Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AccessAdobe photoshopAlgoritmiAutocadBaze de dateCC sharp
CalculatoareCorel drawDot netExcelFox proFrontpageHardware
HtmlInternetJavaLinuxMatlabMs dosPascal
PhpPower pointRetele calculatoareSqlTutorialsWebdesignWindows
WordXml


Cautarea/navigarea eficienta pe Internet

internet

+ Font mai mare | - Font mai micDOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
CUM SA DETERMINI VIZITATORII SITE-ULUI TAU SA TE CREADA SI SA CUMPERE DE LA TINE
Abordarea Internetului cu ajutorul unui browser - Conectarea la Internet
Analiza si structurarea informatiilor
Cautarea/navigarea eficienta pe Internet


Cautarea/navigarea eficienta pe Internet

Informatii, tehnologii si strategii oferite de Daniel Bazac, Octombrie 2003 (Actualizat in Mai 2006)

Danel Baz lucreaza pentru “Web Design in New York”, o companie care ofera proiectare de site-uri precum si optimizari si promovari ale motoarelor de cautare. De asemenea el intretine Bazac Weblog, un blog despre motoare de cautare si noutati si articole legate de acestea.
Studiile arata ca, dupa email, cautarea pe Internet este cea mai des intalnita activitate

Cautarea in sine este simpla; Gasirea informatiilor de care aveti nevoie poate fi uneori dificila. Din fericire, sfaturile de mai jos vor face urmatoarea dumneavoastra cautare mult mai simpla.

Chiar aveti nevoie de Internet?

Inainte de a cauta pe Internet anumite informatii trebuie sa va intrebati daca Internetul este locul indicat sa gasiti aceste informatii. De exemplu puteti gasi o florarie in cartier mult mai repede daca folositi “Pagini Aurii” – varianta tiparita – decat in cazul in care cautati pe Internet. Si uneori o biblioteca va poate oferii raspunsuri mult mai bune decat Internetul.

Totusi, in majoritatea cazurilor, cea mai buna si rapida metoda de a gasi ceva este …. Cautarea pe Internet

Evident, primul lucru de care aveti nevoie pentru a rtealiza o cautare online este un calculator cu acces la Internet.

Inainte de a incepe cautarea trebuie sa decideti ce browser veti folosi. CA o paranteza, un browser, conform WhatIs.com, este un program care “ofera o posibilitate de a vizualiza si interactiona cu informatiile de pe Internet (World Wide Web)”.

Puteti folosi un browser cunoscut, cum ar fi Internet Explorer, Mozilla sau Opera, sau puteti folosi un browser alternativ.

Unelte pentru cautare Web

Exista multe unelte disponibile: motoare de cautare, biblioteci virtuale, baze de date etc.

Un motor de cautare este o baza de date in care cautarea se realizeaza la nivel de cuvant cheie. Aceasta baza de date este de fapt o colectie de fisiere aflate pe Internet si foloseste un program pentru actualizare automata. Cele mai bune motoare de cautare sunt:

Google

AlltheWeb (RAPID)

Teoma

AltaVista

WiseNut

[De cand acest articol a fost scris, Teoma a devenit parte din site-ul Ask.com iar tehnologia motorului AlltheWeb's a fost integrate in Yahoo's search engine. Editorul]

Un director web este o colectie, in care se poate realize o cautare, de pagini web culese, selectate si organizate de diferite persoane in categorii bine definite. O biblioteca virtuala este un director web care contine legaturi (link-uri) bine selectate, in general de catre bibliotecari.

Directoarele web acopera o portiune mica din Internet, dar folosirea lor ofera rezultate relevante. Cele mai mari directoare web indexeaza cateva milioane de pagini, in comparative cu cele cateva miliarde de pagini indexate de marile motoare de cautare.

Nu uitati ca directoarele web – ca si motoarele de cautare – nu cauta direct pe Internet. In realitate ele cauta in propria baza de date cu pagini indexate

De asemenea, aceste directoare pot fi neactualizate. Unele motoare de cautare sunt in realitate unelte hibride de cautare pentru ca sunt si motoare de cautare si directoare web (de ex. Google este atat un motor de cautare cat si un director web care foloseste tehologia Open Directory Project)

Unele dintre cele mai folosite directoare web sunt::

Google Directory

Open Directory Project (dmoz.org)

Yahoo!

JoeAnt

LookSmart

Bibliotecile virtuale cele mai cunoscute sunt:

Librarians' Index to the Internet

Argus Clearinghouse

Internet Public Library [in present inactiva]

WWW Virtual Library

Infomine

Asa numitul “web invizibil” este o colectie de informatii online pastrate intr-o baza de date accesibila din Internet, dar neindexata de motoarele de cautare traditionale.

Exemple de astfel de baze de date sunt:

ProFusionInvisible-Web.net

Complete Planet

Resource Discovery Network

Direct Search (Gary Price)

Un meta motor de cautare este o unealta de cautare care trimite interogarea dumneavoastra catre mai multe motoare de cautare traditionale sau directoare web.

Dup ace s-au obtinut rezultatele, meta-motorul elimina legaturile duplicate si combina toate rezultatele pentru a obtine o singura lista. Deoarece majoritatea acestor meta-motoare folosesc numai primele 10-20 de rezultate obtinute de la fiecare motor de cautare interogat, este de asteptat ca rezultatul cautarii sa fie foarte exact.

Totusi, trebuie luat in calcul si faptul ca unele motoare de cautare sau directoare web nu accepta reguli avansate de cautare – cum ar fi ghilimelele sau operatorii booleeni – si astfel nu se vor obtine rezultate de la ele in aceste cazuri.

Nu uitati ca meta-motoarele nu intretin propria baza de date si astfel nu accepta adaugari ale unor site-uri web.

Cateva meta-motoare de cautare sunt:

Ez2Find

Vivisimo

InfoGrid

Infonetware

IBoogie

Un caz particular de meta-motoare de cautare sunt utilitarele de cautare (numite si programe desktop de cautare sau programmed de cautare client-side). Spre deosebile de meta-motoarele enumerate mai sus, aceste programe se copiaza si se instaleaza pe calculatorul dumneavoastra. Cele mai populare sunt:

Copernic Agent

Arrow Search

SearchRocket [No longer active]

WebFerret

Meta-motoarele de cautare sunt unelte foarte bune, dar ele nu elimina nevoia folosirii motoarelor clasice de cautare.

Unelte si informatii legate de cautarea pe Internet

Ce unelte de cautare ar trebui sa folositi ?

In cazul in care cautati informatii specifice, folositi motoare de cautare

In cazul in care cautati un termen obscure si unic sau daca vreti sa faceti o analiza detaliata relative la un anumit termen, folositi meta-motoare de cautare

In cazul in care cautati informatii generale referitoare la un subiect popular, folositi directoare web

In cazul in care cautati informatii legate de scoala, folositi biblioteci virtuale

In cazul in care cautati informatii care se schimba des, cum ar fi numere de telefon, noutati etc. folositi o baza de date specializata (web invizibil)Sunt mii de motoare de cautare, sute de meta-motoare de cautare si zeci de directoare web si baze de date specializate. Alegerea, de la inceput, a metodei optime de cautare, poate face diferenta dintre o cautare incununata cu succes si o experienta frustranta.

Inainte de a incepe cautarea

Cea mai usoara modalitate de a gasi informatii este cunoasterea in prealabil a adresei internet sau URL (Uniform Resource Locator) cum ar fi in cazul “Fortune Magazine” – https://www.fortune.com. Puteti gasi aceasta adresa pe carti de vizita, in reclame sau in ziare. In acest caz trebuie doar sa scrieti acest URL in campul afferent din browser sis a apasati tasta <Enter>. In unele browsere nu este necesar sa scrieti “https://” sau chiar “www” inaintea numelui de domeniu. Este sufficient sa introdceti acest nume de domeniu (de ex. sony.com).

Nota: Aveti grija atunci cand copiati adrese lungi din e-mail-uri sau de pe unele site-uri web. Adresele care acupa doua linii au un spatiu intre ultimul character de pe prima linie si primul character de pe a doua linie. Trebuie sa eliminate acest spatiu si apoi sa scrieti adresa in campul afferent din browser.

De cele mai multe ori nu stiti care este adresa, dar … o puteti ghici. De cele mai multe ori companiile folosesc numele lor, acronimul, sau numele abreviat urmat de “.com”, cum ar fi ibm.com sau apple.com. Acelasi lucru este valabil si pentru institutiile educationale (sufixul este “.edu”) sau guvernamentale (“.gov”). Deci, cand nu cunoasteti o adresa, o puteti ghici.

Daca nu stiti adresa o puteti afla cautand pe Internet. In majoritatea cazurilor o cautare simpla dupa numele organizatiei folosin orice motor de cautare va intoarce o legatura catre pagina companiei.

Informatii pentru o cautare inteligenta

Cititi paginile “ajutor” si “informatii” ale motorului de cautare folosit In mod ciudat, veti gasi link-ul catre pagin de informatii pe pagina “cautare avansata” sau chiar pe pagina “rezutate”. Oricum, verificati des pagina de informatii deoarece regulile se schimba des.

Personalizati modul de prezentare al rezultatelor. Folositi pagina de “preferinte” a motorului de cautare. Unele unelte de cautare permit selectarea unei valori pentru:

o            numarul de rezultate per pagina; in mod normal 10 (alegeti maximul – in mod normal 100)

o            timpul maxim de executie – alegeti maximul

o            adancimea cautarii – alegeti maximul.

Nu uitati sa salvati noile setari pentru a le folosi si la urmatoarea cautare. De asemenea setati browserul dumneavoastra sa foloseasca “cookies”.

Informatii pentru a face cautarea mai rapid

In cazul in care cautati informatii si nu sunteti interesati de elementele grafice de pe pagina, puteti dezactiva afisarea leementelor grafice. De asemenea puteti dezactiva sunetele, animatile, elementele Java sau JavaScrpt etc. Cititi documentatia browserului dumneavoastra pentru mai multe informatii. Daca hotarati sa parstrati elementele grafice, in cazul unei pagini “incarcate”, puteti sa apasati butonul <Stop> din browser imediat dupa ce textul a fost incarcat si inainte de a se incarca elementele grafice.

Alte informatii:

Majoritatea motoarelor de cautare sunt “case-insensitive”, ceea ce inseamna ca puteti construi o cerere prin scrierea tuturor cuvintelor cu litere mici

In cazul majoritatii motoarelor de cautare fereastra in care scrieti cererea este mica si astfel, daca scrieti o cerere mare, nu o veti vedea in intregime. In acest caz este recomandat sa scrieti acea cerere intr-un program pentru redactare de text si apoi prin copy/paste sa o scrieti in fereastra de cautare. De asemena tineti cont de faptul ca unele motoare (ex. Google) accepta un numar limitat de cuvinte (mai exact 10) in fereastr ade cautare

Unele unelte de cautare ofera o optiune numita “pagini similare” (Google, AltaVista si Teoma [Teoma este parte din Ask.com].) Alegand acea optiune se vor afisa rezultate relevante pentru pagina de care sunteti intresat.

Unele motoare de cautare au o functie numita “afisati mai multe legaturi/rezultate/pagini” din acelasi domeniu. Uneori poate fi folositor

De asemenea, unele unelte de cautare, cum ar fi Google, va permit sa vedeti o traducere in engleza pentru paginile rezultat care sunt scrise intr-o alta limba. Daca doriti sa traduceti o pagina si aveti URL-ul, puteti sa folositi urmatoarele site-uri: Systran, Fagan Finder (Translation Wizard), Babel Fish (AltaVista) [o versiune mai noua a Babelfish se gaseste la Yahoo. Editorul.] sau alphaWorks - Machine Translation (IBM.) Nu uitati, sa nu va asteptati la o traducere perfecta deoarece asta se intampla foare rar

Cautati o pagina intr-o anumita limba? Unele motoare de cautare (Google, AlltheWeb, etc.) au un mecanism de cautare avansata care va permit sa alegeti limba dintr-o lista

Daca termenii cautati contin caractere care nu se gasesc in alfabetul englezesc, cum ar fi 'é' sau 'ü' (de ex. fiancé sau München), folositi Fagan Finder's (Search Engine Ultimate Interface) care va permite sa folositi aceste caractere speciale in marea majoritate a motoarelor de cautare. Este o diferenta semnificativa. De exemplu, o cautare pentru “Munchen” in Google ofera 570,000 de resultate in timp ce pentru “München” rezulta 51,700,000 – de aproape 10 ori mai multe.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1517
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2022 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site