Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

ArhitecturaAutoCasa gradinaConstructiiInstalatiiPomiculturaSilvicultura


Lamaiul

Pomicultura

+ Font mai mare | - Font mai mic
DOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
Gustul fructelor
Grepfrutul
Visinul
Pummelo
Actinidia (kiwi)
Caracteristicile materiilor prime pomicole
PROCESELE DE CRESTERE SI MATURARE A FRUCTELOR
Coacazul negru
Rodiul
Fermitatea structo texturala a fructelor
Lamaiul

Citrus limon Burm.

Fam. Rutaceae

Subfam. Arantioideae
Lamaiul este un pom mic, inalt pana la 2,5 m (fig. 42), totdeauna verde, cu lemnul batran de culoare cenusie, cu lastarii tineri verzi si muchiati, cu sau fara ghimpi, cu frunze simple, mari, coriacee, lucioase.

Fructele - hesperide - sunt ovale de 5 - 10 cm lungime, cu un mamelon tipic la varf; coaja este groasa, de culoare galbena - limonie si contine multe glande oleifere. Pulpa este formata din 6 - 13 loje, are culoare galbena - verzuie si este foarte bogata in suc acid.

Principalele tari cultivatoare de lamai sunt Italia, SUA (California), India, Spania, Mexic, Argentina, Brazilia, Grecia, Egipt.

In tara noastra lamaiul poate fi cultivat numai in spatii protejate. Pe plan mondial se cultiva soiurile: Arancino, Berna, Eureka, Meyer, Genua, Ponderosa, Lunario, Lisbon, Feminello ovale etc.     Fructele proaspete de lamai contin: 90,2 g % apa, 0,7 g % substante proteice, 0,6 g % grasimi, 7,1 g % glucide totale, 0,7 g % substante minerale, 4,9 g % acizi organici, 53 mg % vitamina C, 0,02 mg % caroten si au o valoare energetica de 28 Kcal.

Fructele de lamai au utilizari multiple: in industria chimica, pentru extragerea acidului citric si a uleiurilor eterice, in parfumerie, cofetarie, diete alimentare, prepararea sucurilor naturale sau concentrate cat si a diferitelor bauturi racoritoare si in special a limonadei, despre care se crede ca a fost inventata de mongoli, in anul 1299.

Pentru a obtine fructe de calitate pentru masa sau cu randament la industrializare, trebuie ales foarte bine momentul recoltarii. Pentru aceasta se ia in considerare culoarea epicarpului si a pulpei, continutul in glucide si aciditatea totala. Recoltarea incepe cand raportul zahar/aciditate este minim, lucru valabil pentru toate citricele.

Dupa recoltare, fructele sunt calibrate si apoi livrate sau depozitate. Pentru disparitia clorofilei din epicarp se fac tratamente cu etilena 1-2% in camere cu atmosfera controlata.

Pastrarea fructelor se face in celule cu posibilitati de schimbare periodica a aerului, la temperaturi de 12-14 oC.
Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 799
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2020 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site