Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AccessAdobe photoshopAlgoritmiAutocadBaze de dateCC sharp
CalculatoareCorel drawDot netExcelFox proFrontpageHardware
HtmlInternetJavaLinuxMatlabMs dosPascal
PhpPower pointRetele calculatoareSqlTutorialsWebdesignWindows
WordXml


SISTEMUL DE OPERARE WINDOWS

retele calculatoare

+ Font mai mare | - Font mai micSISTEMUL DE OPERARE WINDOWS

CONTINUT:
1. Sistemul de operare Windows. Descriere. Mod de functionare

2. Evolutia sistemelor Windows

Rezumat:

Sistemele Windows sunt sisteme de programe concepute cu o interfata grafica, prietenoasa intre utilizator si calculator, realizate de firma Microsoft. Aplicatiilor le sunt asociate simboluri grafice (pictograme), numite icon-uri; acestea se grupeaza sau se executa in ferestre.

Dezvoltarea succesiva a versiunilor de Windows a urmarit cu consecventa principiul compatibilitatii cu versiunile anterioare.

Obiective:

In aceasta tema vei invata urmatoarele notiuni:

Ce este sistemul de operare Windows;

Cum functioneaza sistemul de operare Windows;

Prin ce se caracterizeaza sistemul de operare Windows;

Cum a evoluat sistemul de operare Windows.

1. Sistemul de operare Windows. Descriere. Mod de functionare

Sistemele Windows sunt sisteme de programe concepute cu o interfata grafica, prietenoasa intre utilizator si calculator, realizate de firma Microsoft. Aplicatiilor le sunt asociate simboluri grafice (pictograme), numite icon-uri; acestea se grupeaza sau se executa in ferestre. O fereastra este o zona dreptunghiulara pe ecran care are anumite caracteristici. Cel mai simplu mod de a utiliza sistemul Windows este cu ajutorul mouse-ului dar se poate folosi si tastatura. Aproape toate programele folosite uzual sub sistemul de operare DOS, atat medii de programare profesionale, cat si cele mai variate aplicatii de birotica, au ajuns sa fie scrise pentru a fi exploatate sub Windows. Insusi sistemul Windows s-a dezvoltat prin versiuni succesive, ajungand sa dobandeasca caracteristici de sistem de operare (Windows ‘95, ‘98, 2000, Windows NT) sau de soft de retea (Windows NT, 2000).

2. Evolutia sistemelor Windows

Sistemele Windows s-au raspandit rapid pe calculatoarele personale (PC) astfel incat, dupa anul 1990, a devenit de la sine inteles ca un asemenea calculator sa dispuna de un sistem Windows. Primele versiuni (Windows 3.x) ruleaza sub sistemul de operare DOS dar Windows ‘95 a devenit un sistem de operare care nu mai are nevoie de un sistem DOS preinstalat, fiindca de fapt incorporeaza facilitatile acestuia (versiunea 7 a sistemului DOS), oferind utilizatorului diverse servicii intr-o forma noua, cu o interfata vizuala, intuitiva. Totusi, dezvoltarea succesiva a versiunilor de Windows a urmarit cu consecventa principiul compatibilitatii cu versiunile anterioare.

Sistemele Windows 3.0 si 3.1 adauga la serviciile oferite de sistemul de operare DOS un mediu de operare grafic, cu facilitati de multitasking. Facilitatea de multitasking a sistemului Windows exploateaza posibilitatile microprocesoarelor Inel, care o ofera incepand cu 80286, prin modul de lucru protejat. In acelasi timp, le este permis utilizatorilor accesul la memoria extinsa.

Windows 3.1 nu ofera suport de retea, nu are clienti de retea integrati dar se poate executa pe un calculator dintr-o retea Novell Netware, folosind serviciile oferite de aceasta. (Windows 3.1 se poate instala intr-o configuratie de retea astfel incat in retea sa existe un singur exemplar, partajabil, al sistemului iar pe statia client sa fie instalata o configuratie minimala, de aproximativ 300KB.) Sistemul Windows 3.1 necesita, ca si configuratie hard minimala, un procesor 80286 cu 1MB RAM dar se recomanda a se folosi un microprocesor 80386 cu 4 MB RAM.

Windows for Workgroups 3.11 a aparut din necesitatea introducerii suportului de retea pentru sistemul de programe Windows. Suportul de retea oferit de Windows for Workgroups 3.11 (numit suport “punct la punct”) permite partajarea resurselor unui calculator cu alti utilizatori aflati in acelasi grup de lucru. Se pot folosi eventual facilitatile unui server de retea mai complex (Novell Netware sau Windows NT).

Interfata cu utilizatorul este foarte asemanatoare cu Windows 3.1. In plus, apare un grup de aplicatii de retea - Network - si posibilitatea de a folosi un sistem de mail. Se introduce o versiune imbunatatita a lui Clipboard Viewer, numita Clipbook. Configuratia fizica minimala necesara lui Windows for Workgroups este un microprocesor 80386 cu 4 MB RAM dar se recomanda 8 MB RAM.

Windows NT are doua versiuni: pentru statie de lucru (Microsoft Windows NT Workstation) si pentru server de retea (Microsoft Windows NT Advanced Server). Windows NT este un sistem de operare de tip server de aplicatii, adica ofera un suport puternic pentru crearea de aplicatii distribuite, bazate pe comunicarea client-server. De aceea, el va fi folosit cu succes de firmele care produc sisteme de gestiune a bazelor de date. Windows NT are numeroase imbunatatiri pentru utilizarea pe statii de lucru si ofera mecanisme performante care asigura partajarea si securitatea informatiilor. Initial, interfata cu utilizatorul a pastrat stilul Windows 3.1 dar ulterior au aparut versiuni in stilul Windows ‘95

Enumeram in continuare caracteristicile sistemului Windows NT:

este primul sistem de operare Windows (nu are nevoie de o copie preinstalata DOS pentru a se lansa in executie);

lucreaza pe 32 de biti si ofera un mecanism de multitasking mai performant decat predecesoarele lui;

ofera un nou sistem de fisiere (NTFS) si portabilitate pe procesoare non-Intel;

sistemul de securitate si siguranta in functionare constituie cea mai importanta caracteristica a lui Windows NT. Arhitectura sa ofera cea mai buna protectie in comparatie cu alte sisteme de operare noi: OS/2 sau Windows ‘95. Protectia absoluta a datelor si aplicatiilor este mai importanta decat viteza si principiul compatibilitatii (este incompatibil cu anumite programe rezidente DOS);

ofera facilitati pentru utilizarea in retea;

nu are mecanismul 'Plug and Play' al lui Windows ‘95 (care va fi descris mai jos) dar ofera drivere pentru majoritatea dispozitivelor hard care ar putea fi utilizate, cu o configurare simpla.

Necesarul de memorie pentru lansarea lui Windows NT este mult mai mare decat al celorlalte sisteme: minimum 12 MB RAM dar devine foarte competitiv la 32 MB RAM. Este un sistem costisitor dar ofera stabilitate si protectie.

Windows ‘95 este un sistem de operare pe 32 de biti (nu are nevoie de MS-DOS pentru a se lansa in executie) care permite executia de aplicatii multithreading (cu mai multe “fire” de executie, care functioneaza in regim de multitasking). Aplicatiile native Windows ‘95 sunt foarte rapide dar la Windows ‘95 se pot adapta relativ usor aplicatii Windows 3.1 (folosind interfata WIN32) si mai ales – aplicatii Windows NT.

Un principiu de baza urmarit in proiectarea lui Windows ‘95 a fost compatibilitatea cu versiunile mai vechi: se pot executa aplicatii MS-DOS si Windows pe 16 biti, ceea ce largeste semnificativ numarul de aplicatii pe care le pune la dispozitia utilizatorului, oferindu-i un avantaj considerabil fata de alte sisteme de operare (OS/2, Unix sau Windows NT).

Interfata lui Windows ‘95 are caracteristici proprii sistemelor orientate obiect: la lansare apare un desktop cu diverse icon-uri, aplicatiile care se executa apar in bara de task-uri si pot fi manipulate intr-un mod foarte intuitiv.. In plus, fiecarui obiect ii este asociat un meniu numit contextual, care contine operatii uzuale si poate fi accesat cu butonul din dreapta al mouse-ului.

Windows ‘95 introduce un nou sistem de fisiere, prin care se pot folosi nume de maximum 255 de caractere. Creste calitatea si numarul accesoriilor: Notepad si Character Map raman dar Write este inlocuit cu WordPad, Paintbrush - cu Paint, Calculator este imbunatatit, Calendar si Cardfile dispar dar apare Briefcase. Se aduc imbunatatiri si in privinta comunicarilor prin introducerea aplicatiei Exchange, care interactioneaza cu Microsoft Mail, Microsoft Exchange Server si Microsoft Network.Din punctul de vedere al posibilitatilor oferite pentru lucrul in retea, se remarca faptul ca Windows ‘95 are o suita importanta de protocoale de retea (IPX/SPX, NetBEUI si TCP/IP, care face posibila comunicarea in Internet) si de drivere pentru placile de retea. Accesarea calculatoarelor din retea este foarte usoara folosind Network Neighborhood. Calculatorul poate lucra ca serviciu telefonic de raspuns automat si poate contabiliza apelurile telefonice prin interfata de telefonie Microsoft.

Una din cele mai utile si ambitioase caracteristici a lui Windows ‘95 este facilitatea “Plug and Play”: prin incorporarea unui numar impresionant de drivere, un numar mare de periferice este implicit instalat, astfel incat acestea pot fi utilizate direct.

Necesarul hard minimal pentru Windows ‘95 este un microprocesor 80386DX cu 4MB RAM dar se recomanda cel putin un microprocesor 80486 pe 33MHz cu 8MB RAM iar pentru a executa aplicatii simultane - 16MB RAM si 75MB liberi pe hard-disk. Testele efectuate au aratat ca Windows ‘95 se executa ceva mai incet decat Windows for Workgroups 3.11 pe 4MB RAM dar se comporta similar sau mai bine pe cel putin 8MB RAM. Windows ‘95 ruleaza grafica mai rapid si are accesul la disc mai lent decat Windows for Workgroups 3.11 dar este foarte rapid si stabil pentru aplicatiile native de 32 de biti.

Windows ‘98 are caracteristici similare cu Windows ‘95 dar performante superioare; acestea se refera in primul rand la integrarea in Internet si controlul aplicatiilor deschise. Pentru instalare, este necesar cel putin cu procesor 80486 pe 66MHz cu 24MB RAM.

In anul 2000, firma Microsoft a lansat versiunea Windows 2000, recomandata in primul rand pentru firme, si care prin care se incearca combinarea facilitatilor de integrare in Internet ale lui Windows ‘98 cu securitatea lui Windows NT, usurinta de utilizare a sistemului Windows 98 cu caracteristicile de administrare, fiabilitate si stabilitate ale lui Windows NT. Pentru versiunile de tip server, care asigura o administrare eficienta a retelei, necesarul de memorie interna este mai mare decat pentru Windows 2000 Professional: minimum 128MB si recomandat – 256MB. Facilitatile de acces la Internet sunt integrate intr-un pachet complet si performant. Dedicarea versiunii Windows 2000 Professional in special pentru afaceri este sustinuta de faptul ca se tinde catre reducerea costului total al utilizarii sistemului, in conditiile asigurarii unei productivitati si flexibilitati ridicate.

Windows Millennium Edition (Windows Me) continua linia de produse Windows ’95, ’98, punand la dispozitia utilizatorilor o serie de instrumente noi pentru prelucrarea datelor multimedia: inregistrarea si editarea videofilmelor digitale, stocarea si organizarea imaginilor, precum si o buna calitate a sunetului.

Trebuie de asemenea remarcate facilitatile Windows ME pentru construirea unei mini-retele locale de calculatoare: partajarea unei conexiuni la Internet intre mai multe calculatoare, partajarea imprimantelor, a fisierelor de sunet si a imaginilor. Windows Me este primul sistem de operare care suporta standardul UPnP (Universal Plug and Play), ceea ce permite conectarea si deconectarea perifericelor fara a fi necesara repornirea calculatorului, precum si detectarea rapida a resurselor care pot fi partajate intr-o retea. Spre deosebire de Windows 2000, Millennium Edition este dedicat utilizatorilor individuali (home users).

Text Box: B
sistemele Windows - comparatie

O comparatie intre sistemele Windows se poate face urmarind tabelul de mai jos.

Versiunea Windows

Caracteristica

Win 3.1

Win 3.11

Win NT

Win ‘95

Win ‘98

Win ME

Win 2000

 

Interfata utilizator orientata obiect

Nu

Nu

Da

Da

Da

Da

Da

Integrarea in retea

Nu

Da

Da

Da

Da

Da

Da

Compatibilitate cu vechile aplicatii

Da

Da

Nu prea

Da

Da

Da

Relativ

Acces pe 32 de biti la disc

Nu

Da

DaDa

Da

Da

Da

Arhitectura pe 32 de biti

Nu

Nu

Da

Da

Da

Da

Da

Portabilitate

Nu

Nu

Da

Da

Da

Da

Da

Stabilitate si securitate

Nu

Nu

Da

Nu

Nu prea

Relativ

Da

Cerinte minime de memorie

1MB

3MB

12MB

4MB

24MB

32MB

64MB

Cerinte recomandate de memorie

4MB

8MB

32MB

8MB

32MB

64MB

128 MB

Suport pentru Plug and Play

Nu

Nu

Nu

Da

Da

Da

Da

Test de autoevaluare nr. 10:

Timp estimat:

30 minute

 
Analizati deosebirile dintre sistemele de operare MS DOS si Windows (1,5 pct.)

De unde provine denumirea de „Windows” (0,5 pct.)

Sistemul de operare Windows este un sistem………. (0,5 pct.)

Comparati versiunile Windows 3.0. si Windows 3.11 (1,5 pct.)

Enumerati principalele caracteristici ale sistemului Windows NT (1 pct.)

Ce imbunatatiri a adus Windows Me versiunii anterioare (1 pct.)

Realizati o comparatie a versiunilor Windows, din cel putin cinci caracteristici distincte (1,5 pct.)

Total puncte: 6,5 Puncte obtinute………


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 858
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site