Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AccessAdobe photoshopAlgoritmiAutocadBaze de dateCC sharp
CalculatoareCorel drawDot netExcelFox proFrontpageHardware
HtmlInternetJavaLinuxMatlabMs dosPascal
PhpPower pointRetele calculatoareSqlTutorialsWebdesignWindows
WordXml


Notiuni de baza HTML - Blocuri preformatate, Culoarea de fond

html

+ Font mai mare | - Font mai micDOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
Proiect HTML
Editarea unei pagini HTML
Structura unui document HTML
Forma generala a unui fisier HTML
Despre Paragrafe
Culori, RGB, exprimarea culorilor in hexazecimal
Programare WEB - Introducere in lumea JavaScript
Titlul sau Antetul unui document
Editarea unei pagini HTML
Atributul SRC - prezentarea notiunii de URL


Notiuni de baza
Orice document HTML incepe cu notatia <html> si se termina cu notatia </html>. Aceste 'chestii' se numesc in literatura de specialitate 'TAG-uri'.Prin conventie, toate informatiile HTML incep cu o paranteza unghiulara deschisa '<' si se termina cu o paranteza unghiulara inchisa '>'.
Tag-urile intre aceste paranteze transmit comenzi catre browser pentru a afisa pagina intr-un anumit mod. Unele blocuri prezinta delimitator de sfarsit de bloc, in timp ce pentru alte blocuri acest delimitator este optional sau chiar interzis.

Intre cele doua marcaje <html> si </html> vom introduce doua sectiuni:
-sectiunea de antet <head></head> si - corpul documentului <body></body>. Blocul <body></body> cuprinde continutul propriu-zis al paginii HTML, adica ceea ce va fi afisat in ferastra browser-ului.

O eticheta poate fi scris atat cu litere mici, cat si cu litere mari.
Adica <HTML> = <HtmL> = <html>. Caracterele 'spatiu' si 'CR/LF' ce apar intre etichete sunt ignorate de catre browser.
Deci un prim document HTML ar fi ceva de genul asta:

<html>  <head> </head>  <body>  </body> </html>

Asa arata primul document HTML. Copiati-l folosind Copy/Paste intr-un fisier nou si salvati-l ca PRIM.HTM sau PRIM.HTML. Apoi porniti Mozilla Firefox sau Internet Explorer, dati CTRL-O si introduceti calea spre fisier. Dati OK si nimic.

Sa nu disperam vom adauga primele elemente la pagina noastra. In primul rand, titlul unei pagini se obtine inserand in sectiunea <head></head> a urmatoarei linii:

<title>Aceasta este prima mea pagina de Web</title>

In plus, in sectiunea <body></body> putem scrie texte cat dorim. Daca nu intalnim nici un marcaj < sau > atunci interpretorul HTML le va lua ca texte simple si le va afisa pe ecran. Sa vedem o noua versiune a paginii noastre:

<html>   <head>   <title>Aceasta este prima mea pagina de Web</title>   </head>   <body> Bine ati venit in pagina mea de Web!   </body> </html>

Continutul blocului <title></title> va aparea in bara de titlu a ferestrei browser-ului.
Daca acest bloc lipseste intr-o pagina HTML, atunci in bara de titlu a ferstrei browser-ului va aparea numele fisierului.

Daca introducem mai multe linii intr-o pagina browser-ul va afisa intr-un singur rand, intrucat caracterele ' CR/LF ' sunt ignorate de browser. Trecerea pe o linie noua se face la o comanda explicita, care trebuie sa apara in pagina html.
Aceasta comanda este marcajul <br> ( de la ' line break ' - intrerupere de linie ).

Folosind aceleasi operatii ca mai sus, vizualizati noua pagina! Veti vedea textul ce apare in fereastra navigatorului. In plus, pagina dvs. va avea un titlu nou, cel introdus de dvs.

<html> <head> <title> titlul paginii</title> </head> <body> Bine ati venit in <br> pagina mea de Web! </body> </html>

Blocuri preformatate

Pentru ca browser-ul sa interpreteze corect caracterele ' spatiu ', ' tab ' si ' CR/LF ' ce apar in cadrul unui text, acest text trebuie inclus intr-un bloc <pre></pre>.

<html> <head> <title>bloc preformatat </title> </head> <body><pre>
    Prima linie
        A doua linie
    A treia linie
</pre></body> </html>

Culoarea de fond

O culoare poate fi precizata in doua moduri:

 • Printr-un nume de culoare.Sunt disponibile cel putin 16 nume de culori: aqua, black, fuchsia, gray, green lime, maroon, navy, olive, purple, red, silver, teal, white si yellow.
 • Prin constructia ' #rrggbb ' unde r (red), g (green), sau b (blue) sunt cifre hexazecimale si pot lua valorile: 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, a, A, b, B, c, C, d, D, e, E, f, F; se pot defini astfel 65536 de culori.

Culoarea unei pagini se precizeaza prin intermediul unui atribut al etichetei <body>.
Culoarea fondului paginii Web se stabileste cu atributul
bgcolor al etichetei <body>, de exemplu: <body bgcolor = culoare>.
Urmatorul exemplu realizeaza o pagina cu fondul de culoare gri.

<html> <head> <title>culoare de fond </title> </head> <body bgcolor=gray> O pagina Web cu fondul GRI!
</body> </html>

Culoarea textului

Acest lucru se face prin intermediul atributului text al etichetei <body> dupa sintaxa <body text=culoare>. In urmatorul exemplu textul are culorea rosie.<html> <head> <title>culoare textului </title> </head> <body text=red> Un text de culoare rosie.
</body> </html>

O eticheta poate avea mai multe atribute.De exemplu , o eticheta cu trei atribute arata astfel: <eticheta atribut1 = valoare1 atribut2 = valoare2 atribut3 = valoare3>. Urmatorul exemplu prezinta o pagina cu fondul de culoare albastra si textul de culoare galbena.

<html> <head> <title>atribute multiple </title> </head> <body bgcolor=blue text=yellow> Fond de culoare albastra si text de culoare galbena.
</body> </html>

Textul afisat este caracterizat de urmatoarele atribute: Marime (size), Culoare (color), Font (style).
Acestea sunt atribute ale etichetei <basefont>.Este o eticheta singulara (fara delimitator de sfarsit de bloc).

<basefont size = numar color = culoare style = font>

unde

 • numar - poate fi 1, 2, 3, 4, 5, 6 sau 7; (1 pentru fontul cel mai mic si 7 pentru fontul cel mai mare);
 • culoare - este o culoare precizata prin nume sau printr-o constructie RGB;
 • font - poate fi un font generic ca ' serif ', ' san serif ', ' cursive ', ' monospace ', 'fantasy ' sau un font specific instalat pe calculatorului clientului, ca ' Times New Roman ', ' Helvetica ' sau ' Arial '.Se accepta ca valoare si o lista de fonturi separate prin virgula, de exemplu:
  ' Times New Roman, serif,monospace '.

Domeniul de valabilitate al caracteristicelor precizate de aceasta eticheta se intinde de la locul in care apare eticheta pana la sfarsitul paginii sau pana la urmataorea eticheta <basefont>.
Daca acest atribut lipseste atunci textul din pagina Web are atribute prestabilite sau atribute precizate de browserul utilizat.
Atributele prestabilite sunt: size = 3, color = black, si style = ' Times New Roman ' .

Pozitionarea continutului paginii Web fata de marginile ferestrei browserului se poate face cu ajutorul a doua atribute ale etichetei <body>:

 • leftmargin (stabileste distanta dintre marginea stanga a ferstrei browserului si marginea stanga a continutului paginii);
 • topmargin (stabileste distanta dintre marginea de sus a ferstrei browserului si marginea de sus a continutului paginii);

<html> <head> <title>Configurarea textului si stabilirea marginii </title> </head> <body leftmargin='100' topmargin='50'> Textul are atribute implicite. <br><basefont style='Arial' color='blue' size='6'>
Textul este scris cu fontul 'Arial', culoare albastru si marime 6.
</body> </html>

Stiluri pentru blocurile de text

Pentru ca un bloc de text sa apara in pagina evidentiat (cu caractere aldine), trebuie inclus intre delimitatorii <b></b> (b vine de la 'bold' = indraznet).
Pentru ca un text sa fie scris cu carcatere mai mari cu o unitate decat cele curente acesta trebuie inclus intr-un bloc delimitat de etichetele <big></big>.
Pentru ca un text sa fie scris cu carcatere mai mici cu o unitate decat cele curente acesta trebuie inclus intr-un bloc delimitat de etichetele <small></small>.
Pentru ca un text sa fie scris cu carcatere cursive acesta trebuie inclus intr-un bloc delimitat de etichetele <i></i> (i vine de la ' italic ').

Pentru a insera secvente de text aliniate ca indice (sub-script) sau ca exponent (super-script) , aceste fragmente trebuie delimitate de etichetele <sub></sub>, respectiv <sup></sup>.
Pentru a insera un bloc de caractere subliniate se utilizeaza etichetele <u></u> (u vine de la ' underline ').
Pentru a insera un bloc de caractere subliniate se utilizeaza etichetele <strike></strike> sau <s></s>.

In exemplul urmator vom utiliza toate etichetele mentionate anterior.

<html> <head> <title>Stiluri pentru blocuri de text </title> </head> <body> <b>Text scris cu caractere ingrosate.</b> <br> <big>Text cu caractere marite cu o unitate <big>mai mare<big> si mai mare<big> si mai mare.</big></big></big></big><br> <small>Textul este scris cu caractere micsorate cu o unitate <small>mai mic.</small></small><br> <i>Text scris cu caractere italice.</i> <br> In aceasta linie <sup>sus</sup> este superscript iar <sub>jos</sub> este subscirpt.<br> <strike>Aceasta linie este in intregime sectionata de o linie orizontala.</strike> <br>
In aceasta linie urmatorul cuvant este
<u>subliniat</u>, iar cuvantul <s>strike</s> sectoinat.
</body> </html>Stiluri fizice si logice

Am prezentat deja 8 stiluri de scriere a caracterelor unui bloc de text, numite si stiluri fizice intrucat nu s-a acordat nici o atentie semnificatiei informatiei continute de aceste blocuri.
In continuare sunt prezentate stilurile utilizate la formatarea unui bloc.
Aceste stiluri tin cont de semnificatia pe care o are blocul in cadrul paginii Web.

Pentru a pune in evidenta (prin silul cursiv) fragmente de text se utilizeaza etichetele:

 • <cite></cite> (' cite ' inseamna citat);
 • <em></em> (em vine de la ' emphasize ' = a evidentia).

In locul lor se poate utiliza eticheta echivalenta <i></i>.

Urmatoarele etichete au efecte similare.Ele permit scrierea fragmentului de text cu caractere monospatiate (de tipul celor folosite de o masina de scris):

 • <code></code> ('code' inseamna cod sau sursa);
 • <kbd></kbd> (kbd vine de la ' keyboard ' = tastatura);
 • <tt></tt> (tt vine de la ' teletype ' = teleprinter).

Eticheta de tip bloc <blink></blink> delimiteaza fragmenete de text clipitoare. Aceasta eticheta functioneaza numai in browserul Netscape Communicator.

<html> <head> <title>Blocuri de caractere monospatiate si clipitoare </title> </head> <body> Aceasta linie este formata din text normal.<br>
Codul functiei f(x,y) este:
<code>Function f(x,y) </code><br>
Tastati urmatoarea comanda comanda DOS:
<kbd> copy c:windows* c:temp<kbd><br> <tt>Asa scrie un teleprinter</tt><br>
Acest cuvant clipeste   
<blink>Blink</blink> </body> </html>

Exemplul urmator ilustreaza ca etichetele pot fi imbricate.

 • un fragment de text poate fi scris cu aldine si cursive in acelsi timp;
 • pentru un fragment de text se pot folosi simultan stilurile subliniat, exponent, marit si cursiv.

Blocul <q></q> permite inserarea in-line a citatelor.Aceste citate sunt afisate de catre browser cu caractere cursive.
' q ' vine de la ' in-line quotation ' (citate inserate in-line);
Si blocurile ' q ' pot fi imbricate.

<html> <head> <title>Imbricarea etichetelor </title> </head> <body> Aceasta linie este formata din text normal.<br>
Normal
<b>ingrosat <i> ingrosat si italic </i> ingrosat </b> <br> Normal <u>subliniat <b> subliniat si ingrosat <big>subliniat, ingrosat si marit.<br> <i>Subliniat, ingrosat ,marit si italic.</i> </big></b></u> </body> </html>


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 725
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site