Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AccessAdobe photoshopAlgoritmiAutocadBaze de dateCC sharp
CalculatoareCorel drawDot netExcelFox proFrontpageHardware
HtmlInternetJavaLinuxMatlabMs dosPascal
PhpPower pointRetele calculatoareSqlTutorialsWebdesignWindows
WordXml


Windows NT - Ce este Windows NT Server?

windows

+ Font mai mare | - Font mai micDOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
Creearea unor noi utilizatori in Windows XP
Setarea suprafetei de lucru
Sistemul HELP
Schimbarea titlebar-ului Windows Media Player
MULTITASKING SI TASKBAR
Dezactivarea serviciului de indexare
Prezentare My Computer
GASIREA SI STERGEREA FISIERELOR
Deschiderea unei aplicatii din taste
Operatiile de creare, stergere, redenumire, copiere si mutare


Windows NT

Inceperea realizarii sistemului Microsoft Windows NT in 27 iulie 1993, marcheaza un pas de hotar important in activitatea Microsoft. 'Windows NT” reprezinta nimic altceva decat o schimbare radicala in modul in care se poate opera in retele de calculatoare.

Windows NT a fost primul sistem de operare Windows care combina suportul pentru aplicatii de nivel inalt client/server cu aplicatii de interes personal cu productivitate ridicata.

Acest sistem de operare introduce noi posibilitati privind performanta si puterea de operare si include un sistem de programare multitasking pentru aplicatii bazate pe Windows, lucru in retea integrat, securitatea serverului de domeniu, suport pentru arhitectura cu multiprocesoare si sistemul de fisiere NTFS.

In acelasi timp cu lansarea primei versiuni desktop a lui Windows NT a fost lansat si primul sistem de operare pentru server al companiei Microsoft: Windows NT Advanced Server 3.1. Acesta a fost proiectat sa actioneze ca un server dedicat in mediul client/server oferind putere, scalabilitate, rezistenta mare la erori si interoperabilitate. Ca server de aplicatie Windows NT Advanced Server este o platforma puternica pentru servere de date (ex. Microsoft SQL Server), servere de comunicatie (ex. Microsoft SNA Server) si servere de posta electronica (ex. Microsoft Mail).

Pentru managementul retelei , Windows NT Advanced Server ofera clientilor un sistem de securitate centralizata si unelte grafice pentru diferite sisteme si activitati. Pentru prima data un sistem de operare pe server, Windows NT Advanced Server 3.1, combina modul usor de lucru in Windows cu puterea uneltelor de management al retelelor.

Windows NT Server 3.5 (1994)

Noua versiune a lui Windows NT Server a fost construita pastrand multe din caracteristicile versiunii anterioare, dar include si noi unelte de administrare, imbunatatind modul de configurare al clientilor, capacitatea de conectare la distanta si sistem de repornire.

Windows NT Server 3.51(1995)

Acesta varianta, usor imbunatatita, include unelte pentru conectarea cu noul sistem de operare -Windows 95- si un sistem de monitorizare a licentelor de acces pe server.

Windows NT Server 4.0(1996)

Cu aceasta noua aparitie, Windows NT Server devine un sistem de operare complet functionabil pe 32-biti si imprumuta modul de utilizare si operare foarte populare de la Windows 95. Windows NT 4.0 adauga deasemenea multe facilitati avansate pentru utilizatorii din domeniul economic si tehnic:

-conectivitate si viteza de lucru in retea crescute;

-servicii rapide pentru lucru cu fisiere si periferice;

-suport robust pentru aplicatii

-server integrat WEB;

-set complet de unelte pentru proiectarea si administrarea de retele intranet.

Utilizarea ulterioara de programe de actualizare (service pack) si instalarea de facilitati optionale (option packs) permit utilizarea cheilor publice si a certificarilor pentru securizarea datelor si adauga noi unelte de administrare pentru personalul tehnic.

Windows NT este un sistem de operare destinat retelelor multifunctionale, sistem care poate actiona atat in calitate de client, cat si ca server intr-un mediu de lucru de retea. Windows NT este o denumire generica pentru doua produse de sine statatoare: Windows NT Workstation si Windows NT Server.

Ce este Windows NT Server

Windows NT Server este un sistem care poate fi folosit in bune conditii ca server pentru fisiere, pentru tiparire, sau ca server pentru aplicatii, si poate executa sarcini pentru diferite tipuri de beneficiari, de la grupuri de lucru mici pana la retele de societati

Windows NT Server ofera urmatoarele avantaje:

1.Un server performant.

Windows NT Server versiunea 4.0 este conceput sa ofere un server performant pentru fisiere, tiparire si aplicatii. Versiunea comerciala a sistemului Windows NT Server accepta un numar de pana la patru procesoare, intr-un mediu de multiprocesare simetrica. Implementarile OEM (Original Equipment Manufacturers ) pentru Windows NT Server ofera un suport pentru pana la 32 de procesoare, intr-un mediu de multiprocesare simetrica.

2.Instrumente de comunicare.

Persoanele care lucreaza la domiciliu, cele care prin natura ocupatiei lor calatoresc mult, sau alti utilizatori pot lucra cu sistemul Windows NT Server 4.0 prin intermediul serviciului RAS (Remote Access Service - serviciul de acces de la distanta), facilitate care permite utilizatorilor aflati la distanta sa se conecteze la retea prin intermediul retelei telefonice. Windows NT accepta pana la 256 de sesiuni RAS.3.Instrumente de gestionare.

Task Manager si Network Monitor simplifica sarcinile cotidiene de gestionare a serverului retelei dumneavoastra. Task Manager monitorizeaza programe, sarcini, sistemul metric Windows NT Server 4..0, oferind informatii detaliate despre toate programele si procesele care se desfasoara in sistem. Cu ajutorul acestor informatii puteti renunta mai usor la elemente care nu raspund, contribuind la asigurarea stabilitatii sistemului. Network Monitor supravegheaza traficul din retea catre/dinspre server la nivel de pachet, pentru ca, prin analize ulterioare, sa solutioneze eventualele probleme care apar in retea.

4.Internet Information Server (IIS).

Integrarea IIS in Windows NT Server 4.0 presupune instalarea si gestionarea serverului Web ca parte separata a sistemului de operare. In plus, cu ajutorul IIS versiunea 2.0 se poate gestiona de la distanta propria retea de pe orice calculator care are instalat sistemul Microsoft Windows, prin intermediul unui browser Web. IIS ofera o platforma rapida, puternica si sigura pentru protocoale ca Hypertext Transfer Protocol (HTTP) sau File Transfer Protocol (FTP) si pentru serviciul Gopher.

5.Programe vrajitor pentru administrare

Aceste programe vrajitor pentru administrare, destinate rezolvarii sarcinilor, fac gestionarea serverului mult mai usoara ca pana acum. Vrajitorii grupeaza instrumentele obisnuite pentru gestionarea serverului, cum sunt User Manager for Domains si Server Manager si va calauzesc pasii in procedurile necesare pentru adaugarea de noi utilizatori, pentru crearea si gestionarea grupurilor de utilizatori, gestionarea accesului clientilor retelei la fisiere si directoare e.t.c.

6.Suport pentru clienti Macintosh.

Acest produs ofera servicii de partajare a fisierelor si tiparirii de catre clienti Macintosh.

7.Servicii suplimentare de retea.

Aceste servicii suplimentare sunt cele de transmitere multiprotocol (MPR) si alte servicii ca Domain Name System (DNS), Dynamic Host Configuration Protocol (DHCP) si Windows Internet Name Service (WINS).

8.Windows NT Directory Services

Un director baza de date ofera posibilitatea deschiderii unei sesiuni de lucru pentru un singur utilizator si posibilitatea de a dobandi accesul la resurse din intreaga retea.

Ce este Windows NT Workstation?

Windows NT Workstation este un sistem de operare performant si sigur, optimizat pentru functionarea in retea: poate fi folosit atat ca sistem de operare pe un calculator conectat intr-o retea de tip peer-to-peer (de la egal la egal), sau ca statie de lucru intr-un domeniu Windows NT Server. Sistemul Windows NT Workstation poate fi folosit cu produsele din familia “Microsoft BackOffice' pentru a beneficia de posibilitatile acestor produse.

Windows NT Workstation ofera urmatoarele avantaje:

1.Mod de lucru performant.

Asigura multitasking controlat pentru toate progra­mele. Windows NT Workstation accepta mai multe procesoare, pentru a realiza o multiprocesare reala. De exemplu, daca rulati un program multifila cum ar fi Microsoft Word, puteti continua lucrul la un document in timp ce tipariti un altul.

2.Profil hardware.

Creeaza si intretine o lists a componentelor ce alcatuiesc configuratia hardware a unui calculator. De exemplu, daca folositi un calculator laptop si un dispozitiv de extensie la locul de munca, puteti utiliza un profil hardware pentru a configura calculatorul astfel incat sa functioneze cu dispozi­tivul de extensie. Cand lucrati pe laptop acasa, puteti folosi un alt profil hardware cu o configuratie care permite aceluiasi calculator conectarea telefonica la retea.

3.Microsoft Internet Explorer.

Va ofera un browser rapid si usor de folosit, compatibil cu standardele existente.

4.Sistem de posta electronica.

Receptioneaza si stocheaza mesajele electronice, dar si fisiere si obiecte create in alte programe.

5.Servicii Web.

Ofera un server Web personal, optimizat sa functioneze cu Windows NT Workstation, versiunea 4.0.

6.Siguranta.

Garanteaza securitatea locala a fisierelor, directoarelor, imprimantelor si a altor resurse. Utilizatorii pot fi identificati fie prin intermediul calculatorului local, fie printr-un controller de domeniu pentru a avea acces la oricare dintre resursele calculatorului sau ale retelei.7.Stabilitatea sistemului de operare.

Accepta orice program in propriul sau spatiu de adresare al memoriei. Astfel, programele care prezinta probleme de functionare nu mai pot afecta alte programe, sau sistemul de operare.

Diferente privind modul de administrare

O retea Windows NT poate fi configurata fie prin intrebuintarea unui model domeniu, fie a unui model grup de lucru. Atat Windows NT Server, cat si Windows NT Workstation accepta ambele modele. Diferentele dintre cele doua produse privind administrarea depind de model.

Modelul domeniu

Un model domeniu presupune existenta cel putin a unui calculator care ruleaza sistemul Windows NT Server confgurat ca si controller de domeniu. Un domeniu este o grupare logica de calculare care folosesc in comun acelasi sistem de siguranta si aceleasi informatii despre conturile utilizator. Aceste informatii sunt stocate in baza de date a directorului principal al controllerului de domeniu.

Windows NT Server poate fi configurat si ca server membru (un controller nondomeniu). Un server membru nu valideaza tentativele de deschidere a sesiunii de lucru intr-un domeniu, dar defineste un director local cu baze de date, la fel ca si calculatoarele pe care ruleaza Windows NT Workstation.

Modelul domeniu

Toate calculatoarele pe care ruleaza sistemul Windows NT detin un director baze de date; cu toate acestea, numai directorul principal baze de date al controllerului de domeniu asigura o locatie centrala pentru administrarea conturilor de utilizator si securitatea resurselor pentru domeniu. Intr-un domeniu oarecare, utilizatorul are nevoie doar de un cont si de o parola pentru a avea acces la resursele retelei. Daca utilizatorul isi schimba parola, aceasta schimbare se reflecta in mod automat in tot domeniul.

Modelul grup de lucru

Modelul grup de lucru este o retea care functioneaza pe baza sistemului Windows NT, care nu detine un controller de domeniu Windows NT Server. Prin grup de lucru se intelege de cele mai multe on o retea de tipul peer-to-peer (de la egal la egal), deoarece toate computerele partajeaza fisiere si imprimante in mod egal.

Intr-un model grup de lucru, administrarea conturilor de utilizatori si a resurselor nu este concentrata pe un singur calculator. Mai mult chiar, toate calculatoarele pe care ruleaze sistemele Windows NT Workstation sau Windows NT Server (configurate ca server membru) gestioneaze informatiile privind conturile utilizatorilor si siguranta resurselor intr-o baze de date dintr-un director local. Din acest motiv, pe toate computerele la care utilizatorul va avea acces sunt create conturile utilizatorilor, local sau prin retea.

Modelul Grup de Lucru

In acest model, sarcinile de administrare a resursei sunt distribuite fiecarui calculator din retea. De exemplu, de fiecare data cand isi modifica parola, un utilizator trebuie sa o modifice pe fiecare calculator la care are cont. Pentru administrarea unui calculator intr-un grup de lucru, modificarile trebuie operate pe fiecare calculator, ceea ce poate duce la pierdere de timp.

Temeni specifici :

HTTP – Hyper Transfer Protocol

FTP – File Transfer Protocol

RAS – Remote Acces Service

OEM – Original Equipment Manufacturers

IIS – Internet Infotmational Server

DNS – Domain Name System

DHCP – Dynamic Host Configuration Protocol

WINS – Windows Internet Name Service

peer - to - peer  - de la egal la egal

Server -  un computer , sau un program care permite altor computere ,

respectiv programe, sa acceseze informatile pe care le ofera.

In principiu un computer/program care deserveste alte

computere/programe.

Packet - o secventa de date transmise intr-o retea. Ele nu au o lungime

fixa, pot avea de la unu la sute de caractere. Pentru a transmite

date pe internet protocolul TCP/IP imparte datele in pachetele

pentru a imbunatatii eficienta transmisiei.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 840
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site