Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
ArhitecturaAutoCasa gradinaConstructiiInstalatiiPomiculturaSilvicultura


Sursa de apa calda ieftina? Razele soarelui

Instalatii+ Font mai mare | - Font mai micSursa de apa calda ieftina? Razele soarelui

Dintre toate modalitatile de incalzire a apei, soarele este cea mai la indemana si ieftina solutie, dar si cea mai durabila, avand in vedere ca energia solara va fi la dispozitia oamenilor zeci de mii de ani de acum incolo.

Panourile solare sunt echipamente ce realizeaza pe de o parte conversia energiei solare in energie termica si pe de alta parte transferul acesteia catre apa sau un alt agent termic. Apa caldao btinuta poate fi utilizata ca atare sau ca agent termic primar pentru prepararea ACM (apei calde menajere) intr-un acumulator; in unele cazuri se poate utiliza si ca agent termic pentru incalzire (in combinatie cu sistemele de incalzire in pardoseala).


1.Caracteristici

In functie de modul in care se face transferul termic, se disting doua tipuri de panouri solare:
1) cu schimbator sub presiune si descarcare intr-un boiler la distanta
2) cu vas de acumulare atasat la presiunea atmosferica.

Aceasta a doua varianta, denumita generic panou solar cu rezervor atmosferic, se caracterizeaza prin faptul ca rezervorul de stocare a apei
este atasat direct ansamblului de tuburi captatoare.


2.Componentele rezervorului de acumulare

Rezervorul de acumulare (A) este un cilindru din inox dublu perete, izolat cu spuma poliuretanica (B), asezat orizontal la partea superioara a suportului pentru panou (C).

Tuburile sunt introduse in cele 18 sau 24 de orificii care traverseaza peretii rezervorului, fixarea lor facandu-se cu ajutorul suportului inferior (D).

Etansarea este asigurata cu garnituri speciale (E). Vasul de acumulare este conectat la reteaua de alimentare cu apa rece printr-un rezervor de alimentare cu flotor (F) si cu reteaua de consumatori de ACM printr-un stut de la partea inferioara (G). Pe peretele lateral al vasului se poate monta un senzor de temperatura, intr-un racord filetat (H).

Exista posibilitatea montarii unei rezistente electrice (accesoriu), la partea inferioara ca protectie antiinghet si a unor regulatoare electronice dotate cu sonde de nivel si temperatura sau electrovane.


3.Principalele avantaje ale variantei cu rezervor atmosferic

Datorita aspectelor constructive mentionate, energia captata de tuburi este transferata prin intermediul schimbatorului de caldura din cupru, direct catre apa din rezervor. Se realizeaza astfel un transfer termic mai eficient decat in cazul sistemelor cu colector sub presiune, intrucat se evita pierderile de caldura aparute in cazul unui nou transfer termic de la circuit, prin serpentina, catre apa din acumulator.

Un alt aspect care se concretizeaza intr-un avantaj major este si faptul ca rezervorul se monteaza, impreuna cu panoul solar, la inaltime, de obicei pe acoperisul sau terasa cladirii, iar apa calda obtinuta ajunge la utilizator prin cadere, datorita diferentei de nivel.

Astfel, pentru circulatia apei, nu este nevoie de alte componente costisitoare precum pompa, vas de expansiune, s.a.
De asemenea, rezervorul fiind atasat panoului, este inclus in pretul acestuia, iar diferenta fata de versiunea fara rezervor este mult mai mica decat pretul unui acumulator separat. In plus, nu trebuiesc achizitionate alte componente necesare conectarii acumulatorului in circuit.

Nu in ultimul rand, datorita constructiei integrate, panourile solare cu rezervor atmosferic presupun un montaj facil, intr-o perioada minima de timp si cu costuri reduse, instalatiile putand fi dintre cele mai simple.4.Dimensiuni

Principalele dimensiuni pentru panourile solare sunt cu 18 si, respectiv, cu 24 de tuburi. Din punct de vedere al eficientei, un panou solar cu 18 tuburi poate asigura intre 235 si 900 litri de apa calda pe zi, iar un panou cu 24 de tuburi, intre 315 si 1200 de litri pe zi.

Luand in considerare aceste date, un panou solar poate satisface in zilele insorite necesitatile unei familii de 3-4 persoane in conditii de confort ridicat.

Practic, prin utilizarea panourilor solare in diverse combinatii numerice, se poate satisface orice consum de apa calda menajera, fara nici un cost de exploatare. Se obtin astfel economii importante constand in contravaloarea combustibilului/energiei electrice care ar fi fost consumat/a de echipamentul conventional inlocuit cu panoul solar.


5.Economie

Considerand productia medie de ACM a panourilor solare, respectiv 450 litri pentru varianta cu 18 tuburi si 600 litri pentru varianta cu 24 de tuburi, putem estima cantitativ si valoric economia de combustibili conventionali realizata intr-o anumita perioada. Astfel, in conditiile formulate, un panou solar asigura anual aprox. 2600 Kw energie termica (varianta cu 18 tuburi) sau 3500 Kw energie termica (varianta cu 24 tuburi).

Aceasta se traduce in economii corespunzatoare de energie electrica, gaze naturale, motorina sau alt combustibil utilizat pentru producerea ACM in lipsa panourilor solare.

Utilizand factorii energetici de transformare si introducand in calcul preturile la sursele de energie
mentionate, se pot estima economii anuale intre 235 si 975 RON (varianta cu 18 tuburi), respectiv 315 si 1300 RON (varianta cu 24 de tuburi).

Valoarea maxima apare daca este inlocuit un echipament cu functionare pe energie electrica, iar valoarea minima daca se inlocuieste un echipament cu functionare pe gaz natural; aceasta valoare va creste insa sensibil o data cu cresterea pretului la gaze naturale.

'Datorita faptului ca panourile solare cu rezervor atmosferic nu mai necesita si alte componente majore, costul principal al instalatiei provine din contravaloarea panoului si se ridica la aproximativ2500 RON (varianta cu 18 tuburi) sau 3300 RON (varianta cu 24 tuburi).

La aceasta valoare se adauga diferite accesorii de montaj si manopera, suma finala putand creste cu 10-15%.
Luand in considerare datele prezentate, investitia intr-un panou solar cu rezervor atmosferic se poate recupera numai din economia de combustibil conventional intr-o perioada de 3-4 ani (daca panoul solar inlocuieste un echipament cu functionare electrica), respectiv 8-9 ani (daca panoul solar inlocuieste un echipament pe gaz natural).

Totodata, nu poate fi ignorat aspectul ecologic al utilizarii panourilor solare.
Evitarea eliberarii in atmosfera a substantelor nocive rezultate prin arderea combustibililor (bioxid de carbon, monoxid de carbon, oxizi de azot, oxizi de sulf, s.a.) sunt poate mai importante decat beneficiile materiale pe termen scurt.

Analizand toate aceste aspecte, reiese cat se poate de clar faptul ca panourile solare cu rezervor atmosferic reprezinta o alternativa confortabila, economica si ecologica la sistemele clasice de obtinere a apei calde menajere, o alternativa care se impune tot mai clar si in lucrarile de instalatii
din Romania' declara Tiberiu PENA, Product anager/Divizia Thermo, Romstal.Panoul solar cu rezervor atmosferic (varianta cu 24 de tuburi), poate fi un deschizator de drumuri pentru variantele ecologice de captare si distribuire a energiei solare.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1757
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved