Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AccessAdobe photoshopAlgoritmiAutocadBaze de dateCC sharp
CalculatoareCorel drawDot netExcelFox proFrontpageHardware
HtmlInternetJavaLinuxMatlabMs dosPascal
PhpPower pointRetele calculatoareSqlTutorialsWebdesignWindows
WordXml


Retele de calculatoare - generalitati

retele calculatoare

+ Font mai mare | - Font mai micRetele de calculatoare - generalitati

O retea de calculatoare se defineste ca fiind alcatuita din doua sau mai multe calculatoare, conectate intre ele printr-un cablu, astfel incat sa poata schimba informatii intre ele.
Un calculator legat la o retea se numeste conectat; termenul tehnic este acela de “nod”. Un calculator pornit si cu acces la retea se spune ca este “on-line”; cand calculatorul este pornit, dar nu are acces la retea din diferite motive, se spune ca este “off-line”.

Avantajele lucrului in retea sunt numeroase. Printre acestea, putem enumera:

partajarea fisierelor: este posibila punerea in comun a informatiilor cu alte calculatoare din retea, lucru care se realizeaza, in functie de modul de constituire a retelei, prin mai multe metode: 1) direct (se trimit fisierele direct intre calculatoarele sursa si destinatie); 2) sursa trimite fisierul intr-o zona intermediara, de unde il preia destinatia; 3)  fisierele sunt stocate in zone intermediare, la care are acces atat sursa, cat si destinatia.

partajarea resurselor: unele resurse pot fi instalate astfel incat toate calculatoarele retelei sa aiba acces la ele: imprimanta, unitate de disc, unitate CD-ROM, modem etc.

partajarea programelor: programele pe care le folosesc toti utilizatorii pot fi instalate o singura data pe o unitate de disc partajabila, in loc ca fiecare utilizator sa isi creeze o copie pe calculatorul sau (dezavantajul acestui mod de lucru il constituie faptul ca scade viteza de lucru, iar configuarea este mai complicata).

Exista mai multe moduri de a configura o retea de calculatoare, dar, indiferent de acestea, reteaua va avea aceeasi structura, fiind alcatuita din urmatoarele elemente:

Server (File – Server): calculatorul care contine resursele partajabile cu celelalte calculatoare din retea; este de obicei mai puternic decat celelalte calculatoare din retea si controleaza functionarea acestora in ansamblul retelei;

statii de lucru (Workstation): calculatoare mai putin performante, folosite de utilizatorii individuali.

Pentru a alcatui o retea standard sunt necesare urmatoarele dispozitive hardware:

placa de interfata pentru retea (NIC – Network Interface Card);cablu de retea: care conecteaza calculatoarele; se leaga la placa de interfata pentru retea. Este de mai multe tipuri:

coaxial: cel mai des folosit, leaga calculatoarele direct; foloseste unul sau mai multi conductori concentrici;

torsadat: contine doua perechi de fire, fiecare pereche rasucita separat si legate impreuna; in acest caz reteaua trebuie sa aiba si o celula centrala (Hub); fiecare calculator din retea se conecteaza la celula prin intermediul conectorilor de cablu.

din fibre optice: fir de sticla cu protectie din plastic; este mediul cel mai performant de propagare. Semnalul se propaga folosind lumina laser, deci viteza de transfer este foarte mare, pe distante de transfer mari, fara a fi necesara folosirea amplificatoarelor.

Din punctul de vedere al distantei dintre calculatoare si al numarului de calculatoare conenctate, retelele se pot clasifica in urmatoarele categorii:

LAN (Local Area Network): retea cu raspandire locala (arie mica, de obicei cu o raza mai mica de 1 mila - pe suprafata unei cladiri sau a unei camere);

MAN (Metropolitan Area Network): retea metropolitana (acopera un oras);

WAN (Wide Area Network): retea de dimensiuni internationale.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1396
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2022 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site