Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

CATEGORII DOCUMENTE
loading...ArhitecturaAutoCasa gradinaConstructiiInstalatiiPomiculturaSilvicultura


FORAJ DE EXPLORARE EXPLOATARE

Constructii

+ Font mai mare | - Font mai mic
FORAJ DE EXPLORARE EXPLOATARE

Pentru suplimentarea debitului de apa necesar consumatorilor din port s-a executat un put forat de mare adancime. In urma studiului hidrogeologic definitiv adancimea putului forat este de 200 m, iar debitul optim de exploatare este de 55 mc/h. Debitul maxim ce poate fi eexploatat este de 80 mc/h. Pentru dimensionarea pompelor si a statiei de tratare s-a luat in calcul acest debit maxim de 80 mc/h.
Cabina putului de foraj este inclusa in statia de tratare ce cuprinde echiparea forajului, filtrul mecanic, instalatia de dedurizare si instalatia de clorinare.

Forajul este echipat cu un grup de pompare format din doua electropompe tip SV 9203/2 F185 T fabricatie Lowara, avand urmatoarele caracteristici :

Q pompa = 80,6 mc/h;

Inaltime de pompare H = 60,9 m;

Motor electric 18,5 kW/3x400 V/50 Hz/2945 rpm;

Tipul instalarii : vertical;

Clasa de izolatie : F;

Grad protectie : IP 55;

Conducta de refulare din otel inox;

Conducta de aspiratie din otel inox;

Placa de baza;

Vana de retinere DN 100/Pn 10 ( 2 buc/pompa );

Clapeta de sens unic DN 100/Pn 10 ( 1 buc/pompa );

Manometru (2 buc );

Instalatia hidromecanica de aspiratie a apei din put este formata din :

  • Sorb cu clapet DN 80/Pn 10 ;
  • Teava inox DN 80/Pn 10 ;
  • Cot inox 90º DN 80/Pn 10 ;
  • Reductie inox cu flansa libera ;
  • Inel etansare inox DN 100/Pn 10 ;

Inaltimea geodezica de aspiratie maxima este de 6 m, la debitul de 80 mc/h si inaltimea de pompare 60 m.

Statia de tratare este o cladire in forma de L cu dimensiunile in plan 10,6 x 5,6 m pe o latura si 8,5 x 2,8 m pe cealalta latura, ce cuprinde echiparea forajului, filtrul mecanic, instalatia de dedurizare si instalatia de clorinare. Statia cuprinde si un depozit de hipoclorit.

Instalatia de dedurizare

Instalatia de dedurizare este de tip SOFTEC 1000 CI TPX. Debitul de apa prin statia de dedurizare este de 50 mc/h si 30 mc/h prin by-pass-ul instalatiei, rezultand o duritate a apei catre consumator intre 6 dh si 9 dh dupa amestec ( pentru ca duritatea sa fie mai mare de 5 dh, conform normelor in vigoare pentru apa potabila ). In cazul in care se vor folosi ambele pompe in acelasi timp, rezultand un debit de apa mai mare decat cel pentru care a fost dimensionata instalatia, conducta care merge la dedurizare din DN 100 poate prelua un debit maxim de 80 mc/h, surplusul fiind preluat de by-pass-ul general, dupa amestec rezultand o duritate mai mare a apei, dar o valoare care se incadreaza in limitele admisibile.

In prima etapa apa trece printr-un filtru mecanic compus dintr-o carcasa filtranta tip FCH S 1540 dotata cu 15 cartuse filtrante tip FC 2540. Filtrul mecanic are in primul rand rolul de a permite statiei de dedurizare sa lucreze in conditii optime ( sa retina suspensiile mecanice ). Debitul de lucru al filtrului este de 80 mc/h. Nu necesita consum de energie electrica, apa sau alte consumabile, decat schimbarea periodica a filtrelor. Perioada de schimbare a acestor filtre se estimeaza ca fiind de 3-6 ori pe an. Daca se vor folosi in paralel cele doua pompe cu debitul de 80 mc/h este posibil ca datorita exploatarii necorespunzatoare, mult peste cea recomandata in studiul hidrogeologic de 80 mc/h, sa apara problema impuritatilor in apa. In aceasta ipoteza se va monta sip e by-pass-ul general un filtru mecanic cu capacitatea de filtrare intre 5 si 110 mc/h. Dedurizarea se face cu ajutorul rasinei din cele trei tancuri ale instalatiei de dedurizare. Periodic rasina trebuie regenerate cu solutie de apa cu sare. Cantitatea de sare pentru obtinerea unui metru cub de apa cu o duritate de 9 dh este de aproximativ 0.32 kg sare. Se recomanda folosirea sarii tabletate care se gaseste ambalata in saci de 20 kg.

Statia de dedurizare este alcatuita din 3 linii care lucreaza in paralel, doua fiind tot timpul in functiune si una in regenerare (liniile intra in regenerare dupa ce au dedurizat aproximativ 200 mc apa). Fiecare linie dedurizeaza 35 mc/h. Timpul dintre doua regenerari consecutive este de 8 ore. Functionarea acestora este comandata de una din vanele electrice. Statia de dedurizare preia in acelasi timp si cantitati mici din fierul continut in apa forajului.

Instalatia cuprinde:

3 vase de filtrare tip PARK INTERNATIONAL ;
3 vane pentru controlul regenerarii tip CLACK ;

2 manometre ;

Rasina schimbatoare de ioni puternic acida tip DOWEX HCR S/S (3000 litri ) ;

1 vas consum pentru regenerare cu solutie de sare ;

Conductele necesare conectarii instalatiei la conductele de apa si canalizare;

Partea principala consta din 3 vase de polistif tip Park International, echipate cu rasina schimbatoare de ioni tip Dowex. Pe aceste vase sunt montate vanele de control automat al procesului de dedurizare chimica a apei.

Vanele de control asigura automat desfasurarea etapelor de producere apa dedurizata, afanare, regenerare, spalare lenta si rapida a rasinei schimbatoare de ioni si umplerea vaselor in care se produce solutia de sare necesara regenerarii rasinei. Una din vanele electrice asigura trecerea functionarii instalatiei de pe un vas pe altul.

Presiunea apei de alimentare trebuie sa fie de minim 3 bar, conditie care trebuie respectata si in timpul regenerarii. Presiunea maxima trebuie sa nu depaseasca 6 bar. Pierderea de presiune prin instalatia de filtrare mecanica si de dedurizare este de aproximativ 1 bar.

Temperatura apei brute, precum si temperatura din spatiul de amplasare a instalatiei nu trebuie sa depaseasca 45ºC si sa nu fie mai mica de 4ºC (protectie la inghet). Apa de alimentare trebuie sa nu contina fier sau mangan ( cantitati mici vor putea fi preluate de procesul de dedurizare, max. 0,05 mg/l mangan si max. 0,2 mg/l fier ) si trebuie sa fie filtrate mecanic in prealabil.

In caz de nefunctionare continua se recomanda, pentru pastrarea caracteristicilor functionale ale rasinei, realizarea unei regenerari la maximum 14 zile.

Apa de la spalarea vaselor este evacuata la reteaua de canalizare proiectata din PVC DN 100.

Dupa ce iese din instalatia de dedurizare, apa trece printr-un debitmetru ce trimite informatia la pompa dozatoare de hipoclorit si-I comanda cantitatea pe care aceasta trebuie sa o injecteze pe teava. Debitmetru este pozitionat dupa sectiunea in care by-pass-ul s-a unit cu conducta de apa dedurizata.

Statia de clorinare este compusa din pompa de injectie, vasul de stocare a solutiei de hipoclorit de sodiu (de 100 litri), mixer manual pentru amestecul solutiei, furtune si alte accesorii.

Ca solutie de clorinare se va folosi hipocloritul de sodiu in stare lichida, de concentratie 15%. Dozajul pompei este de 7 grame solutie hipoclorit pe metru cub de apa tratata, pentru a nu depasi concentratia maxima a normelor privind apa potabila, care este de maxim 0 mg/l clor liber. Pompa poate fi setata pentru dozajul dorit. Plaja debitului injectat este de la 0 l/h la 3,8 l/h, iar presiunea de injectie este de maxim 8 bar . Pentru depozitare se va folosi un rezervor metalic cu protectie interioara anticoroziva cu volumul de 150 litri, la temperaturi sub 25ºC, ferit de razele soarelui. Volumul rezervorului asigura dozajul maxim de clor pentru 30 de zile in conditiile in care pompele functioneaza la capacitate maxima. Se recomanda inmagazinarea unui volum de hipoclorit necesar utilizarii pentru maxim 30 de zile, deoarece concentratia hipocloritului scade in timp.

Tabloul de automatizare

Tabloul de automatizare pentru grupul de pompare de 2 x 18 kW asigura :

Mai multe intervale de presiuni orare constante la debite variabile;

Protectie suprapompare prin impunerea unui debit maxim pompat ( grupul de pompare va functiona cu un debit constant, debitul nominal al putului, de fiecare data cand presiunea scade sub limita programata );

Posibilitatea de mentinere a presiunii intr-un interval intr-un punct considerat cel mai defavorizat ;

Transmiterea la cerere mesaj GSM de stare si parametrii ;

Activare/dezactivare regim de incendiu, de la distanta, prin mesaj GSM ;

Regimul de lucru poate fi manual, cu reglarea manuala a presiunii, sau automat.

Se masoara :

  • Nivelul din put, cu ajutorul unui traductor de nivel 4-20 mA, 10 mca;
  • Presiunea pe refulare cu ajutorul unui traductor de presiune 0-10 bar;
  • Temperatura apei printr-un traductor de temperature de 20 mA intre -30 si 70º C;
  • Parametrii energetici: curenti, tensiuni, puteri active, reactive, factor de putere PM 710;
  • Debitul prin impulsuri de la transmitator, 1 impuls/100 litri.


loading...


Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 833
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2020 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site