Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AccessAdobe photoshopAlgoritmiAutocadBaze de dateCC sharp
CalculatoareCorel drawDot netExcelFox proFrontpageHardware
HtmlInternetJavaLinuxMatlabMs dosPascal
PhpPower pointRetele calculatoareSqlTutorialsWebdesignWindows
WordXml


Concepte fundamentale despre retele de calculatoare

retele calculatoare

+ Font mai mare | - Font mai micConcepte fundamentale despre retele de calculatoare

1. Ce inseamna lucrul in retea?
Calculatoarele personale, lucrand individual realizeaza o serie intreaga de activitati (sesiuni) cum ar fi: citirea datelor, prelucrarea lor, editarea de foi de calcul, rapoarte, imagini, grafice, etc. In lipsa unei retele, documentele trebuiesc tiparite pentru a putea fi utilizate de alti utilizatori. De asemenea, transmiterea datelor de la un calculator la altul se poate realiza prin copierea acestora pe discheta sau CD si apoi citirea lor de catre calculatoarele care au nevoie de ele. Aceasta modalitate este asa-numitul mediu de lucru independent. Dezavantajele lui sunt:

Documentul original modificat pe un sistem de calcul nu poate fi combinat cu celelalte versiuni corespunzatoare celorlalte sisteme de calcul unde a fost transmis.

Partajarea datelor nu se realizeaza intr-un timp suficient de scurt.

In esenta, o retea de calculatore reprezinta o colectie de calculatoare autonome, interconectate intre ele. Un calculator nu este autonom atunci cand el poate sa fie pornit, sa fie oprit sau sa fie controlat in mod fortat un altul. Se spune despre doua calculatoare ca sunt interconectate daca sunt capabile sa schimbe informatii intre ele. Asa cum vom vedea exista mai multe posibilitati fizice de conectare (cabluri din cupru, fibre optice, microunde, sateliti de comunicatie, etc.). Daca impunem calculatoarelor cerinta de a fi autonome impunem excluderea relatiei de tip master-slave intre ele. Un sistem cu o unitate de control si mai multe unitati aservite  nu este o retea, asa cum nu este o retea nici un calculator mare cu imprimante si terminale aflate la distanta.

O retea de calculatoare nu este acelasi lucru cu un sistem distribuit. Un sistem distribuit este un sistem de programe construit peste o retea; diferenta majora intre un sistem distribuit si o retea nu apare la nivel de echipamente (hard), ci la nivel de programe (soft).Un calculator conectat impreuna cu altele are acces la datele stocate pe acestea precum si la echipamentele lor. Conceptul de conectare al unor calculatoare care partajeaza resursele se numeste lucrul in retea. Calculatoarele care fac parte dintr-o retea pot partaja date, mesaje, imagini grafice, imprimante, aparate fax, modemuri etc.

Utilizarea retelelor este necesara din mai multe motive, dintre care enumeram:

Utilizarea in comun a imprimantelor si a altor periferice Daca calculatorul lucreaza autonom el are acces numai la perifericele lui, deci fiecare calculator ar avea nevoie de o imprimanta proprie pentru scrierea rapoartelor. Acest lucru nu este economic, tinand cont de costul acestui periferic si de timpul efectiv de utilizare. Deci, mai economic este ca mai multe calculatoare sa utilizeze aceeasi imprimanta, lucru care este posibil numai daca calculatoarele sunt interconectate in retea.

Partajarea datelor Inaintea aparitiei retelelor de calculatoare, mai multi utilizatori foloseau acelasi set de date prin modalitati mai putin sigure si performante (transmiterea de rapoarte scrise, copierea informatiilor pe un suport magnetic si transmiterea lor etc.). Acestea nu sunt tocmai eficiente din motivele amintite anterior.

Partajarea unor produse soft. Fiecare calculator din retea poate avea acces la produsele instalate pe anumite calculatoare din retea.

Standardizarea aplicatiilor. Orice calculator din retea va folosi aceeasi versiune a unui  fisier sau a unui produs.

Schimbul rapid de informatii intre membrii organizatiei respective, aflati la distante oricat de mari, mai ales utilizand facilitati de posta electronica (e-mail) sau de planificare (sheduling).


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 574
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2022 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site