Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AccessAdobe photoshopAlgoritmiAutocadBaze de dateCC sharp
CalculatoareCorel drawDot netExcelFox proFrontpageHardware
HtmlInternetJavaLinuxMatlabMs dosPascal
PhpPower pointRetele calculatoareSqlTutorialsWebdesignWindows
WordXml


Elemente de programare Web

html

+ Font mai mare | - Font mai micElemente de programare Web

1 JAVA

Java este un limbaj de programare, dezvoltat de SUN Microsystems si proiectat pentru a suporta animatie, jocuri, televiziune interactiva. El permite dezvoltarea unor mici aplicatii denumite applete ce sunt transmise de server catre browserul ce deruleaza un anumit document. Appletele pot genera animatie prin mutarea sau rotatia de obiecte, aplicatii multimedia care redau sunete si muzica, obiecte grafice (harti, histograme, grafice, diagrame), formulare interactive, aplicatii de baze de date care afiseaza informatii de stoc si preiau comenzile clientilor, jocuri interactive complexe, aplicatii construite din colectii de controale (zone de editare, butoane si check boxes), controale noi, site-uri chat care produc efecte speciale in paginile Web.
Appletele create sunt apelate dintr-o pagina Web si pot fi redate intr-un browser Web cu suport Java. Pentru utilizatori, appletele apar ca o parte integranta a paginii HTML, dar ele sunt afisate, de obicei, in ferestre separate de cea a browserului. Pentru a suporta Java, Netscape detine fereastra Java Console ce furnizeaza un mijloc pentru vizualizarea efectelor Java in timpul derularii appletului. In timp ce plug-inurile sunt dependente de sistemul pe care se instaleaza, programele Java sunt independente de platforma. Deoarece capacitatile Java sunt deja construite in Netscape Communicator, appletele nu cer instalare.

Pentru a plasa un applet Java in pagina Web se foloseste eticheta HTML <APPLET> prin care se specifica fisierul compilat de extensie .CLASS si alte configurari ale acestuia, cum ar fi: dimensiunea ferestrei, a appletului, locatia. Fisierul .CLASS ar trebui sa se gaseasca in acelasi director cu fisierul HTML, care il apeleaza. Pentru a adauga fisiere .CLASS din alte locatii, se foloseste atributul CODEBASE la eticheta <applet>, ca in exemplu:

<APPLET CODE=”Testapplet.class” CODEBASE=”applets” WIDTH=200 HEIGHT=100> < APPLET>

Proprietatile appletului sunt redate prin atributele etichetei <APPLET>

WIDTH si HEIGHT – seteaza dimensiunea initiala a appletului in pixeli;

CODEBASE – locul si calea unde se gaseste codul compilat al appletului;

TEXT – atribut ce stabileste textul ce va fi afisat;

CODE – identifica codul compilat Javamailto:sean_partener@yahoo.com;   

ALT – specifica un text care va inlocui appletul in situatia in care acesta nu poate fi afisat;

NAME – da un nume pentru instanta applet in pagina HTML;

ALIGN – indica aliniamentul unui applet in fereastra.

Appletele isi pot modifica comportamentul in functie de o serie de parametrii, preluati prin atributul PARAM al etichetei <APPLET>. Accesul la acesti parametrii, chiar in applet se face prin functia getParameter. Sintaxa completa a etichetei <APPLET> este:

<APPLET

CODEBASE = codebaseURL

ARCHIVE = archivelist

CODE = appletFile……….or ……OBJECT = serializedApplet

ALT = alternateText

NAME = appletInstanceName

WIDTH = pixeli HEIGHT = pixeli

ALIGN = alignment

VSPACE = pixeli HSPACE = pixeli>

<PARAM NAME = appletAttribute1 VALUE = value>

<PARAM NAME = appletAttribute2 VALUE = value>

alternateHTML

</APPLET>

Daca pagina HTML poate fi vazuta de browser si appletul nu se poate executa, atunci browserul va ignora etichetele <APPLET> si <PARAM>, afisand numai etichetele HTML dintre <PARAM> si </APPLET>.

Exemplu de includere a unui applet Java intr-o pagina HTML:

<applet code=”JavaLogo.class” width=”100” height=100”>

<param name=”link” value=”https://java.sun.com“>

<param name=”image” value=”spin.gif“>

<param name=”text” value=”exemplu de applet text“>

<param name=”bgcolor” value=”ffffff“>

<param name=”delay” value=”100“>

<param name=”number” value=”4“>

<param name=”movie” value=”fisier.movghsdghs“>

</applet>.

2 JavaScript

Limbajul JavaScript este un alt mod de a programa pe Web. El asigura includerea interactivitatii in documentele HTML statice, permite crearea de site-uri animate ce incorporeaza grafica, audio, imagini, casete de dialog, scenarii. Atat Java, cat si JavaScript permit utilizatorilor sa adauge caracteristici de interactivitate paginii Web, dar JavaScript furnizeaza un set complet de comenzi si functii care sunt construite direct in interiorul sursei HTML.

Script-urile JavaScript necesare pentru crearea continutului paginilor Web se includ in paginile HTML. Limbajul este nativ cu browserul Navigator si este considerat, mai degraba, o extensie a HTMLmailto:sean_partener@yahoo.com decat ca un limbaj de programare. Limbajul genereaza Dynamic HTML, adica o aplicatie HTML/JavaScript, care isi poate controla propriul aspect in concordanta cu conditiile prestabilite.Editoarele HTML detin facilitati pentru crearea sursei JavaScript. Instructiunile JavaScript se introduc direct in fisierul HTML, intre etichetele

<script language=“JavaScript> si </script>

cuprinse in corpul sau header-ul paginii. De asemenea, se vor folosi etichetele <noscript> si </noscript>, pentru a furniza un text ce se va afisa in situatia in care suportul JavaScript este dezafectat sau cand browserul utilizatorului nu recunoaste etichetele <script> si </script>. Exista ca practica, punerea codului intre etichetele <head> si </head> astfel, incat functiile nu vor fi apelate inainte ca sursele JavaScript sa se incarce. Eticheta <script language …> spune browserului ca va urma codul JavaScript, iar orice text pus intre <!-- si --> va fi ignorat de browser. Semnul // va introduce fiecare linie de comentariu JavaScript.

In exemplul urmator, codul JavaScript se lanseaza la apasarea unui buton creat cu eticheta <input>. Evenimentul declansator este OnClick ce spune browserului sa apeleze functia PushButton( din cadrul etichetei <input>.

<HTML>

<HEAD>

<SCRIPT LANGUAGE='JavaScript'>

function PushButton()

</SCRIPT>

</HEAD>

<BODY>

<H3>Exemplu de script JavaScript</H3><HR>

<FORM>

<INPUT type='BUTTON' name='Button2' value='Click Me' OnClick='PushButton()'>

</FORM>

</BODY>

</HTML>

Codul JavaScript o data creat se poate executa de catre orice browser cu facilitati specifice si pe orice platforma calculator. Cateodata, limbajul este tratat diferit de cele doua browsere principale, deoarece Internet Explorer foloseste limbajul JScript, o implementare particulara a lui JavaScript. Pentru aceasta, este necesara testarea codului in ambele browsere.

Principalele operatii executate de limbajul JavaScript in cadrul paginilor Web sunt:

- crearea si stocarea de date pe masina utilizator;

- procesarea directa a datelor colectate in formulare HTML, chiar pe calculatorul client, fara a implica serverul;

- adaugarea de interactivitate graficii, animatie;

In editorul HTML Dreamweaver sunt inregistrate comportamente (behaviors) create in limbaje de programare, care permit vizitatorilor sa interactioneze si sa schimbe pagina Web in diferite moduri si determina anumite task-uri de realizat. Un behavior este o combinatie dintre un eveniment si o actiune. Evenimentele sunt mesaje generate de browseri ce indica executia unui task. De exemplu, la deplasarea mouse-ului pe un element ancora din pagina, browserul poate genera evenimentul onMouseOver pentru acea legatura, dupa care cauta codul JavaScript de executat. Evenimente diferite se genereaza pentru pagini si elemente diferite. Codul JavaScript din Dreamweaver asigura maximum de compatibilitate intre browserii folositi, deoarece browserul este cel care apeleaza actiunea asociata cu un eveniment. Comportamentele predefinite din Dreamweaver pot fi completate cu altele scrise in cod JavaScript, de catre utilizatori. Acestea sunt oferite utilizatorului in cadrul unui panou afisat pe ecran, de unde pot fi trase pe elementul din pagina. Panoul Behavior pune in relatie evenimentele si actiunile in cod JavaScript.

Codul JavaScript se poate executa diferit in functie de browserul de citire ales, mai ales daca acesta este de o versiune mai mica de 4.0..

Functiile JavaScript apelate pot fi completate cu altele noi, scrise de utilizator sau furnizate de numeroasele biblioteci JavaScript oferite gratuit pe Web.

Exemple de cod JavaScript, creat si testat in paginile Web prin Dreamweaver:

Exemplul 1. Prin apasarea unui buton se va schimba culoarea de background a paginii, chiar de catre utilizator. Script-ul permite ca pagina sa fie personalizata si citita cu un aspect dorit de utilizator.

<script language='JavaScript'>

<!--

// source – https://www.javascript-page.com

//-->

function backbs(clr)

</script>

<body bgcolor='#FFFFFF' text='#000000'>

<form>

<input type='button' name='Button' value='Rosu' onclick='backbs('red')'>

<input type='button' name='Button' value='Galben' onclick='backbs('yellow')'>

<input type='button' name='Button' value='Gri ' onclick='backbs('gray')'>

<input type='button' name='Button2' value='Verde' onClick='backbs('green')'></form>

</body>

Exemplul 2. Background-ul paginii se modifica afisand o paleta de culori. Script-ul este mic, ceea ce nu va incetini descarcarea paginii. Functia fader folosita se va derula cu o viteza de 255 de culori.

<script language=”JavaScript”>

<!—

// source – https://www.javascript-page.com

var speed = 255

function StringArray (n)

fader=new StringArray(16)

for (var I=0; I<10; I++)

fader[10]=”a”

fader[11]=”b”

fader[12]=”c”

fader[13]=”d”

fader[14]=”e”

fader[15]=”f”

function hexadecimal(i)

function fade(r2,g2,b2,r1,g1,b1)

fade(

fade(

fade(

fade(

//-->

</script>

Exemplul 3. Afisarea de mesaje pe bara de stare a ferestrei browserului, ca un promo, folosind script-uri. Pentru a afisa mesajele intr-un formular, in loc de bara de stare, se creeaza un element de formular si se inlocuieste window.status cu document.form_name.input_name.value

<script language=”JavaScript”>

<!—

// source – https://www.javascript-page.com

var current = 0

var x = 0

var speed = 100

var speed2=4000

function initArray(n)

action = new initArray(4)

action[0]=”Primul mesaj”

action[1]=”Mesaj 2”

action[2]=”Mesaj 3”

action[3]=”Mesaj 4”

function action2()

setTimeout(“action2()”, speed2)

else

action2()

//-->

</script>


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 513
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site