton AntiVirus 2001 sau PC-cillin 2000 sau BlackICE Defender sau ZoneAlarm Pro. Dar securitatea pe un sistem laptop are o alta dimensiune: chiar daca un hacker nu poate descarca datele voastre, un hot vi-l poate fura cu totul.Portabil, dar neclar. Desi cei mai multi hoti fura portabilele pentru componentele hardware, 10% - 15% dintre acestia tintesc date valoroase, dupa cum declara William Malik, vicepresedinte la Gartner Group. Pentru protectia datelor, am ales Road Guardian Survival Package de la PC Guardian (www.pcguardian.com). Aceasta suita de 100 USD combina securitatea fizica - un cablu 'antiefractie' echipat cu o incuietoare - cu securitatea fisierelor folosind Encryption Plus, care ofera o criptare pe 192 biti a fisierelor si mesajelor e-mail. Este usor de folosit: criptarea se face automat pentru fisierele desemnate, iar fisierele sunt automat recriptate in momentul inchiderii lor. Encryption Plus asigura de asemenea si criptarea mesajelor e-mail.

Un strigat dupa ajutor. Pentru o taxa anuala de abonament de 50 USD, Computrace (www.computrace. com) ofera o aplicatie software care 'telefoneaza acasa' periodic (centrul de monitorizare Computrace) atunci cand sistemul notebook este conectat la un LAN, o linie de banda larga sau o conexiune dial-up. Un hot nu va avea nici cea mai mica idee ca aceasta aplicatie este instalata: ea ruleaza in mod ascuns si poate supravietui unei reformatari a hard discului. Daca raportati furtul sistemului notebook detinut de dumneavoastra, Computrace si politia locala vor coopera pentru recuperarea lui.

Uneori solutiile simple va pot salva. StuffBak (www.stuffbak.com) ofera etichete pe care le puteti atasa pe sistemul dumneavoastra laptop (sau pe orice alt obiect). Fiecare eticheta costa 2 USD si contine un mesaj prin care se ofera o recompensa pentru inapoierea obiectului, un numar la care se poate suna gratuit si un cod prin care v-ati inregistrat pe site-ul companiei. Daca un obiect este gasit, veti plati taxele de transport si o taxa de serviciu de 10 USD la recuperarea lui. Evident ca hotilor nu le place sa foloseasca etichetele StuffBak pentru inapoierea sistemului dumneavoastra PC, dar daca el este pur si simplu pierdut sau furat si mai tarziu aruncat, il veti putea primi inapoi.

Mesagerie e-mail

si navigare securizate

tilizatorii casnici trimit rareori informatii extrem de delicate in mesajele e-mail, insa oricine trimite cateodata mesaje care merita precautii suplimentare pentru a le mentine secrete. Am evaluat doua produse de criptat mesajele e-mail, care ofera o masura suplimentara de securitate. HushMail de la Hush Communications si Sigaba Secure au amandoua un pret atractiv: sunt gratuite. Cel mai puternic am fost impresionati de Sigaba, pentru ca este usor de folosit si suporta tipuri multiple de sisteme pentru mesagerie e-mail.

La folosirea Sigaba Secure, trebuie sa descarcati mai intai un mic modul plug-in pentru utilitarul vostru de e-mail. La data testarii, Sigaba suporta clientii de e-mail POP3 Microsoft Outlook si Eudora la fel de bine ca serviciile de e-mail de pe Web - Yahoo Mail si Hotmail. Conform declaratiilor reprezentantilor Sigaba, modulele plug-in pentru Outlook Express, Lotus Notes 5.0 si Novell GroupWise vor fi disponibile la inceputul lunii aprilie. HushMail, spre deosebire de Sigaba, la data la care s-au desfasurat testele, era compatibil numai cu sistemele de mesagerie pe Web, desi am aflat la o conferinta de presa ca Hush Communications se pregateste sa lanseze o noua versiune gratuita, numita HushMail Professional, care va fi integrata in Outlook, Outlook Express, Netscape Messenger, Microsoft Internet Mail, Eudora si Lotus cc:Mail. HushMail apreciaza ca versiunea Professional va fi disponibila cat de curand.

Sigaba foloseste criptarea pe 128 biti, bazata pe bine cunoscutul algoritm Blowfish, intr-o schema unica si extrem de sigura care mentine separate mesajul si cheia de decriptare, pana cand ele ajung la destinatia lor. Serverele Sigaba genereaza o cheie, o singura data, atunci cand trimiteti un mesaj criptat, iar destinatarul recupereaza cheia de la Sigaba printr-o conexiune Secure Sockets Layer dupa primirea mesajului e-mail. Mesajul dumneavoastra nu va trece niciodata prin serverele Sigaba. In plus, cu Sigaba puteti afla daca destinatarul a citit mesajul dumneavoastra si momentul in care a facut-o. Destinatarii au nevoie de un cont Sigaba pentru a putea decripta mesajul. Daca nu sunt inregistrati, ei pot primi totusi instructiunile de inregistrare atunci cand soseste un mesaj e-mail criptat (destinatarii trebuie sa introduca adresa lor de e-mail si o parola pentru a putea recupera cheia de decriptare). Cu HushMail, spre deosebire de Sigaba, mesajele sunt trimise necriptat la toti destinatarii care nu sunt inregistrati ca utilizatori.

Ramane inca de stabilit daca urmarirea obiceiurilor de navigare on-line este cu adevarat periculoasa sau pur si simplu enervanta. Cu siguranta ca ea reprezinta un motiv de ingrijorare pentru un numar semnificativ de utilizatori Internet. Pentru companiile interesate este usor sa o faca, chiar daca aveti instalat un sistem firewall. Serviciul de conferire a anonimatului pune capat acestei practici recurgand la rutarea traficului dumneavoastra la Internet prin servere proxy intermediare, facand imposibila urmarirea locului de unde este initiata conexiunea.

Am testat doua produse - Anonymizer si Zero-Knowledge Freedom 2.0 - si l-am ales pe Anonymizer, care este folosit inca din anul 1996. Pentru a beneficia de serviciile acestui produs, nu trebuie sa instalati nimic, trebuie doar va inscrieti. Dupa inregistrarea dumneavoastra, puteti incepeti navigarea folosind browserul dumneavoastra obisnuit. In partea de sus a fiecarei pagini Web apare o caseta afisand faptul ca navigati in mod anonim. Tot traficul vostru pe Web este rutat prin serverele proxy ale serviciului Anonymizer. Freedom 2.0 lucreaza similar, desi el ofera cateva facilitati suplimentare, cum ar fi un sistem firewall incorporat. Freedom 2.0 necesita folosirea unei aplicatii software pe care am putea-o caracteriza dificila de instalat si configurat.

La fel ca orice utilitar de mentinere a anonimatului in navigare, Anonymizer incetineste intr-o oarecare masura navigarea. Intarzierea este sesizabila intr-o masura mai mare pe durata navigarii pe Web la ore de varf si cu o conexiune dial-up. Ea nu este atat de pregnanta pe o conexiune de banda larga.

Intr-o lume a utilitarelor gratuite pentru Internet, Anonymizer este relativ scump (50 USD pe an). El este totusi un serviciu verificat si folositor si include cateva elemente utile: Safe Cookies va da posibilitatea sa folositi site-urile Web care pretind existenta modulelor cookie pentru a functiona (cum ar fi Yahoo Mail). Anonymizer cripteaza de asemenea URL-urile, asigurandu-va ca acei care au acces la sistemul dumneavoastra, nu pot urmari pasii dumneavoastra de navigare. Un adevarat paranoic poate opta pentru versiunea de 110 USD pe an, care include o conexiune criptata de tip 'secure tunneling' intre sistemul dumneavoastra PC si serverele Anonymizer. Aceasta conexiune reduce sansele ca un hacker sa poata intercepta activitatea voastra pe Internet.

In cele din urma, pentru cei refractari la utilizarea cartilor personale de credit pe Internet sau pentru aceia care se tem ca familiile lor vor cheltui tot bugetul pe cumparaturi online, trei mari companii de carti de credit le ofera solutiile necesare.

American Express Private Payments (www26.americanexpress.com/privatepayments) este un serviciu gratuit pentru detinatorii de carduri Amex, care creeaza un numar temporar de card pentru fiecare tranzactie. Hackerii care patrund in baza de date a clientilor site-ului Web vor putea sa extraga numai acest numar de card temporar (care expira dupa 60 de zile) si nu vor putea cunoaste numarul real al cartii de credit. Discover Card (www.discovercard.com) ofera un serviciu similar. Visa Buxx (www.visa.com/pd/buxx/main.html) este un card care permite stabilirea sumei limita care poate fi cheltuita, proiectat in special pentru adolescenti. Astfel, puteti permite copiilor sa faca mici cumparaturi online fara a va teme ca vor cheltui toti banii pe cumparaturi electronice.Setul de instrumente pentru acasa

(toate intr-unul)

N u exista nici un pachet care sa contina toate instrumentele de care aveti nevoie pentru securitatea totala a sistemului PC de acasa, insa cateva companii ofera pachete cu mai multe componente fundamentale.

Norton Internet Security 2001 de la Symantec (70 USD), de exemplu, combina antivirusul Norton si aplicatia firewall cu utilitarul Privacy Control, care blocheaza modulele cookie si banner-ele de publicitate. De asemenea, blocheaza site-urile Web care extrag informatii personale de pe calculatorul vostru. Family Edition (80USD) are facilitatea de Parental Control, ce contine un filtru care le permite parintilor sa blocheze accesul la site-urile Web pe care ei le considera inadecvate pentru copiii lor.

Am fost informati ca Trend Micro a planificat sa integreze versiunea de baza a ZoneAlarm de la Zone Labs in produsul lor - PC-cillin. Dupa cum am specificat anterior, PC-cillin contine un filtru cu performante satisfacatoare.

In final, Network Associates ofera o versiune a McAfee Office care include antivirusul companiei si utilitarele firewall, aplicatia PGP de criptare a fisierelor si suita Internet Guard Dog, care include un filtru de continut, un gestionar al modulelor cookie si o aplicatie pentru blocat reclamele (Office include, de asemenea, instrumente pentru mentenanta sistemului, cum ar fi utilitare de diagnostic si reparare si un program de dezinstalare).

Nici unul dintre aceste pachete nu inglobeaza toate produsele selectionate de noi. Pachetul Tren Micro - care include atat utilitarul antivirus recomandat de noi, cat si varianta de baza a sistemului firewall, de asemenea, recomandat de noi - este cel mai apropiat de ceea ce puteti dori.

Cu toate ca orice pachet antivirus cunoscut este suficient pentru un mic grup de lucru, actualizarea fiecarui utilizator cu ultimele informatii si semnaturi de virusi poate reprezenta o batalie fara sfarsit. De aceea, in evaluarea noastra am acordat o pondere speciala usurintei in instalare si mentenanta. Ca rezultat, am ales ASP McAfee.com Clinic - cel mai prietenos produs pe care un grup de lucru il poate folosi. La 30 USD pe PC pe an (sau 24 USD pentru mai mult de cinci licente), McAfee.com Clinic are pretul competitiv cu cel al produselor livrate pe CD. Clinic include, de asemenea, servicii suplimentare, cum ar fi utilitarele de curatare a fisierelor inutile.

Instalarea este simpla si consta doar in inregistrarea si descarcarea de pe Web a motorului. Interfata simpla, bazata pe browser, permite utilizatorilor sa configureze usor scanarea si actualizarea automata (fara a permite administrarea centralizata). Clinic foloseste aceeasi tehnologie antivirus ca varianta McAfee VirusScan pe CD, dar versiunea ASP ofera o utilizare considerabil mai usoara.

Am examinat trei sisteme firewall/router hardware pentru SOHO - Linksys Etherfast Cable/DSL Router, SonicWall Tele2 si WatchGuard SOHO 2.2. Am ales Linksys. Este ieftin (149 USD) si contine atat un firewall, cat si un router care permite unui numar de pana la patru PC-uri in retea sa foloseasca o conexiune Internet de banda larga. Puteti extinde reteaua voastra pana la 253 de utilizatori, prin adaugarea de hub-uri sau switch-uri. Linksys a trecut toate testele noastre de atac si a fost relativ simplu de utilizat.

Instalarea implicita - plug-and-play - functioneaza bine pentru cele mai multe moduri de utilizare, cu toate acestea, va trebui sa faceti cateva modificari, daca vreti sa folositi aplicatii de comunicatie bidirectionale, cum ar fi PCAnywhere, peste Internet.

Aceleasi produse de criptare pe care le-am recomandat pentru scopuri casnice sunt cele mai bune optiuni pentru un birou: Steganos Security Suite si Sigaba Secure. Navigarea anonima este putin probabil sa fie o preocupare pentru afaceri. Dar daca angajatii au un motiv legitim, de afaceri, sa faca ascunsa traiectoria de navigare - si daca managerii cred ca investitia merita - va recomandam Anonymizer.

Amenintarea viitorului

Urmatoarea infectare cu un virus

Actualizarea automata nu este specifica numai programelor antivirus; chiar si virusii participa la aceasta actiune. Raul Elnitiarta de la centrul de cercetari antivirus al companiei Symantec (SARC) declara ca ne putem astepta la extinderea capacitatilor de descarcare a modulelor plug-in de catre scripturi, cum este cazul calului troian W32.hybris. Hybris a fost latent intreg anul 2000, conform cu Elnitiarta, dar in februarie 2001, el a devenit vinovat pentru 40% din script-urile suspecte trimise pentru analiza la SARC. 'Eu cred ca el marcheaza tendinta caracteristica viitorului apropiat.'

Elnitiarta crede ca destul de curand va fi posibil sa vedem mai multi virusi infectand terminalele handheld. Acum exista numai trei asemenea scripturi (ele au fost facuti publice pe Internet pentru a demonstra faptul ca se pot realiza astfel de module) si toate afecteaza dispozitivele de tip Palm. Troianul Liberty si virusul Phage sterg fisiere, iar troianul Vapor ascunde fisiere. Liberty si Vapor pot fi preluate numai de la un sistem PC infectat, dar Phage poate fi transmis direct de la un handheld la altul atunci cand utilizatorii isi trimit fisiere unul altuia. Elnitiarta spune ca virusii telefoanelor celulare nu vor putea sa apara, deoarece aceste dispozitive nu folosesc un sistem de operare comun - nimeni nu scrie virusi doar pentru telefoane Nokia, spre exemplu. In momentul in care un singur sistem de operare va deveni standard pentru terminalele handheld, acestea vor deveni medii ospitaliere pentru virusi, asa cum sunt astazi sistemele PC echipate cu Windows.

Prudent, nu paranoic

Cu toate acestea, dumneavoastra accesati Internetul si ar fi intelept sa va asigurati atat securitatea, cat si intimitatea. Daca nu aveti o protectie minima - un produs antivirus si unul firewall software -, detineti un sistem cu durata de viata limitata. Amenintarile privind securitatea sunt in crestere si intimitatea voastra online nu este complet garantata. Nu uitati ca va puteti proteja singuri.loading...


Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 675
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2020 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site