Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


ArhitecturaAutoCasa gradinaConstructiiInstalatiiPomiculturaSilvicultura


Ce inseamna cumpararea unei masini de ocazie

Auto

+ Font mai mare | - Font mai micCe inseamna cumpararea unei masini de ocazie

Cumpararea unei masini noi nu necesita cine stie ce cunostinte. Din acest motiv, nici nu vom insista pe acest lucru. Si totusi, masinile noi pierd foarte mult din valoare, imediat ce ies pe usa magazinului. Din acest motiv, masinile second-hand constituie o atractie pentru cumparatorii cu spirit practic.Daca doriti sa faceti intr-adevar o afacere buna, trebuie sa studiati cu mare atentie oferta de masini de vinzare. Nu pierdeti timpul inutil si fiti usor rezervati la aproape tot ceea ce va spune vinzatorul. Testati masina si verificati vinzatorul. Eliminati-i din start pe cei care vi se par neseriosi, chiar si la telefon, care nu merita o vizita, iar masinile lor nu merita o inspectie calificata.

Aveti nevoie de pregatire si de un plan. Daca este posibil, luati cu dumneavoastra pe cineva care sa va ajute la cumparare. Poate fi o ruda sau un prieten care se pricepe la masini. Motivul pentru care aveti nevoie de ajutor, este ca povestile de groaza pe care le-ati mai auzit despre tranzactiile cu masini de ocazie se mai intimpla. De ce sa fiti chiar dumneavoastra ghinionistul?

Testarea

Cea mai mare parte a testarii masinii ar trebui sa se intimple inainte de a o conduce propriu-zis. Este foarte tentant sa va urcati direct la volan si sa dati intii o tura, dar e mai bine sa inspectati masina cu atentie atit inainte cit si dupa testul de conducere, pentru a putea determina cit mai bine starea generala a masinii si pentru a putea confrunta observatiile directe cu raspunsurile primite la verificarea vinzatorului.

Nu uitati ca starea unei masini second-hand si modul in care a fost intretinuta sint cel putin la fel de importante ca tipul si nivelul de echipare atunci cind era noua.

Cind terminati aceasta testare a masinii, nu veti sti cu siguranta daca masina este in perfecta stare din punct de vedere mecanic, dar macar veti sti daca merita sa o duceti la o inspectie specializata, salvind ceva din bugetul dumneavoastra. De asemenea, ati mai putea descoperi citeva probleme minore care, la o adica, va pot ajuta sa-i reduceti pretul. Nu va imbracati la patru ace atunci cind mergeti sa testati o masina second-hand. Testarea nu se face din priviri.

In ciuda tehnologiilor avansate de productie, rugina ramine unul dintre cei mai mari inamici ai masinilor. Fac exceptie cele cu caroserie din aluminiu si cele cu caroserie din materiale composite.

Rugina este, in general, mai daunatoare aspectului general al masinii si pretului, decit capacitatii sale de a va duce acolo unde aveti nevoie. Este foarte scump de reparat si aproape imposibil de impiedicat reaparitia ei. Incepeti prin a studia partea inferioara a masinii, pe dedesubt. Folositi o lanterna pentru a inspecta pragurile, podeaua si lonjeroanele (elementele de structura ce formeaza un fel de cadru pe sub podeaua masinii). Uitati-va dupa urme de rugina si dupa diferente de aspect intre diferite sectiuni. O portiune curata sau chiar proaspat vopsita la o masina mai degraba ruginita, este o indicatie clara ca acea portiune a fost reparata. Intrebatti vinzatorul daca masina a suferit vreun accident.

Ideal ar fi ca aceasta operatie sa se faca pe o rampa pentru a avea libertate de miscare cit mai mare. In timp ce sinteti inca sub masina, priviti si sub contra-aripi dupa urme de rugina. Urmariti eventuale scurgeri de lichide (mai ales daca sinteti la locul obisnuit de parcare uitati-va pe jos), uitati-va la tubulatura de evacuare si la tobele de esapament.

Anvelopele spun multe despre cum a fost intretinuta o masina si despre stilul de conducere al fostului proprietar. Trebuie sa urmariti mai multe lucruri:

* sint inca suficient de bune pentru a fi sigure in exploatare, sau sint tocite astfel incit trebuie sa le schimbati in curind?

Uitati-va dupa indicatorul de uzura de pe suprafata cauciucului; este vorba despre striatii foarte mici care nu au importanta in capacitatea de tractiune a pneului. Sint puse acolo pentru a va arata cit de tocit este cauciucul respectiv. Daca nu vedeti astfel de striatii foarte mici, anvelopele trebuie probabil sa fie schimbate, desi unele nu au astfel de martori de uzura.

Daca nu exista martori de uzura, incercati testul cu moneda. Tineti o moneda de 500 de lei cu stema catre dumneavoatra in pozitie verticala si o introduceti intre striurile pneului. Daca vedeti intreg conturul stemei, pneul este  prea tocit. Pentru a fi permise in circulatie, santurile anvelopelor trebuie sa aiba adincimea de minim 2 mm.

* sint toate cauciucurile tocite uniform, dintr-o parte in cealalta?

Incercati testul cu moneda pentru a verifica diferenta. Anvelopele trebuie sa se toceasca uniform. Daca nu, este foarte probabil ca masina sa fi suferit un accident sau sa fie geometria inegala.

* urmariti cu atentie aceste aspecte. Masina are kilometraj mic, dar cauciucurile sint foarte tocite.

De ce este acest contrast? Poate kilometrajul este incorect sau falsificat. Nu e o crima daca proprietarul a schimbat cauciucurile mai bune cu unele mai proaste inainte de vinzarea masinii, dar ar trebui sa verificati de unde vine aceasta neconcordanta. Macar sa stiti.

* aceeasi problema daca masina este putin uzata, dar cauciucurile sint chiar noi.

Poate proprietarul s-a decis sa le schimbe mai devreme sau a avut o problema la unul dintre ele si le-a schimbat pe toate patru. Nu strica sa puneti intrebari asupra tuturor acestor aspecte.

Inconjurati masina de citeva ori, cautind urme de rugina, chit sau urme de lovituri. Verificati cit de bine se aliniaza usile, capota si capacul de la portbagaj cu restul caroseriei. Toate ar trebui sa se inchida foarte bine si sa se alinieze in acelasi plan. Vedeti cum functioneaza usile, incuietorile si geamurile. Multe dintre aceste teste pot parea inutile, dar orice mica problema poate deveni problema dumneavoastra, si, mai important, orice mica disfunctionalitate poate fi folosita pentru a reduce pretul.

Acum a venit timpul sa folositi magnetul. Cu siguranta nu l-ati uitat acasa. Puneti magnetul pe fiecare element exterior al caroseriei. Ar trebui sa se lipeasca. Daca nu se lipeste poate fi unul din urmatoarele trei lucruri:

- portiunea respectiva a fost reparata cu chit, fibra de sticla sau alte solutii nemetalice

- masina este fabricata din fibra de sticla (ex: Renault Espace)

- elementul respectiv de caroserie este nemetalic sau nemagnetic ex: aluminiuAveti grija cum folositi magnetul sa nu zgiriati vopseaua. Cel mai bine este sa puneti intre magnet si vopsea un servetel sau o bucata de pinza subtire.

Portbagajul trebuie, de asemenea, verificat cu atentie. Ridicati mocheta din portbagaj si uitati-va dupa rugina sau urme de umezeala. Roata de rezerva este la locul ei (daca nu se afla in afara portbagajului, sub masina), este umflata si in buna stare? Dati atentie si deschiderii portbagajului. Se deschide usor sau nu? Ramine deschis, sau va cade in cap?

Privind compartimentul motor nu trebuie sa fiti mecanic pentru a invata cite ceva despre masina si despre proprietarul ei. Ridicati capota si faceti urmatoarele verificari:

* Uitati-va bine la starea generala. Motorul este curat sau sint scurgeri de ulei sau de alte lichide. Priviti cu atentie, pentru ca o sa va mai uitati odata dupa ce o sa conduceti masina.

* Verificati daca este rugina, mai ales la oalele amortizoarelor, si in colturile de linga parbriz.

* Observati vreo urma de vopsea proaspata (sau vopsea care este in mod clar mai noua decit in alta parte)? Elementele din cauciuc, furtune si tampoane, sint patate sau stropite cu vopsea? Acestea pot fi semne ale unui accident sau pur si simplu ale unei revopsiri. 

* Cu motorul oprit, verificati starea curelei de la ventilator. Suprafata care vine in contact cu fulia nu trebuie sa aiba crapaturi vizibile sau sa fie vizibil tocita.

* Scoateti joja de la ulei, o stergeti cu o cirpa, o puneti la loc  si o scoateti din nou. Este corect  si suficient nivelul uleiului? Este uleiul inchis la culoare si murdar? Acestea sint semne ca masina nu este intretinuta corespunzator. Puteti sa va uitati de asemenea dupa picaturi de apa pe joja de ulei, care pot insemna o garnitura de chiuloasa defecta.

* Daca motorul sta de citeva ore si radiatorul s-a racit suficient pentru a putea pune mana pe el, scoateti busonul de la rezervorul de lichid de racire. Atentie, unele masini au sistemul de racire presurizat si pot sari stropi cu presiune atunci cind desfaceti busonul. Daca exista o pelicula fina de ulei la suprafata, poate fi o defectiune la garnitura de chiulasa. Daca lichidul este plin de rugina inseamna ca masina nu a fost intretinuta corect.

A venit momentul sa porniti motorul. Dati-i drumul. Porneste usor? Functioneaza lin, normal, fara smucituri sau zgomote de toate felurile?. Nu ezitati sa verificati toate luminile si martorii luminosi atit in interior cit si in exterior. Faceti la fel cu stergatoarele, incalzirea, aerul conditionat si cu bricheta.

Proba

Conducerea masinii in timpul testului este cea mai simpla parte a testarii. Asa ca, faceti un adevarat test de conducere. Nu va invirtiti doar de doua ori in jurul blocului. Puneti masina in toate situatiile din trafic.

* faceti de citeva ori parcarea laterala. Aveti o buna vizibilitate in spate si in lateral? Volanul se invirte usor?

* iesiti in trafic si accelerati energic. Masina are destula putere pentru a va satisface stilul de conducere? Ambreiajul si transmisia se manevreaza usor si fara smucituri sau ezitari? Acordati atentie zgomotelor provocate de motor si de rularea masinii. Exista vreun zgomot ciudat sau prea puternic?

* masina isi pastreaza directia atunci cind luati miinile de pe volan? Daca nu, inseamna ca geometria nu este corecta, sau una dintre roti este insuficient umflata. Ar mai putea fi probleme la sistemul de frinare.

* cum se comporta masina? Intrati pe o strada mai 'accidentata' si observati ce se intimpla. Balanseaza prea mult? Simtiti ca iese de sub control? Treceti peste citeva dimburi sau denivelari mai accentuate. Continua sa balanseze dupa ce ati trecut de ele? Daca da, s-ar putea sa fie nevoie de amortizoare noi. De asemenea, o inclinare prea accentuata in timpul unor viraje strinse poate insemna aceeasi problema.

* Cum functioneaza frinele? Verificati daca sint ferme sau ca o minge. Observati dac masina trage intr-o parte in timpul unei frinari mai bruste. De asemenea, daca masina se inclina foarte tare spre inainte in timpul unei frinari bruste inseamna schimbarea amortizoarelor. 

* Inainte sa terminati testul de conducere, acordati atentie si scaunelor. Sint suficient de confortabile pentru dumneavoastra? Verificati daca aveti suficient suport lateral, si daca dimensiunea pernelor e potrivita pentru talia dumneavoastra. O problema minora poate deveni un inconvenient major atunci cind masina va deveni a dumneavoastra si veti plati pentru ea.

* Lasati motorul sa mearga pentru a mai face citeva teste.

* Cind iesiti din masina, observati daca faceti asta cu usurinta. Nu ar trebui sa va cumparati o masina prea mica sau prea mare pentru a o putea conduce confortabil si in siguranta.

Lasati motorul pornit si ridicati capota. Puteti face acum verificarile de dupa test.

Dupa test

Si aceasta parte este foarte importanta. Cu motorul mergind ridicati capota si verificati motorul. Verificati daca au aparut scurgeri de lichide care nu erau inainte de test. Daca vinzatorul are ceva de acuns in privinta scurgerii de lichide, nu mai poate ascunde dupa testul de conducere.

Nu stati doar si va uitati. Apropiati-va si ascultati cu atentie si mirositi. Auziti ceva ca un clinchet metalic? Ar putea fi supapele, tachetii, pistoanele etc. Simtiti un miros urit de ulei ars sau un miros dulceag de lichid de racire? Gazele evacuate de toba de esapament sint incolore si curate? Daca emana un fum albicios inseamna consum excesiv de ulei. Daca este foarte aburind ar putea fi o problema cu garnitura de chiulasa.
Verificati inca o data daca sint scurgeri sub masina. Atentie! Daca ati folosit aerul conditionat, este normal sa se scurga putina apa.

In timp ce sinteti inca linga masina, cereti sa vedeti certificatul de inmatriculare. Verificati daca seria inscrisa in certificat corespunde cu cea de pe masina. De obicei, seria este situata:

* in partea inferioara a parbrizului, la vedere, pe partea soferului. 

* sub scaunul pasagerului din fata, poansonata in podea

* sub capota, undeva in partea superioara a compartimentului motor, poansonata pe un element de rezistenta.

Trebuie sa fiti sigur ca cel care va vinde masina este si proprietarul ei. Daca difera numele vinzatorului de cel al proprietarului, puneti intrebari. Descilciti situatia, iar daca nu puteti, mai bine renuntati la afacere.

Daca sinteti aproape sigur ca doriti sa cumparati masina si ati ajuns de acord cu vinzatorul asupra pretului, puneti conditia ca masina sa fie verificata de un mecanic inaintea cumpararii. Aceasta nu ar trebui sa fie o problema pentru vinzator, inspectia nu are ce sa strice masinii. Daca vinzatorul nu e de acord cu inspectarea masinii probabil are ceva de ascuns si atunci mai bine renuntati la achizitionarea ei.

O inspectie nu costa mai mult de citeva sute de mii de lei. Daca platiti ceva mai mult, puteti verifica si compresia pe fiecare cilindru. O compresie mica sau mai mica la unul din cilindri, indica direct uzura motorului. Poate fi reparata, dar costa mult si necesita schimbarea segmentilor sau a intreg setului motor. Nu merita sa cumparati o asemenea masina decit daca sinteti mecanic si o puteti repara singur.

Chiar daca ati facut tot ce trebuia si ati verificat masina la un specialist, tot se poate strica ceva dupa ce ati cumparat-o, pentru care va trebui sa platiti reparatia. De aceea, aveti o datorie fata de dumneavoastra de a detecta toate problemele, chiar daca platiti inspectia de mai multe ori. Faceti un calcul: daca un mecanic va taxeaza 300.000 de lei si respinge trei masini pentru diverse probleme, tot nu ati platit mai mult decit pentru o reparatie simpla. S-aveti drum bun, pe oricare din soselele lumii!

Cum sa vindeti o masina second-hand

Ati decis ca este momentul sa scapati de vechea dumneavoastra masina. S-a schimbat ceva in stilul dumneavoastra de viata, sau poate aveti nevoie de o masina mai mare pentru a incapea si copilul. Sau dimpotriva, copiii au plecat la casele lor si aveti nevoie de o masina mai mica.

Poate va doriti o masina complet diferita de ce ati avut pina acum. O sportiva in locul berlinei insipide, un monovolum incapator sau o masina de teren performanta care sa va duca oriunde. Sau poate v-ati decis sa mergeti de acum incolo cu mijloace de transport in comun si banii obtinuti din vinzarea masinii ii puteti folosi la altceva.

Nu aveti prea multe optiuni

Daca masina este foarte veche si se afla intr-o stare in care abia se mai poate chema masina, puteti pur si simplu sa o duceti la fier vechi si sa luati banii la kilogram. Sau o puteti da cuiva gratuit doar pentru a scapa de plata impozitului si a taxelor aferente.

Daca mai are inca o valoare de piata apreciabila si vreti sa va cumparati o masina noua, puteti sa scapati de multa bataie de cap schimbind-o pe cea veche cu una noua la dealerul de unde o cumparati pe cea noua.

O varianta similara ar fi sa o schimbati cu una mai scumpa la un vinzator particular; asa numitul 'troc'.

Dar nu va asteptati ca masina sa fie pretuita la o valoare prea mare in nici unul dintre cazuri.

Ultima optiune este sa va ocupati singur de vinzarea ei. Pe aceasta cale puteti obtine cei mai multi bani pentru masina dumneavoastra.

Iata citeva intrebari la care trebuie sa va dati raspunsuri:

* Cit de mult va grabiti sa scapati de masina cea veche? 

* Aveti nevoie de banii de pe masina veche pentru a va cumpara una noua? 

* Sinteti o persoana rabdatoare? 

* Aveti timpul si inclinatiile necesare sa primiti apeluri telefonice in urma unui anunt, sa vorbiti cu necunoscuti despre masina si sa va intilniti cu ei pentru a testa masina? 

* Sinteti un bun negociator? 

* Va deranjeaza sa va ocupati de formalitati si acte? 

* Va pricepeti sa faceti mici reparatii masinii inainte de vinzare?

Daca nu va grabiti foarte tare cu vinzarea masinii, aveti rabdare sa primiti zeci de apeluri cu intrebari despre masina si sa faceti citeva teste cu masina, puteti sa faceti citeva reparatii minore si credeti ca sinteti un bun negociator, atunci merita sa vindeti singur masina pentru a cistiga ceva in plus. Incercati!

Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1344
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2023 . All rights reserved