Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  
ArhitecturaAutoCasa gradinaConstructiiInstalatiiPomiculturaSilvicultura


Actinidia (kiwi)

Pomicultura



+ Font mai mare | - Font mai mic



Actinidia (kiwi)

Actinidia sp. Lindl.

Fam. Actinidiaceae ( Dilleniaceae)



Genul Actinidia cuprinde mai multe specii, mai importante fiind Actinidia deliciosa,    A.chinensis , A.arguta, A.colomicta etc.

Actinidia este o liana inalta de 7 - 25 m, in functie de specie, cu scoarta tulpinii crapata si exfoliata in foi mari. Planta este unisexuat dioica. Fructul, baca (fig. 41) de dimensiuni variabile in functie de specie si soi, are forma sferica, ovala sau eliptic-alungita bruna verzuie, pubescenta. Pulpa este de culoare verde, verde deschis stralucitor si contine 1000 -1200 seminte mici, de culoarea cafenie-portocalie. In centrul fructului se gaseste un tesut deschis la culoare in care sunt prinse aceste seminte.

Pulpa este fina, cu aroma greu de definit (combinatie de pepene, coacaze si capsuni).

Fructele de kiwi prezinta un interes alimentar exceptional. Ele contin cantitati mari de vitamina C (de 10 ori mai mari decat citricele). Ocupa primul loc intre fructele de iarna in privinta continutului in Ca, P, Fe, fapt pentru care sunt supranumite fructele sanatatii. Sunt bogate in lipide si glucide si mai bogate in proteine decat merele, perele si portocalele. Decojite, se consuma ca si ananasul.



Fructele se recolteaza toamna, cand acumuleaza cel putin 7,5% substanta uscata solubila, devin moi si pot fi consumate dupa cateva saptamani de pastrare in depozite frigorifice. O temperatura cuprinsa intre -0,5 C si 0 oC (in mijlocul fructului) este recomandata pentru asigurarea unei durate mari de pastrare. Punctul de congelare la kiwi este de -1,5 oC (in functie de indicele refractometric). Umiditatea relativa ridicata (95%) evita deshidratarea.

Un fruct cu calitati gustative bune trebuie sa aiba fermitatea cuprinsa intre 0,7 si 1,5 kg/0,5 cm2, indicele refractometric de cel putin 14 si o aciditate cuprinsa intre 20 mg/100 g sI 28 mg/100 g.

In conditiile absentei etilenei, fructele se pot pastra in depozite timp de 4-5 luni. Prin sensibilitatea la etilena, depozitarea impreuna cu alte fructe reduce durata pastrarii.





Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



});

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1510
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved