Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

CATEGORII DOCUMENTE
loading...ArhitecturaAutoCasa gradinaConstructiiInstalatiiPomiculturaSilvicultura


METODE SI TEHNOLOGII DE CONSOLIDARE A CONSTRUCTIILOR AVARIATE

Constructii

+ Font mai mare | - Font mai mic
METODE SI TEHNOLOGII DE CONSOLIDARE

A CONSTRUCTIILOR AVARIATE

Consolidarea constructiilor constituie lucrari dificile care cer o cunoastere deosebita a problemelor ce se pun,deoarece orice executare prost executata sa conceputa poate duce la inrautatirea starii constructiilor.
PRINCIPII GENERALE PRIVINT CONSOLIDAREA CONTRUCTIILOR

La consolidare se vor respecta urmatoarele principii care duc la realizarea unor lucrari de calitate:

-consolidarea unei cladiri trebuie privita integral pe ansamblu si nu partial in zonele in care apar degradari.

-inaintea inceperii consolidarii se vor indeparta cauzele ce au dus la degradare.

-la o lucrare de consolidare se cauta a se pastra echilibrul stabilit in timpul cedarii care nu trebuie departate prin incercari de reducere

-la o consolidare nu se mai ia in considerare rezistenta elementelor cedate total sau partial.

-lucrarile trebuiesc supravegheate si verificate indeaproape de proiectant si de personalul tehnic al santierului.

-alegerea materialelor si utilajelor necesare consolidarii se va face cu multa atentie pentru a corespunde in totalitate scopului urmarit.

-din punctul de vedere al consolidarii se va trata in mod diferit consolidarea infrastructurilor.

INTRETINEREA SI REPARAREA CONSTRUCTIILOR

Degradari datorita uzurii normale si exploatarii constructiilor.

Uzura normala se datoreste duratei limitate de existenta a elementelor care compun constructiile.

Uzura fiecarui element in parte si a constructiei in ansamblu depinde de materialele intrebuintate,de calitatea executiei,de conditiile de exploatare si de modul in care a fost si este intretinuta constructia.

Cand lucrarile de intretinere si de reparatie nu se executa in timp si in conditii bune uzura cladirii devine anormala si scurteaza durata de exploatare a acestora.

-Avariile datorita nerealizarii la timp a lucrarilor de intretinere si reparatii la cladiri au urmatoarele efecte:

-degradari ale tencuielilor,lucrarilor de izolatii termice si hidrofuge,coroziuni a partilor metalice ale elementelor de rezistenta sau crapaturi ale peretilor de zidarie.

-Degradari importante si chiar avarii ale elementelor de rezistenta din beton armat sau zidarie,se produc prin efectul indelungat al cauzelor anterioare,favorizand astfel actiunea distructiva a inghetului si dezghetului repetat sau a tasarii terenului de fundare.

-Deformabilitate pronuntata si chiar cedari ale planseelor sau sarpantelor din lemn expuse actiunii umiditatii de orice natura si carora nu li se asigura o buna aerisire,favorizand astfel actiunea distructiva a unor microorganisme care ataca si descompun lemnul.

-Fisurari ale betonului din infrastructuri datorita coroziunii electrolitice a armaturilor produse de actiunea permanenta a curentilor vagabonzi.

CONSOLIDAREA CONSTRUCTIILOR DE ZIDARIE

Executarea lucrarilor de constructie la structurile din zidarie se incepe dupa stabilirea deformatiilor controlate cu ajutorul placutelor din sticla fixate cu ipsos sau cu ajutorul unor masuratori repetate a fisurilor si crapaturilor.

TIPURI DE AVARII SI METODE DE REMEDIERE

-Alegerea unor masuri de remediere se face in functie de tipul avariei intalnite.

-Cand avem de a face cu o avarie sub nivelul planseului se va executa:

1.Desfacerea zidariei pana la talpa grinzilor de lemn si turnarea unei centuri continue pe zidurile portante cu inglobarea capetelor grinzilor dupa prealabila lor protejare.

2.Refacerea partiala sau totala a zidariei degradate cu realizarea centurilor din beton armat.

3.Inlocuirea planseului de lemn cu un planseu monolit de beton armat.In cazul in care peretii din zidarie prezinta fisuri importante dar izolate care nu se unesc intr-o retea,consolidarea se va face prin intermadiul urmatoarelor metode:

-camasuirea intregului perete

-tiranti metalici

-consolidari locale cu placi sudate aplicate in dreptul fisurilor

-cusaturi cu strepi de beton

-prinderea cu scoabe

Peretii care prezinta o retea densa si neregulata de fisuri pot fi consolidati prin injectarea in zidarie a unui mortar fluid de ciment de marca superioara.

In cazul in care s-au degradat legaturile dintre peretii portanti si cei de contravantuire,acestea se pot consolida prin placi sudate,ancorate intre ele cu bare de otel-beton,sau agrafe introduse in rosturile orizontale prin gauri perforate in cel putin 3 sectiuni pe inaltimea peretelui.

Peretii neportenti se repara prin inlaturarea caramizilot si a portiunilor de zidarie dislocata,rezidirea acestor portiuni,impanarea la parteasuperioara cu pene metalice si ancorarea lor de structura.

Reguli tehnologice privind executarea lucrarilor de remediere la pereti din zidarie

Camasuirea zidariei se face prin aplicarea pe fetele ei a unei plase sudate S.T.M 3-4 mm cu ochiuri la 15-20 cm si legarea lor cu agrafe di otel-beton,prevazute cu ciocuri care se introduc prin gauri precticate in resturile orizontale la intervale de 50-60 cm.

Gaurile cu diametrul de maxim 3 cm su umplu apoi cu mortar aplicat cu pompa de mortar.

Operatia de camasuire se executa dupa curatirea rosturilor,departarea caramizilor sfarimate si a tencuielilor,dupa spalarea si perierea zidariei.

In cazul folosirii metodei de consolidare prin injectare cu mortar de ciment fluid M 300,se curata fisurile si se spala cu apa,dupa care peste zidaria degradata se aplica un strat de mortar de maxim 4 cm.Concomitent,in fisuri se introduc stuturi pentru injectarea mortarului.

Distanta dintre stuturi este de 1-1,5 cm.Injectarea se incepe de la baza fisurilor si se introduce mortar prin stutul superior pana ce acesta surge prin cel inferior.O data ce cu umplerea stuturilor acestea se astupa cu dopuri pana la ultimul stut.   

ORGANIZAREA LOCULUI DE MUNCA IN CONSTRUCTII DIN ZIDARIE

Un santier de constructii unde se realizeaze structuri din zidarie trebuie sa aiba spatiu amenajat pentru depozitarea pietrei de zidit,groapa de var,depozit pentru ciment si agregate,spatiu pentru armaturi,inclusivpista si banc de lucru.

In general mostrele sunt aduse de la statie de betoane dar pot fi preparate si pe santier cu ajutorul betonierelor de mica capacitate.

O echipa de zidari trebuie sa aiba:

-seful de echipa cu toate categoriile care sa stie sa citeasca planurile,sa traseza elementele de constructie sa intocmeasca necesarul de materiale in fiecare zi iar la sfarsit de saptamana sa intocmeasca situatia lucrarilor realizate in acea perioada.De asemenea urmareste pontajul zilnic si regulile de protectie a muncii.Din echipa de muncitori trebuie sa faca parte salahori,muncitori care asigura zidarilor materialele necesare.

Un zidar trebuie sa fie pregatit in urmatoarele meserii:

-zidarie

-fierar betonist

-dulgher

-tencuitor.

REGULI DE EXECUTIE A UNEI ZIDARII

-TESEREA

-ARMAREA

TESEREA ZIDARIEI

Metode de executie a unei zidarii cu tesere:

-fiecare rand

-la 2 randuri

-la 3-4 randuri

Prin teserea zidariei intelegem relizarea rosturilor orizontale ca fiind drepte si continui si a rosturilor verticale ca fiind linii drepte si intrerupte de la un rand la altul.

Zidariile pot avea teserea pietrelor de zidit la fiecare rand cand peretii sunt subtiri.la 1 sau mai multe randuri cand peretii sunt mai grosi.

GROSIMI DE ZIDARII

C; 1/2 C; 1 C; 1 C; 1 C; 2 C; 12; 25; 50cm

ARMAREA ZIDARIEI

Cu OB LIS avand diametru de :6;8;respectiv 10

Pentru a marii rezistenta zidariei se folosesc bare de armatura disperse in rosturile orizontale iar in 2 cazuri in rosturile verticale.

Bare de armatura disperse singure sau sub forma de carcasa sunt folosite la armarea zidariei normale,la armarea elementelor din beton armat incluse in zidarie,si la legaturile dintrezidariile simple si elementele din beton armat sau zidarie.

Armatura se dispune orizontal pe toata lungimea acestuia sau in zonele de rupere din:

40-40cm,maxim 100

60-60cm

80-80cmCAZUL A

Bara de armatura este dispusa in tot rostul orizontal ingropata in stratul de mortar si nu este legata la capete.Opreste ruperea zidariei sub forma literei x,adica mijlocul acesteia,dar nu opreste ruperea zidariei pe margini

CAZUL B

In cazul B bara de armatura este dispusa pe tot rostul orizontal,dar fiind legata la capete de elementele din beton armat,reduce in totalitate ruperea zidariei.

CAZUL C

CAZUL DPe adancimea de 10 cm,la spartura din elementele din beton armat se intalneste bara de armatura de care se leaga armatura rostului din zidarie.Pentru umplerea gaurii facute se foloseste numai martar de ciment care are 600 de la un metru cub nisip si care trebuie sa imbrace armaturile legate.

CAZUL E

1.Armarea zidariei din caramida cu goluri verticale

2.Armarea pe verticala al ultimului rand la blocuri

PREGATIREA TERENULUI

Suprafetele care au mai fost tencuite sau trebuie reparate se verifica astfel:

-eventualele fisuri sa nu fie in adancime sau provenite din cauza fisurilor de la perete.

-in locurile in care tencuielilor prezinta umflaturi se verifica prin ciocanire,si daca suna a gol se inlatura si se reface cu acelasi mortar sau mortar de marca superioara .

-eventualele lucrari de finisaj care ar trebui indepertate sunt curatate pana la tencuiala lasand suprafata tencuielii vechi prelucrata pentru un nou strat vizibil.

-pete aparute pe suprafata tencuielii vechi sun indepartate,suprafata totala,dupa care se reface tencuiala.

-eventualele fisuri sunt adancite sub forma literei v desprafuite,umezite bine si apoi umplute ,manual sau mecanizat cu mortar de aceeasi marca sau marca superioara.

Sculele necesare unui zidar pentru realizarea elementelor ce tin de zidarie sunt:

ANTEMASURATOARE

Se defineste prin calculul dinaintea inceperii lucrarii a materialelor

necesare pentru realizarea acesteia

Reguli de protectia muncii:

Echipamentul de protectia muncii obligatoriu

Accesul in santier in stare de ebrietate sau avand bauturi alcoolice in posesie este interzisloading...


Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2073
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2020 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site