Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AccessAdobe photoshopAlgoritmiAutocadBaze de dateCC sharp
CalculatoareCorel drawDot netExcelFox proFrontpageHardware
HtmlInternetJavaLinuxMatlabMs dosPascal
PhpPower pointRetele calculatoareSqlTutorialsWebdesignWindows
WordXml


Atributul SRC - prezentarea notiunii de URL

html

+ Font mai mare | - Font mai micDOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
Paragrafe
SOLUTII HTML PENTRU CREAREA SITE-URILOR WEB
Atributul ALT - text alternativ
Inserarea cadrelor (frame)
Inserare unui tabel
JAVASCRIPT
Forma generala a unui fisier HTML
Liste neordonate
Atributul SRC - prezentarea notiunii de URL
Tag-uri HTML


Atributul SRC - prezentarea notiunii de URL

Atributul SRC indica adresa sau locul unde se afla fisierul imagine ce urmeaza a fi introdus in pagina precum si numele acestuia. In termeni tehnici se spune ca acest atribut are drept valoare un URL (Uniform Resource Locators). Desi are o denumire cam alambicata, un URL trebuie inteles ca fiind o simpla adresa de internet. Pentru moment consider ca este suficienta aceasta descriere simpla. Revenind la URL-uri, mai jos am prezentat cele doua forme in care pot fi scrise URL-urile (pe parcurs am sa le numesc si 'referiri' sau 'adrese' si, cel mai adesea, 'adrese URL').
SRC='numeimagine.gif' SRC='imagini/numeimagine.gif' SRC='https://www.numesite.com/imagini/numeimagine.gif'

Primele doua URL-uri (adrese) se mai numesc si adrese relative. Aceste adrese au drept punct de referinta locul de unde se face adresarea. Mai concret, este vorba de locul unde se afla pagina HTML in care dorim sa incorporam imaginea aflata in fisierul 'numeimagine.gif'. In primul exemplu ea se afla in acelasi director cu pagina html. In al 2-lea exemplu, imaginea se afla intr-un subdirector intitulat 'imagini'. Exemplul scris cu verde reprezinta o adresa absoluta. Aici lucrurile sunt mai simple si nu trebuie spus decat ca o adresa absoluta reprezinta adresa de internet completa unde se regaseste un anumit fisier. Spre deosebire de adresele relative care se modifica odata cu modificarea punctului de referinta (in sensul ca fisiere HTML se pot afla si in alte directoare), adresele absolute raman neschimbate.   Nu stiu daca ai priceput mare lucru. Pentru lamuriri am sa apelez la cateva reprezentari grafice care sunt mult mai sugestive (asta vis-a-vis de utilitatea imaginilor).   Inainte de a trece la reprezentarea grafica de care am vorbit, trebuie sa intelegi ca un server care va gazdui site-ul sau paginile realizate de tine trebuie privit ca un calculator cu un mic harddisk avand o marime ehivalenta cu cea pe care o aloca serverul in cauza (de exemplu, serverul meu aloca 20Mb pentru un site). Pe acest HDD vei transfera fisierele care alcatuiesc site-ul tau. In mod normal acestea vor fi puse in directoare si subdirectoare pentru a-ti usura lucrul. Daca, de exemplu, siteul tau nu contine decat o pagina si o imagine, atunci poti sa le pastrezi fara nici un fel de organizare. In aceasta situatie poti transfera fisierele direct in directorul radacina al HDD iar discutia care urmeaza nu mai are nici un sens. Daca lucrurile nu vor sta asa (este de dorit acest lucru) va trebui sa fii atent la ceea ce urmeaza.   Daca ai apucat sa lucrezi cu sistemul de operare MS-DOS lucrurile iti vor parea mai simple. In sistemul DOS, atunci cand doream sa ne deplasam pe un nivel superior din ierarhia subdirectoarelor era necesar sa tastam la prompter comanda CD.. (Change Directory). In HTML nu se mai scrie CD dar se utilizeaza cele doua puncte ( ). Similar, daca doream sa executam un fisier era necesar sa fie precizata intreaga cale catre acel fisier (in cazul in care acest lucru nu era definit in Autoexec.bat). Aceasta era de forma:

directorsubdirectornumefisier.exe

In HTML lucrurile sunt identice cu exceptia faptului ca in loc de 'backslash' se utilizeaza 'slash' (/) pentru a realiza delimitarea dintre directoare. Mai jos sunt prezentate cateva exemple clare referitoare la utilizarea adreselor relative.

SRC='imagine.gif' imaginea se afla in acelasi director cu documentul HTML in care urmeaza sa fie plasata

SRC='imagini/imagine.gif' imaginea se afla in subdirectorul imagini (la un nivel imediat inferior) in timp ce documentul exemplu.html se afla in directorul probeSRC='../imagine.gif' imaginea se afla in directorul imediat superior (pentru a face acesta referire in sens superior am folosit '../'

SRC='../../imagine.gif' imaginea se afla la doua nivele superioare fata de fisierul exemplu.html

SRC='../imagini/imagine.gif' calea ce trebuie parcursa este un director in sus (pentru a ajunge in directorul probe) si un director in jos pentru a ajunge in directorul imagini

SRC='../../../media/imagini/imagine.gif' Un exemplu fortat menit sa ma asigure ca ai priceput pe deplin cum stau lucrurile. Este vorba de 3 nivele in sus (sunt numerotate) pentru a ajunge in directorul principal si de 2 nivele in jos pentru a ajunge in subdirectorul imagini. In practica ar trebui evitate asemenea structuri alambicate.

In ceea ce priveste adresele absolute, acestea nu se modifica in functie de pozitia fizica a fisierului de unde sunt apelate. Revenind la ultimul exemplu, o adresa absoluta ar arata sub forma:

SRC='https://www.numesite.com/principal/media/imagini/imagine.gif'

Chiar daca ar mai fi existat inca 100 de subdirectoare si in ultimul sau oricare dintre acestea s-ar fi aflat fisierul exemplu.html, plasarea unei imagini in acesta ar fi necesitat o adresa absoluta ca cea de mai sus. Scrierea adreselor absolute este obligatorie in cazul in care resursa la care se face referire nu se afla la o locatie identica (site) cu fisierul din care se face referirea (se afla pe un alt site)   Adresele relative sunt de preferat celor absolute. Avantajul principal este dat de faptul ca fisierele sunt accesate ceva mai rapid. La acesta se adauga si economia de efort care se face prin omiterea scrierii unei adrese complete. Utiliand adresele relative, accesarea legaturilor dintr-un site se poate face atat in faza de proiectare (atunci cand directoarele se afla pe HDD tau) cat si in cazul in care exista o varianta 'offline' pe care o vei oferi vizitatorilor. Adresele relative pot fi utilizate numai in cazul in care atat fisierele care sunt referite (in exemplele mele acestea erau o imagine), cat si fisierele din care se face referirea se regasesc pe acelasi site.

Observatie: un URL nu trebuie scris cu litere mari si nici nu trebuie sa contina spatii goale. In mod similar, numele fisierelor ar trebui scrise, salvate si apelate numai cu litere mici. Pe unele servere va merge oricum dar pe un server UNIX acest lucru va putea produce erori.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 589
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site