Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AccessAdobe photoshopAlgoritmiAutocadBaze de dateCC sharp
CalculatoareCorel drawDot netExcelFox proFrontpageHardware
HtmlInternetJavaLinuxMatlabMs dosPascal
PhpPower pointRetele calculatoareSqlTutorialsWebdesignWindows
WordXml


Tipuri de retele

retele calculatoare

+ Font mai mare | - Font mai micTipuri de retele

Mai jos sunt afisate cele mai populare retele de calculatoare

Retele personale (Personal Area Network)

Personal Area Network este o retea de calculatoare folosita pentru comunicarea dintre perifericile a unui calculator aflat in nemijlocita apropiere de altul. Unele exemple de disozitive care sunt folosite in reteaua de tip PAN sunt imprimante, aparate de fax, telefoane fixe, PDA(Personal Digital Assistant) sau scanere. Raza de actiune a retelelor PAN este aproximativ de la 6-9 metri. Retelele PAN pot fi conectate cu magistrale USB si FireWire. O retea Wireless PAN se poate crea cu urmatoarele tipuri de tehnologii, asa cum sunt IRDA si Bluetooth.
Retele locale (Local Area Network)

O retea locala intr-o biblioteca publica

Este o retea care acopera o zona geografica mica, cum ar fi la domiciliu, oficiu, sau o cladire. Retelele LAN curente , sunt bazate pe tehnologia Ethernet. De exemplu, o biblioteca va avea o conexiune prin fir sau de tip wireless LAN pentru utilizatori pentru a interconecta dispozitive locale (ex: imprimante, servere) si de a accesa internetul. Toate calculatoarele din biblioteca sunt conectate prin fir de retea de categoria 5 UTP CAT5 cable, si rulind protocolul IEEE 802.3 printr-o sistema de dispozitive interconectate care eventual se conecteaza la reteaua internet. Cablurile care duc spre server sunt de tipul UTP CAT5e enhanced cable, care suporta protocolul IEEE 802.3 la o viteza de 1Gbit/s. Calculatoarele a angajatilor bibliotecii care sunt reprezentate in partea drepta a imaginii pot accesa imprimanta color, iregistrarile despre iesire, reteaua academica si internet. Toti utilizatorii pot accesa internetul, si catalogul bibliotecii. Fiecare grup de retea poate accesa imprimanta locala. De mentionat ca imprimantele nu sunt accesibile in afara grupului de retea. Toate dispozitivele interconectate trebuie sa perceapa sistema network layer (layer 3), fiindca ele minuie cu mai multe subretele (culori diferite). Acelea din interiorul bibliotecii, au viteza numai de 10/100 Mb/s conexiune Ethernet pina la utilizatorul final si Gigabit Ethernet catre router-ul principal, care se poate de mai numit si layer „3 switches” fiindca el are numai interfata Ethernet si trebuie sa inteleaga IP. Ar fi mai corect daca ii vom numi router de acces, unde routerul de deasupra (fig.2) este un router de distribuire care conecteaza la internet, si reteaua academica – router accesat de client. In prezent tehnologia Ethernet sau alte IEEE 802.3 tehnologii LAN opereaza la viteza de peste 10 Mb/s. Aceasta este rata de transfer. IEEE are proiecte de investigare a standardelor de 100Gbit/s, si posibil 40Gb/s.

Retea academica (Campus Area Network)

Campus Area Network este o retea de calculatoare asemanatoare cu cea de tip LAN dar ea se extinde pe zone geografice mult mai restrinse. Aceasta retea se poate de considerat ca o forma a retelei metropolitane, configurata dupa necesitati academice. In cazul unei universitati o retea CAN, poate face legatura dintre diferite cladiri a campusului care poate include: departamentele academice, biblioteca universitara resedintele studentilor. CAN este mai mare decit retelele locale LAN dar mai mici decit WAN, in unele cazuri. Retelele CAN au fost create cu scopul de a facilita studentii la accesul liber la reteau internet si la resursele universitatii.

Retea Metropolitana (Metropolitan area network)

Retelele metropolitane MAN sunt retele imense care de obicei impinzesc orase intregi. Aceste retele folosesc cel mai des tehhologia fara fir (wireless) sau fibra optica pentru a crea conexiuni.

Definitia IEEE

Standardul IEEE 802-2001 descrie MAN ca fiind: O retea metropolitana MAN care este optimizata pentru o intindere geografica mai mare decit retelele locale LAN, incepind de la cartiere rezidentiale, zone economice si pina la orase intregi. Retelele metropolitane MAN la rindul sau depind de canalele de comunicatii, de la transfer moderat pina la transfer inalt de date. Reteaua MAN in cele mai frecvente cazuri este proprietatea unui singur operator, dar reteaua este folosita de catre mai multi indivizi sau organizatii. Retelele MAN mai pot fi detinute si conduse ca utilitati publice.Implementarea retelelor metropolitane (MAN)

Unele tehnologii folosite pentru aceste scopuri sunt ATM,FDDI si SMDS. Dar aceste tehnologii vechi sunt in procesul de substiturire de catre retele Ethernet bazate pe MAN ex: Metro-Ethernet. Retele MAN pe langa retelele LAN au fost construite fara fir datorita folosirii microundelor,undelor radio, sau undelor laser infra-rosii. Multe companii dau in arenda asau arendeaza circuitele de la transportatori comuni din cauza costului ridicat a cablului. DQDB, Distribuite Queue Dual Bus, este standardul de comunicare a retelei Metropolitane. Aceasta este specificat in standardul IEEE 802.6. Folosind DQDB, retelele pot avea o intindere peste 50 km si pot opera la viteza de la 34 pina la 155 Mb/s. Printre primii care au creat retele MAN au fost Internet peering points, MAE-West,MAE-East, si Sohonet media network.

Retea de arie larga (Wide Area Network)

WAN reprezinta o retea de transport de date care acopera zone geografice imense (ex: de la un oras la altul , de la o tara la alta), si foloseste frecvent facilitatile de transmisiuni de date de la transporatori comuni asa cum ar fi companii de telefonie. Tehnologiile WAN in general functioneaza la un subnivel a modelului de referinta OSI: physical layer, data link layer si network layer.

Retea globala (Global Area Network)

Specificatiile retelei globale (GAN) sunt in curs de dezvoltare de catre multiple grupuri, si nu este o definitie comuna pentru aceasta retea. In general, reteaua globala GAN este un model pentru suportarea comunicatiilor mobile peste un numar arbitrar de retele WLAN, zone de acoperire prin satelit, etc. In proiectul IEEE 802, aceasta pregateste o retea terestra Wireless Local Area Networks.

Internetwork

Doua sau mai multe retele sau segmente de retea conectate folosind dispozitive ce opereaza pe baza layer 3 a sistemului de referinta OSI, cum ar fi un router. Oricare interconexiune pe linga retelele publice, private, comerciale, industriale, sau retele guvernamentale tot pot fi numite intrenetwork.

In practica moderna, retelele interconectate folosesc Internet Protocol (IP). Exista trei tipuri de retele internetwork, in dependenta de cine le administreaza si cine parcicipa in ele:

  • Intranet
  • Extranet
  • Internet

Retelele intranet si extranet la alegere pot avea internet sau pot fi lipsite de acces la internet. Daca ele sunt conectate la internet, la rindul sau intranetul sau extranetul sunt protejate de accesul neautorizat din internet . Internetul nu este considerat ca o parte a intranetului sau a extranetului, dar poate servi ca un portal de acces la niste portiuni din extranet.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1395
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2022 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site