Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
ArhitecturaAutoCasa gradinaConstructiiInstalatiiPomiculturaSilvicultura


Intreruptoare si comutatoare

Auto+ Font mai mare | - Font mai micIntreruptoare si comutatoare

1.1. Generalitati:Din aceasta grupa fac parte elementele de comutatie servind la inchiderea, deschiderea sau comutarea diverselor circuite, realizandu-se in acest fel intrarea sau scoaterea din functiune a diversilor consumatori electrici din instalatie sau modificari in regimul de functionare a acestor consumatori.

Observatie! Se obisnuieste ca aceste aparate sa fie grupate sub denumirea generala de intreruptoare, elemente de conectare sau, pe scurt, conectoare, desi din grupa fac parte, pe langa intreruptoarele propriu-zise, si alte aparate aparate de conectare, ca: separatoare, comutatoare, butoane de contact, etc.

Datorita cresterii numarului de functii si a complexitatii echipamentului electric al automobilului, si elementele de conectare prezinta o diversitate constructiva si functionala foarte mare.

1.2Structura:

Partile componente ale intreruptoarelor sunt:

-elementul de actionare

-mecanismul de racordare

-contactele fixe si mobile

-elementele de asigurare a presiunii pe contacte

-carcase

-borne

-garnituri de etanseitate, etc.

1.3Criterii de clasificare:

Numarul de pozitii:

Aceste aparate pot fi cu 2,3,4 sau mai multe pozitii; in primul caz se incadreaza intreruptoarele, iar in ultimele cazuri comutatoarele. Pozitia poatefi stabila (datorita unor elemente de blocare) sau instabila. In ultimul caz, elementul de actionare, cand este eliberat, revine automat in pozitia initiala sub actiunea unor arcuri de readucere (de exemplu, claxonul)

Numarul de borrne si circuite:

Intreruptoarele si comutatoarele pot comanda 1,2,3 sau mai multe circuite.

Parametrii electrici nominali:

Elementele de conectare se clasifica in functie de valoarea tensiunii nominale (pentru 6,12 sau 24 V) si a curentului nominal.

Conectoarele de 12 V (mai ieftine) pot fi inlocuite cu cele de 24 V.

Curentul nominal prin contacte constituie un parametru important in alegerea si utilizarea conectoarelor, deoarece acesta poate varia de la fractiuni de amperi la zeci sau sute de amperi (de exemplu la separatorul de baterie) De asemenea, este important sa se cunoasca daca produsul comanda circuite pur rezistive, circuite inductive, sau ambele, precum si raportul in care se afla acestea.

Etanseitatea:

Solutiile constructive pot fi prevazute cu sau fara elemente de etansare.

Durata de conectare:

Aparatele de conectare pot fi de scurta durata (de exemplu claxonul) sau ed lunga durata (luminile de pozitie, farurile, etc.). In ultimul caz apar probleme de incalzire a contactelor.

Modul de actionare:

Intreruptoarele pot fi actionate hidraulic, pneumatic, electromagnetic sau mecanic.

In primele doua cazuri actionarea se realizeaza prin variatia presiunii din diferitele circuite hidraulice (de exemplu conectorul presiunii de ulei, intreruptorul de stop frana, etc.) sau pneumatice (de exemplu conectorul AVF la autocamioanele ROMAN).

Actionarea electromagnetica se realizeaza cu ajutorul unor relee sau electromagneti (de exemplu releul de conectare a demarorului).

Intreruptoarele mecanice pot fi actionate manual, cu piciorul sau prin deplasarea unor organe ale automobilului (de exemplu maneta sau pedala de frana, butonul de soc, etc.).

Majoritatea intreruptoarelor sunt cu actionare manuala, si ele, la randul lor, pot fi impartite in urmatoarele categorii:

-intreruptoarele rotative, care pot fi actionate prin manere sau chei. In ultimul caz, intreruptoarul este prevazut, de regula, cu mecanism Yalle, in scopul asigurarii securitatii automobilului. Acestea realizeaza un numar de pozitii de comutare;

-intreruptoarele axiale, actionate prin tragere. Ele au de obicei 2 sau 3 pozitii (lumini de pozitie, bord si faruri). Exista intreruptoare care, pe langa miscarea axiala a butonului in scopul comutarii diverselor circuite, au posibilitatea ca, prin rotirea butonului, sa realizeze variatia unei rezistente (reostat) in scopul reglarii intensitatii lumunoase a lampilor de bord. Datorita proeminentelor dure ale butoanelor, exista tendinta ca acestea sa fie inlocuite cu intreruptoare cu clapeta;

-intreruptoarele basculante, care pot fi de tipul cu tija (parghie de actionare) sau cu clapeta de actionare, ultimele fiind numite, in mod curent, "intreruptoare tip cumpana". Acestea au, de obicei, doua sau trei pozitii si mai rar patru. Intreruptoarele basculante actionate prin parghie se monteaza de regula pe butucul volanului, iar intreruptoarele cumpana ( sau blocul de intreruptoare cumpana) se monteaza pe panoul bordului.

-itreruptoarele combinate, care inglobeaza in acelasi produs mai multe intreruptoare si comutatoare, fiind prevazute cu mai multe elemente de actionare, de regula, cu tije basculante sau combinate (de exemplu, semnalizarea schimbarii directiei, comanda luminilor de pozitie, luminile de drum si de intalnire, semnalizarea sonora si luminoasa).

Functiile indeplinite pe automobil:

Din acest punct de vedere, diversitatea intreruptoarelor este mare, rolul lor fiind in functie de circuitul sau de grupa de circuite comandate, precum si de schema de comutatie pe care o realizeaza in circuitul respectiv.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1890
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved