Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

CATEGORII DOCUMENTE

ArhitecturaAutoCasa gradinaConstructiiInstalatiiPomiculturaSilvicultura


LUCRARI DE REABILITARE PRIN INJECTARE

Constructii

+ Font mai mare | - Font mai mic
LUCRARI DE REABILITARE PRIN INJECTARE

GENERALITATIPrezentul capitol se refera conditiile tehnice generale care trebuie sa fie indeplinite la pregatirea si executia lucrarilor de consolidare a infrastructurilor prin injectii la fundatia acestora, precum si la consolidarea terenului de fundare de sub fundatiile existente.

Domeniul de aplicare al acestui capitol se refera la lucrari de injectare a fundatiilor pilelor si culeelor, (fundatii care prezinta goluri interioare datorate intreruperilor de betonare in unele zone), defecte care au fost accentuate si de degradarile suferite in timp,precum si la injectarea terenului de fundare in scopul imbunatatirii capacitatii portante a acestuia.

Pentru injectarea terenurilor se vor respecta prevederile SR EN 12715-02 “Executia lucrarilor geotehnice speciale – Injectarea terenurilor”

Antreprenorul trebuie sa aiba in vedere masurile organizatorice si tehnologice corespunzatoare pentru respectarea stricta a prevederilor prezentului capitol.

Antreprenorul va asigura prin laboratoarele sale sau prin colaborare cu alte laboratoare autorizate, efectuarea tuturor incercarilor si determinarilor rezultate din aplicarea prezentului capitol.

Antreprenorul este obligat sa efectueze, la cererea consultantului, verificari suplimentare fata de prevederile prezentului capitol si ale proiectului.

Antreprenorul este obligat sa tina evidenta la zi a fisei tehnologice foraj-injectie . Ea trebuie sa fie semnata de Consultant , care a urmarit injectarea pe toata durata acesteia.

In cazul in care se vor constata abateri de la prezentul capitol Consultantul va dispune intreruperea executiei lucrarilor si luarea masurilor care se impun.

TIPURI DE INJECTARI

2.1 Forarea pentru injectarea fundaiilor infrastructurilor

Forajele vor fi executate cu aparatura omologata pentru acest gen de lucrari. Ea va fi montata pe o schela amplasata in jurul infrastructurii. Forajele se vor executa la lungimea si pozitiile indicate in proiect. Diametrul forajelor se va stabili in functie de dimensiunile fundatiei, adancimea forajelor, volumul de injectare prezumat, accesul utilajelor la obiectiv, etc.

Pe parcursul executiei forajelor se vor urmari si nota intervalele in care se manifesta pierderi totale sau partiale ale fluidului de foraj, cat si zonele in care aceasta apare la suprafata. Dupa atingerea cotei proiectate a forajului, acesta se curata cu aer sau apa si se protejeaza la partea superioara .

2.2 Injectarea terenului de fundare

Pentru a se stabili indicatii cu caracter general este dificil deoarece trebuie analizat fiecare cuplu teren-fluid de injectare, in functie de natura celor doua componente.

Diversele posibilitati de interactiune mecanica intre fluidul injectat si pamant se regasesc in modul in care tehnologiile de injectare utilizate in prezent asigura patrunderea fluidului de injectare in teren.

2.3 Injectarea terenului pentru impermeabilizare in spatele construciilor

In cazul infiltratiilor de apa prin elementele culeelor sau a boltilor, datorita degradarii sau lipsei hidroizolatiei in spatele acestora, se poate realiza impermeabilizarea (etansarea) prin injectare.

In astfel de cazuri captusirea constructiei cu un ecran impermeabil elimina necesitatea executiei unor lucrari cu volum mare si costisitoare.

Scopul este obtinerea unei captuselii impermeabile cu grosime de circa 0,50 m formata din materialul preexistent (pamant, umplutura) injectat cu fluidul de injectare sau chiar din fluidul de injectare intarit acolo unde sunt goluri.

Lucrarile pot fi executate de la nivelul caii sau de la fata accesibila a culeei (bolti). Adoptarea uneia sau alteia dintre metode se va face in functie de:

Dotarea tehnologica;

Posibilitatea de acces;

Ordinea tehnologica impusa;

Posibilitatea devierii circulatiei.

STUDII NECESARE IN VEDEREA EXECUTARII LUCRARILOR DE INJECTARE

Se vor efectua studii suplimentare fata de cele uzuale, specifice conditiilor de tratament al terenului prin injectare prin grija Antreprenorului sau a executantului lucrarilor de injectare care trebuie, alaturi de proiectant, sa participe la lucrarile de prospectare si studiu. Consultantul va fi informat in tot acest timp.

Studiul specific pentru proiectarea si executarea lucrarilor de injectare trebuie sa raspunda la urmatoarele probleme:

care sunt caracteristicile pe care trebuie sa le atinga terenul prin injectare;

cum trebuie tratat terenul;

care este aptitudinea terenului de a primi fluid de injectie;

care sunt consecintele tratamentului asupra lucrarilor deja executate si asupra mediului inconjurator;

cum se controleaza eficacitatea tratamentului.Se vor efectua:

Studii geotehnice;

Studii hidrogeologice;

Incercari de permeabilitate;

Incercari de injectare la scara naturala si incercari de injectare a fluidului.

Pentru executie, studiul geotehnic trebuie sa contina urmatoarele informatii:

principalele caracteristici fizice si chimice ale terenului;

cotele terenului in dreptul locatiilor de cercetare si incercare in raport cu un reper fix, cunoscut;

amplasamentul, cota de fundare si starea structurilor existente sau a celor avute in vedere;

prezenta orizonturilor permeabile care ar putea influenta lucrarile de injectare;

prezenta si caracteristicile pamanturilor susceptibile de a se afana, inmuia, a deveni instabile, a se dizolva, prabusi sau umfla datorita forarii sau injectarii;

straturile cu permeabilitate mare sau care fac obiectul unei circulatii rapide a apei;

modelul geologic si geometric, structura porilor si evolutia sa previzibila.

MATERIALE PENTRU FLUIDUL DE INJECTIE

Lianti hidraulici si cimenturi

Liantii hidraulici cuprind toate tipurile de ciment si produse similare folosite in suspensie de apa cu care se prepara fluidul de injectare.

Cand se alege tipul de liant hidraulic pentru fluidul de injectare, compozitia sa granulometrica trebuie considerata in raport cu dimensiunile fisurilor sau golurilor terenului care urmeaza sa fie tratat.

Materiale argiloase

Argile naturale, bentonita activate sau modificate pot sa fie adaugate fluidelor pe baza de ciment cu scopul de a reduce separarea apei, filtratia sub presiune, de a modifica vascozitatea si coeziunea amestecului sau de a imbunatati capacitatea de a fi pompate.

Nisipuri si filere

Nisipurile si filerele sunt utilizate curent in fluidele de ciment sau in suspensiile de argila ca materiale de umplutura sau pentru a modifica consistenta fluidului.

Apa

Se recomanda folosirea ei dupa ce a fost analizata (in special continut de cloruri, sulfati si materia organice).

Produse chimice si aditivi

Se pot folosi la injectari cu conditia sa fie conforme cu legislatia mediului.

FLUIDE DE INJECTARE

5.1 Generalitati

Clasificarea fluidelor de injectie tine cont de componentii fluidelor si le grupeaza dupa cum urmeaza:

Suspensii: granulare sau coloidale;

Solutii: adevarate sau coloidale;

Mortare

5.2 Tipuri fluide de injectii

O grupare a fluidelor de injectare se poate realiza si in functie de scopul injectarii, dupa cum urmeaza:

Fluide destinate umplerii unor goluri existente in pamant. Cerintele pentru astfel de fluide sunt mai putin pretentioase si se limiteaza la deformabilitate sau rezistenta apropiata de cea a pamantului inconjurator;
Fluide de cimentare si monolitizare ( consolidare) a terenului carora li se cere in principal reducerea deformabilitatii si cresterea rezistentei terenului injectat( fata de eforturi in general sau numai fata de actiunea eroziva a apei;

Fluide de impermeabilizare, care trebuie sa asigure o diminuare coresounzatoare a permeabilitatii terenului, fara sa contribuie neaparat la imbunatatirea celorlalte caracteristici, de deformabilitate sau rezistenta;

5.3 Conditii pentru utilizarea fluidelor de injectare

Exista mai multe conditii care se cer indeplinite, independent de modul de clasificare, in cazul utilizarii fluidelor de injectare.

sa fie compatibile cu terenul injectat si sa adere la el;

timpul de gelifiere si intarire sa poata fi reglat in functie de utilajul si conditiile de injectare;

sa aiba o vascozitate sau fluiditate care sa permita o imbibare suficienta a terenului;

sa nu degaje in timpul si dupa injectare compusi toxici sau imflamamabili care sa polueze terenul si apa subterana din zona sau sa genereze accidente prin explozii, incendii, etc.;

sa fie accesibile in privinta costului si posibilitatii de procurare;

componentii sa nu se degradeze in perioada de la procurare la utilizare;

sa nu aiba efecte intense de corodare asupra utilajului utilizat pentru injectare;

sa aiba o comportare fata de apa corespunzatoare tipului de fluid si scopului urmarit;

sa asigure efectul de cimentare sau impermebilizare dorit si mentinerea lui in timp.

CONTROLUL LUCRARILOR DE INJECTARE

Injectiile fiind lucrari ascunse, controlul executiei si al eficientei obtinute prin tratament este deosebit de important.

Controlul trebuie efectuat inca inainte de inceperea injectarii propriu-zise prin verificarea lucrarilor de foraj, a materialelor si substantelor utilizate si lucru foarte important, prin verificarea continua a proprietatilor si caracteristicilor fluidelor de injectare.

Se vor efectua urmatoarele verificari:

Pentru forajele de injectare

verificarea adancimii forajului;

verificarea pozitionarii forajelor;

verficarea echiparii corecte a forajului de injectare.

Pentru fluidele de injectare; aceste verificari vor consta din incercari specifice de laborator in functie de natura fluidului de injectare.

In timpul procesului de injectare; se va verifica daca si cand obiectivul fixat prin injectare este atins.

Foraje de carotaj pentru a determina eficienta lucrarilor de injectare :prin forajele de carotaj se va verifica eficienta lucrarilor de injectare.

{ncercari de penetrare pentru verificarea lucrarilor de injectare executate in pamanturi , pentru a determina raza de influenta a injectarii si caracteristicile fizico-mecanice ale terenului consolidat.

7 DISPOZITII FINALE

In cazul in care pe parcursul lucrarilor apar situatii care difera de conditiile si prevederile proiectului Antreprenorul va anunta Consultantul care va lua masurile ce se impun.

Verificarea calitatii se va efectua distinct pentru:

calitatea materialelor ce vor fi utilizate;

lungimea forajelor;

parametrii injectarii (presiune, raportul a/c, volum injectat) pe intervale de adancime;

Toate aceste date vor fi cuprinse in fisa de foraj – injectie care se va intocmi pentru fiecare foraj in parte si va fi semnata atat de constructor cat si de Consultant.

Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1129
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2020 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site