Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AccessAdobe photoshopAlgoritmiAutocadBaze de dateCC sharp
CalculatoareCorel drawDot netExcelFox proFrontpageHardware
HtmlInternetJavaLinuxMatlabMs dosPascal
PhpPower pointRetele calculatoareSqlTutorialsWebdesignWindows
WordXml


Formatarea textului

html



+ Font mai mare | - Font mai mic



Formatarea textului

Avand cunostiinte despre titluri, paragrafe, liste, linii orizontale, precum si alte elemente care intervin in lucrul cu acestea (cum ar fi tagul BR, entitatea nbsp, etc), poti realiza partea cea mai importanta a unui document HTML. Cu alte cuvinte, poti realiza un document care sa cuprinda titluri, paragrafe, liste, etc.



Elementele discutate in continuare permit finisarea documentului, acestea actionand asupra modului de aparitie a textului in document (este vorba de cuvinte sau fraze intregi evidentiate prin metode precum scrierea mai groasa a acestora, fie prin scrierea cu litere cursive, fie prin subliniere, etc). Elementele HTML care realizeaza aceste lucruri se numesc elemente de formatare a textului. Elementele de formatare, desi au rezultate vizuale identice, se impart in doua categorii: elemente de formatare fizica si elemente de formatare logica.

Pentru a intelege aceasta clasificare, mai intai am prezentat aceste elemente si apoi am explicat care este diferenta dintre ele. Chiar daca ti se va parea neclar, trebuie mai intai sa parcurgi aceste elemente pentru ca, ulterior, sa poti antelege mai usor care este diferenta dintre acestea. In concluzie, inarmeaza-te cu rabdare si parcurge sectiunile urmatoare. Am facut tot posibilul sa nu pleci nelamurit.

Elemete de formatare logica a textului

Elementele de formatare logica sunt numite prin cuvinte sau initiale ale unor cuvinte (din limba engleza) care nu au legatura cu modul in care va fi afisat textul cuprins intre tag-urile lor dar au o stransa legatura cu ceea ce vrea sa sugereze textul in cauza. De exemplu, elementul CODE 'sugereaza' ca textul cuprins intre tagurile <CODE> si </CODE> reprezinta un cod de program (ca de exeplu C, JavaScript, etc) dar, numele acestui element nu face nici o referire la modul in care va arata textul in cauza. Acest text va fi scris cu caractere typewriter similare masinii de scris, cunoscut si sub numele de text monospatiat. Cam atat deocamdata.

Ceea ce trebuie retinut este ca elementele de formatare logica sugereaza ce reprezinta textul cuprins intre tag-urile acestora si nu spune nimic despre modul in care va arata textul in fereastra browser-ului.

Elementele de formatare logica sunt prezentate mai jos.

<CITE>

elementul CITE este utilizat pentru a sugera autorul sau sursa unui citat, precum si orice referire la alte surse. Poate indica un titlu de carte, ziar, articol, precum si numele autorului din care s-a redat un citat (a se vedea exemplul dat la tratarea elementului BLOCKQUOTE). Mai Jos este un exemplu:

Ziarul <CITE>National</CITE> a publicat articolul <CITE>Internetautii</CITE>

Ziarul National a publicat articolul Internetautii

<CODE>

indica o mica portiune de cod de program. Este utlizat pentru portiuni mici. Pentru portiuni mari se utilizeaza PRE. Textul cuprins intre taguri va fi scris cu caractere typewriter (TT).

Trebuie scrisa expresia <CODE>void main(void)</CODE>

Trebuie scrisa expresia void main(void)

<DFN>

indica definitia unui termen

OPERA <DFN>este un browser de web</DFN>

OPERA este un browser de web

Nota: Netscape Communicator nu va interpreta corect acest element. Pentru un rezultat corect va trebui sa folosim o constructie de forma

<DFN><I>text</I></DFN>

sau sa folosim numai formatarea fizica (adica numai elementul I).

<EM>

utilizat pentru a scoate in evidenta o portiune de text care indica ceva important. Vor fi utilizate caractere cursive (italic).

Trebuie retinut un singur lucru: <em>JavaScript nu are legatura cu JAVA</em>

Trebuie retinut un singur lucru: JavaScript nu are legatura cu JAVA

<KBD>

elementul KBD indica ce trebuie sa tasteze (sa introduca de la tastatura) un utilizator.

Pentru a arhiva fisierul tasteaza <KBD>arj</KBD> urmat de

Pentru a arhiva fisierul tasteaza arj urmat de

<SAMP>

este utilizat pentru a indica anumite litere. Acestea ar trebui sa fie un grup de litere ce trebuie identificate in mod precis.

Literele <SAMP>AEIOUAI</SAMP> sunt vocalele limbii romane.

Literele AEIOUAI sunt vocalele limbii romane.

<STRONG>

este utilizat pentru a evidentia un text de maxima importanta.

Trebuie retinut un singur lucru: <STRONG>nu intra in panica!</STRONG>

Trebuie retinut un singur lucru: nu intra in panica!

<VAR>

este utilizat pentru a indica numele unei variabile. Aceasta poate fi o variabila dintr-un program sau un nume generic ce urmeaza sa fie inlocuit in practica. Mai jos am prezentat cate un exemplu pentru fiecare varianta mantionata.

Variabila de control <VAR>i</VAR> va fi incrementata

Variabila de control i va fi incrementata

Atributul SRC va avea valoarea SRC=<VAR>numefisier.gif</VAR>

Atributul SRC va avea valoarea SRC=numefisier.gif

Confuzie totala!! Atatea elemente diferite dar, in unele cazuri, rezultatul este identic. Adu-ti aminte ca elementele de formatare logica sugereaza ce reprezinta textul delimitat de tag-urile lor (sau, daca vrei, intentiile autorului) si nicidecum modul in care va arata in pagina. Daca vrei sa stii exact cum va arata in fereastra browser-ului va trebui sa apelezi la elementele de formatare fizica a textului.

Observatie: elementele de formatare (atat fizica, cat si logica) necesita prezenta tag-ului de sfarsit

Elementele de formatare fizica a textului

Spre deosebire de elementele de formatare logica, elementele de formatare fizica indica in mod exact modul in care va fi afisat textul. Numele acestor elemente sunt date de initiale (mai mult) si cuvinte (mai putin) reprezentand initialele sau prescurtarile din limba engleza a unor cuvinte care, fiecare in parte, indica modul in care va arata textul. de exemplu, I este initiala de la ITALIC (cursiv), indicand in mod exact ca textul cuprins intre tag-urile acestui element va fi scris cu caractere cursive. In concluzie, elementele de formatare fizica nu sugereaza intentia realizatorului. In schimb ele indica foarte clar modul in care va arata. Mai jos am prezentat elementele de formatare fizica precum si rezultatele utilizarii acestor elemente.

<B>

Acest text este Bold

<I>

Acest text este Italic (cursiv)

<TT>

Acest text este TeleType

<U>

Acest text este Underline

<STRIKE>

Acest text este STRIKE

<BIG>

Acest text este Big

<SMALL>

Acest text este Small

<SUB>

Acest text este SUBscript

<SUP>

Acest text este SUPrascript

Nu sunt prea multe de spus despre aceste elemente. Cred ca exemplele sunt edificatoare. Doar in cazul elementelor BIG si SMALL trebuie sa spun ca sunt scrise cu litere mai mari (BIG), respectiv mai mici cu o unitate fata de restul textului. Despre unitatile de masura ale caracterelor voi discuta in cadrul elementului FONT. Elementele de formatare fizica pot fi incluse unele in altele dar nu pot fi inlantuite.

De ce formatare logica si de ce formatare fizica a textului

Dupa ce ai parcurs elementele de formatare (atat fizica cat si logica) nu pot sti daca ai inteles de ce exista doua stiluri de formatare. De un lucru sunt sigur: ai vazut ca atat elementele de formatare logica cat si elementele de formatare fizica duc la obtinerea unor rezultate similare. Ba mai mult, in cazul formatarii logice exista elemente care, desi sunt diferite, au acelas rezultat din punct de vedere vizual. Indraznesc sa spun ca ai inteles si faptul ca elementele logice indica ce vrea sa spuna textul cuprins intre tagurile unui asemenea element, in timp ce elementele fizice sunt mult mai pragmatice si indica exact modul in care va arata textul in pagina. De exemplu, elementul CODE ne spune foarte clar ca ceea ce cuprinde intre tag-urile sale reprezinta un cod de program in timp ce, daca utilizam TT in loc de CODE, am fi obtinut un rezultat identic.

Acum, iti pui intrebarea: 'bine, bine, ce ma intereseaza pe mine ca elementul CODE sugereaza un cod de program atita timp cit eu nu vad sursa documentului HTML ci vad rezultatul?'. In mod concret, 'pot sa-mi dau seama ca ceea ce este scris altfel decat textul normal sugereaza ceva (in cazul de fata un cod de program). Deci, foarte bine puteam sa folosesc TT fara sa-mi incarc capul cu atatea elemente inutile'.

Daca ai dreptate sau nu (in cazul in care gandesti ca mai sus) urmeaza sa vezi in continuare. Pentru aceasta trebuie sa fac o mica paranteza si sa prezint si alte notiuni legate de 'net'

Sa presupunem ca ai realizat un document HTML care arata extraordinar si, in plus, contine un subiect legat de HTML. Ei, acum, ca sa-l citeasca cineva, trebuie sa stie unde este plasat (adresa de internet a acestuia). Pentru aceasta l-ai inscris la citeva motoare de cautare (precum Altavista, Yahoo, Gaseste.com) si astepti vizitatorii. Dupa ceva vreme constati ca nu prea sunt vizitatori. De ce oare? Cauzele pot fi multiple dar am sa prezint numai una intrucat are legatura cu subiectul discutat. Sa vedem cum lucreaza un motor de cautare. Pentru aceasta am sa extind exemplul prezentat si am sa presupun ca documentul tau are cateva titluri si cateva paragrafe. Titlurile sunt definite sub forma:

<H4>Tutorial HTML<H4>

Rezultatul este redat mai jos:

Tutorial HTML

Elementul H4 sugereaza ca ceea ce este cuprins intre tag-urile sale reprezinta un titlu. Acelasi rezultat vizual si in cazul in care, in loc de elementul H, am fi utilizat tag-ul FONT (despre care voi discuta mai tarziu). Asadar, expresia de mai jos va produce un rezultat similar, cum se poate observa

<FONT SIZE='3'><B>Despre HTML</B></FONT>

Tutorial HTML

Rezultatul vizual este absolut identic. Cu toate acestea, cand am utilizat elementul FONT, nu am mai sugerat ca expresia Tutorial HTML este un titlu ci, pur si simplu, o expresi care, in pagina, nu se deosebeste cu nimic fata de un titlu scris cu H3. Cititorul nu va sti (si nici nu-l va interesa) daca titlul a fost realizat cu elementul H sau cu FONT.

Pentru a putea merge mai departe, sa vedem ce face un motor de cautare cand ajunge la pagina ta. Pentru aceasta trebuie sa spun ca intre tag-urile <HEAD> si </HEAD> mai exista un tag in care sunt precizate cuvintele cheie pentru pagina ta. Mai exact spus, cuvintele cheie reprezinta cuvintele cele mai semnificative care descriu pagina ta. In concluzie, unul dintre cuvintele cheie va fi 'Tutorial HTML'. Cand motorul de cautare va ajunge la pagina ta va contoriza de cate ori a intalnit expresia 'Tutorial HTML' in pagina. Pentru a nu se produce confuzii, el va vedea daca aceasta expresie apare mai intai intr-un titlu (sau in mai multe). Daca se va intampla sa regaseasca cuvantul cheie intr-un titlu el va considera ca documentul tau este mult mai semnificativ decat alte documente ce se regasec in baza de date a lui si care contin acelasi cuvant cheie dar in cadrul unor paragrafe. In consecinta, documentul tau va fi plasat pe un loc superior fata de alte site-uri care prezinta problema de mai sus. Dar, de unde poate sti un motor de cautare ca expresia 'Tutorial HTML' se afla intr-un titlu daca acesta ar fi fost scris cu elementul FONT? Mai clar spus, de unde ar sti ca 'Tutorial HTML' este un titlu daca nu ai sugerat acest lucru prin intermediul elementului H?

In concluzie, o formatare logica a textului nu este necesara vizitatorului unei pagini de web, in schimb poate fi foarte utila pentru moatoarele de cautare (si nu numai). De exemplu, un motor de cautare ar putea avea o optiune care sa permita cautarea unor citate dintr-un anumit autor. De unde ar putea sa stie un asemenea motor ca documentul tau contine un citat din acel autor daca ai folosit formatarea fizica si nu logica (nu ai folosit CITE) atunci cand ai scris numele autorului? Un motor de cautare nu va fi capabil sa regaseasca citate dupa numele autorului daca, in cadrul elemenutului BLOCKQUOTE, vom preciza autorul printr-o simpla scriere cursiva a numelui acestuia (va fi utilizat elementul I).

Observatie: am vorbit cam mult despre elementele de formatare. Daca am facut-o a fost pentru a te face sa intelegi cat mai bine cum stau lucrurile dar si pentru a te introduce si in alte probleme pe care le implica realizarea si publicarea paginilor HTML. Dupa cum ai vazut (si o sa mai vezi) cunostiintele de HTML nu se limiteaza doar la niste simple tag-uri. Aceste cunostiinte implica si alte domenii conexe precum motoarele de cautare, etc

Cateva consideratii privind utilizarea elementelor de formatare

  • La urma urmei, intrebarea cea mai acuta care se pune este daca sa folosesti sau nu elemente de formatare logica. Din propria experienta pot sa-ti spun ca pentru inceput, pana te acomodezi cu elemntele HTML dar si cu modul in care sunt redate in pagina elementele logice, poti folosi elementele de formatare fizica (mai ales ca au o stansa asemanare cu butoanele pe care le foloseai in Word pentru evidentierea textului).
  • daca doresti sa ramai la stadiul de amator (adica pagina ta nu va ajunge niciodata pe web) nu are nici un sens sa-ti incarci capul cu tot felul de elemente.
  • daca vrei sa fi sigur de faptul ca un element va fi afisat asa cum doresti (asta in cazul in care elemnetul logic necesar nu este suportat de mai multe browser-e) atunci utilizeaza elementele de formatare fizica.
  • daca te gandesti ceva mai serios la realizarea paginilor de web, este obligatoriu sa te obisnuiesti cu elementele logice. In afara de faptul ca acestea sunt mult mai indicate, utilizarea lor poate spune multe unui eventual angajator.
  • pe masura ce complexitatea paginilor realizate de tine va creste vei constata ca este indispensabila cunoasterea ambelor stiluri de formatare.
  • incearca sa fii consecvent cu stilurile utilizate. Daca utilizezi stiluri fizice atunci fa-o asa pentru intreg documentul.

Formatarea textului

Avand cunostiinte despre titluri, paragrafe, liste, linii orizontale, precum si alte elemente care intervin in lucrul cu acestea (cum ar fi tagul BR, entitatea nbsp, etc), poti realiza partea cea mai importanta a unui document HTML. Cu alte cuvinte, poti realiza un document care sa cuprinda titluri, paragrafe, liste, etc.

Elementele discutate in continuare permit finisarea documentului, acestea actionand asupra modului de aparitie a textului in document (este vorba de cuvinte sau fraze intregi evidentiate prin metode precum scrierea mai groasa a acestora, fie prin scrierea cu litere cursive, fie prin subliniere, etc). Elementele HTML care realizeaza aceste lucruri se numesc elemente de formatare a textului. Elementele de formatare, desi au rezultate vizuale identice, se impart in doua categorii: elemente de formatare fizica si elemente de formatare logica.

Pentru a intelege aceasta clasificare, mai intai am prezentat aceste elemente si apoi am explicat care este diferenta dintre ele. Chiar daca ti se va parea neclar, trebuie mai intai sa parcurgi aceste elemente pentru ca, ulterior, sa poti antelege mai usor care este diferenta dintre acestea. In concluzie, inarmeaza-te cu rabdare si parcurge sectiunile urmatoare. Am facut tot posibilul sa nu pleci nelamurit.

Elemete de formatare logica a textului

Elementele de formatare logica sunt numite prin cuvinte sau initiale ale unor cuvinte (din limba engleza) care nu au legatura cu modul in care va fi afisat textul cuprins intre tag-urile lor dar au o stransa legatura cu ceea ce vrea sa sugereze textul in cauza. De exemplu, elementul CODE 'sugereaza' ca textul cuprins intre tagurile <CODE> si </CODE> reprezinta un cod de program (ca de exeplu C, JavaScript, etc) dar, numele acestui element nu face nici o referire la modul in care va arata textul in cauza. Acest text va fi scris cu caractere typewriter similare masinii de scris, cunoscut si sub numele de text monospatiat. Cam atat deocamdata.

Ceea ce trebuie retinut este ca elementele de formatare logica sugereaza ce reprezinta textul cuprins intre tag-urile acestora si nu spune nimic despre modul in care va arata textul in fereastra browser-ului.

Elementele de formatare logica sunt prezentate mai jos.

<CITE>

elementul CITE este utilizat pentru a sugera autorul sau sursa unui citat, precum si orice referire la alte surse. Poate indica un titlu de carte, ziar, articol, precum si numele autorului din care s-a redat un citat (a se vedea exemplul dat la tratarea elementului BLOCKQUOTE). Mai Jos este un exemplu:

Ziarul <CITE>National</CITE> a publicat articolul <CITE>Internetautii</CITE>

Ziarul National a publicat articolul Internetautii

<CODE>

indica o mica portiune de cod de program. Este utlizat pentru portiuni mici. Pentru portiuni mari se utilizeaza PRE. Textul cuprins intre taguri va fi scris cu caractere typewriter (TT).

Trebuie scrisa expresia <CODE>void main(void)</CODE>

Trebuie scrisa expresia void main(void)

<DFN>

indica definitia unui termen

OPERA <DFN>este un browser de web</DFN>

OPERA este un browser de web

Nota: Netscape Communicator nu va interpreta corect acest element. Pentru un rezultat corect va trebui sa folosim o constructie de forma

<DFN><I>text</I></DFN>

sau sa folosim numai formatarea fizica (adica numai elementul I).

<EM>

utilizat pentru a scoate in evidenta o portiune de text care indica ceva important. Vor fi utilizate caractere cursive (italic).

Trebuie retinut un singur lucru: <em>JavaScript nu are legatura cu JAVA</em>

Trebuie retinut un singur lucru: JavaScript nu are legatura cu JAVA

<KBD>

elementul KBD indica ce trebuie sa tasteze (sa introduca de la tastatura) un utilizator.

Pentru a arhiva fisierul tasteaza <KBD>arj</KBD> urmat de

Pentru a arhiva fisierul tasteaza arj urmat de

<SAMP>

este utilizat pentru a indica anumite litere. Acestea ar trebui sa fie un grup de litere ce trebuie identificate in mod precis.

Literele <SAMP>AEIOUAI</SAMP> sunt vocalele limbii romane.

Literele AEIOUAI sunt vocalele limbii romane.

<STRONG>

este utilizat pentru a evidentia un text de maxima importanta.

Trebuie retinut un singur lucru: <STRONG>nu intra in panica!</STRONG>

Trebuie retinut un singur lucru: nu intra in panica!

<VAR>

este utilizat pentru a indica numele unei variabile. Aceasta poate fi o variabila dintr-un program sau un nume generic ce urmeaza sa fie inlocuit in practica. Mai jos am prezentat cate un exemplu pentru fiecare varianta mantionata.

Variabila de control <VAR>i</VAR> va fi incrementata

Variabila de control i va fi incrementata

Atributul SRC va avea valoarea SRC=<VAR>numefisier.gif</VAR>

Atributul SRC va avea valoarea SRC=numefisier.gif

Confuzie totala!! Atatea elemente diferite dar, in unele cazuri, rezultatul este identic. Adu-ti aminte ca elementele de formatare logica sugereaza ce reprezinta textul delimitat de tag-urile lor (sau, daca vrei, intentiile autorului) si nicidecum modul in care va arata in pagina. Daca vrei sa stii exact cum va arata in fereastra browser-ului va trebui sa apelezi la elementele de formatare fizica a textului.

Observatie: elementele de formatare (atat fizica, cat si logica) necesita prezenta tag-ului de sfarsit

Elementele de formatare fizica a textului

Spre deosebire de elementele de formatare logica, elementele de formatare fizica indica in mod exact modul in care va fi afisat textul. Numele acestor elemente sunt date de initiale (mai mult) si cuvinte (mai putin) reprezentand initialele sau prescurtarile din limba engleza a unor cuvinte care, fiecare in parte, indica modul in care va arata textul. de exemplu, I este initiala de la ITALIC (cursiv), indicand in mod exact ca textul cuprins intre tag-urile acestui element va fi scris cu caractere cursive. In concluzie, elementele de formatare fizica nu sugereaza intentia realizatorului. In schimb ele indica foarte clar modul in care va arata. Mai jos am prezentat elementele de formatare fizica precum si rezultatele utilizarii acestor elemente.

<B>

Acest text este Bold

<I>

Acest text este Italic (cursiv)

<TT>

Acest text este TeleType

<U>

Acest text este Underline

<STRIKE>

Acest text este STRIKE

<BIG>

Acest text este Big

<SMALL>

Acest text este Small

<SUB>

Acest text este SUBscript

<SUP>

Acest text este SUPrascript

Nu sunt prea multe de spus despre aceste elemente. Cred ca exemplele sunt edificatoare. Doar in cazul elementelor BIG si SMALL trebuie sa spun ca sunt scrise cu litere mai mari (BIG), respectiv mai mici cu o unitate fata de restul textului. Despre unitatile de masura ale caracterelor voi discuta in cadrul elementului FONT. Elementele de formatare fizica pot fi incluse unele in altele dar nu pot fi inlantuite.

De ce formatare logica si de ce formatare fizica a textului

Dupa ce ai parcurs elementele de formatare (atat fizica cat si logica) nu pot sti daca ai inteles de ce exista doua stiluri de formatare. De un lucru sunt sigur: ai vazut ca atat elementele de formatare logica cat si elementele de formatare fizica duc la obtinerea unor rezultate similare. Ba mai mult, in cazul formatarii logice exista elemente care, desi sunt diferite, au acelas rezultat din punct de vedere vizual. Indraznesc sa spun ca ai inteles si faptul ca elementele logice indica ce vrea sa spuna textul cuprins intre tagurile unui asemenea element, in timp ce elementele fizice sunt mult mai pragmatice si indica exact modul in care va arata textul in pagina. De exemplu, elementul CODE ne spune foarte clar ca ceea ce cuprinde intre tag-urile sale reprezinta un cod de program in timp ce, daca utilizam TT in loc de CODE, am fi obtinut un rezultat identic.

Acum, iti pui intrebarea: 'bine, bine, ce ma intereseaza pe mine ca elementul CODE sugereaza un cod de program atita timp cit eu nu vad sursa documentului HTML ci vad rezultatul?'. In mod concret, 'pot sa-mi dau seama ca ceea ce este scris altfel decat textul normal sugereaza ceva (in cazul de fata un cod de program). Deci, foarte bine puteam sa folosesc TT fara sa-mi incarc capul cu atatea elemente inutile'.

Daca ai dreptate sau nu (in cazul in care gandesti ca mai sus) urmeaza sa vezi in continuare. Pentru aceasta trebuie sa fac o mica paranteza si sa prezint si alte notiuni legate de 'net'

Sa presupunem ca ai realizat un document HTML care arata extraordinar si, in plus, contine un subiect legat de HTML. Ei, acum, ca sa-l citeasca cineva, trebuie sa stie unde este plasat (adresa de internet a acestuia). Pentru aceasta l-ai inscris la citeva motoare de cautare (precum Altavista, Yahoo, Gaseste.com) si astepti vizitatorii. Dupa ceva vreme constati ca nu prea sunt vizitatori. De ce oare? Cauzele pot fi multiple dar am sa prezint numai una intrucat are legatura cu subiectul discutat. Sa vedem cum lucreaza un motor de cautare. Pentru aceasta am sa extind exemplul prezentat si am sa presupun ca documentul tau are cateva titluri si cateva paragrafe. Titlurile sunt definite sub forma:

<H4>Tutorial HTML<H4>

Rezultatul este redat mai jos:

Tutorial HTML

Elementul H4 sugereaza ca ceea ce este cuprins intre tag-urile sale reprezinta un titlu. Acelasi rezultat vizual si in cazul in care, in loc de elementul H, am fi utilizat tag-ul FONT (despre care voi discuta mai tarziu). Asadar, expresia de mai jos va produce un rezultat similar, cum se poate observa

<FONT SIZE='3'><B>Despre HTML</B></FONT>

Tutorial HTML

Rezultatul vizual este absolut identic. Cu toate acestea, cand am utilizat elementul FONT, nu am mai sugerat ca expresia Tutorial HTML este un titlu ci, pur si simplu, o expresi care, in pagina, nu se deosebeste cu nimic fata de un titlu scris cu H3. Cititorul nu va sti (si nici nu-l va interesa) daca titlul a fost realizat cu elementul H sau cu FONT.

Pentru a putea merge mai departe, sa vedem ce face un motor de cautare cand ajunge la pagina ta. Pentru aceasta trebuie sa spun ca intre tag-urile <HEAD> si </HEAD> mai exista un tag in care sunt precizate cuvintele cheie pentru pagina ta. Mai exact spus, cuvintele cheie reprezinta cuvintele cele mai semnificative care descriu pagina ta. In concluzie, unul dintre cuvintele cheie va fi 'Tutorial HTML'. Cand motorul de cautare va ajunge la pagina ta va contoriza de cate ori a intalnit expresia 'Tutorial HTML' in pagina. Pentru a nu se produce confuzii, el va vedea daca aceasta expresie apare mai intai intr-un titlu (sau in mai multe). Daca se va intampla sa regaseasca cuvantul cheie intr-un titlu el va considera ca documentul tau este mult mai semnificativ decat alte documente ce se regasec in baza de date a lui si care contin acelasi cuvant cheie dar in cadrul unor paragrafe. In consecinta, documentul tau va fi plasat pe un loc superior fata de alte site-uri care prezinta problema de mai sus. Dar, de unde poate sti un motor de cautare ca expresia 'Tutorial HTML' se afla intr-un titlu daca acesta ar fi fost scris cu elementul FONT? Mai clar spus, de unde ar sti ca 'Tutorial HTML' este un titlu daca nu ai sugerat acest lucru prin intermediul elementului H?

In concluzie, o formatare logica a textului nu este necesara vizitatorului unei pagini de web, in schimb poate fi foarte utila pentru moatoarele de cautare (si nu numai). De exemplu, un motor de cautare ar putea avea o optiune care sa permita cautarea unor citate dintr-un anumit autor. De unde ar putea sa stie un asemenea motor ca documentul tau contine un citat din acel autor daca ai folosit formatarea fizica si nu logica (nu ai folosit CITE) atunci cand ai scris numele autorului? Un motor de cautare nu va fi capabil sa regaseasca citate dupa numele autorului daca, in cadrul elemenutului BLOCKQUOTE, vom preciza autorul printr-o simpla scriere cursiva a numelui acestuia (va fi utilizat elementul I).

Observatie: am vorbit cam mult despre elementele de formatare. Daca am facut-o a fost pentru a te face sa intelegi cat mai bine cum stau lucrurile dar si pentru a te introduce si in alte probleme pe care le implica realizarea si publicarea paginilor HTML. Dupa cum ai vazut (si o sa mai vezi) cunostiintele de HTML nu se limiteaza doar la niste simple tag-uri. Aceste cunostiinte implica si alte domenii conexe precum motoarele de cautare, etc

Cateva consideratii privind utilizarea elementelor de formatare

  • La urma urmei, intrebarea cea mai acuta care se pune este daca sa folosesti sau nu elemente de formatare logica. Din propria experienta pot sa-ti spun ca pentru inceput, pana te acomodezi cu elemntele HTML dar si cu modul in care sunt redate in pagina elementele logice, poti folosi elementele de formatare fizica (mai ales ca au o stansa asemanare cu butoanele pe care le foloseai in Word pentru evidentierea textului).
  • daca doresti sa ramai la stadiul de amator (adica pagina ta nu va ajunge niciodata pe web) nu are nici un sens sa-ti incarci capul cu tot felul de elemente.
  • daca vrei sa fi sigur de faptul ca un element va fi afisat asa cum doresti (asta in cazul in care elemnetul logic necesar nu este suportat de mai multe browser-e) atunci utilizeaza elementele de formatare fizica.
  • daca te gandesti ceva mai serios la realizarea paginilor de web, este obligatoriu sa te obisnuiesti cu elementele logice. In afara de faptul ca acestea sunt mult mai indicate, utilizarea lor poate spune multe unui eventual angajator.
  • pe masura ce complexitatea paginilor realizate de tine va creste vei constata ca este indispensabila cunoasterea ambelor stiluri de formatare.
  • incearca sa fii consecvent cu stilurile utilizate. Daca utilizezi stiluri fizice atunci fa-o asa pentru intreg documentul.

Alegerea caracterelor - elementul FONT

Cu ajutorul elementului FONT comunicam browser-ului tipurile de caractere (cunoscute sub numele de fonturi) care dorim sa fie utilizate in momentul in care documentul realizat de noi este afisat in fereastra acestuia. Inainte de a trece la prezentarea elementului FONT trebuie intelese cateva aspecte pe care le implica lucrul cu fonturile atunci cand realizam documente HTML. Pentru aceasta am sa revin la comparatia cu un editor de text.   Cand folosim un editor de texte, avem la dispozitie o lista defilanta cu fonturile disponibile din care putem alege fontul (caracterele) dorit. In acest mod, textul ce urma sa fie scris utiliza fontul specificat de noi. In cazul in care nu faceam o asemenea specificare, textul era scris folosind fontul setat implicit de editor (de regula aceasta este Times New Roman).

Observatie: fonturile care se regasesc in lista defilanta sunt fonturile care sunt instalate pe calculator (harddisk).

In cazul realizarii documentelor HTML lucrurile sunt cu totul diferite. Aceasta intrucat fonturile pe care dorim sa le foloseasca browser-ul in momentul afisarii documentului trebuie specificate fara sa stim cu certitudine daca acele fonturi sunt sau nu sunt instalate pe calculatoarele vizitatorilor. Acesta este motivul pentru care trebuie sa fim foarte atenti la alegerea fonturilor.   In cazul in care fontul specificat de noi atunci cand am realizat documentul HTML nu se afla pe statia de lucru (PC-ul) unui vizitator oarecare, browser-ul va utiliza fontul setat implicit (aceasta este Times New Roman cu o marime de 12pt, daca setarea implicita nu a fost modificata de utilizator). In aceasta situatie documentul va pierde din originalitate si va arata diferit fata de intentia noastra. Pentru a evita astfel de situatii, exista o serie de reguli ce trebuie respectate atunci cand se aleg fonturile. Aceste reguli, sau mai bine spus sugestii, vor fi prezentate putin mai tarziu.   Pentru a intelege si mai bine cele spuse pana acum, am prezentat mai jos un exemplu concret (care nu este neaparat si cel mai sugestiv).   Sa presupunem ca lucrezi intr-o firma de publicitate si ca ai de realizat un document HTML care contine prezentarea unui produs oarecare. Lucrand intr-o firma de publicitate este de presupus ca pe calculatorul tau sun instalate mai multe familii de fonturi decat cele instalate standard de sistemul de operare Windows. Intrucat ai la dispozitie atatea fonturi, sa presupunem ca ai relizat documentul HTML utilizand un font pe care l-ai instalat ulterior instalarii Windows-ului. Aceasta, intrucat fonturile asupra carora te-ai hotarit sa le folosesti se preteaza cel mai bine pentru prezentarea produsului in cauza. Dupa ce ai verificat documentul (in sensul ca l-ai vizionat cu mai multe browser-e) vezi ca totul arata perfect si treci la publicarea acestuia pe web. Cu toate ca esti convins ca lucrurile sunt OK, nu se intampla chiar asa. Sa vedem de ce. Sa presupunem ca un coleg din firma, care cunoaste cum ar trebui sa arate documentul, va accesa de acasa aceasta pagina. Am spus 'de acasa' intrucat este foarte posibil ca in cadrul unei firme calculatoarele sa dispuna de aceleasi fonturi. Acest coleg va ramane surprins cand va vedea modul in care arata 'prezentarea' realizata de tine. Intrucat pe calculatorul acestuia nu sunt instalate fonturile utilizate de tine la scrierea documentului, browser-ul va utiliza pentru afisarea documentului fonturile setate implicit. In acest fel, o realizare artistica se va transforma intr-un 'horror'.

Cazul prezentat de mine este unul fericit. In realitate este posibil sa nu aflii prea curand de modul in care arata pagina ta. Aceasta, intrucat vizitatorul unei pagini nu are de unde sa cunoasca intentiile realizatorului. Cel mai adesea va spune 'ooo, ce site urat' si va pleca in alta parte.   Dupa parcurgerea acestei introduceri (e drept, cam lunga) sunt convins ca nu vei ajunge intr-o asemenea situatie.

Nota: nu trebuie sa ramai cu impresia ca esti limitat la anumite fonturi. Teoretic, poti utiliza orice fonturi doresti dar, pentru aceasta, va trebui sa recurgi la anumite artificii. La finalul acestui subiect voi incerca sa prezint cateva artificii.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1290
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved