Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

CATEGORII DOCUMENTE
loading...ArhitecturaAutoCasa gradinaConstructiiInstalatiiPomiculturaSilvicultura


Producerea materialului saditor pomicol

Pomicultura

+ Font mai mare | - Font mai mic
DOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
Importanta pastrarii si industrializarii fructelor
Fermitatea structo texturala a fructelor
Mandarinul
Gustul fructelor
Raportul dintre componentele anatomice ale fructelor
Socul
Coacazul negru
Descriptorii pentru insusirile agrobiologice ale soiurilor vita de vie
Trandafirul de dulceata
CULTURA MIGDALULUI

Producerea materialului saditor pomicol

Pepinierele pomicole sunt unitati specializate in producerea de material saditor pomicol. Pe teritoriul tarii noastre functionau 33 de pepiniere cu o productie medie anuala de peste 3 mil de pomi altoiti, la care se adauga materialul pomicol pe radacini proprii.
Inmultirea prin altoire: - este metoda cu ajutorul careia se obtine material saditor pomicol, la speciile si soiurile care nu emit radacini adventive si nu pot fi inmultite prin metodele de inmultire vegetative prezentate anterior. Noile pante se obtin prin imbinarea unor plane intregi: puieti, butasi, pomi, marcote, cu alte plante intregi sau organe vegetative: muguri, lastari, ramuri. Planta cu system radicular pe care se transpune altoiul poarta de numirea de poraltoi.

In cazul in care altoirea se face la nivelul coletului, din portaltoi se formeaza sist radicular al noii plante. Daca altoirea se face la nivelul coroanei, din portaltoi se formeaza sistemul radicular si trunchiul. Planta sau portiunea din planta are se transpune pe portaltoi se numeste altoi si apartine soiului nobil pe care dorim sa-l inmultim. In cazul in care intre cei 2 parteneri nu se poate realiza concresterea intre cei 2 parteneri se interpune un al 3-lea care s enumeste intermediar. Reusita altoirii est dependenta de o serie de factori bioologici: a) existenta compatibilitati intre parteneri, care este dependent de gradul de inrudire botanica; b) starea fiziologica a partenerilor care este exprimata prin gadul de hidratare, rezerva de hrana c) starea fitosanitara a partenerilor. Si factori tehnici: a) gradul de indemanare a altoiului si calitatea imbinarii artenerilor; b) stare fitosanitara a sectiunilor de imbinare; c) executarea lucrarilor de imbinare intr-un timp scurt; d) efectuarea imediata a unei legaturi strase; e) conditiile de mdiu din timpul altoirii. In practica pomicola sunt cunoscut circa 200 metode de altoire, insa din toate acesteanumai 10-12 sunt folosite si ponderea cea mai mare o are altoirea c mugur detasat. Lucrarea de altoire se face in sectorul 3 de obtinere a pomilor altoiri. Scoala de pomi are pana la 3 campuri:1) campul 1(anul 1) de plantare si altoire a portaltoilor; 2) campul 2(anul2) de crestere a altoiului sub forma de varga la speciile mai putin viguroase si de crestere si formae a coroanei la cele cu crestere viguoasa si de formare a lastarilor anticipate; 3) campul 3(anul 3) in care se realizeaza proiectarea coroanei. Acest camp a fost scos din scoala de pomi ca urmare a livrarii pomior din campul 2.

loading...


Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 965
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2020 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site