Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AccessAdobe photoshopAlgoritmiAutocadBaze de dateCC sharp
CalculatoareCorel drawDot netExcelFox proFrontpageHardware
HtmlInternetJavaLinuxMatlabMs dosPascal
PhpPower pointRetele calculatoareSqlTutorialsWebdesignWindows
WordXml


Formatari

word+ Font mai mare | - Font mai micFormatari

1. Formatarea pe nivele

In continuare vor fi prezentate mai multe moduri de formatare a caracterelor, paragrafelor sau a portiunilor de text mai mari sau mai mici. Pentru aceasta textul ce urmeaza sa fie prelucrat trebuie selectat, in afara de cateva exceptii: • utilizatorul doreste ca noile setari sa fie valabile din pozitia curenta a cursorului pana la sfarsitul documentului sau pana la precizarea altor setari.
 • setarile sunt valabile pe o portiune de text care se "subintelege" (de exemplu alinierea unui singur paragraf, cel curent, in care se afla cursorul).

2. Vizualizari (normala, pagina imprimata, inainte de imprimare)

Documentul poate fi vazut in mai multe feluri. Modurile de prezentare a textului din document se gasesc in genere in meniul View. Cele mai importante sunt:

 • Normal - textul este prezentat intr-un mod simplificat adica nu se vor vedea: marginile paginii, antetul, subsolul, imaginea de fond, imaginile si obiectele desenate care nu au fost asezate in text cu Wrapping.
 • Print layout - textul este prezentat exact asa cum va aparea dupa imprimare, toate obiectele vor fi prezentate in pozitia lor reala.
 • Web layout - textul este prezentat asa cum va arata intr-un browser, adica textul se va prezenta ca o singura pagina lunga iar imaginile si tabelele se vor repozitiona pentru a ocupa toata fereastra.
 • Full screen - se pastreaza modul de prezentare selectat, dar documentul va fi prezentat pe intreg ecranul; meniurile vor aparea folosind Alt+tasta corespunzatoare meniului, meniul Start se deschide folosind tasta specifica. Va exista un buton Close Full Screen cu care putem reveni la modul implicit de prezentare.

In meniul File avem optiunea Print Preview, care va prezenta documentul asa cum va arata la imprimare, insa cu posibilitatea prezentarii a paginilor multiplu sau marite. Este recomandata examinarea documentelor inainte de imprimare.

3. Formatarea caracterelor

Tipul si marimea.

Exista mai multe tipuri de caractere cu care putem scrie un document. De exemplu acest document este scris cu caractere Arial. In schimb acum sunt folosite caractere de tip Times New Roman, iar acum Bookman Old Style si acum pentru amuzament

Comic Sans MS, sau pentru crearea impresiei de scriere criptata

(sau pentru crearea impresiei de scriere criptata, este textul de sus scris cu Wingdings). Tipul caracterelor, precum si dimensiunea lor poate fi setata atat din bara de instrumente Formatting, (ca in figura alaturata), de unde se poate selecta tipul dorit si dimensiunea dorita din lista deschisa (daca dimensiunea dorita nu apare in lista ea poate fi scrisa explicit, chiar si cu virgula), cat si din meniul Format optiunea Font. Aici vom avea mai multe proprietati despre care vom vorbi mai tarziu.

3.1. Evidentiere

Un text poate fi scris ca evidentiat cu urmatoarele atribute Bold, (textul apare ingrosat), Italic, (textul apare usor inclinat spre dreapta), Underline, (textul este subliniat). Pentru a realiza acest lucru se da clic pe butonul corespunzator, sau acest lucru se va seta din meniul Format, optiunea Font. Se pot folosi si combinatii de atribute, acelasi text putand avea chiar toate atributele.

3.2. Indice si exponent

Pentru a scrie ca indice sau exponent, cel mai simplu e sa includem comenzile intr-o bara de instrumente care este prezenta in bara de instrumente. Acestea sunt pentru scrierea ca indice (se apasa butonul demo acum se scrie ca indice si pana la o noua apasare a butonului se va scrie ca indice), butonul de exponent functioneaza la fel, (adica demo se va iesi prin apasarea aceluias buton ) Cele doua butoane se numesc subscript (scrierea ca indice) si superscript (scrierea ca exponent), si se vor gasi in grupa All Commands asa cum s-a vazut in sectiunea Setarea preferintelor individuale. Aceste proprietati, impreuna cu altele pot fi setate si din optiunea Font al meniului Format. este vorba de sectiunea Effects din tabul Font. Se observa ca putem seta si alte efecte pentru caractere cum ar fi umbrire, taierea cu linie simpla sau dubla, scoaterea in evidenta, etc.

3.3. Spatierea caracterelor

Spatierea caracterelor se va realiza din meniul Format, optiunea Font, tabul Character Spacing (ca in imagine). Aici putem seta urmatoarele: Scale, in procente marimea caracterelor (nu se foloseste dimensiunea in puncte), Spacing care poate fi:

 • Normal
 • Expanded, largit (e vorba de distanta dintre doua caractere consecutive) cu dimensiunea precizata in By: (acest text a fost largit cu 1 punct, e dimensiunea implicita)
 • Condensed, apropriat (e vorba de distanta dintre doua caractere consecutive) cu dimensiunea precizata in By: (acest text a fost apropiat cu 1 punct, e dimensiunea implicita)

si Position care poate fi:

 • Normal, caracterele ocupa pozitie normala pe rand.
 • Raised, ridicata, adica textul va fi mai sus decat in mod normal.
 • Lowered, coborata, adica textul va fi mai jos decat in mod normal.

In mod implicit ridicarea sau coborarea se face cu 3 puncte, insa in exemplu s-au folosit 5 puncte.

Daca dorim conversia literelor mici in mari sau invers, respectiv diferite variante (scrierea unui titlu, adica fiecare cuvant sa inceapa cu majuscula) se foloseste optiunea Change Case din meniul Format.

Formatarea paragrafelor

Dupa cum am mai vazut printr-un paragraf intelegem portiunea de text dintre doua caractere Enter consecutive. Daca caracterele neimprimabile (caractere care nu se vor vedea la imprimare, ele sunt folosite pentru alinierea textului) sunt vizualizate cu butonul (butonul este apasat, deci caracterele neimprimabile se vad, este de preferat lucrul astfel), atunci unde s-a apasat enter se vede caracterul , unde s-a apasat tasta tab se vede caracterul , iar unde s-a apasat tasta spatiu vom vedea caracterul .

Daca se doreste setarea proprietatilor paragrafului curent (cel in care se afla cursorul) sau din pozitia curenta a cursorului mai departe, atunci nu se selecteaza, daca insa dorim sa setam proprietatile unor anume paragrafe, atunci acestea se vor selecta in prealabil.

1. Alinierea

Exista patru moduri de aliniere a paragrafelor care pot fi setate chiar de pe bara de instrumente Formatting sau din meniul Format, optiunea Paragraph si in tabul Indents and Spacing in sectiunea General avem Alignment. Acestea pot fi:

 •   Align Left, aliniere la stanga.
 •   Center, centrare.
 •   Align Right, aliniere la dreapta.
 •   Justify, textul va ocupa tot randul, daca este posibil.

2. Indentarea si spatierea.

Indentarea se refera la distanta care se lasa intre marginea foii (vom vedea cum se seteaza) si paragraf. Left e distanta din stanga, Right e distanta din dreapta iar la Special putem seta ca primul rand sa aiba aliniat nou diferit de restul paragrafului First Line, sau din contra restul paragrafului sa iasa in afara Hanging. Aceste stari se pot face direct pe Ruler (rigla) cu conditia ca acesta sa fie prezenta (meniul View, optiunea Ruler , daca semnul apare, rigla e prezenta). Daca documentul e prezentat cu optiunea Normal, rigla laterala nu se va vedea, in schimb in modul Print Layout se va vedea si aceasta. Se observa urmatoarele semne pe rigla:

  Semn pentru setarea distantei de la margine a paragrafului. Poate fi mutat folosind partea superioara, caz in care se va muta independent de cel de jos, sau partea caz in care se va muta impreuna cu partea superioara.

  Terminatorul de rand, pana in acest punct se va scrie paragraful (echivalent cu Right, distanta la dreapta).

Obs:

Semnele de pe rigla se pot muta cu tehnica Drag & Drop

Din pacate aceste semne pot fi scoase in afara de zona utila pe care se lucreaza, in consecinta se recomanda atentie marita.

In sectiunea Spacing din imaginea de mai sus putem seta distanta dintre paragrafe (Before, inainte de paragraf si After, dupa paragraf) si distanta dintre randurile unui paragraf. In mod implicit este single, putem sa-l setam la 1,5; 2, etc. Acest paragraf a fost scris cu distanta intre randuri de 1,5 si inainte si dupa paragraf s-au lasat 12 puncte distanta.

3. Tabulatori

In coltul din stanga al riglei se poate selecta tipul tabulatorului. Acestea sunt semne neimprimabile care ajuta la aranjarea textului.

in stanga, este tabulatorul activ, el poate fi schimbat cu un clic al mouse-ului pe el. Acesta este tabulatorul de stanga - blocheaza textul la stanga, textul se va scrie spre dreapta, cel de dreapta va actiona invers, in sensul ca blocheaza textul la dreapta si textul se scrie spre stanga iar cel de centrare va centra textul fata de sine. Pentru a aseza un tabulator se da clic cu butonul stang al mouse-ului pe rigla in pozitia dorita si se insereaza tabulatorul in randul in care este cursorul. Pentru a activa tabulatorul trebuie apasata tasta TAB. Scoaterea acestuia de pe rigla se face cu tehnica Drag and Drop.

Tabulatorul zecimal va alinia numerele cu virgula dupa virgula zecimala. Tot de aici se mai pot seta si semnele de aliniere pentru paragrafe (se va da clic cu butonul drept pe rigla atunci cand semnul dorit este activ).

Marcatori si numerotare.

Pentru a crea enumerari folosind marcatori sau numerotare avem doua butoane in bara de instrumente Formating, acestea sunt pentru marcatori si pentru numerotari simple (fara subpuncte). Aceleasi instrumente le gasim si in meniul format la Bullets & Numbering. Daca dam clic pe butoanele sus amintite atunci se va insera o lista numerotata sau cu marcatori respectand setarile curente. Daca dorim schimbarea setarilor vom intra in meniul Format la Bullets & Numbering (in continuare se va prezenta detaliat acest lucru).

Pentru oprirea unei liste cu marcatori sau numerotare avem trei posibilitati:

 1. se sterge (cu tasta Backspace) ultimul element inserat (cel de care nu mai avem nevoie)
 2. se da Enter de doua ori
 3. Se da clic pe butonul cu care am pornit lista.

Fereastra care se deschide din meniul Format la Bullets & Numbering arata astfel:

Primul tab, Bulleted, se refera la lista cu marcatori. Se alege marcatorul dorit si se da clic pe butonul OK. Daca se doreste selectarea altor caractere pentru marcator sau se doreste modificarea dimensiunii tabului respectiv a altor setari atunci se va da clic pe butonul Customize (evident, trebuie selectat un marcator ale carui setari se doresc a fi modificate). Se va deschide o fereastra ca si cea din imaginea de mai jos. In partea superioara putem alege un alt caracter pentru marcator, care poate fi chiar si imagine. In urmatoarea sectiune putem seta aranjarea listei in text (termenii sunt cunoscuti deja de la paragrafe, un element al listei fiind de fapt un paragraf) iar in ultima sectiune avem un Preview adica o previzualizare.

Al doilea tab, Numbered, se refera la enumerari cu numere (dar fara subpuncte, acesta va fi Outline Numbered). Toate cele prezentate mai sus sunt valabile si in acest caz, exista totusi o chestiune care merita amintita: daca anterior am avut o enumerare cu numere si nu se schimba stilul folosit acolo, atunci utilizatorul poate alege continuarea listei precedente sau inceperea uneia noi. Acest lucru este posibil folosind optiunile de mai jos: Restart numbering va crea o noua lista, iar Continue previous list va continua lista precedenta (aceste optiuni apar doar in cazul in care nu am schimbat stilul folosit).

Al treilea tab, Outline Numbered se refera la numerotari cu subpuncte. Un exemplu de astfel de lista ar fi:

proba

proba

proba

proba

proba

proba

proba

proba

proba

proba

Se va proceda astfel: avem doua butoane in bara de instrumente Formating pe care le vom folosi si anume Decrease indent (decrementare, scadere) respectiv Increase indent (incrementare, adunare). In mod implicit, aceasta enumerare va functiona ca precedenta, insa daca vrem sa trecem la un subpunct, atunci se da clic pe butonul de incrementare (cu enter se continua lista curenta) iar daca vrem sa iesim din acel subpunct se da clic pe cel de decrementare.

5. Borduri, linii, umbrire.

Bordurile pot fi setate pentru paragraf sau pagina iar liniile cu care se face incadrarea pot fi si ele alese, la fel si umbrirea. Pentru a seta acestea se va alege optiunea Borders and Shadings din meniul Format.

Fereastra arata astfel:

Primul tab, Borders se refera la bordurile pentru paragrafe si putem seta urmatoarele:

-la Settings - tipul bordurii; avem cateva tipuri predefinite, iar la Custom putem defini propriul stil, in sectiunea Preview se va vedea efectul; -la Style se va seta tipul liniei folosite pentru incadrare;

-la Color, culoarea acesteia;

-la Width, se va seta grosimea liniei.

Folosind butonul Apply to: putem alege sectiunea de text careia i se vor atribui setarile; daca dorim, putem selecta mai multe paragrafe.

La Page Borders vom seta bordura pentru pagina, care se poate aplica paginii curente, intregului document sau portiunii selectate folosind tot butonul Apply to, in rest optiunile sunt cele mai sus prezentate.

In tabul Shading se va seta umbrirea pentru textul selectat sau paragraful curent. Demonstrativ, primului paragraf i s-a aplicat o umbrire gri de 25% si borduri alese cu optiunea Custom.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2223
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved