Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AccessAdobe photoshopAlgoritmiAutocadBaze de dateCC sharp
CalculatoareCorel drawDot netExcelFox proFrontpageHardware
HtmlInternetJavaLinuxMatlabMs dosPascal
PhpPower pointRetele calculatoareSqlTutorialsWebdesignWindows
WordXml


Oracle SERVER - Tipuri de servere Oracle8

retele calculatoare

+ Font mai mare | - Font mai micOracle SERVER

Introducere

Arhitectura de lucru in retea (Network Computer Architecture (NCA)) definita de Oracle permite departamentelor informatice ale companiilor sa foloseasca mai putin timp pentru probleme de interoperabilitate si sa se focalizeze mai mult timp pe dezvoltarea de solutii. Oracle8, o componenta majora a NCA, este proiectat pentru a raspunde modului de lucru in retea (network-centric) si metodelor de dezvoltare orientate obiect. NCA ofera o extensibilitate maxima si este bazat pe standarde cum ar fi CORBA si IIOP.
Arhitectura stabila si scalabila a serverului de date Oracle ofera disponibilitate, scalabilitate si performante nemaiintalnite necesare pentru sisteme critice de tip OLTP (OnLine Transaction Processing). Facilitati integrate asigura faptul ca serverul Oracle si Oracle Parallel Server utilizeaza eficient resursele sistemului pe hardware pornind de la sisteme monoprocesor pana la sisteme simetrice multiprocesor (SMP) sau masive de procesoare paralele (MMP).

Scalabilitate superioara - Arhitectura Oracle ofera aplicatiilor OLTP sclabilitate pentru a suporta un numar mare de utilizatori si volume mari de tranzactii. Procesoare si/sau noduri aditionale (intr-o arhitectura cluster) pot fi adaugate pentru extinderea incrementala a configuratiei pe masura ce atat organizatia cat si volumul de date creste, conducand la imbunatatiri dramatice de performanta.

Disponibilitate inalta pentru procesarea tranzactiilor - Sistemele critice OLTP necesita o disponibilitate inalta pentru ca aplicatiile (si implicit activitatile ce sunt conditionate de acestea) sa continue si dupa aparitia unei defectiuni hardware. Oracle Parallel Server este un produs unic care mareste siguranta in functionare a sistemelor deschise de tip cluster, oferind toleranta la defectiuni individuale ale masinilor si/sau nodurilor fara intreruperea accesului la date.

Performante inalte pentru procesarea tranzactiilor - pentru procesarea tranzactiilor cu performante ridicate, arhitectura multithreaded si multiserver a lui Oracle8 coordoneaza mii de cereri simultane ale utilizatorilor. Cereri individuale sunt introduse intr-o coada de asteptare si servite de un numar minim de procese server. De asemenea, mecanisme sofisticate de caching, planuri de executie SQL si proceduri stocate in forma executabila optimizeaza memoria serverului de baze de date.

Baza de date obiectual-relationala - modelul obiectual-relational al lui Oracle8 permite dezvoltatorilor sa defineasca obiecte in baza de date (cum ar fi comenzi de aprovizionare, articole de inventar etc) si informatii despre data warehouse in Oracle8.

Oracle8 permite utilizatorilor definirea de tipuri de obiecte. Un tip de obiect este asociat de obicei unui obiect din activitatea reala (de exemplu o comanda de aprovizionare). Obiectele pot contine campuri si atribute multiple, si pot fi incluse in alte obiecte.

O metoda in Oracle8 este un cod program asociat unui tip de obiect. Metodele realizeaza de obicei operatiuni asupra obiectelor (de exemplu sa calculeze totalul unei comenzi de aprovizionare).

Oracle8 usureaza evolutia de la functionalitatea relationala la cea obiectual-relationala. Ca si view-urile relationale, view-urile obiectuale din Oracle8 creaza o imagine obiectuala, inclusiv pentru metode, a datelor stocate in structuri relationale. Acest model permite aplicatiilor relationale existente, care inca citesc si scriu inregistrari si coloane, sa coexiste cu aplicatiile noi orientate obiect.

Obiectele sunt complet integrate in Oracle8, la toate nivelele serverului, si sunt suportate atat in SQL cat si in PL/SQL.Tipuri de servere Oracle8

Pentru lucrul in arhitecturi client/server sau in intranet, Oracle ofera doua tipuri de servere de date:

Oracle8 Server (Workgroup Edition)

Oracle8 Server Enterprise Edition

Cele doua servere sunt functional identice, iar datele si aplicatiile dezvoltate avand la baza unul dintre servere pot fi migrate in mod natural, fara efort si modificari, pe celalalt server. Diferenta dintre ele provine din puterea de lucru si din optiunile si cartridge-urile suplimentare ce pot fi adaugate la servere pentru a-i spori functionalitatea, performantele si a-i extinde tipurile de date pe care le poate gestiona si interpreta.

Oracle8 Server

Oracle8 Server este recomandat institutiilor sau organizatiilor mici sau departamentelor in cadrul organizatiilor mari, cu un numar mic/mediu de utilizatori , cu un volum de date mediu (de ordinul GB) si cu aplicatii care nu efectueaza tranzactii in regim intens (organizatiilor de tip workgroup). Oracle8 Server functioneaza pe servere Intel sau RISC (masini UNIX) cu un numar de pana la 4 procesoare.

Bazat pe o arhitectura avansata, scalabila, Oracle8 este noua generatie de servere de date universal ce reprezinta fundatia arhitecturii Network Computer (NCA). Network Computing are marele avantaj al simplitatii si costurilor reduse de intretinere pentru sistemele informatice datorate clientilor software mici ('thin' clients), eliminand complexitatea sistemelor desktop si utilizand puterea unei arhitecturi centralizate, bazate pe servere.

Serverul Oracle8 reduce costurile de exploatare a aplicatiilor si poate fi instalat pe o varietate de platforme hardware, pornind de la modele de lucru mici, bazate pe un singur server, la medii de lucru vaste, distribuite, cu departamente multiple.

Caracteristici principale ale serverului Oracle8:

Usor de utilizat - Oracle8 este ideal pentru utilizarea la nivelul grupurilor de lucru distribuite (workgroup), nefiind necesare cunostinte avansate de administrare pentru instalarea si intretinerea acestuia in functionare. Procedura de instalare este intuitiva si ofera tot ceea ce este necesar pentru a avea un server Oracle8 functional si preconfigurat pentru a functiona sa parametrii optimi. Totodata, Oracle Enterprise Manager, integrat cu serverul de date, permite administratorilor sa execute task-uri complexe de administrare prin simpla utilizare a mouse-ului (point and click).

Acces la date distribuite si replicari. Oracle8 include facilitati avansate de distributie:

interogarile si actualizarile (update) distribuite permit acces la date comune pe mai multe servere, in timp ce un mecanism transparent utilizatorilor de 'two-phase commit' asigura integritatea datelor

replicarea datelor permite utilizatorilor sa creeze multiple snapshot-uri read-only pentru tabele intregi sau portiuni de tabele, garantand consistenta tranzactiilor si integritatea datelor. Actualizarea (refresh) replicilor se pot face pe baza aparitiei de evenimente sau la cerere.

legaturie la baze de date (database links) permit utilizarea datelor aflate la distanta (pe alt server) ca si cum ar fi locale, asigurandu-se astfel ca aplicatiile scrise nu vor fi modificate daca datele se muta de pe un nod pe altul.

Baza de date accesibila din Web. Serverul Oracle8 poate fi folosit imediat ca un server intranet. Aplicatiile Web pot accesa usor datele stocate in baza de date Oracle si pot genera dinamic documente, pe baza datelor din baza de date, catre utilizatorii finali. Toate componentele pentru Web sunt complet configurabile prin colectii de forme HTML.

Ajustare automata a parametrilor. Serverul Oracle8 contine un modul numit Self-Tuner (auto-reglare) care optimizeaza automat performantele bazei de date. Dupa analizarea resurselor sistemului si a cerintelor aplicatiilor, in timp ce baza de date este activa, Oracle Self-Tuner recomanda valori potrivite pentru parametrii critici ai bazei de date, pe care le aplica in momentul in care sistemul este putin utilizat.

Administrare locala facila. Oracle Enterprise Manager permite o administrare usoara, grafica, de tip 'point and click' a bazelor de date Oracle8. Instrumentele de administrare locala permit:

pornirea si oprirea bazei de date (startup/shutdown)

crearea utilizatorilor si acordarea de roluri/privilegii

monitorizarea sesiunilor si utilizatorilor finali

salvarea si restaurarea bazei de date (backup/recovery)crearea tablespace-urilor si gestiunea spatiului ocupat de ele

inport/export al datelor

Administrare centrala facila. Oracle Enterprise Manager ofera o consola unica, integrata pentru administrarea de multiple noduri sau workgroup-uri. Administratorii au o reprezentare grafica a obiectelor incluzand noduri, baze de date, utilizatori, roluri si profile care pot fi grupate pe baza oricarui criteriu. Ei pot planifica si automatiza job-uri si evenimente asupra anumitor obiecte (sau grupuri de obiecte), simplificand operatiunile de administrare.

Oracle Intelligent Agent, implementat in serverul Oracle8, executa eficient job-uri si evenimentele trimise de consola Oracle Enterprise Manager. Oracle Intrelligent Agent automatizeaza colectarea datelor si detectarea problemelor indiferent de starea consolei sau conexiunile in retea, asigurand disponibilitatea bazei de date.

Acces deschis (standard) la date. Oracle8 ofera un acces deschis printr-o varietate de standarde la date. Acestea includ ODBC, Oracle Objects for OLE, JDBC ca si driverele native Oracle.

Baza de date pentru Network Computing. Oracle8 este o componenta majora a arhitecturii NCA. Este proiectat sa raspunda cerintelor modului de lucru 'network-centric' si a metodelor de dezvoltare orientate obiect. NCA ofera extensibilitate maxima si este bazata pe standarde industriale cum ar fi CORBA si IIOP.

Server de date extensibil. Oracle8 permite extinderea prin cartridge-uri in vederea lucrului cu noi tipuri de date. Oracle8 ConText Cartridge permite serverului Oracle8 sa gestioneze text cu aceeasi securitate, scalabilitate si eficienta cu care gestioneaza date structurate. Oracle Video Cartridge stocheaza, gestioneaza si furnizeaza full-screen video cu rezolutie mare ca si audio hi-fi de la un server la un client prin retea. In plus, dezvoltatorii pot extinde capabilitatile Oracle8 prin scrierea de noi cartridge-uri.

Cerinte hardware si software

Oracle8 este complet portabil pe mai mult de 80 de platforme hardware si software distincte, incluzind peste 40 de sisteme de operare UNIX, VMS, MVS, VM, HP MPE/XL, Siemens, ICL, Novell Netware, OS/2 si Windows NT.

Cerintele sistemului.

Server (cerinte minimale)

48 MB RAM

200 MB spatiu pe hard disk (Windows NT, Netware, OS2)

275 MB spatiu pe hard disk (UNIX)

Retea

Net8

TCP/IP, IPX/SPX, Named Pipes, DECNet, DCE, NDS, LU6.2

Instrumente pentru asistare

Oracle Database Assistant

Oracle Data Migration Assistant

Oracle Access Migration Assistant (doar pe Windows NT)

Oracle Net Assistant

Caracteristici principale

Procesare tranzactionala

server in arhitectura multithreaded

performante scalabile pe arhitecturi SMP

suport pentru Interfata XA

Controlul concurentei si rezultate corecte

blocare fara restrictii la nivel de inregistrare

nu se face escaladare a lock-urilor (de la nivel de inregistrare mai sus)

citire consistente, multi-versiune

Optimizator SQL

optimizare bazata pe cost, independenta de sintaxa

ANALYZE, generare de tabele cu statisticibucle imbricate (bucla in bucla)

star query

Acces tranzactional la date

indexi B-tree pe una sau mai multe coloane

clustered-tables, hash-clusters, hash-functions

RWOID

rezultate ale cererii direct dupa citirea indexului

Disponibilitate

backup on-line la nivel de fisier, tablespace sau database

restaurare on-line

fisiere de log oglindite (mirrored), multisegment

redimensionare automata si dinamica a fisierelor bazei de date

Oracle Fail Safe (disponibil pe Windows NT)

Cereri si tranzactii distribuite

query si update distribuite (transparent)

two-phase commit transparent

join-uri distribuite, optimizate

transperenta locatiei si a retelei

Replicarea datelor

snapshot-uri read-only multiple

consistenta tranzactiilor si integritatea datelor

replicare de tabele intregi sau portiuni de tabele

refresh incremental al copiilor snapshot

refresh pe baza de aparitie evenimente sau la cerere

Constrangeri de integritate declarative

100% standard ANSI/ISO

constrangeri CHECK, DEFAULT, NOT NULL

PRIMARY KEY, FOREIGN KEY, UNIQUE

DELETE CASCADE optional

verificarea constrangerilor la terminarea cererii sau la terminarea tranzactiei

LOB-uri (Large Objects)

stocarea LOB-urilor in interiorul sau exteriorul bazei de dateSecuritatea datelor

optiune pentru autentificarea interna sau externa (de catre sistemul de operare) a utilizatorilor

parole criptate, politici pentru parole

utilizatori si roluri

privilegii fine pentru baza de date

control al acces, securitate ierarhica, bazata pe roluri pentru accesul la nivel de grup

tablespace-uri read-only

Suport pentru limbile nationale

suport NLS complet pe 8-, 16- si 32-bit pentru limbile europene (inclusiv romana) si ssiatice

conversii de seturi de caractere pentru medii de lucru heterogene

suport pentru calendarul national

baza de date duala si seturi de caractere multiple

Administrarea sistemului

set de instrumente de administrare grafice

agenti inteligenti pentru administrarea de la distanta

planificari de task-uri pentru administrare

Interfete de programare

precompilatoarele Oracle, Pro*C/C++, Pro*Cobol (nu sunt incluse in server)

SQL, PL/SQL

Oracle Call Interface: procedure/function call interface

JDBC si JSQL pentru aplicatii Java

suport multithreaded pentru aplicatii client

Oracle8 Server include:

Oracle8 release 8.0

Oracle Enterprise Manager

Oracle Object for OLE

Oracle Net8

Oracle Call Interface

Optiuni ce se pot licentia:

Oracle ConText Cartridge

Oracle Video Cartridge


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 692
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site