Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


ArhitecturaAutoCasa gradinaConstructiiInstalatiiPomiculturaSilvicultura


EXECUTIA CONSTRUCTIILOR DIN ZIDARIE - Materiale, Armaturi

Constructii

+ Font mai mare | - Font mai micDOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
Lindab FamilyLine
Cum montam parchetul laminat
APLICATIE PODURI
GLAFURI CELULARE PVC PT INTERIOR
Steel Connection Design
CALCULUL CLADIRILOR CU PERETI STRUCTURALI DIN ZIDARIE
Unitati de masura pentru lungime - Multiplii si submultiplii metrului
Calculul armaturii pentru placa din beton armat in domeniul plastic
PREVEDERI SPECIFICE CONSTRUCTIILOR METALICE
ABORDAREA SISTEMICA IN CONSTRUCTII


EXECUTIA CONSTRUCTIILOR DIN ZIDARIE

1. Generalitati
(1) Toate materialele utilizate precum si modul de realizare a zidariei trebuie sa fie conform specificatiei din proiect. In documentatie se va specifica in mod obligatoriu calitatea materialelor ce trebuie utilizate la executie. Modificarea prevederilor referitoare la materialele specificate se va face numai cu acordul scris al proiectantului.

Se vor lua masuri adecvate pentru asigurarea stabilitatii peretilor individuali si a structurii in ansamblu pe toata durata de executie a lucrarilor. Se va tine seama atat de lucrarile de scurta durata ( perioda unui schimb ) cat si de lucrarile de lunga durata ( pe perioda de realizare a structurii de rezistenta).

2. Materiale

2.1. Acceptare, manipulare si depozitarea materialelor

Manipularea si depozitarea materialelor si a produselor de zidarie pentru realizarea peretilor trebuie facuta, in asa fel incat, acestea sa nu se degradeze si sa devina inutilizabile pentru scopul propus.

(2) Acolo unde se cere in mod expres prin caietul de sarcini materialele vor fi testate inainte de punerea in opera.

(3) Diferitele materiale vor fi depozitate separat in conformitate cu specificatiile proprii ale acestora.

2.2. Armaturi

(1) Suprafata armaturilor trebuie examinata inainte de utilizare si nu trebuie sa contina materiale corosive sau grasimi, ce pot afecta otelul din bare si conlucrarea dintre acesta si mortarul sau betonul de acoperire.

(2) Armaturile care vor fi puse in opera trebuie sa fie foarte bine identificate si depozitate la sol, astfel incat sa nu fie murdarite cu pamant, ulei, grasimi sau vopseluri in timpul operatiunilor de manipulare si depozitare.

(3) La depozitarea armaturile se va urmari evitarea posibilitatii de intrare in contact a acestora, pentru o perioada mai indelungata, cu materiale corosive sau cu apa.

2.3.Prepararea materialelor

2.3.1.Prepararea mortarelor si betoanelor la santier. Generalitati

(1) Prepararea mortarelor si betoanelor la santier se va realiza utilizand retetele prescrise, pentru atingerea caracteristicilor de proiectare. In cazurile in care in documentatia de proiectare nu sunt date retetele de preparare se va realiza o specificatie conform codurilor de produs, iar materialele rezultate vor fi testate in laboratoare acreditate.

(2) Acolo unde sunt specificate teste de santier, acestea se vor efectua conform specificatiei de proiectare. In cazul in care se constata abateri de la caracteristicile asteptate, specificatiile de santier pot fi modificate numai cu acordul proiectantului.

2.3.1.1.Continut de clor

La prepararea mortarelor se va avea in vedere eventualul continut de ioni de clor din mortar, care trebuie sa se inscrie in valorile permise de reglementari. La preparare se recomanda utilizare unei singure surse de apa controlate.

2.3.1.2.Rezistenta la compresiune a mortarelor

In cazurile in care documentatia de proiectare prevede urmarirea proprietatilor mortarelor, probele se vor preleva si testa luand ca document normativ de referinta SR EN 1015-11.

2.3.1.3.Aditivi

In cazul in care in proiect nu sunt date indicatii speciale, la prepararea mortarelor aditivii (coloranti, aditivi de lucrabilitate, etc.) pot fi utilizati numai cu acordul proiectantului.

2.3.1.4. Dozare

(1) Dozarea retetelor pentru mortare si betoane poate fi data prin masurarea materialelor componente in greutate sau in volum in proportiile din specificatie.

(2) La prepararea betoanelor se va tine seama de raportul apa-ciment, luand in considerare absorbtia de apa a elementelor pentru zidarie.

2.3.1.5. Metode si timp de preparare

(1) Metoda si timpul de preparare trebuie sa asigure omogenitatea materialului. O atentie deosebita starii de curatenie a materialelor componente pentru a se evita amestecarea cu alte materiale.

(2) Prepararea manuala a amestecului va fi permisa, acolo unde prepararea mecanica nu poate fi utilizata, numai daca aceasta posibilitate este prevazuta prin documentatia de proiectare.

(3) Timpul de omogenizare va fi specificat in conformitate cu standardul de produs si va tine cont de posibilitatea de adaugare a componentelor in malaxor.

(4) Mortarele si betoanele trebuie preparate astfel incat sa aiba suficienta lucrabilitate si sa nu se produca segragari la transportul de la locul de prepare pana la santier si nici cand betonul este compactat.

2.3.1.6. Perioada de priza

(1) La preparare, mortarele si betoanele vor contine ciment si apa in proportiile specificate in reteta. Pana la utilizare nu se mai accepta adaugarea de ciment sau apa peste materialul preparat. Pentru mortare, se accepta in mod exceptional adaugarea de apa pentru a inlocui apa pierduta prin evaporare.

(2) Se interzice utilizarea mortarelor si betoanelor dupa inceperea prizei.2.3.1.7.Utilizarea apei calde la preparare

(1) La prepararea amestecului nu se va utiliza apa, nisip sau agregate care contin particule de gheata.

(2) Materialele anti-inghet vor fi folosite pe timp friguros numai daca aceasta posibilitate este prevazuta in documentatia de proiectare.

2.3.2. Utilizarea mortarelor predozate

(1) Utilizarea mortarelor predozate se va face in conformitate cu instructiunile producatorului referitoare la timpul si modul de preparare.

(2) Mortarele se vor amesteca pana la obtinerea unui material omogen.

(3) Echipamentele, procedurile si aditivii se vor utiliza la santier numai in conformitate cu instructiunile tehnice ale producatorilor.

(4) Mortarele preparate vor fi utilizate in conformitate cu documentatia de proiectare.

3. Executarea zidariilor

3.1.Generalitati

(1) Elementele pentru zidarie vor fi pozitionate si tesute in conformitate cu regulile generale de executie sau in conformitate cu documentatia din proiect daca prin aceasta sunt date prevederi speciale. Regulile generale de executie si tipurile de tesere a zidariei la intersectii si colturi, se vor prezenta in Codul de buna practica pentru realizarea zidariilor , ce va apare ulterior.

(2) Elementele pentru zidarie se vor taia astfel incat sa permita obtinerea dimensiunilor, formelor si suprafetelor corecte. Se recomanda ca taierea corpurilor sa fie redusa la minimum. La elementele din argila arsa cu pereti subtiri din grupa 2S se vor folosi jumatatile de bloc din sortimentul producatorului.

(3) Inainte de punerea in opera, corpurile de zidarie vor avea umiditatea corespunzatoare pentru a asigura o buna aderenta a mortarului. Corpurile vor fi tinute in apa sau se vor uda cu furtunul in palet pentru a corecta umiditatea acestora.

(4) Consistenta mortarului va fi stabilita astfel incat sa se realizeze o grosime corecta a acestuia in rosturi si va fi adaptata tipului de material din elementele pentru zidarie. Dupa caz, se pot utiliza mortare cu aditivi pentru retinerea apei.

3.2. Rosturi .

3.2.1.Generalitati

(1) Rosturile verticale si orizontale vor fi executate conform documentatiei din proiect.

(2) Rosturile vor avea o grosime si un aspect uniform, daca nu este specificat altfel prin proiect.

(3) Rosturile verticale vor fi complet umplute cu mortar, cu exceptia elementelor cu imbinare de tip 'nut si feder/lamba si uluc' pentru care se va tine seama de instructiunile din agrementele tehnice corespunzatoare.

3.2.2. Rostuirea in timpul executiei zidariei

(1) In cazurile prevazute in proiect, zidaria se va executa cu rosturi aparente. In rosturile aparente fata expusa a mortarului din rost va fi prelucrata in timpul cat mortarul este inca plastic pentru a realiza o fasa finisata, astfel incat sa se asigure caracteristicile de durabilitate si rezistenta la ploaie ale peretelui. Daca este specificat in proiect, rosturile se pot umple la fata expusa cu mortar de marca superioara.

(2) Pentru peretii cu grosimea mai mica de 200 mm, rosturile nu vor avea o adancime mai mare de 5 mm, decat daca in proiect este prevazuta o alta adancime.

3.2.3. Rostuire la zidarie existenta

(1) Daca rostuirea se executa dupa realizarea zidariei, folosind materiale de adaos, acestea trebuie sa aiba proprietati asemanatoare cu cele ale mortarului folosit in rosturile zidariei.

(2) In acest caz rostul se va curata prin scoaterea mortarului existent, astfel incat fetele zidariei sa fie curate, pe o adancime de cel putin 15 mm, dar nu mai mult de 15% din grosimea peretelui, iar apoi se va umple cu mortar.

(3) Inainte de rostuire, mortarul neaderent se va indeparta, iar suprafetele adiacente rostului se vor uda cu apa.

3.2.4. Legaturile peretilor

(1) Peretii vor fi tesuti si legati conform regulilor generale de executie sau in conformitate cu documentatia din proiect daca prin aceasta sunt date prevederi speciale.

(2) Daca peretii sunt realizati din mai multe straturi care trebuie sa conlucreze, de exemplu, peretii dubli cu gol interior sau peretii cu zidarie de placaj, acestea se vor lega conform documentatiei din proiect.

(3) Elementele de legatura pentru peretii dubli cu gol interior, vor fi pozitionate si inglobate luand ca document normativ de referinta SR - EN 845-1 si se vor lua masuri care sa impiedice trecerea apei de la un strat al peretelui la altul.

(4) Peretii de placare vor fi legati de peretele pe care sunt aplicati conform documentatiei din proiect.

3.2.5. Montarea armaturilor(1) Armaturile vor fi montate in conformitate cu detaliile din proiect, cu specificatiile si tolerantele corespunzatoare.

(2) Se vor folosi, acolo unde este necesar, agrafe si distantieri pentru legarea armaturilor in pozitiile corespunzatoare, astfel incat sa se asigure acoperirile de beton specificate in proiect.

(3) Inadirea barelor se va realiza numai in pozitiile indicate in proiect.

(4) Armaturile se vor lega provizoriu cu sarma in vederea mentinerii pozitiei corecte a acestora, pe parcursul punerii in opera a betonului sau mortarului.

4. Protectia zidariei nou executate

4.1. Generalitati

(1) Zidariile nou executate, vor fi protejate impotriva degradarilor mecanice (socuri, vibratii etc.) si a efectelor climatice (ploaie, insorire, vant, inghet, etc ).

(2) Zidaria nou executata, va fi protejata la partea superioara pentru prevenirea spalarii mortarului din rosturi de catre apele pluviale, pentru a impiedica iesirea varului din mortar (eflorescenta) si pentru a preveni degradarea materialelor care nu sunt rezistente la apa.

4.2. Protectia zidariei

Pentru zidaria nou executata nu este permisa uscarea rapida. In acest scop trebuie luate masurile corespunzatoare pentru a mentine o umiditate suficienta pana cand zidaria va avea o rezistenta corespunzatoare, in special in conditii nefavorabile, cum ar fi umiditate scazuta, temperaturi inalte si/sau curenti de aer puternici.

4.3. Protectia impotriva inghetului

In cazul executarii pe timp friguros, se vor lua toate masurile prevazute in reglementarile specifice pentru evitarea degradarii zidariei datorita inghetului.

4.4. Incarcarea zidariei

(1) Zidaria nou executata nu va fi supusa incarcarilor decat dupa atingerea unei rezistente corespunzatoare pentru a putea suporta incarcarea fara degradari.

(2) Umplutura din spatele unui zid de sprijin din zidarie nu se va face decat dupa ce zidaria peretelui este capabila sa preia impingerile rezultate din operatia de umplere, tinand seama de fortele datorate compactarii sau vibratiilor.

(3) O atentie deosebita trebuie acordata peretilor care raman, temporar, necontravantuiti in timpul executiei si care pot fi supusi la incarcari din vant, sau la unele actiuni care pot aparea in timpul executiei; daca este necesar, se vor prevedea sprijiniri temporare, pentru mentinerea stabilitatii.

4.5. Abateri limita

(1) Zidaria va fi executata cu fetele laterale plane si verticale si cu rosturile orizontale, daca nu sunt prevazute altfel in proiect.

(2) Abaterile limita pentru constructii din zidarie sunt date in tabelul 9.1 din prezentul Cod

4.6. Alte detalii de executie

Rosturi de mortar care permit deplasari

Conditiile de folosire si detaliile pentru acest tip de rosturi se vor da in reglementari specifice (Normativ/Agrement tehnic) elaborate si aprobate conform legislatiei din Romania.

4.6.2. Inaltimea zidariei

Inaltimea zidariei realizata intr-un schimb, va fi limitata, astfel incat sa se evite pierderea stabilitatii acesteia si supraincarcarea mortarului proaspat; pentru determinarea inaltimii maxime a zidariei executate intr-un schimb vor fi luate in considerare, grosimea zidariei, tipul mortarului, forma si densitatea corpurilor de zidarie si gradul de expunere la vant.

Pereti dubli cu beton armat de umplutura (zidarie cu inima armata)

(1) La executia peretilor dubli cu stratul median din beton armat, inainte de inceperea betonarii, se va curata spatiul interior de resturi de mortar si de alte impuritati.

(2) Betonarea se va realiza in straturi, astfel incat sa se asigure umplerea completa a golului si sa se evite segregarea betonului. Ordinea operatiilor trebuie sa fie stabilita astfel incat zidaria sa aiba o rezistenta adecvata pentru a rezista la presiunea datorata betonului proaspat.

(3) Compactarea betonului se va realiza numai manual fiind interzisa folosirea vibrarii.

4.6.4. Zidarie confinata

(1) Zidaria confinata se va realiza conform documentatiei din proiect .

(2) Compactarea betonului se va realiza numai manual, fiind interzisa folosirea vibrarii.

4.6.5. Tiranti din otel si accesorii

(1) Tirantii, placile, dispozitivele de ancorare etc. se vor manipula si depozita astfel incat sa se evite deteriorarea lor prin agenti mecanici, si fizico-chimici.

(2) Zidaria cu tiranti din otel se va realiza conform specificatiilor.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1293
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2022 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site