Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AccessAdobe photoshopAlgoritmiAutocadBaze de dateCC sharp
CalculatoareCorel drawDot netExcelFox proFrontpageHardware
HtmlInternetJavaLinuxMatlabMs dosPascal
PhpPower pointRetele calculatoareSqlTutorialsWebdesignWindows
WordXml


INSTALAREA UNUI SISTEM DE OPERARE

windows

+ Font mai mare | - Font mai micDOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
Securizarea resurselor cu permisiuni NTFS
INSTALAREA SISTEMULUI DE OPERARE WINDOWS NT
Sistemul HELP
Creearea unor noi utilizatori in Windows XP
Configurare Windows XP
Schimbarea sistemului de operare la Windows Vista la Windows XP
Bara de operatii (Taskbar)
Prezentare My Computer
Setarea protocoalelor de retea
Ghid de instalare Microsoft Windows XP Pas cu pas


INSTALAREA UNUI SISTEM DE OPERARE
Daca calculatorul mai functioneaza se noteaza pe hartie toate elementele:

Tipul Placii Video;

Tipul Placii de Sunet;

Memoria si proprietatile HDD (tipul si dimensiuni);

Tipul de Modem si orice alta componenta;

Acest lucru se poate realiza daca ne ducem pe pictograma My Computer se apasa clik pe butonul drept si se alege optiunea proprietati. Se alege eticheta Device Manager. Tot in eticheta Device Manager se poate afla daca componentele sunt instalate bine.

Componentele care nu functioneaza normal prezinta semnul mirarii in fata lor. Componentele care nu au fost deloc instalate se gasesc in Other Device. Eventual se poate folosi un Soft specializat de identificare a componentelor Hard.

Dupa ce sau identificat componentele se verifica daca avem Drivere pentru fiecare componenta Hard.

Fiecare Sistem de Operare necesita constructia unei Partitii Logice pe HDD. Partitiile pot fi construite cu ajutorul programului Fdisk.exe.

Se construieste o Disketa Sistem. Pentru a construi o Disketa Sistem se apeleaza butonul Start => Seting => Control Panel => ADDRemove Programs. Se introduce disketa in unitate si se apeleaza optiunea Create Disk.

Fisierele sistem sunt :

Comand.com

Io.sys

Msdos.sys

In cazul in care avem aceste 3 fisiere sau unul din ele este sters de pe HDD sau mutat in alta parte calculatorul nu mai porneste. Pentru a transfera inapoi sistemul de pe o Disketa Sistem pe HDD se foloseste comanda: Sys A: C: Daca nu functioneaza verificam daca exista fisierul Sys.com pe Disketa Sistem. Daca nu exista il gasim in directorul Windows subdirectorul Command.

Pentru instalarea Sistemului de Operare ne trebuie:

Disketa Sistem;

Kit-ul Sistemului de Operare. Acest Kit daca exista pe un CD va fi transferat in calculator cu ajutorul CD ROM-ului.

Cand se restartaza calculatorul se intra in BIOS si se seteaza boot-area calculatorului sa aiba loc de pe Disketa.

BIOS FEATURE SETUP => BOOT SECVENCE (se alege A: +Esc.) si se iese cu SAVE & EXIT SETUP.

Utilizarea programului Fdisk pentru a construi Partitia Logica

Se lanseaza Fdisk + Enter.

Prima intrebare este daca vrem sa utilizam FAT32 SAU FAT16.

Windows WorkStation NT si MsDos utilizeaza FAT16;

Windows ’95, ’98, Windows NT Server utilizeaza FAT32;

Se raspunde cu Y pentru FAT32 si N pentru FAT16. Va aparea meniul programului Fdisk. In cazul in care avem un singur HDD avem 4 optiuni, daca avem avem 2 sau mai multe HDD vom avea 5 optiuni:

Create DOS partition or Logical DOS Drive – creaza o partitie DOS sau o partitie logica pentru sistemul de operare MS-DOS. Dupa ce s-a ales optiunea 1 si s-a apasat Enter avem 3 optiuni:

Create Primary DOS Partition – cu ajutorul acestei optiuni creeam o partitie care poate fi setata ca activa si deci ca atare putem instala sistemul de operare pe ea.

Create Extended DOS Partition.

Create Logical DOS Drive(s) in the Extended DOS Prtition. Construiesc tot niste partitii dar care nu pot fi folosite decat la stocarea de informatii. Aceste partitii nu pot fi setate ca partitii active. Daca se alege una din optiunile de aici (pentru un HDD care nu a mai fost partitionat obligatoriu optiunea 1), va aparea un mesaj care ne intreaba dimensiunea partitiei care va fi creata.

Set active partition. Optiunea 2 ne ajuta sa stabilim care este partitia activa. Daca se alege aceasta optiune si se apasa Enter ni se afiseaza o lista cu toate partitiile existente si in dreptul coloanei Status va fi afisat un A in dreptul partitiei active.

Delete partition or Logical DOS Drive – cu ajutorul acestei optiuni putem sterge partitiile. Daca se alege aceasta optiune apar diferite optiuni pentru stergerea partitiilor pe specific.

Displey partition information. Cu ajutorul optiunii 4 se vad informatiile de pe HDD.Cu optiunea 5 se schimba HDD fizic in cazul in care avem mai multe HDD-uri

Dupa ce a fost construita logic partitia se apasa Esc. pentru a iesi din Fdisk si se da un restart la calculator pentru a se reactualiza BIOS-ul cu noile modificari. Dupa ce a fost restartat calculatorul va trebui sa formatam partitia nou creata pentru a o face utilizabila: Format (litera partitiei):

Va aparea un mesaj: Atentie se pierd toate datele. In cazul in care nu exista comanda Format ne asiguram ca exista fisierul Format.com pe Disk-eta. La sfarsitul Formatarii ne cere o denumire pentru partitia respectiva: C, D, E, …..

Dupa ce a fost creata si formatata partitia se poate instala sistemul de operare. El poate fi instalat de pe CD ROM sau poate fi copiat Kit-ul de pe alt calculator.

In primul rand se transfera sistemul de pe Disk-eta sistem pe aceasta partitie.

Se creaza un director NC pe partitia respectiva si se copie Norton Comander de pe Disk-eta pe partitia respectiva: Copy *.* C:NC.

Se lanseaza NC pe ambele calculatoare se apeleaza bara de configurare cu F9 si in meniul Left se alege optiunea Link. Apare o fereastra care ne cere sa specificam pe ce port are loc comunicarea (LPT 1). Se specifica care este master si care este sclave. Stapanul va fi cel pe care copiem, iar sclavul va fi cel de pe care copiem. Apoi se apasa butonul Link. Legatura va fi creata si pe calculatorul master.

Se selecteaza directorul cu tasta Insert si se apasa F5 pentru copiere.

OBS: Disk-eta sistem creata de Win ’95 nu incarca CD ROM la pornire. Disk-eta creata de Win ’98 contine un driver universal de CD ROM si atunci cand se porneste calculatorul de pe ea se incarca si CD ROM-ul.

Pentru a sterge mai repede directorul Windows si Programul Files se incarca Programul Smart drv.

Smartdrv  (jumatate din memorie) 0 64Mb=32000; 16Mb=8000;

Pentru a incepe instalarea sistemului de operare Windows se merge in directorul unde este localizat Kit-ul de instalare si se lanseaza fisierul: Set up.exe. dupa lansarea Set up-ului calculatorul face o verificare cu Scandisk-ul, dupa ce se apasa OK  se apasa Esc. pentru a continua instalarea.

Pasul urmator ne arata Licenta (regulamentul). Dupa ce s-a dat Yes la Licenta urmeaza 3 pasi:

Sistemul de operare colecteaza informatii despre calculator.

In urmatorul pas se stabileste directorul in care se instaleaza sistemul de operare.

In pasul urmator se stabileste modul de instalare:

Tipical – sunt instalate toate modulele necesare sistemului de operare;

Portable – sunt instalate si modulele de gestionare a bateriei de la Leptop;

Compact – sunt instalate modulele minime care trebuiesc sistemului de operare pentru a functiona (se face economie de spatiu pe HDD);

Custom – modulele care se instaleaza sunt definite de utilizator;

In pasul urmator ne cere Licenta.

In pasul urmator ne cere numele calculatorului si compania.

In pasul urmator avem 2 optiuni:

Instaleaza majoritatea componentelor;

Arata-mi lista componentelor pentru a alege;

Copie fisierele in calculator.

Dupa ce a fost instalat trebuie sa configuram calculatorul astfel incat sa folosim resursele la maxim.

Configurarea placii video. Predefinit Windows-ul instaleaza un driver generic care face sa functioneze Placa Video in 16 culori.

Pentru a configura Placa Video se executa clic cu butonul drept pe Desktop si din meniul contextual care apare se alege optiunea Properties. Apare o fereastra cu 4 etichete; se alege eticheta Settings cu optiunea Advanced Properties se va deschide o noua fereastra si din eticheta adapter se alege butonul Change.

Daca avem driver pe HDD sau pe Disk-eta.

Daca in fereastra File a aparut inf-urile.

OBS:desi avem driver si ne ducem in directorul aferent uneori este posibil sa nu vedem inf-urile. Acest lucru se intampla din cauza ca predefinit sistemul de operare Windows are bifata optiunea sa nu arate fisierele ascunse. Pentru a remedia acest lucru se da dublu clic pe My Computer sau se lanseaza Windows Explorer se apeleaza meniul View => Options => se bifeaza caseta Show All Files.

In cazul in care cunoastem toate caracteristicile Monitorului si avem drivere pentru el putem instala la fel ca si Placa Video.

Prin instalarea Monitorului la caracteristicile lui optime se poate creste rata de reamprospatare (Refresh).

My Computer => Proprties =>Device Manager => se verifica ce componente nu sunt instalate (?) si ce componnte nu sunt instalate bine (!).

Instalarea Placii de Retea: PCI Ethernet Controller

Metoda 1: dublu clic => eticheta driver si se apeleaza butonul Update Driver => incepe instalarea

Metoda 2: se seteaza => Remove => Refresh => incepe instalarea

Primul pas de instalare . Calculatorul cauta automat pe FDD driver pentru componenta respectiva.

Dupa ce s-a inceput incarcarea driver-ului de Retea ne este afisata fereastra Network pe eticheta Identification. In aceasta fereastra se vor completa:

Numele calculatorului in cazul in care avem o Retea de calculatoare. Numele calculatorului trebuie sa fie unic.Se trece numele Retelei. Se vor vedea intre ele numai calculatoarele care au acelasi nume la Work group.

Dupa completare se apasa butonul Close.

Dupa ce sau efectuat toate operatiile se merge pe My Computer => Properties => se va verifica daca au fost instalate corect.

Configurarea Retelei in continuare dupa ce a fost instalata Placa de Retea.

Daca instalarea  a decurs bine va aparea pe Desktop o pictograma denumita Network Neighorhood. Daca aceasta pictograma nu exista se apeleaza butonul Start => Setings => Control Panel si in fereastra care apare avem o pictograma cu Network Neighorhood sau cu Properties direct din pictograma de pe Desktop.

Va trebui sa ne decidem pe ce Protocol va functiona Reteaua si pe ce sistem de operare ofera servicii. Acest lucru se stabileste din fereastra Network eticheta configuration.

TCP/IP daca se doreste iesirea Retelei pe Internet sau IPX daca nu se doreste iesirea pe Internet.

Pentru a adauga un serviciu sau un Protocol se apeleaza butonul ADD, din fereastra care apare se specifica ce vrem sa adauga. Dupa ce s-a ales Protocolul va aparea o fereastra care ne intreaba ce protocol vrem sa aducem.

Tot in eticheta configuration avem o caseta intitulata Primary Network Logon cu care stabilim modalitatea de intrare in Retea.

Client for Microsoft Network atunci cand pe calculator sunt mai multi utilizatori cu conturi separate.

Windows Logon atunci cand pe calculator exista o singura persoana si nu vrem sa fie deranjata de fereastra de Logare la Retea.

De la butonul File and Print Sharing stabilim daca calculatorul va fi vizualizat in Retea pentru a putea partaja resursele pentru utilizatorii din Retea.

Dupa ce s-au instalat toate componentele hard avem nevoie sa instalam si soft cum ar fi: programul de grafica, tehnoredactare, etc. orice soft pentru a fi instalat necesita un kit de instalare.

Instalarea Microsoft Office

Se cauta fisierul setup.exe si se lanseaza. Dupa ce s-a completat numele si utilizatorul apare o fereastra care ne indica in ce director va fi instalat. Daca nu ne convine directorul implicit putem apela butonul Change Folder si putem schimba directorul in care va fi instalat.

In pasul urmator se specifica daca va fi instalat normal (Tropical) sau daca specificam numai ce elemente sa instaleze (Custom).

Administrarea Retelei Pear to Pear

Pentru a putea da acces la resursele din calculatorul nostru in Retea trebuie sa avem activata optiunea Sharing pentru fisiere si eventual pentru imprimanta. Acest lucru se activeaza din fereastra Network butonul File and Print Sharing. ( se bifeaza: I want tobe able to give others access to my files ).

Dupa ce ne-am asigurat ca avem Sharing-ul activat se face si o verificare a numarului de IP din Retea astfel incat sa fim siguri ca fiecare calculator din Retea are un numar de IP unic.

Configurarea numarului de IP se face astfel:

Din ferestra Network eticheta configuration se selecteaza TCP/IP si se apasa butonul Propertions. Se va deschide o ferestra cu 7 etichete.

Se selecteaza eticheta IP Address si avem 2 optiuni disponibile:

O adresa de IP automat – aceasta optiune se alege doar intr-o Retea bazata pe Server. Serverul va trebui sa aiba instalat DHCP (dinamic host control protocol).

Se selecteaza numai atunci cand setam manual adresa de IP. Acest lucru se realizeaza intr-o Retea Pear to Pear .

IP Address: 192. 168. 0. 1~ 255

Subnet Mask: 255. 255. 255. 0 – identic la toata Reteaua

Pentru a da acces la anumite fisiere, directori sau chiar partitii intregi se procedeaza in felul urmator: - se deschide My Computer sau Windows Explorer.

Se lanseaza My Computer se apasa pe butonul drept pe unitatea de disc sau pe directorul pe care vrem sa-l facem vizibil in Retea si din meniul contextual care apare se alege optiunea Sharing.

SharName – se completeaza numele sub care va fi vazut in Retea.

Comment – se poate fece o scurta descriere care poate fi vazuta la detalii.

Access Type – tipul de acces pe care il utilizatorii in Retea.

Read-Only;

Full;

Depends on Password;

Read-Only Password – parola pentru citire.

Full access password –parola pentru ful-acces

Configurarea retelei :a) Identification : cand vrem sa schimbam datele de identificare

b) Configuration :contine placile de retea existente in calculator ,serviciile si protocoalele .

Pentru a instala alte servicii ,protocoale sau placi de retea se apasa Add .

Configurarea protocolului TCP/IP :

IP ADRESS :

Obtain an IP address automatically :se foloseste cand avem un server de DHCP in retea .

Specify IP address :192.168.0.0-192.168.0.254

SUBNET MASK :ne ajuta sa impartim o clasa de adrese IP in subretele :

Ex: clasa C : 255.255.255.1 si 255.255.255.2

GATEWAY : aici se specifica adresele IP ale routerelor

DNS CONFIGURATION

Host : numele calculatorului ex:statia3

Domain :ex:acasa.galati.astral.ro

DNS server order search : se trec adresele de IP ce vor fi interogate pt stabilirea corespondentei nume-adresaIP .

Daca dorim sa dam resurse in retea trebuie sa activam File and print sharing .

Instrumente de diagnosticare pentru TCP/IP :

Ping :ex : ping_192.168.0.145

Netstat -an : apar toti utilizatorii conectati la calculatorul nostru .

Tracert : ne ajuta sa vedem cate hopuri face un pachet pana la destinatie

Ex : tracert_192.168.0.145

Daca apar stelute inseamna ca e o problema si pachetele nu au ajuns in regula la destinatie .

Daca dorim sa vedem cine ne acceseaza calculatorul putem folosi utilitarul Net Wacher: Start => Programs => Accessories => System Tools.

Daca nu este instalat va trebui sa-l instalam: Se apeleaza Start => Settings => Control Panel => Add Remove Programs se alege eticheta Accessories (System Tools la Windows ’98), si se apasa butonul Details se bifeaza Net Watcher, (avem nevoie de kit) + OK.

Deoarece securitatea este foarte slaba pe Windows ’95, ’98 administratorii suplimenteaza securitatea cu diferite programe de securitate. Programele de securitate necesita memorie destul de mare si prezinta dezavantajul ca incep sa clacheze daca calculatorul nu are cel putin 32MB RAM.

O alternativa pentru marirea securitatii este editarea registrilor. Pentru a edita registri se foloseste programul Regedit. Inainte de a face orice modificare in registri se salveaza registri originali.

Start => RUN => se scrie Regedit

Pentru a salva se merge in meniul Registry => Export Registry File, dupa ce s-a construit un director numit Registri Originali.

Pentru a securiza Control Panel => Display => Appearance se merge in HKEY CURRENT USER =>Software => Microsoft => Windows => Current Version => Policies => System;

(daca nu avem System il constrim – se apeleaza meniul Edit => New => Key).

Cu directorul System selectat se creeaza o noua valoare DWORD cu denumirea: NoDispAppearancePage.

Cu valoarea 0 este dezactivata adica va fi afisata pagina iar cu valoare 1 va fi activata, nu va fi afisata pagina.

Pentru a securiza celelalte pagini din Display se scrie pe rand:

NoDispBackgroundPage

NoDispScrSavPage

NoDispSettingsPage

Pentru a securiza Network Neighborhood se intra in editorul de registri optiunea HKEY CURRENT USER => Software => Microsoft => Windows => Current Version => Policies => Network.

Pentru ascunderea lui File and Print Sharing Control se editeaza NoFileSharingControl.

Pentru a ascunde Identification page se editeaza NoNetSetupIDPage.

Pentru a ascunde Network Access Control Page se editeaza NoNetSetupSecurityPage.

Pentru a bloca accesul la fereastra de schimbare a parolei si de definire a utilizatorului (User Profiles):

HKEY CURRENT USER => Software => Microsoft => Windows => Current Version => Policies => System;

Pentru a ascunde Change Password Page se editeaza NoPwdPage.

Pentru a ascunde Remonte Administrator Page se editeaza NoAdminPage.

Pentru a ascunde User Profile Page se editeaza NoProfilepage.

Pentru a ascunde sistemul acceasi cale se editeaza.

Pentru a ascunde Device Manager Page se editeaza NoDevMgrPage.

Pentru a ascunde Hardware Profile Page es editeaza NoConfigPage.

Pentru a ascunde butonul File System din Control Panel se editeaza NoFileSysPage.

Pentru a ascunde Virtual Memory Page se editeaza NoVirtMemPage.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1129
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site