Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AccessAdobe photoshopAlgoritmiAutocadBaze de dateCC sharp
CalculatoareCorel drawDot netExcelFox proFrontpageHardware
HtmlInternetJavaLinuxMatlabMs dosPascal
PhpPower pointRetele calculatoareSqlTutorialsWebdesignWindows
WordXml


Descrierea Fluctuatiilor de Tensiune in Networking si Conseciintele Acestora

retele calculatoare

+ Font mai mare | - Font mai micDescrierea Fluctuatiilor de Tensiune in Networking si Conseciintele Acestora

Scopul pentru care se leaga la pamint partile metalice ale echipamentelor de networking este de a preveni incarcarea acestor piese metalice cu o tensiune periculoasa,consecutiva unor defectiuni interioare.

Un exemplu de defectiune electrica este reprezentat de contactul accidental dintre firele de alimentare si carcasa computerului.Intr-un astfel de caz,impamintarea de siguranta reprezinta o cale electrica de minima rezistanta catre pamint.Cind este instalata in mod corespunzator,calea de minima rezistenta furnizata de impamintarea de siguranta ofera certitudinea ca nu vor aparea socuri de tensiune pe carcasa computerului sau pe alte parti metalice ale acestuia.De asemenea,deoarece acest circuit leaga direct conexiunea “fierbinte” de pamint,de cite ori curentul electric trece via aceasta cale produce activarea device-urilor de protectie cum sint Intrerupatoarele de Circuit.Prin intreruperea circuitului la transformator,intrerupatoarele de circuit taie fluxul de electroni,reducind discul de eletrocutare.Exemplu teoretic: sa presupunem intr-o cablare Ethernet Campus ca firul de alimentare la pamint din cladirea A prezinta o diferenta de potential fata de omologul sau din cladirea B.Acesta conduce la aparitia unor tensiuni diferite pe carcasele echipamentelor de retea din cele doua cladiri.Daca cineva le atinge concomitent,inchide un circuit si se electrocuteaza.

Dupa cum demonstreaza acest exemplu teoretic, cind mai multe echipamente de retea cu diferente intre potentialul de legare la pamint(ground potential) sint legate intr-un circuit,se pot produce socuri electrice accidentale.

In orice caz,in viata de zi cu zi,sansele ca un astfel de electrosoc sa se intimple sint reduse,fiindca ar trebui ca o persoana sa stea cu bratele pe device-uri situate in cladiri diferite in acelasi timp.Dar asta nu inseamna ca nu pot apare situatii in care astfel de circuite sa fie functionale.

Dupa cum am ilustrat in exemplul anterior,circuitul inchis produs de corpul utilizatorului si de cablul UTP ar permite electronilor sa se deplaseze dinspre polul negativ spre polul pozitiv prin corpul acestuia. Acesta se datoreaza faptului ca firele de impamintare ale device-urilor dintr-o locatie prezinta o diferenta mica de potential fata de firele de impamintare ale device-urilor din alta locatie.Oricine atinge carcasa unui device din retea va fi electrocutat.

Un mod sanatos de a preveni trecerea curentului electric prin corpul nostru este Regula Unei Singure Miini.Aceasta regula spune sa nu atingem nici un device electric cu ambele miini la un moment dat.Cealalta mina poate foarte bine sa stea in buzunar.

Cind totul merge corect,conform standardelor IEEE,nu ar trebui sa fie diferente de potential intre networking media si carcasele network devices.Acesta se intimpla deoarece standardele separa conexiunile media de conexiunile de alimentare.

Oricum,lucrurile nu merg intotdeauna dupa cum sint planificate.De exemplu,daca legarea la pamint este defectuoasa la o priza de comunicatii,apare o tensiune periculoasa intre cablarea UTP a LAN-ului respectiv si carcasa echipamentului de retea.

Pentru a intelege conseciintele potentiale ale unei astfeld de situatii,imaginati-va ce se poate intimpla daca ar trebui sa plasati miinile simultan pe carcasa computerului si pe conectorul Ethernet(spre exemplu,pentru a introduce mufa RJ-45 in priza corespunzatoare de pe placa de retea).Inchideti un circuit si veti fi electrocutati.

Standardul TIA/EIA-568-A pentru cablarea backbone permite atit folosirea UTP,cit si a fibei optice.Deoarece sticla este un material izolator,eletricitatea nu este transmisa de-a lungul cablurilor de fibra optica. Acesta este un alt motiv pentru care,cind cablam Campus Ethernet LAN se recomanda cu insistenta folosirea tehnologiei FDDI pentru cablarea backbone.

Ca si cum problema impamintarii nu ar fi fost suficienta sa descurajeze utilizarea cablarii cu fir de cupru,mai apare inca o problema care merita atentie.Fulgerele lovesc mai usor cladirile si patrund in retele si in aprovizionarea cu curent electric daca intre cladiri se gasesc cablaje de cupru.Solutia este sa folosim doar fibra optica pentru cablajul intre cladiri.

Supratensiunea Tranzitorie(Surge)O supratensiune tranzitorie este o crestere de voltaj peste 110% din tensiunea nominala a liniei de alimentare.De obicei,astfel de incidente nu dureaza decit citeva secunde.Cu toate acestea,acest tip de perturbare de alimentare este responsabil pentru aproape toate distrugerile de hardware care au loc la nivelul computerelor.Acesta se intimpla deoarece majoritatea computerelor nu sint proiectate sa reziste la tensiuni de 260V.

In mod particular,hubs sint deosebit de sensibile la supratensiuni datorita sensibilitatii liniilor de date de joasa tensiune.

Caderile de Tensiune de Scurta Durata(Sag)

Dureaza mai putin de o secunda.Astfel de incidente au loc atunci cind tensiunea de alimentare scade sub 80% din valoarea nominala.Citeodata,acestea sint cauzate de supraincarcarea unor circuite.Scaderile de tensiune mai sint provocate si intentionat de companiile de electricitate,pentru a reduce consumurile in perioadele de virf.Asemenea supratensiunilor,caderile de tensiune reprezinta sursa unui procent important din defectiunile de hardware si software ale retelelor de calculatoare.

Suprasarcina (Spike)

O suprasarcina (spike) este o sarcina electrica ce supraincarca linia de alimentare pentru extrem de putin timp.

In general,suprasarcinile dureaza intre 5-100 microsecunde.

In cuvinte simple,cind are loc o suprasarcina inseamna ca linia dvs.de alimentare cu curent electric a primit pentru o fractiune de secunda un soc de 240V.

Suprasarcinile pot avea consecinte dramatice asupra tuturor echipamentelor electrice,inclusiv a echipamentelor de retea.Dintre acestea mentionam:

blocaje ale statiilor de lcuru si serverelor;

pierderi ale memoriei RAM si HDD;

informatii denaturate.

Oscilatii (Zgomotul de Fond,Paraziti)

Oscilatiile mai sint numite si armonice sau zgomot de fond.

O cauza frecventa a zgomotului de fond este reprezentata de lungimea mare a cablurilor,care creeaza un efect de antena.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 816
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2022 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site