Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AccessAdobe photoshopAlgoritmiAutocadBaze de dateCC sharp
CalculatoareCorel drawDot netExcelFox proFrontpageHardware
HtmlInternetJavaLinuxMatlabMs dosPascal
PhpPower pointRetele calculatoareSqlTutorialsWebdesignWindows
WordXml


DEFINIRE, CONFIGURARE,INSTALARE DHCP

retele calculatoare

+ Font mai mare | - Font mai micDEFINIRE, CONFIGURARE,INSTALARE DHCP

„Setarea TCP/IP-ului este esentiala in cazul construirii unei retele. Dar, definirea unui sistem de adresare si setarea corecta a adreselor fiecarei statii de lucru sau server foarte importanta. Dynamic Host Configuration Protocol(DHCP) poate fi de mare ajutor„ Howard Richards
1 Caracteristici

Odata cu cresterea numarului de utilizatori Internet, TCP/IP a devenit un protocol obligatoriu pentru cele mai multe retele de calculatoare. Asta deoarece este acceptat de majoritatea sistemelor de operare, este utilizat de o multime de aplicatii si este usor de folosit atat in retelele mici cat si in retelele de dimensiuni mari. Cu toate acestea are un dezavantaj incomod; trebuie setat pe fiecare calculator si element periferic din retea, ceea ce necesita un volum mare de munca din partea administratorilor de retea.

DHCP, adica Dynamic Host Configuration Protocol, este utilizat pentru a aloca si administra centralizat configurarile TCP/IP pentru nodurile client, economisind munca si timp.

DHCP permite:

o       definirea de unor „bazine”[2] de adrese TCP/IP, care apoi sunt alocate calculatoarelor client de catre server.

o       realizarea alocarii se face ca raspuns la cererile primite din retea, un client se poate muta de pe o subretea pe alta fara a fi necesara o noua configurare

o       permite realocarea adreselor care nu sunt folosite o perioada indelungata de timp(perioada este setata in prealabil si se numeste lease). Adresele nefolosite sunt trimise in bazin de unde vor fi realocate.

2 Functionare DHCP

In prima faza, client DHCP trimite un pachet care are atasat o cerere DHCP(DHCP request). Acest pachet este preluat de un server DHCP, si va aloca o adresa IP statiei, care a trims pachetul, din „bazinul” de adrese disponibile. Fiecare „bazin” DHCP este utilizat pentru un anumit segment de retea. In cadrul retelelor cu routere care suporta DHCP, pachetelor de cerere primesc un pachet de informatii suplimentare (contin informatii privind reteaua de pe care vine pachetul), in scopul notificarii serverului. Serverul utilizeaza aceste informatii pentru a alege o adresa IP disponibila din „bazinul” corect. Apoi, returneaza clientului o adresa IP valida si setarile dorite si exprimate in cerere.

Cu toate acestea asa cum am mai specificat, adresele alocate nu sunt permanente. Ele sunt alocate in baza unui contract (lease) ce determina o perioada de timp pentru care respectivele adrese sunt disponibile clientului. Dupa expirarea lease-ului, adresa „revine” in bazin si este realocata, asta si in cazul in care clientul nu trimite o noua cerere pentru adresa respectiva. Perioada implicita a unui lease este de trei zile, dar aceasta se seteaza si este controlata de catre administrator. Cand un client DHCP obtine o adresa in baza unui contract, stie perioada de valabilitate a adresei si poate trimite cereri de reinoire a contractului. Un fapt important in legatura cu acest tip de „contract” este ca modificarile setarilor serverului DHCP, nu vor determina automat modificarile si clientilor DHCP, pana cind acestia nu vor timite cereri de reinoire a adreselor.3 Instalarea DHCP

Aparent instalarea DHCP este usoara fara a necesita alte etape intermediare. Practica a evidentiat insa mai multe faze de pregatire si analiza, premergatoare procesului de instalare, care vor evita si anula eventualele erori. Dintre acestea enumeram :

a.       se verifica daca toti clienti de pe retea suporta DHCP. Daca un anumit client nu suporta DHCP, atunci adresa se aloca manual si se elimina din bazinul de adrese.

b.      se verifica daca routerul suporta DHCP(printre routerele care suporta DHCP : Cisco de la versiunea 9.1, 3Com de la versiunea 8.0 etc.)

c.       impactul pe care DHCP il poate avea asupra serverului de domenii de nume(DNS – Domain Name Server). Daca exista DHCP (permite schimbarea adreselor) si DNS (cu adrese IP si nume de host) atunci trebuie realizata o sincronizare a acestora. O solutie mai eficienta este utilizarea unor servicii speciale cum este DDNS(Dynamic Domain Name Server), care recunoaste schimbarile pe care le face DHCP cu adresele IP(un astfel de server poate fi NT Server versiunea 0).

DHCP este un serviciu stabil, si odata instalat nu necesita foarte multa intretinere. Oricum este indicata verificarea lunara a avea un raport referitor la adresele libere si pentru a preveni o depasire a bazinului de catre necesitatile actuale.Mai important , este ca foarte rar va fi nevoie de o reconfigurare a acestuia.[www.pcsupportadvisor.com/nasample/c04102.pdf]

in terminologia DHCP sunt denumite SCOPES


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 764
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2022 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site