Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AccessAdobe photoshopAlgoritmiAutocadBaze de dateCC sharp
CalculatoareCorel drawDot netExcelFox proFrontpageHardware
HtmlInternetJavaLinuxMatlabMs dosPascal
PhpPower pointRetele calculatoareSqlTutorialsWebdesignWindows
WordXml


Lucrul in retea

windows

+ Font mai mare | - Font mai micDOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
Virusii calculatoarelor; programe antivirus
Schimbarea sistemului de operare la Windows Vista la Windows XP
Meniu de foldere in Taskbar
Protejati-va identitatea cand utilizati Media Player
Lucrul in retea
Deschiderea unei sesiuni de lucru in Windows XP
Verifica-ti simplu IP-ul
Derularea unei secvente video in background
Windows NT - Ce este Windows NT Server?
Directoare partajate


Lucrul in retea

O retea locala (Local Area Network, LAN) este un grup de calculatoare si alte echipamente, aflate de obicei in apropiere unele de altele. Conectarea fizica se realizeaza prin cabluri de retea astfel incat fiecare echipament poate interactiona cu oricare altul.
Calculatoarele se conecteaza intre ele in retele pentru a putea folosi in comun resurse din cele mai diferite (fisiere, instalari de software, periferice etc.). Server-ul este calculatorul central,  ale carui resurse sunt folosite in comun de utilizatorii retelei. Clientul este calculatorul care se conecteaza la server si foloseste resursele acestuia. Pentru cazul concret al retelelor realizate in cadrul acestui proiect, calculatoarele cu sistem de operare Windows XP sunt clienti.

Pentru conectarea la o retea locala, sistemul are nevoie de urmatoarele componente de retea instalate pe calculator:

  • software-ul client, care conecteaza calculatorul la server. De exemplu, pentru conectarea la o retea Microsoft este nevoie de „Client for Microsoft Network”.
  • software pentru servicii care ofera acces la functiuni speciale (tiparirea, de exemplu).
  • protocolul de retea, care este de fapt limbajul cu care calculatorul comunica pe mediul fizic in retea. Pentru a intra in contact cu celelalte echipamente de pe retea, este necesar ca toate acestea sa foloseasca acelasi protocol. Cel mai utilizat protocol este TCP/IP, acelasi care este folosit si pentru transmiterea de date pe Internet.

 Daca in momentul in care se instaleaza sistemul de operare calculatorul este fizic conectat la o retea, Windows XP va instala toate pachetele software necesare functionarii in retea si va cere utilizatorului sa introduca datele necesare conectarii (identificatorul server-ului, grupul, numele domeniului, calea de lucru cu Internet-ul etc.).

In Windows XP, prin „domeniu” se intelege un grup de calculatoare care folosesc in comun aceleasi informatii. Administratorul de retea creeaza cate un cont pentru fiecare utilizator din domeniu. Cu acest cont, utilizatorii se pot conecta la resursele domeniului la care au dreptul conform drepturilor acordate de administrator. De asemenea, va fi creat si cate un cont pentru fiecare calculator din domeniu. Astfel, in Windows XP, utilizatorii apartinind unui domeniu din retea se pot loga la conturile lor de pe orice calculator.

Pentru conectarea la un domeniu definit pe retea se parcurge urmatoarea secventa de comenzi:

  • selectarea cu butonul dreapta al mouse-ului a icoanei My Computer de pe desktop,
  • selectarea filei „Computer Name” din fereastra care apare,
  • apasarea butonului „Network ID” pentru deschiderea wizard-ului de conectare la domeniu. Apare „Network Identification Wizard”, in care se completeaza datele cerute de calculator in conformitate cu structura retelei. Pentru derularea succesiva a ferestrelor se apasa pe „Next>”. Pentru revenirea la o fereastra anterioara se apasa pe „Back>”. La terminarea configurarilor se apasa „Finish” pentru ca acestea sa fie procesate.
  • apasarea butonului „Change” pentru conectarea la un domeniu fara wizard se face specificand numele domeniului sau grupului de lucru care exista in retea.

O cale mai simpla de acces este selectarea icoanei Internet Explorer de pe desktop (daca se afla acolo) cu butonul din dreapta al mouse-ului si apoi alegerea optiunii „Properties” din lista rezultata. Se observa ca tableta este de tip repertoar (Fig.4.19), proprietatile sunt grupate pe categorii si se refera la configurarea atat a conexiunilor cat si a aspectului si functionarii locale a Internet Explorer-ului. 

Figura 4.19

in pagina „Connections” (Figura 4.20) se apasa pe butonul „Add”.

Figura 4.20 

  • se deschide tableta „New Connections Wizard” (Figura 4.21), in care se poate opta pentru alte tipuri de conectare, inclusiv la Internet. Utilizatorul va trebui sa indice caile de acces cerute de sistem pentru varianta dorita.

Figura 4.21

Pentru ca doua calculatoare sa poata comunica intre ele trebuie sa „vorbeasca aceeasi limba”. In limbajul domeniului, aceasta inseamna ca trebuie sa foloseasca acelasi protocol de comunicare. Pentru cele mai multe calculatoare, acest protocol se numeste TCP/IP. 


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 661
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site