Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

CATEGORII DOCUMENTE
loading...ArhitecturaAutoCasa gradinaConstructiiInstalatiiPomiculturaSilvicultura


SCARI CU FINISAJE OBISNUITE

Constructii

+ Font mai mare | - Font mai mic
DOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
PLAFOANE DIN PLACI DE GIPSCARTON
CENTRALA TERMICA
LUCRARI DE BETONARE
CONTROLUL PROIECTARII SI EXECUTIEI CONSTRUCTIILOR DIN ZIDARIE
Elemente structurale si tipuri de structuri
Executarea lucrarilor din beton armat si beton
Transmisia caldurii prin convectie
BETOANE
Tigle ceramice
Structuri din BAR

SCARI CU FINISAJE OBISNUITE

(sclivisite, mozaicate, prefabricate)
GENERALITATI

Prezentul capitol cuprinde specificatiile tehnice privind realizarea scarilor din beton sclivisite, mozaicate si din cele prefabricate.

STANDARDE DE REFERINTA

SR 388/95 - Ciment Portland

SR 1500/96 - Ciment Pa 35

SR 7055/96 - Ciment Portland alb

STAS 1667-76 - Agregate naturale grele pentru betoane si mortare

STAS 1030-85 - Montare obisnuite de ciment

STAS L17 - Grupa oxizi, pigmenti, pamanturi colorate

STAS 601/1-84 - Corpuri abrazive

STAS 4992-68 - Acid oxalic tehnic (sare de macris)

STAS 709-84 - Apa

MATERIALE SI PRODUSE

Produse:

- Trepte si contratrepte prefabricate conf.N.I. a producatorului din beton mozaicat.

Materiale:

- ciment Pa 35 - conf. SR 1500/96

- ciment alb - conf. SR 7055/96

- nisip - conf.STAS 1667-76

- oxizi, coloranti - conf.STAS - L17 grupa coloranti

- piatra de frecat - conf.STAS 601/1-84

- sare de macris - conf.STAS 4992-68

- apa - conf.STAS 790-84

LIVRARE, DEPOZITARE, MANIPULARE SI TRANSPORT

- Materialele la livrare trebuie sa fie insotite de certificate de calitate si deci sa corespunda conditiilor prevazute in standarde si normele in vigoare.

- Manipularea si transportul materialelor ambalate si al placilor mozaicate se va face cu atentie pentru a se evita deteriorarea lor. Depozitarea cimentului se va face pe sorturi.

- Materialele sensibile la umezire si inghet se vor depozita in soproane si magazii ferite de intemperii.

- Betonul si mortarul preparat in statiile centralizate cele mai apropiate, se vor transporta cu autoagitatoare.

CONDITII DE EXECUTIEREGULI GENERALE

- Elementele scarilor se vor realiza fara denivelari la treceri intre podeste si trepte; treptele vor fi orizontale, contratreptele verticale iar plintele si vangurile vor urma linia rampei.

- Executarea fiecarei etape componente al executiei scarii se va face numai dupa executarea elementului precedent, constatarea ca acesta a fost complet si bine executata.

- Controlul cotelor elementelor realizate, al materialelor, dozajelor si al procesului tehnologic se va face pe toata durata si etapele executiei elementelor scarilor.

LUCRARI CARE TREBUIESC TERMINATE SAU PREGATITOARE

- Executarea elementelor scarilor se va face numai dupa terminarea lucrarilor prevazute ca elemente suport: treptele din beton brut executate incorporat cu rampa de rezistenta cu scari.

- Se vor verifica planeitatea, orizontalitatea si dimensiunile treptelor de beton brut suport al elementelor finite ale scarii.

- In zonele cu neregularitate ce depasesc abaterile admise corectarea suprafetei se face prin spituire, curatare si spalare si daca este cazul, se va aplica un mortar de ciment, avand acelasi dozaj ca stratul suport.

- Se verifica existenta liniei de nivel de referinta atat la partea superioara a rampei (podestul superior) cat si la partea inferioara (podestul inferior) fara de care se cotelor proprii de executie.

EXECUTAREA IMBRACAMINTII SCARILOR

Din mortar de ciment sclivisit

- Se va masura inaltimea reala a rampelor intre cele doua podeste si tinand seama de numarul de trepte prevazute in proiect pentru fiecare rampa se va determina inaltimea treptelor in baza careia se stabilesc dimensiunile tiparelor acestora.

- Turnarea treptelor si contratreptelor in tipare, cu sau fara profil la treapta, se incepe de la partea superioara a rampelor si se realizeaza din mortar de ciment 600 kg la 1 m3 nisip, cu consistenta ce va permite sa se intinda usor cu mistria, fara sa fie prea fluid. Mortarul de ciment se va prepara in cantitati strict necesare care pot fi puse in lucru inainte de inceperea prizei.

- Bateria mortarului de ciment proaspat asternut cu mistria, pana la aparitia laptelui de ciment, aruncarea pe suprafata stratului de mortar de ciment, inainte de inceperea prizei, a unei canititati de ciment si sclivisirea acestuia prin trecerea repetata a mistriei.

- Dupa executarea scliviselei treptelor, pentru evitarea fisurarii, imbracamintea de mortar de ciment sclivisit se va proteja, dupa terminarea prizei, prin acoperire cu rogojini, saci goi, care se vor stropi cu apa timp de 7 zile.

- Dupa decofrare contratreptele se vor uda si cu lapte de ciment se va obtine o suprafata cat mai linsa, similara cu a treptei, prin astuparea porilor si netezirea suprafetelor respective.

- Se va interzice circulatia pe trepte pana la maturizarea scliviselei, sau se vor lua masuri de protectie prin imbracarea treptelor cu scanduri, etc. pe care se va putea    circula.

Din mozaic turnat

- Imbracamintea din mozaic la trepte si contratrepte se va executa din mortar de ciment 600 kg la m3 piatra de mozaic, cu granulozitate continua sau discontinua si in culorile cerute.

Pentru colorarea mozaicului se vor adauga colorant mineral in proportie de cel mult 5 % din greutatea cimentului.

- Prepararea mortarului de ciment cu piatra de mozaic, se va face amestecand intai bine cimentul cu colorantul uscat si apoi se rastoarna peste piatra de mozaic, se amensteca bine, dupa care se adauga apa necesara pana se va obtine un mortar ce se va intinde usor, fara a fi fluid.

- Asezarea mortarului de mozaic in tipare se face ca si in cazul mortarului de ciment sclivisit.

- Dupa turnarea si terminarea prizei, contra fisurarii, scarile se vor proteja cu saci, rogojini, rumegus de brad care se va uda periodic.

- Finisarea suprafetelor treptelor si contratreptelor din mozaic turnat se va face prin frecare, slefuire, ceruire si eventual lustruire.- In functie de timpul de priza al cimentului folosit, la cateva zile dupa turnarea mozaicului, (sau dupa caz la cateva ore) acesta se va freca manual iar tot timpul frecarii suprafata se va mentine umeda. A doua frecare (slefuire) se va face cu o piatra abraziva cu granulatie fina, pana la netezire perfecta, udandu-se suprafata cu apa.

Dupa care suprafata se va matura, spala cu apa curata, se lasa sa se usuce, se lustruieste cu sare de macris cu o pasla si apoi se da cu ceara, operatii care se fac numai in conditiile terminarii pe santier a lucrarilor ce pot produce deteriorara treptelor si contratreptelor sau, cand se mai lucreaza pe santier, acesta se protejeaza atent pentru ca sa se poata circula pe scara.

Din placi prefabricate din beton mozaicat

- Imbracamintea treptelor si contreptelor prefabricate beton mozaicat se va monta pe rampa scarii pe profilul treptelor brute, pe un strat de mortar de ciment 400 kg 1 mc nisip.

- Treptele si contratreptele vor avea dimensiunile cerute si detalii de executie la proiect si nu se admit prelucrarea acestora, mecanic sau manual pe santier, pentru adaptarea dimensiunilor prefabricatelor rezultate din executie.

- Pentru evitarea oricaror abateri la montaj, dimensiunile treptelor burte executate, se verifica cu datele din proiect si se fac corecturile ce se impun la montarea prefabricatelor (pana la cca.10 mm) prin montarea pozitiei contratreptelor fata de treptele pe verticala sau orizontala.

- Inceperea montarii prefabricatelor se face de la treapta sus spre baza rampei, prin montarea succesiva a prefabricatelor pe un pat de mortar de ciment, cu respectarea stricta a orizontalitatii si verticalitatii fiecarui element. De asemenea, dimensiunile se vor respecta riguros si in special inaltimea treptelor.

- Se curata mortarul de prindere refulat si se rostuiesc cu ciment, adus la culoarea mozaicului, zonele de contact intre trepte si contratrepte precum si la contactul cu peretele sau vangul rampei.

- Dupa intarirea mortarului, suprafata prefabricatelor de mozaic se vor curata si slefui cu piatra de slefuit cu granulatie fina. Suprafata se spala cu apa curata si se strege cu carpa, dupa care se ceruieste. Pentru circulatie, treptele astfel finisate se protejeaza cu scanduri bine prinse si in special muchia cu profil a treptelor.

PLINTE LA SCARI

- Plintele la scari se executa obligatoriu, acestea putandu-se executa in linie continua sau in trepte, asa cum prevedea proiectul.

- Plintele se vor executa in conditiile tehnice indicate la imbracamintile treptelor din ciment sclivisit, mozaic turnat si din placi de bton mozaicat. Plintele nu se vor executa pe tencuiala, ci direct pe perete, prin intermediul unui strat de mortar de ciment. La partea superioara, delimitarea se face cu sipci geluite si tampoane de ipsos.

- Executarea pe loc sau montarea se va face astfel incat plintele sa nu depaseasca fata tencuielii cu 5-8 mm la cele executate pe loc si max.10-12 mm la cele prefabricate.

CONDITII DE CALITATE

- Se va face o verificare prin examinare vizuala si masuratori locale.

- Treptele trebuie sa fie de inaltime egala si sa corespunda ca forma, dimensiuni si mod de finisare, prevederilor proiectului.

- Intre doua podeste consecutive, treptele trebuie sa fie identice, cu suprafata orizontala, iar imbracamintea trebuie sa fie fixata de suport si sa corespunda conditiilor de calitate cerute pardoselilor din acelasi material.

- Orizontalitatea treptelor si verticalitatea se verifica la fiecare treapta cu dreptarul si nivela. Abaterile limita sunt: - la orizontalitatea treptelor 1 mm/m

- la verticalitatea contratreptelor 1 mm/m

- la inaltimea treptelor 1 mm/m

- Muchiile treptelor trebuie sa fie drepte si intacte, sa nu prezinte ondulatii sau stirbituri; de asemenea treptele de beton sclivisit sau mozaicat nu trebuie sa prezinte reparatii locale ale unor stirbituri produse in timpul executiei.

- Lucrarile care nu corespund la cele de mai sus, se corecteaza daca este posibil sau se inlatura partile necorespunzatoare si se refac.loading...


Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2109
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2020 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site