Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AccessAdobe photoshopAlgoritmiAutocadBaze de dateCC sharp
CalculatoareCorel drawDot netExcelFox proFrontpageHardware
HtmlInternetJavaLinuxMatlabMs dosPascal
PhpPower pointRetele calculatoareSqlTutorialsWebdesignWindows
WordXml


Placa de baza

hardware

+ Font mai mare | - Font mai micDOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
Partitionare corecta a HDD-ului
Memoria DRAM
PROCESORUL DUAL-CORE
TRUCURI BIOS - Salvarea unui update de BIOS esuat
Conectorii ATA de intrare/iesire (l/O)
SISTEME DE STOCARE DE MARE CAPACITATE
Dat Plu 4 utilitar incarcare/descarcare nomenclator articole
Conectoare USB
UNITATEA INTREAGA
Componentele hardware a unui PC


Placa de baza

Placa de baza este una dintre cele mai importante piese ale unui PC, acesta determina configuratia si capabilitatea calculatorului, (viteza maxima a CPU (microprocesorului), viteza magistralei si tipul acestuia, numarul si calitatea placilor de extensie, tipul de memorie.
Placile de baza se impart in trei mari categorii, acestea sunt date de facotul de forma, acesta are la baza forma si dimensiunile placi, tipul soclului utilizat, dispunerea suruburilor de fixare din carcasa, partea de alimentare a acestuia:

- AT – pentru modelele ce sa bazeaza pe microprocesoarele 286, 486, 586, chiar si primele modele Pentium si AMD-K6.Aceste placi de baza se rrcunosc usor dupa modelul partii de alimentare, mufa care se concteaza la placa de baza este realizata din doua parti egale ca marime, deobicei albe, butonul de pornire, cu care se porneste calculatorul este conectate direct la partea de alimentare.

-ATX – acestea sunt folosite in cel mai mare procent la ora actuala a PC-urilor, acestea se folosesc pentru prima data la calculatoare Pentium II, si Pentium III, aproximativ dupa anul 2000, iar mufa care vine conectata de sursa de alimentare la placa de baza este realizata dintr-o parte, iar in legatura cu pornirea sistemului, de data asta pe partea dreapta jos a placi de baza sunt instalate contatcte pentru pornirea calculatorului, pentru resetare, pentru led-uri, pornirea sistemului se face foarte simplu acolo unde scrie POWER SW, sau SW (depinde de la o placa de baza la alta) se face scurt circuit si porneste sistemul.

-NLX – acesta este o constructie prin care se conecteaza placile de baza intre ele ca si cum vin instalate una lana alta placile de extensie de pe placa de baza normala, (eu inca nu am vazut asa ceva).

Placa de baza al unui PC in majoritatea cazurilor contine un soclu pentru procesor, un conector pentru floppy-disk, 2 conectori IDE HDD, si unitati optice, sau ea mai poate contine conctori S-ATA dar acesta numai pentru HDD, ea mai contine sloturi pentru memorii, ele pot fi de mai multe feluri (EDO RAM, SDRAM, DDR, DDR2, ), cu cat aceste memorii au o capacitate mai mare, cu atat sistemul nostru va fi mai iute, memorile RAM sunt instalate intre microprocesor si conectorii IDE, pentru ca informatia pe care o cautam de pe HDD vine prima data incarcata in aceste memorii, si din memorii merge la procesor, placa de baza mai contine sloturi de extensie, dintre aceste cele mai cunoscute sunt ISA, PCI, AGP, PCI Express, la ora actuala cele mai folosite sunt cele cu PCI, si AGP/PCI Express, ultimele doua sunt sloturi speciale pentru placi video, si au o magistrala de transfer a datelor mult mai mare decat cele PCI, multe placi de baza au placa video si de sunet integrata, atat cat si porturi USB, LAN, COM, LTP1, PS2, etc.Alte componente foarte importante ale placi de baza sunt Chipset-ul si BIOS-ul acestuia, pentru ca foarte mult in legatura de performantele sistemului depind de aceste doua componente.

In continuare o sa prezint doua placi de baza asemanatoare si la urma o sa le compar cat se poate.

Prima placa de baza pe care o prezint este placa mea de baza din sistemul meu, ASUS A7N8X-X.

Fiecare componeta de pe placa de baza este numerotata si are urmatoarele semnificatii:

1. CPU Sockets. Aceasta placa de baza are urmatorul tip de Socket 462(Socket A) acest socket este pentru tipurile de procesoare AMD Duron / Athlon / Athlon XP 3000+

2. NorthBridge Controller. Controller – ul NvidiaNforce2 SPP North Bridge controller chipset suporta 64 / 128 bit DDR memory si poate ajunge pana la 3 GB cu 400 / 333 / 266 / 200Mhz DDR memory. Folosind DDR 400Mhz putem ajunge pana la o viteza de 6.4GB/sec.

3.DDR DIMM Sockets. Aceste Socketuri sunt pentru tipurile de memorie DDR si datorita acestor 3 Socketuri putem ajunge la o memorie de pama la 3GB.

4.ATX Power connector. Acest conector de tip ATX prezinta 20 de pini, in aceste pini trebuie sa circule o tensiune de +5V si o intensitate de 1A.

5.Floppy Disk connector. Acest conector este pentru conectarea unui sau mai multor unitati de Floppy intr-un calculator

6.IDE connectors. Aceste conectoare IDE sunt de tip dual-chanel bus master IDE, care suporta Ultra DMA 133/100/66, PIO modes 3&4 IDE devices(unitati).Primul conesctor este colorat cu albastru, acesta reprezinta Primary, si cel secondar este colorat cu negru, acesta este cel Secondari.

7.Flash ROM. Acesta are o memorie de 2 MB, si acesta reprezinta memoria Bios care coordoneaza placa de baza.

8.South Bridge Controller. Acesta este de tip Nvidia 2 si este foarte rapida, ajungand la o viteza de pana la 800MB/sec, la circulatia datelor intre piesele integrate in placa de baza (USB, LAN,etc).

9.Super I/O chipset. ITE IT8708 ofera functionarea I/O intre piesele placi de baza (PS/2, EPP, ECP, Floppy disk).

10.COM 2 Header. Acesta reprezinta 9 pini si este pentru instalarea manetelor, joistick-urilor, pedalelor, etc)

11.GAME PORT Header .Acest port este pentru conectarea dispozitivelor pentru jocuri.

12.ASUS ASIC. Acest chip prezinta un sistem de multifunctionare, include hardware si monitorizeaza tensiunea intre diferite piese.

13.Onboard LED. Acest led arde atunci cand calculatorul este sub tensiune.

14.PCI Slots. Aceste sloturi de PCI 2.2 de 32-biti suporta bus master PCI placi, SCSI sau LAN cu o iesire de maximum 133MB/s.15.S/PDIF connector. Acesta este un conector S/PDIF

16.Audio CODEC. Acest Realtek cu 6 canale este un AC’97 destinat pentru PC multimedia system.

17.AGP Warning LED. Acest led este pentru protejarea placi de baza de la o tensiune mai mare de 3.3V in slotul AGP.

18.LAN chip. Acesta este un MCP Nvidia MAC + Realtek 8201BL PHY fast ethernet controller integrat, pentru conectarea la o retea.

19.AGP Slot. Acest Accelerator Graphic Port (AGP) suporta numai 1.5V AGPPro/8x placa grafica 3D si aplicatii.

20.PS/2 mouse port. Este de culoare verde cu 6 pini conectoare, este pentru conectarea mouse-ului.

21.Paralel Port.Acesta are 25 pini si se foloselte la conectarea imprimantelor, scanerelor, si a altor dispozitive.

22.RJ-45 port. Folosind Nvidia 10/100 Mbps, cu acesta putem sa ne conectam usor la o retea de calculatoare.

23.Line In Jack.Acesta este de culoare albastru si se foloseste la conectarea dispozitivelor cu banda, ori alte dispozitive audio.

24.Line Out Jack. Acesta este iesirea din calculator si aici se conecteaza casti sau difuzoare.

25. Microphone Jack.Acesta este de culoare roz si se foloseste la conectarea microfonului.

26.USB 2.0 ports. Aceste porturi Universal Serial Bus sunt pentru conectarea dispozitivelor cu port de USB (mouse, PDA, camere photo digitale, etc)

27.Serial ports. La aceste porturi se pot conecta dispozitive seriale sau mouse serial.

28. .USB 2.0 ports. Aceste porturi Universal Serial Bus sunt pentru conectarea dispozitivelor cu port de USB (mouse, PDA, camere photo digitale, etc)

29.PS/2 keyboard port. Acest port de 6 pini este pentru conectarea tastaturii.

Partea in care se pot seta unele componente de pe placa de baza, (frecventa procesorului, de pe ce sa boot-eze sistemul, etc.) poarta numle de BIOS, aceste BIOS-uri se pot reseta foarte usor si se pot actualiza.

Urmatoarea placa de baza pe care o prezint este un BIOSTAR NF325-A7.


La fel si la aceasta placa de baza componentel sunt notate si semnificate :

A –JATXPWR 1~2 Conectorul de putere ATX

B – JUSBV~1 Sursa de putere pentru JUSB3

C – JKBMSV1 Sursa de putere pentru JKBMSV1

D – Panel din spate pentru, conectoare USB, COM, LTP1, etc

E – JSPDIF_IN Conector de intrare digitala audio

F – AGP1 Slot pentru placa video AGP

G – Conector de iesire audio

H – JCDIN1/JCDIN2 : conector de intrare audio de la CD-ROM

I – Slot pentru componente periferice interconectare, sloturi PCI

J – JSPDIF_OUT Conector de iesire digitala audio

K – CNR1 Slot pentru comunicare in retea

L – Panel de concetare din fata

M – IDE 1 : Conectori pentru Hard DiskN – JSFAN1 Conector de racire pentru sistem

O – JCMOS1 Curatare CMOS (jumper pentru resetare CMOS)

P – Caz deschis

Q – JUSB 1 Conector din fata pentru USB

R – JUSBV3 Sursa de putere pentru JUSB1

S – SATA4~5 Conectori pentru serial ATA

T – FDD1: Conector pentru Floppy Disk

U – DDR1~2 Conector pentru memorii DDR

V – JCFAN1 Conector pentru racire CPU

X – Socket CPU

Meniul acestui BIOS este la fel cu cel de la ASUS A7N8X-X, dar bineantele nu este la fel, pentru ca nu are cum sa fie la fel pentru ca are alte dispozitive.

Ce am putut sa observam la aceste doua placi de baza:

In primul rand form factorul este la fel, ATX la ambele placi, soclul pentru CPU la placa ASUS nu permit procesor AMD 64Bit dar cel de la BIOSTAR permite atat CPU AMD Sempron cat si AMD 64Bit, in ceea ce priveste memoriile RAM ele sunt la fel numai ca placa de baza ASUS are 3 sloturi pentru memori, astfel incat acesta poate avea o capacitate maxima de 3 GB, iar la BIOSTAR sunt doar doua, deci aceasta placa poate sa aiba maxim 2 GB, slotul pentru placa de grafice este la fel, deci aici nu este nici o diferenta, atat si cele PCI sunt in numar de 5 la ambele placi, un alt avantaj pe care o are placa de baza BIOSTAR fata de ASUS este ca acesta are conectori pentru hard disk pe langa cele 2 IDE, ea are conectori S-ATA, ceea ce permite un tranfer de date mai mare, o diferenta o are Chipset-ul, pentru ca la placa de baza ASUS acest Chipset este Nvidia 2, dar la cealalta placa Chipset-ul este Nvidia 3, ceea ce inseamna ca placa de baza BIOSTAR mai are inca un avantaj fata de ASUS, in rest celelate dispozitive sunt asemanatoare, ele nu prea au diferente mari una fata da altacare trebuie prezentate, in concluzie dintre aceste 2 placi de baza dupa parerea mea mai buna este BIOSTAR,dar nu cu mult.

Bibliografie:

-Manualul placi de baza ASUS A7N8X-X (User Guide)E1294 First Edition April 2003, sau https://dlsvr02.asus.com/pub/ASUS/mb/socka/nforce2/a7n8x-x/e1875_a7n8x-x.pdf

- Manualul placi de baza BIOSTAR NF325-A7 (User Guide) 3/09/2005 sau https://www.biostar-usa.com/mbdetails.asp?model=nf325-a7

- https://bacos-cosmin.blogspot.com/2007/12/placa-de-baza.html

Sipos Alexandru

Anul I, Informatica zi

Placa de baza


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1860
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site