Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

CATEGORII DOCUMENTE
loading...ArhitecturaAutoCasa gradinaConstructiiInstalatiiPomiculturaSilvicultura


POMPA DE CALDURA SOL-APA. CALDURA PAMANTULUI

Instalatii

+ Font mai mare | - Font mai mic
POMPA DE CALDURA SOL-APA. CALDURA PAMANTULUI

PDC sol-apa este o PDC foarte raspandita comparativ cu cea apa-apa si are ca 'sursa rece' caldura solara acumulata in straturile superioare ale Pamantului. Practica a aratat si teoria a confirmat, ca incepind de la o anumita distanta in sol (cca15m), temperatura ramane relativ constanta , cu fiecare 30m in adincime temperatura crescand doar cu cca un grad Celsius. Daca suntem interesati doar de straturile superficiale, pina la adincimea de max 200-250 m, putem vorbi de o temperatura cuprinsa intre 8-16 grade Celsius.Pentru o PDC sol -apa aceasta temperatura este ideala pentru producerea energiei termice.PDC poate functiona doar daca temperatura 'sursei reci' (deci a solului) nu depaseste 28-30 grade Celsius (cea minima fiind in jur de 8s C) Peste aceasta temperatura PDC sol - apa, si in general orice PDC, nu mai poate fi utilizata. Acelasi lucru este valabil si la temperaturi mai mici de cca 8s C.
Pentru a evita posibilele confuzii pe care unii dintre noi ar putea usor sa le faca atunci cand se vorbeste de energia geotermala a Pamantului, va prezentam structura temperaturilor in profunzime, spre Centrul Pamantului:

Acest urias potential energetic aflat la mii de km adancime nu face obiectul folosirii PDC. Caldura necesara functionarii acestora se extrage doar din straturile superioare (care sunt incalzite, de fapt, de la Soare) si, asa cum am specificat, temperatura la care se folosesc PDC sol apa este intre cca. 8s C si 30s C .Folosirea PDC in cooperare cu izvoare geotermale de mare adancime, ce au temperaturi de mii de grade C ( aceste izvoare numindu-se si' izvoare de roca fierbinte') este posibila doar dupa ce acestea din urma au pierdut potentialul si au ajuns la temperaturi compatibile cu functionarea unei PDC.

Schema de principiu a unei instalatii de recuperare a caldurii din straturile de mare adancime (roca fierbinte) ale Pamantului si transformarea ei in energie electrica si energie termica de incalzire:

Precizarile de mai sus au fost facute in scopul evitarii confuziilor care apar de obicei in discutii legate de caldura geotermala a Pamantului. Lucrurile se vor putea usor lamuri daca se face precizarea de la inceput despre ce straturi ale Pamantului vorbim: despre straturile superioare (max. 250m) sau despre straturile inferioare (mii de km).

In straturile superficiale ale Pamintului situatia sta in felul urmator:Captarea 'sursei reci' la PDC SOL- APA se poate face :

cu captatoare plane - ingropate la cca 1-1.5 m (se mai pot folosi captatoare sub forma de spirala sau kunette)

cu sonde de adancime - ce pot ajunge de la 50 la 100m (in cazuri speciale pot ajunge si la 250m)

cu vaporizare directa dispusa in captatoare plane din cupru

Sistemele de captare din sol mai sunt numite si sisteme cu 'bucla inchisa'.loading...


Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1464
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2020 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site