Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

CATEGORII DOCUMENTE
loading...ArhitecturaAutoCasa gradinaConstructiiInstalatiiPomiculturaSilvicultura


Infiintarea plantatiei viticole

Pomicultura

+ Font mai mare | - Font mai mic
DOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
CULTURA MARULUI
Nucul de cocos (cocotierul)
Raportul dintre componentele anatomice ale fructelor
CULTURA CATINEI ALBE
Lucrari in via tanara
IMPORTANTA POMICULTURII
Horticultura ecologica (Poluarea)
Importanta sistemului horticol
Infiintarea plantatiei viticole
METODE DE CERCETARE UTILIZATE IN POMICULTURA

Infiintarea plantatiei viticole.

Forma de relief conditioneaza formele de conducere, datorita faptului ca plantatiile amplasate pe vai sau la piciorul pantei sunt mai expuse inghetului, fata de cele situate pe panta.

Producerea materialului saditor.

Extinderea plantatiilor noi de vie si modernizarea celor clasice impune necesitatea producerii unui material saditor de calitate biologica ridicata, din soiurile corespunzatoare pentru fiecare podgorie in parteIn acest scop se produc:
vite nobile altoite pe terenuri atacate de filoxera;

vite nobile pe radacini proprii pe terenuri fara filoxera (nisipuri);

butasi de portaltoi inradacinati in vederea infiintarii de plantatii portaltoi.

Materialul saditor viticol se produce in unitati specializate (pepiniere) .

Alegerea terenului pentru plantatie se face in zonele fara pericol de ger si de ingheturi timpurii de toamna, unde perioada de vegetatie atinge 180 200 zile, cu suma temperaturilor active de peste 3.0000C. Se aleg terenuri drenate, libere de boli si daunatori, cu o panta usoara in vederea irigarii. Solul se fertilizeaza cu 40 t/ha gunoi de grajd, 200-300 kg/ha azotat de amoniu si sare potasica, care se incorporeaza odata cu lucrarea de desfundat la 60 cm.

Sustinerea plantelor portaltoi se realizeaza prin sistemul piramide cu 6 8 butuci, care se mai practica inca in unele pepiniere si prin sistemul de conducere pe spalier orizontal sau oblic recomandat pentru generalizare in urmatorii ani

Plantarea se efectueaza la distanta de 2 2 cm in cazul sustinerii pe piramide si la 2 1,5 cm pentru spalierul orizontal, folosind butasi inradacinati. Epoca de plantare este primavara devreme sau toamna.

Lucrarile de ingrijire se aplica diferentiat in doua faze: in primii doi ani de la plantare, cand se infiinteaza plantatia si are loc prima recolta de coarde si in urmatorii ani, cand plantatia este supusa unor lucrari curente de intretinere. Lucrarile constau in controlul iesirii lastarilor dupa plantare, completarea golurilor, mobilizarea solului la 20-25 cm toamna, legatul lastarilor si copilitul. Se mai executa: udatul in caz de seceta, combaterea bolilor si daunatorilor, taierea de formare a vitelor, copilitul, plivitul, inlatur area carceilor.Recoltarea coardelor se face prima data de la infiintarea plantatiei la sfarsitul anului II, de regula toamna, dupa caderea frunzelor si trecerea ingheturilor de 80C 100C, atunci cand se pot distinge mai bine portiunile cu lemnul maturat (copt).

Pastrarea coardelor se face in beciuri, silozuri de nisip, cat si in saci de plastic, depozitati in localuri sau camere frigorifice, dupa ce in prealabil au fost dezinfectate .Coardele se pastreaza pana in momentul altoirii, respectiv in luna martie.

Recoltarea coardelor altoi

Partenerii (altoiul-portaltoiul) trebuie sa prezinte aceeasi grosime sau cu o toleranta egala cu cel mult grosimea scoartei primareRecoltarea coardelor se face obligatoriu din toamna, dupa caderea frunzelor si inainte de ingheturi.

Altoirea si cresterea butasilor cuprinde cateva actiuni importante:

Pregatirea coardelor. Dupa ce se scot de la pastrare, coardele portaltoi se fasoneaza in butasi STAS, se umecteaza 1-6 zile in functie de soi si starea fiziologica, in cazi cu apa, pentru a dispune de 53-55% umiditate de constitutie. Se extirpa ochii de pe lungimea butasului, iar sub nodul bazal se lasa 0,5 cm. Coarda altoi se lasa la un ochi, cu 1,5 cm deasupra acestuia si se umecteaza 18-36 ore.

Altoirea se executa la masa obisnuita in decada a III-a a lunii martie, manual (copulatie perfectionata cu limbi) sau mecanic. Se recomanda masina de altoit electrica tip MA - 2, cu altoirea in sistem 'Varf de lance' sau 'Omega' .

Rezultatele obtinute prin utilizarea in productie a masinilor de altoit au demonstrat ca acestea realizeaza lucrari de calitate la nivelul altoirii manuale si se fac mari economii la manopera.

Parafinarea butasilor altoiti se executa inainte de stratificare in scopul protejarilor impotriva deshidratarii. Butasii se introduc cu punctul de altoire in jos intr-un mastic de parafinare, foarte rapid, pe o lungime de 6-8 cm.

Stratificarea butasilor altoiti (Fig, 14.9.) in vederea concresterii la punctul de altoire se face in lazi din plastic sau lemn, umplute cu rumegus cu umiditatea de 75-80%. Rumegusul umed, imbraca uniform fiecare butas altoit, in scopul de a-l izola unul de altul (altfel s-ar uni prin calus in zona punctului de altoire) si a pastra umiditatea de constitutie. In lada incap circa 1.000 butasi altoiti si se folosesc 35-40 kg rumegus.

Fortarea butasilor. Lazile cu material stratificat trec in sali cu lumina, incalzite, cu umezeala ridicata si aerisire, unde stau 18-21 zile pentru concresterea la punctul de altoire.

Producerea vitelor nealtoite se organizeaza numai pentru infiintarea plantatiilor pe nisipuri si se obtin din coarde (butasi) altoi, lungi de 40 50 cm.loading...


Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 730
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2020 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site