Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AccessAdobe photoshopAlgoritmiAutocadBaze de dateCC sharp
CalculatoareCorel drawDot netExcelFox proFrontpageHardware
HtmlInternetJavaLinuxMatlabMs dosPascal
PhpPower pointRetele calculatoareSqlTutorialsWebdesignWindows
WordXml


Optimizarea sistemului de operare Windows XP pentru productia audio

windows

+ Font mai mare | - Font mai micOptimizarea sistemului de operare Windows XP pentru productia audio

Exista, in aceasta lume computerizata in care traim si lucram cu totii, o predominanta certa a unui anumit sistem de operare numit Windows XP. Aceasta predominanta se reflecta si in domeniul nostru de interes, in speta productia audio. Si pentru ca utilizatorii de Mac nu prea au nevoie de multe sfaturi pentru a-si optimiza sistemul, OSX-ul fiind deja optimizat pentru asta (mai ales versiunea 'Tiger', 10.4), iar Linux inca nu prezinta o alternativa reala fata de celelalte doua, ne vom ocupa, in cele ce urmeaza, de optimizarea lui Windows XP.

Pentru cei care se intreaba daca aceasta optimizare este absolut necesara, sigur ca ea nu este obligatorie, XP-ul oferind in general performante bune chiar fara a fi modificat, in special pe calculatoarele mai noi. Totusi, Windows face tot felul de alte lucruri care pur si simplu nu sint necesare pentru nevoile noastre, dupa cum veti vedea in cele ce urmeaza.

Home sau Professional?

img_content/home+pro.jpg
Dupa cum se stie, XP exista in doua variante, Home si Professional. Poate aparea intrebarea daca unul dintre ele este mai potrivit decit celalalt pentru productia muzicala. Va voi expune diferentele esentiale dintre cele doua versiuni, pentru a putea hotari care dintre ele se potriveste nevoilor dumneavoastra.

Daca aveti un calculator cu dual processor numai XP Professional ofera suport pentru acest gen de configuratie. XP Home suporta, in schimb, procesoarele de tip dual-core cu conditia sa avem un singur astfel de procesor. De asemenea, daca intentionati sa folositi calculatorul intr-o retea de tip NT aveti nevoie de XP Professional. Versiunea Home ofera, totusi, suport pentru retelele de tip peer-to-peer, deci veti putea conecta calculatorul intr-o retea obisnuita. De asemenea daca doriti suport pentru Dynamic Disk aveti nevoie de XP Professional, chestiune de care m-am lovit si eu la un moment dat. Tot versiunea Pro ofera in plus drepturi de scriere la nivel de fisier (file level rights), cu conditia sa aveti harddisk-ul in format NTFS.

Totusi, din punct de vedere al productiei muzicale, versiunea Home ne ofera absolut tot ce avem nevoie pentru a rula aplicatiile necesare in productia muzicala ca si in post-productie. Personal am lucrat ani de zile pe XP Home, fara a intampina nici un fel de probleme.

Se recomanda realizarea unui 'fresh install', calculatoarele venind adesea cu tot felul de programe preinstalate care nu ne ajuta cu nimic in productia audio. O instalare de la zero, nu poate face nimic rau, asta cu conditia sa va asigurati ca nu pierdeti informatii importante aflate pe harddisk si ca aveti la indemana toate driver-ele componentelor calculatorului.

FAT32 sau NTFS?

Formatul si partitionarea harddisk-ului pentru audio sint urmatoarele lucruri care trebuie luate in calcul. XP citeste atit FAT32 cit si NTFS. Care dintre ele este mai potrivit pentru audio din punct de vedere al performantelor pare sa nu fie relevant. Ceea ce ne intereseaza pe noi este ca formatul FAT32 nu suporta fisiere mai mari de 4GB, ceea ce poate fi o limitare serioasa atunci cand lucram cu librarii mari de tip monolit cum ar fi Giga, Kompakt sau Intakt etc, ori daca lucram cu fisiere video mari. Unii utilizatori prefera sa aiba sistemul de operare pe o partitie FAT32, iar partitiile ce contin librariile si partitiile de lucru in format NTFS. Personal am folosit si una si cealalta, fara a sesiza diferente de performanta.

De retinut ca harddisk-urile in format NTFS nu pot fi citite de pe calculatoare ce ruleaza sub Windows 98 sau ME si nici sub DOS.

Odata ce v-ati hotarit in privinta formatului, trebuie sa tineti cont ca XP are nevoie de aproximativ 2GB. Sigur, ca, daca socotim capacitatea medie a harddisk-urilor la ora actuala, asta nu mai pare ce era in urma cu trei-patru ani. Daca, insa tinem cont si de faptul ca unele instrumente isi instaleaza, ca 'default', librariile pe partitia de sistem ar fi o idee buna ca aceasta partitie sa aiba macar 10GB, iar daca spatiul nu e o problema puteti fi chiar mai generosi mergand intre 20 si 40GB.

Urmariti sa aveti librariile de sunete si proiectele audio pe partitii separate sau, in cazul ideal, pe harddisk-uri separate, asta contand foarte mult daca folositi samplere care fac streaming de pe harddisk, ceea ce e cazul daca avetii librarii mari de genul orchestrelor simfonice, de exemplu.

O configurare ideala ar fi: C:Sistem + D:Librarii pe un harddisk, iar E:Proiecte, pe un alt harddisk. Daca nu aveti doua harddisk-uri, creati trei astfel de partitii pe harddisk-ul pe care il aveti, chiar si asa, veti descoperi ca acest lucru va va usura munca, si va voi spune deindata de ce.

Un lucru important care trebuie sa-l retinem, este ca, lucrand cu fisiere mari, cum este cazul nostru, harddisk-urile au nevoie din cand in cand sa fie defragmentate, lucru care este esential pentru ca ele sa ne ofere o performanta cit mai buna, mai ales daca, de exemplu, lucram la o productie audio-video de proportii, cum ar fi coloana sonora a unui film. Avand partitiile bine delimitate, nu ne vom gasi in situatia in care pentru a defragmenta partitia de lucru (numita de mine generic 'Proiecte') sa trebuiasca, vrand-nevrand, sa defragmentam si partitia cu librariile de sunete, iar asta sa dureze vreo dois'pe ore.

Daca va intrebati cit de des este nevoie sa defragmentati un harddisk, unii spun ca o data pe luna ar fi un obicei sanatos, altii chiar mai rar. Eu as zice ca aici, ca si in toate celelalte compartimente ale productiei audio, bunul simt este esential. Personal, nu as defragmenta un harddisk o data pe luna daca nu am mult de lucru, si deci nu incarc harddisk-ul. L-as defragmenta insa dupa arhivarea fiecarui proiect important, pentru a pregati terenul pentru urmatorul. De retinut de asemenea ca partitiile NTFS se fragmenteaza mai putin decit FAT32, necesitand mai putine defragmentari. Partitia de sistem este indicat sa se defragmenteze daca instalati/dezinstalati aplicatii frecvent, mai ales daca acestea au dimensiuni mari.

Optimizarea sistemului

Presupunem ca am instalat deja Windows XP. In continuare voi prezenta modificarile importante legate de optimizarea Xp-ului pentru audio. Nu mi-am propus sa acopar toate 'tweak-urile' posibile, mai ales ca acestea pot varia mult in functie de ce altceva mai face calculatorul in afara de productie audio, prezentandu-le pe cele care mi se par semnificative, mai ales in contextul puterii mari de calcul ale noilor computere.

Windows Messenger
Primul lucru pe care ar fi indicat sa-l facem este sa dezactivam Windows Messenger. Pentru asta faceti click dreapta pe icon-ul sau in system tray si selectati 'open'. Acum mergeti in meniul 'Tools' si selectati 'Options / Preferences' si de-selectati 'Run Windows Messenger when Windows starts'. Acest lucru va dezactiva pornirea automata a programului, prevenind incarcarea lui de fiecare data cand porniti Windows.
img_content/messenger.jpg

Sounds Schemes
Sunetele pe care XP-ul le face atunci cand realizeaza anumite lucruri, sint, in cel mai bun caz, penibile si nu au ce cauta intr-un calculator destinat productiei audio profesionale. In al doilea rand, lasand la o parte penibilul lor, ele sint o sursa de distragere, care ne incarca auzul in mod absolut ne-necesar, in contextul in care noi trebuie sa-l focalizam asupra a ceea ce lucram, in speta, tot sunete. Nemaivorbind ca ele pot suna deranjant de tare uneori, fata de nivelul muzicii sau a materialului audio la care lucram. In afara de asta, in unele cazuri, se pare, daca folosim Cubase SX, datorita faptului ca respectivele sunete au rata de sampling de 22kHz, in cazul in care un astfel de sunet apare, fisierele audio din Cubase sint brusc redate la viteza si frecventa dubla, instrumentele virtuale fiind si ele afectate. Iar pentru a rezolva problema, Cubase-ul trebuie resetat.

Pentru a dezactiva aceste sunete mergeti la Control Panel -> Sounds and Audio Devices - > Sounds -> Sound Scheme si selectati 'No Sounds'. Dar, atentie, daca schimbati tema vizuala, aceasta setare se pierde si va trebui refacuta.

img_content/sound schemes.jpg


Power Schemes
Pentru a preveni oprirea harddisk-ului si repornirea lui in contextul in care noi mereu lucram cu harddisk-ul, este indicat ca in Control Panel -> Power Options ->  Power Schemes si setati 'Turn off hard disks' la 'Never'.

In cazul in care nu lucrati pe un laptop, este indicat sa alegeti schema 'Always On' si sa setati atit monitorul cit si optiunea de stand-by la 'Never'.  Monitorul poate fi oprit manual cand nu avem nevoie de el. Chiar si pe laptop-uri aceste setari sint foarte utile, cu exceptia situatiei cand vrem sa ne tina cit mai mult bateria.

img_content/power schemes.jpg


Hibernarea
Mai ales daca nu folositi un laptop, aceasta functie poate sa nu va foloseasca la nimic. Se dezactiveaza din Control Panel -> Power Options -> Hibernate, debifand 'Enable hibernation'. Poate fi insa utila utilizatorilor de laptop-uri, pot depune marturie in acest sens. Desi, anumite interfete audio pe usb sau firewire nu isi revin cum trebuie din hibernare, 'trezindu-se' probabil mai tarziu decit sequencer-ul, ceea ce duce la crash-uri si aproape inevitabil la reboot, punand eficienta hibernarii sub semnul intrebarii. Asadar, daca sinteti tentati sa o folositi, verificati acest aspect dinainte.

img_content/hibernation.jpg

Processor scheduling
Pentru a evita aparitia pocnetelor si a altor zgomote nedorite care pot aparea in timpul lucrului cu aplicatii ce folosesc drivere ASIO (in general orice program care foloseste plugin-uri VST intra in discutie) este indicat ca in cadrul Control Panel -> System -> Advanced -> Performance - Settings -> Advanced, si la 'Processor scheduling' sa selectam 'Background Services' in loc de 'Programs'. Aceasta este considerata o modificare foarte importanta de catre toti specialistii, fiind adesea mentionata prima pe lista intrucit driver-ele ASIO functioneaza ca background services.

img_content/background services.jpg


DMA (Direct Memory Access
Setarea modului DMA pentru harddisk-urile care se afla pe canalele IDE prim si secund ale placii de baza, este esentiala pentru rularea aplicatiilor de tip multitrack. Pentru aceasta mergeti la Control Panel -> System -> Hardware -> Device Manager -> IDE ATA/ATAPI Controllers -> Click dreapta pe 'Primary IDE channel', selectati Properties -> Advance Settings -> Transfer Mode si alegeti 'DMA if available' nu 'PIO'. Repetati actiunea si pentru 'Secondary IDE channel'. In general sistemul auto-activeaza modul DMA daca detecteaza dispozitive compatibile DMA, totusi exista citeva placi de baza, mai ales unele avand chipset-uri VIA care nu detecteaza DMA.img_content/dma.jpg


System Restore
Windows creaza periodic niste 'restore check points' care-i permit sa restaureze cea mai recenta configuratie functionala in cazul in care, in urma unei instalari, ne confruntam cu 'crash-uri' sau in cazul in care apar fisiere corupte. Daca nu aveti nevoie de aceasta functie este indicat sa o dezactivati, intrucit aceasta duce la o crestere a performantei sistemului. E indicat, totusi, ca in cazul acesta sa faceti backup-uri manuale periodic. Pentru a dezactiva 'System Restore' mergeti la Control Panel -> System -> System Restore si bifati 'Turn off System Restore on all drives'.

img_content/system restore.jpg


Virtual Memory
Anumite surse recomanda ca memoria virtuala sa aiba valori identice atit pentru dimensiunea maxima, cit si pentru cea minima, iar aceasta dimensiune sa fie cuprinsa intre de 1 pina la de doua ori mai mare dacit cea a RAM-ului calculatorului nostru. Pentru a face acest lucru mergeti la Control Panel -> System -> Advanced -> Performace - Settings -> Virtual Memory - Change -> Custom size si introduceti valoare dorita (aceeasi in ambele casute) atit la 'Initial size' cit si la 'Maximum size'.

img_content/virtual memory.jpg


Write Behind Caching
Windows XP este setat sa 'adune' datele in memorie inainte de a le scrie pe harddisk. Dezactivand aceasta functie, performanta sistemului va creste prin scrierea imediata a datelor pe harddisk. Pentru a face acest lucru mergeti la Control Panel -> System -> Hardware si apasati pe butonul 'Device Manager'. Apasati pe semnul plus din dreptul lui 'Disk drives' si selectati un harddisk. Dati click dreapta pe acesta, alegeti Properties -> Policies si debifati 'Enable write caching on the disk'. Repetati operatia pentru toate harddisk-urile din sistem.

img_content/write cache.jpg


Fast user switching
Aceasta functie este utila in cazul in care doriti sa lucrati simultan, indiferent ca este vorba de unul sau de mai multi utilizatori, pe mai multe profile de utilizator. Aceasta se face prin mentinearea activa a oricarui profil atita timp cit utilizatorul nu 'iese' din profilul respectiv (prin 'log off'), ceea ce inseamna ca toate aplicatiile deschise sub acel profil raman deschise, chiar daca noi operam sub alt profil. Acest lucru incarca sistemul si este recomandat sa fie dezactivat. Pentru a face asta mergeti la Control Panel -> User Accounts -> Change the way users log on or off si debifati 'Use Fast User Switching'.

img_content/fast user switch.jpg


Pe de alta parte personal nu vad utila crearea mai multor profile pe un calculator dedicat productiei audio. In cazul in care doriti sa aveti un profil separat pentru navigarea pe internet, ar fi mult mai de dorit sa realizati o configuratie de tip dual-boot, folosind un sistem dedicat numai navigarii pe internet, tinand astfel sistemul dedicat productiei audio curat, mai in siguranta de virusi si ne-incarcat inutil cu aplicatii anti-virus, firewall etc.

Automatic Updates
O alta functie care nu ne este utila, este updat-area automata a sistemului. Acest lucru se petrece in momentul in care calculatorul este conectat la internet, dar ea poate fi activata si manual. Ea poate fi dezactivata mergand la Control Panel -> System -> Automatic Updates selectand 'Turn off Automatic Updates.'

img_content/automatic updates.jpg


Remote Assistance
Nici aceasta functie nu ne foloseste.
Se poate dezactiva din Control Panel -> System - > Remote, debifandu-se 'Allow Remote Assistance invitations to be sent from this computer'.

img_content/remote assist.jpg
Automatic Desktop Cleanup Wizard
La fel este si in cazul acestei functii; Control Panel -> Display ->Desktop -> Customise Desktop si debifati 'Run Desktop Cleanup Wizard every 60 days'.

img_content/desktop cleanup.jpg


System Services
Aceste servicii sint de fapt o serie de programe care ruleaza in 'background', indeplinind diferite functii ale sistemului.
Ele pot porni in momentul pornirii Windows-ului sau pot fi pornite de catre alte servicii sau de catre sistemul de operare atunci cand ele sint necesare. Avem acces la ele din Control Panel -> Administrative Tools -> Services.

In timp ce unele dintre ele sint esentiale functionarii sistemului de operare, multe dintre ele nu sint. Datorita acestui fapt poate aparea tentatia de a dezactiva multe servicii, insa, atita timp cit nu stim exact ce face un serviciu (descrierea din dreptul lui poate fi destul de vaga si nerelevanta pentru noi) este important sa nu-l dezactivam. Este dificil sa faci o lista cu serviciile importante si cu cele ne-importante. Toti avem calculatoare diferite si facem lucruri diferite pe ele. Ceea ce unuia n-o sa-i trebuiasca niciodata s-ar putea sa-i trebuiasca altuia.

In privinta dezactivarii serviciilor ne-necesare, exista utilizatori care au raportat ca nu au sesizat o imbunatatire semnificativa dupa ce au facut acest lucru. Personal am recurs sistematic la dezactivarea a doua servicii: Windows Firewall si Windows Security Center (care daca nu-l dezactivezi sade in system tray pina la noi ordine intr-un mod absolut inutil).

Exista insa o lista cu serviciile care nu este indicat sa fie dezactivate
- Cryptographic services
- DHCP Client
- DNS Client
- Event log
- IPSEC Services
- Network connections
- Network location awareness
- Plug and play
- Portable media serial number
- TCP/IP Net BIOS helper

In privinta celorlalte servicii, este indicat mai degraba sa le setam pe 'Manual' decit pe 'Disable', daca nu sintem absolut siguri de ceea ce facem.


Alte modificari utile
Desi nu sint legate de performanta sistemului, consider aceste modificari ca fiind foarte utile.

Pentru a preveni mesajul absolut irelevant si de multe ori enervant care apare de fiecare data cand instalam un driver care nu este testat de Microsoft, mergeti in Control Panel -> System -> Hardware - Drivers -> Driver Signing si alegeti optiunea 'Ignore - Install the software anyway and don't ask for my approval'.

img_content/driver signing.jpg


Un alt lucru care mi se pare prea putin sau deloc util este actiunea pe care sistemul o realizeaza in cazul unui crash, de a raporta problema la Microsoft. Pentru a preveni acest tip de comportament mergeti la Control Panel -> System -> Advanced -> Error Reporting si alegeti optiunea 'Disable error reporting'.

Concluzie

Dupa cum scriam mai sus, acestea nu sint 'toate' setarile care pot fi facute pentru a dezactiva ceea ce nu ne intereseaza in rularea programelor audio. Nu am prezentat nimic legat de dezactivarea temelor vizuale si a altor efecte vizuale, acestea nemaifiind neaparat necesare pe un computer recent, mai ales ca, si-asa Windows-ul nu e prea aratos, daca umblam prea mult pe-aici il putem face sa arate chiar auster, iar cei care prefera acest 'look' al Windows-ului, este foarte probabil ca stiu deja cum sa o faca.

O alta mentiune merita facuta in privinta folosirii aceluiasi calculator atit pentru productie audio cit si pentru navigare pe internet. In aceasta situatie este cel mai bine sa realizati o configuratie 'dual-boot' instaland de doua ori Windows XP, pe doua partitii diferite, una dedicata productiei audio, pe care o puteti optimiza dupa reteta de mai sus, cealalta dedicata internetului, cu antivirusi, firewall si tot ce mai trebuie pentru asa ceva. Nu recomand nimanui sa amestece aceste lucruri pe un singur sistem, ruland laolalta antivirusi si aplicatii audio. Unul din motivele realizarii unei optimizari a sistemului este tocmai acela de a nu rula pe sistem ceea ce nu ai nevoie.Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1006
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site