Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AccessAdobe photoshopAlgoritmiAutocadBaze de dateCC sharp
CalculatoareCorel drawDot netExcelFox proFrontpageHardware
HtmlInternetJavaLinuxMatlabMs dosPascal
PhpPower pointRetele calculatoareSqlTutorialsWebdesignWindows
WordXml


Operatiile de creare, stergere, redenumire, copiere si mutare

windows

+ Font mai mare | - Font mai micDOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
Configurare Windows XP
Schimbarea sistemului de operare la Windows Vista la Windows XP
Meniul Start
Instalarea imprimantelor in Windows XP
Tutorial de instalare si configurare VMware pentru Windows
Alte modalitati de lucru cu fisiere si directoare
GASIREA SI STERGEREA FISIERELOR
Alte comenzi din menu-ul superior
Setarea protocoalelor de retea
Sistemul HELP


Operatiile de creare, stergere, redenumire, copiere si mutare

1. Crearea unui fisier sau a unui director nou:

(MS – DOS: pentru crearea unui director nou – MD
pentru crearea unui fisier nou – ).

Se realizeaza prin selectarea comenzii File / New din menu-ul superior de comenzi, dupa care trebuie precizat tipul obiectului nou pe care dorim sa il cream, prin alegerea sa dintr-o lista de optiuni (Figura 2.6).

Daca se alege optiunea „Folder”: va fi creat un director nou, vid, ca subdirector al directorului afisat in fereastra curenta. Numele generic al acestui director este „New Folder”, dar poate fi schimbat prin tiparirea unui nume nou in campul de editare al numelui, care este activ la momentul creerii.

Daca se alege optiunea „Shortcut”: activeaza un program de tip „wizard” (vrajitor) pentru crearea automata in fereastra curenta a unui „Shortcut” catre un alt fisier (program sau document) care se afla memorat in alta parte pe hard-disk-ul calculatorului.


Figura 2.6. Optiunile disponibile la comanda File / New

 


Un „shortcut” se defineste ca o „scurtatura”, respectiv o cale de activare sau de acces rapid dintr-o anumita zona de memorie, a unui fisier care se afla memorat in alta zona de memorie, fara a fi necesara, mai intai, accesarea acelei zone de memorie.

Cu ajutorul programului wizard un shortcut se defineste prin parcurgerea a trei etape:

Stabilirea fisierului la care se va referi scurtatura: In campul „Command line” se tipareste numele exact al fisierului sau localizarea si numele programului catre care dorim sa cream scurtatura; daca nu se cunoaste exact acest nume, se foloseste comanda „Browse”, prin care se afiseaza toate structura de directoare de pe hard-discuri, cu posibilitatea de a cauta si selecta manual fisierul care ne intereseaza (Figura 2.7).

Figura 2.7. Prima etapa in crearea unui Shortcut
 

Alegerea unui nume pentru scurtatura: Se completeaza acest nume in campul cu indicatia „Select a name for the shortcut” (Figura 2.8).

Figura 2.8. A doua etapa in crearea unui Shortcut

 

Alegerea unei pictograme pentru scurtatura: Se selecteaza pictograma dorita dintr-o lista de pictograme disponibile, identificate prin mesajul „Select an icon for the shortcut” (Figura 2.9).

Figura 2.9. A treia etapa in crearea unui Shortcut

 

Dupa ce toate aceste elemente au fost precizate, crearea scurtaturii avand caracteristicile mentionate se realizeaza prin activarea comenzii (butonului) „Finish” (Figura 2.9).

Daca se alege oricare dintre celelalte optiuni, se creeaza un fisier avand formatul (extensia) specificata, de exemplu:o       Text Document: fisier de tip text, cu extensia .txt;

o       Bitmap Image: fisier grafic, cu extensia .bmp;

o       Wave Sound: fisier de sunet, cu extensia .wav, etc.

Observatie: Numarul de formate de fisiere disponibile la aceasta comanda depinde de numarul de programe incarcate in calculator, deoarece, pe masura ce se adauga programe noi, formatele de fisier cu care lucreaza acestea sunt adaugate si ele automat in lista.

2. Stergerea fisierelor si a directoarelor:

(MS – DOS: pentru stergerea unui director – RD

pentru stergerea unui fisier – DEL, ERASE ).

Se realizeaza prin selectarea comenzii File / Delete din menu-ul superior de comenzi, dupa ce am selectat unul sau mai multe fisiere sau directoare din fereastra curenta. Astfel elementele selectate sunt sterse, adica sunt trimise in zona Recycle Bin, de unde, insa, ele inca mai pot fi recuperate in cazul unei stergeri accidentale, prin cautarea si selectarea lor din Recycle Bin, dupa care se da comanda File / Restore. Cu aceasta comanda fisierele selectate sunt scoase din Recycle Bin, fiind readuse in pozitia din care au fost sterse initial.

Daca dorim sa stergem permanent un fisier / director (fara a se mai face transferul acestuia in Recycle Bin), comanda File / Delete se aplica tinand apasata tasta SHIFT. In acest mod fisierul este sters definitiv, fara posibilitati ulterioare de recuperare.

Comanda de stergere se poate aplica pentru un singur fisier / director la un moment dat, dar si pentru mai multe. Pentru a putea sterge simultan mai multe fisiere / directoare, acestea trebuie mai intai selectate din fereastra curenta, realizand o asa-numita „selectie multipla”. Exista 4 modalitati de a realiza o selectie multipla in fereastra curenta:

pentru a selecta intregul continut al ferestrei curente, se foloseste comanda Edit / Select All sau combinatia de taste CTRL+A.

pentru a selecta o lista consecutiva de fisiere / directoare din fereastra curenta, se selecteaza primul element din lista, si apoi, tinand apasata tasta SHIFT se selecteaza ultimul element din lista. In acest mod, si celelalte elemente, cuprinse intre primul si ultimul, sunt automat selectate.

pentru a selecta o lista consecutiva de fisiere / directoare din fereastra curenta, se poate folosi si „metoda lasoului”: ne imaginam ca elementele care urmeaza a fi selectate pot fi cuprinse intr-o caseta imaginara, dupa care indicam cu mouse-ul unul din colturile acestei casete, apasam butonul din stanga al mouse-ului si il mentinem apasat, tragand de conturul casetei pana cand va cuprinde toate elementele pe care am dorit sa le alegem. 

pentru a selecta o lista disparata de fisiere / directoare din fereastra curenta, se selecteaza primul element din lista, si apoi, tinand apasata tasta CTRL se selecteaza, unul cate unul, celelalte elemente din lista.

3. Redenumirea fisierelor si a directoarelor:

(MS – DOS: pentru redenumirea unui director sau fisier – REN).

Se realizeaza prin selectarea comenzii File / Rename din menu-ul superior de comenzi, dupa ce am selectat fisierul sau directorul din fereastra curenta pe care dorim sa il redenumim. In acest mod se deschide campul de editare al numelui pentru elementul respectiv (fisier sau director) in care introducem noul nume si il memoram apasand tasta ENTER.

Observatie: Prin aceasta comanda poate fi redenumit numai un singur fisier sau director la un moment dat; nu este posibila redenumirea simultana a unui grup de fisiere cu un element comun – de exemplu, schimbarea extensiei acestora.

4. Copierea / mutarea fisierelor si a directoarelor:

(MS – DOS: pentru copierea unuia sau a mai multor fisiere – COPY

pentru copierea unui director cu intregul sau continut – XCOPY)

Operatiile de copiere si mutare sunt asemanatoare, avand ca obiect transferul unuia sau mai multor fisiere / directoare dintr-o zona de memorie sursa intr-o zona de memorie destinatie. Exista o singura diferenta: la copiere, fisierele transferate vor exista in final atat in zona sursa, cat si in zona destinatie, in timp ce la mutare, fisierele transferate dispar din zona sursa, continuand sa existe numai in zona destinatie.

Principiul operatiilor este insa acelasi: se fac printr-o tranzitie intermediara intr-o zona de memorie temporara, numita Clipboard. Fisierele / directoarele pe care dorim sa le transferam vor fi transferate mai intai din zona de memorie sursa in Clipboard, de unde vor fi descarcate apoi in zona destinatie.

Copierea: se face prin urmatoarea succesiune de pasi:

se deschid in doua ferestre distincte pe ecran, zona sursa si zona destinatie;in zona sursa: se selecteaza fisierele / directoarele care urmeaza a fi copiate si se da comanda Edit / Copy; in acest mod se realizeaza transferul acestora din sursa in memoria intermediara, Clipboard.

in zona destinatie: se da comanda Edit / Paste; astfel continutul memoriei Clipboard este golit in zona destinatie, iar operatia este incheiata (Figura 2.10).

Figura 2.10. Transferurile care au loc la copiere
 


Exemplu: Din directorul E:DOCUMENTE de pe unitatea de disc E:, dorim sa copiem in directorul E:DOCUMENTELISTE fisierele „lista mp3–1.doc” si „lista mp3–5.doc”. Se va

Line Callout 2: Zona destinatie: Dam comanda Edit / PasteLine Callout 2: Zona sursa: Am selectat cele doua fisiere si dam comanda Edit / Copy proceda ca in Figura 2.11.

Figura 2.11. Exemplu de copiere

 


Mutarea: se face similar, prin urmatoarea succesiune de pasi:

se deschid in doua ferestre distincte pe ecran, zona sursa si zona destinatie;

in zona sursa: se selecteaza fisierele / directoarele care urmeaza a fi copiate si se da comanda Edit / Cut; in acest mod se realizeaza transferul acestora din sursa in memoria intermediara, Clipboard.

in zona destinatie: se da comanda Edit / Paste; astfel continutul memoriei Clipboard este golit in zona destinatie, iar operatia este incheiata (Figura 2.12).


Figura 2.12. Transferurile care au loc la mutare
 


Exemplu: Reluam exemplul pe care l-am dat la copierea de fisiere, facand de aceasta data mutarea acelorasi elemente: din directorul E:DOCUMENTE de pe unitatea de disc E:, mutam in directorul E:DOCUMENTELISTE fisierele „lista mp3–1.doc” si „lista mp3–5.doc”. Se va proceda tot la fel ca in Figura 2.11, cu observatia ca in zona sursa, in loc de comanda Edit / Copy se va da comanda Edit / Cut si in final se va constata ca fisierele mutate au disparut din zona sursa, spre deosebire de cazul copierii, pentru care fisierele copiate continua sa existe si in sursa.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2256
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site