Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AccessAdobe photoshopAlgoritmiAutocadBaze de dateCC sharp
CalculatoareCorel drawDot netExcelFox proFrontpageHardware
HtmlInternetJavaLinuxMatlabMs dosPascal
PhpPower pointRetele calculatoareSqlTutorialsWebdesignWindows
WordXml


Conectoarele de alimentare de pe placa de baza

hardware

+ Font mai mare | - Font mai micDOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
Unitatea centrala de prelucrare (Central Processing Unit – CPU)
Componentele sistemelor de operare
Sistemul de operare - Functiile sistemului de operare
Modulele de memorie
Memoria cache SRAM
Memoria DRAM
Dispozitive periferice de intrare
Microprocesorul Pentium
BIOS - Press DEL to enter SETUP
Alte tipuri de conectoare


Conectoarele de alimentare de pe placa de baza

Toate sursele de alimentare pentru PC au conectoare speciale prin care se conecteaza la placa de baza si alimenteaza procesorul sistemului, memoria si toate placile de extensie instalate in socluri (ISA, PCI si AGP). Conectarea gresita a acestor conectoare poate avea un efect devastator asupra PC-ului, inclusiv arderea sursei de alimentare si a placii de baza. Sectiunile urmatoare prezinta in detaliu conectoarele folosite de diferite surse de alimentare.
a) Conectoarele de alimentare ale surselor AT

Text Box: Figura 21.10 Conectoarele principale de alimentare P8/P9 (numite uneori P1/P2) ale surselor AT/LPXText Box: Sursele de alimentare AT au doua conectoare principale (P8 si P9), cu cate sase pini, pentru alimentarea placii de baza. Conectoarele sunt dimensionate pentru curenti de 5 amperi pe fiecare pin, la tensiuni de cel mult 250 V. Cele doua conectoare sunt prezentate in figura 21.10.

Pentru toate sursele de alimentare standard care folosesc conectoarele P8 si P9, acestea sunt legate cap la cap, astfel incat cele doua fire de culoare neagra (legaturile la masa) de la ambele cabluri de alimentare se afla unul langa altul. Retineti ca denumirile „P8' si „P9' nu sunt complet standardizate, desi cei mai multi producatori le folosesc deoarece au fost stantate ca atare pe conectoarele IBM originale. in cazul unor surse de alimentare, aceste conectoare sunt etichetate P1 /P2. Deoarece, de obicei, conectoarele sunt prevazute cu o clema care impiedica introducerea lor in pozitie inversa pe pinii placii de baza, grija cea mai mare este aceea de a-i introduce in ordinea corecta si de a nu lasa pini neconectati intr-o parte sau alta. Respectarea regulii „negru langa negru' ofera siguranta necesara. Totusi, trebuie sa aveti grija sa nu ramana pini neconectati pe placa de baza, intre cele doua conectoare sau la unul dintre capete, dupa instalarea acestora. Un conector instalat corect este legat la toti pinii de pe placa de baza si ii acopera — daca este vizibil vreun pin de alimentare la oricare capat al conectoarelor, intregul ansamblu de conectoare este instalat incorect, ceea ce poate duce la distrugerea placii de baza si a tuturor componentelor legate de aceasta in momentul punerii sub tensiune a calculatorului. Figura 21.11 prezinta conectoarele P8 si P9 (numite uneori P1/P2) in pozitia corecta pentru conectarea la Placa de baza.

Text Box:

Figura 21.11 Conectoarele de alimentare P8 si P9 (numite uneori P1/P2) care conecteaza sursa de alimentare AT/LPX cu placa de baza.

b) Conectorul principal al sursei de alimentare ATX

Conectorul principal standard pentru placa de baza al surselor de alimentare ATX este Molex Mini-Fit, Jr., numarul 39-29-9202 (sau echivalent), cunoscut sub numele de conector ATX cu 20 de pini (vezi figura 21.12). Molex dimensioneaza fiecare pini al conectorului pentru un curent de 6 amperi (la o tensiune maxima de 600 V). Acest conector a fost utilizat initial pentru sursele de alimentare cu tipodimensiune ATX, dar este folosit si pentru tipodimensiunea SFX si alte variante ATX. Acesta este un conector cu cheie, cu 20 de pini. Culorile firelor sunt cele recomandate de standardul ATX, dar respectarea lor nu este o conditie obligatorie pentru incadrarea in specificatie.

Figura 21.12 Conectorul principal ATX cu 20 de pini pentru placa de baza, vazut din perspectiva.

Figura 21.13 Conectorul principal ATX cu 20 de pini

c) Conectorul de alimentare ATX auxiliar

Pe masura ce au evoluat, placile de baza si procesoarele au avut nevoie de tot mai multa energie, in speta, seturile de cipuri si modulele DIMM au fost proiectate pentru functionarea la 3,3 V, crescand curentul solicitat la tensiunea respectiva. in plus, cele mai multe placi de baza includeau regulatoare de tensiune pentru convertirea tensiunii de alimentare de +5 V in tensiunile unice necesare procesoarelor acceptate de placa. in final, curentii mari solicitati pentru iesirile de +3,3 si +5 V au devenit prea mari pentru modul de proiectare a conectoarelor si pinilor. Fiecare pin al conectorului principal de alimentare este dimensionat pentru un curent de cel mult 6 A, ceea ce inseamna un curent maxim de 18 A la +3,3 V si 24 A la +5 V. Aceste valori maxime corespund unei surse de alimentare de aproximativ 250 de wati. Deoarece placile de baza cu procesoare de mare viteza si mai multe placi de extensie pot consuma mai mult decat atat, iar producatorii de surse de alimentare ofera variante la 300 de wati sau chiar mai mult, puteti intalni din ce in ce mai des conectoare topite. La un asemenea consum, pinii conectorului principal se supraincalzesc.Pentru a permite folosirea unor curenti mai mari intre sursa de alimentare si placa de baza, Intel a modificat specificatiile ATX, adaugand un conector suplimentar de alimentare, pentru placi de baza ATX cu consum mare si surse de alimentare de 250 de wati sau mai puternice. Conectorul auxiliar este necesar daca placa de baza poate consuma mai mult de 18 A la 3,3 V si/sau mai mult de 24 A la 5 V. Acesti curenti de valoare mai mare sunt necesari in sistemele care folosesc surse de alimentare de 250 sau 300 de wati.

Conectorul ATX auxiliar este un conector de tip Molex cu 6 pini, asemanator cu un conector pentru placa de baza al surselor de alimentare AT/LPX. Pinii acestui tip de conector sunt dimensionati pentru curenti de 5 A, la cel mult 250 V.

Figura 21.14 Conectorul ATX auxiliar.

Daca placa de baza nu este prevazuta cu un conector pereche pentru conectorul ATX auxiliar, probabil nu are un consum foarte mare. in acest caz, conectorul auxiliar al sursei de alimentare (daca exista) poate fi lasat neconectat. Daca sursa dumneavoastra de alimentare este evaluata la 250 W sau mai mult, ar trebui sa va asigurati ca are un conector auxiliar. La fel, daca placa de baza poate consuma mai mult de 18 A la 3,3 V sau mai mult de 24 A la 5 V, ar trebui sa va asigurati ca are un conector corespondent. Folosirea conectorului auxiliar reduce incarcarea conectorului principal si impiedica supraincalzirea contactelor (care poate duce chiar la topirea acestora).

d) Conectorul ATX12V

Tensiunea de alimentare a procesorului este furnizata de un dispozitiv numit modul regulator de tensiune (VRM), incorporat in cele mai multe placi de baza moderne. Acest dispozitiv determina tensiunea necesara procesorului (de obicei, in functie de pinii procesorului) si se calibreaza automat pentru a furniza procesorului tensiunea corespunzatoare. Prin proiectare, modulul VRM poate functiona cu tensiuni de intrare de 5 sau 12 V. De-a lungul anilor, cele mai multe asemenea module au folosit tensiunea de 5 V, dar multe au trecut acum la 12 V, deoarece curentii sunt mai mici la aceasta tensiune. In plus, tensiunea de 5 V este folosita si de alte dispozitive, in timp ce tensiunea de 12 V nu este folosita decat de motoarele unitatilor de disc Utilizarea tensiunii de 5 V sau a celei de 12 V depinde de proiectarea plicii de bazi si a regulatorului. Multe circuite integrate moderne pentru regulatoare de tensiune sunt proiectate astfel incat sa functioneze cu orice tensiune de intrare intre 4 si 36 V, configurarea acestora fiind lasata la latitudinea proiectantului placii de baza.

Pentru a imbunatati alimentarea cu tensiunea de +12 V a placii de baza, Intel a elaborat specificatiile conectorului de alimentare ATX12V. Aceste specificatii prevad folosirea unui al treilea conector, numit chiar ATX12V, tocmai pentru a furniza placii un curent mai mare la +12 V. Acest conector are doi pini de +12 V, fiecare dimensionat pentru 8 amperi, ceea ce inseamna un curent suplimentar de 16 A la 12 V pentru placa de baza. Acest conector este prezentat in figura 21.15

Figura 21.15 Conectorul de alimentare ATX12V.

e) Conectorul ATX optional

Pe langa conectorul principal de alimentare, cu 20 de pini, specificatia ATX defineste un conector optional, cu 6 pini. Acest conector are doua randuri de cate trei pini, cu diferite semnale si tensiuni. Acest conector a fost prevazut cu intentia de a permite calculatorului sa monitorizeze si sa comande ventilatorul de racire, sa monitorizeze tensiunea de +3,3 V furnizata placii de baza si sa asigure alimentarea si legarea la masa a dispozitivelor IEEE 1394 (FireWire).


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1836
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site