Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

ArhitecturaAutoCasa gradinaConstructiiInstalatiiPomiculturaSilvicultura


Trandafirul de dulceata

Pomicultura

+ Font mai mare | - Font mai mic
DOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
Zmeurul
Alunul
Perisabilitatea fructelor
Importanta economica si sociala a pomiculturii
Nucul
Bananierul
Avocado
Fisticul
Coacazul rosu
CALENDARUL VITICULTORULUI
Trandafirul de dulceata

Rosa rugosa Thumb

Rosa centifolia L.

Fam. Rosaceae
Ca si macesul, trandafirul de dulceata se cultiva pentru importanta alimentara, farmaceutica, stabilizarea terenurilor in panta si combaterea eroziunii solului.

Rosa rugosa este un arbust de 1-1,5 m, cu tufa deasa, datorita capacitatii mari de ramificare. Tulpinile au ghimpi mari, de 4,5-5,0 mm si cu numerosi aciculi. Intre ghimpi, ramurile sunt paroase, cenusiu - brunii.

Inflorescenta cuprinde pana la 5 flori, frecvent cate una-doua. Floarea, cu diametrul de 8 - 10 cm, de culoare rosie, rosie purpurie, uneori cu reflexe violacee, sunt situate pe pediceli scurti. Petalele sunt in numar variabil (25 - 40), lungi de 3 - 4 cm, cu mici portiuni albe in zona fixarii pe receptacul.

Rosa centifolia este un arbust inalt de 0,5-1 m, cu tulpini neuniforme, cu ghimpi tari si roscati, curbati. Florile, de obicei solitare, rar grupate cate 2 - 4, lung pedunculate, sunt mari si bogat in petale (50 - 100 bucati), groase, roz intens, puternic parfumate.

Diverse specii de trandafir de dulceata sunt raspandite in toata zona temperata, unele din ele fiind cultivate pe suprafete mari in China, Coreea de Nord, Bulgaria etc.

In tara noastra, plantatii pe suprafete mai mari exista la Bilcesti-Arges, statiunea Greaca, in unitati din Arges, Neamt, Vaslui, Valcea si Dolj.Trandafirul de dulceata se cultiva pentru petalele sale mult cautate in industria alimentara, precum si pentru uleiurile pe care le contin, utilizate in industria farmaceutica si a parfumurilor.

}i fructele sunt importante prin continutul in vitamina C, care variaza intre 800 si 2700 mg %. Mai contin vitaminele A, B2, K, PP, zaharuri, substante minerale (K, Ca, Fe, Mg), acid malic, acid citric, pectine si taninuri.

Recoltarea petalelor la Rosa rugosa se face manual, in faza de deschidere a bobocilor florali, impreuna cu receptaculul, pentru evitarea pierderilor prin scuturare. Deoarece petalele se pot altera usor, se recomanda ca recoltarea acestora sa se faca pe vreme uscata, evitandu-se diminetile cu roua si perioadele cu ploi. Florile se depoziteaza in incaperi racoroase, prevazute cu sistem de ventilatie, in strat subtire de 10 - 15 cm. Cand depozitarea temporara depaseste 12 ore, este necesara lopatarea stratului de petale. In perioada cand se inregistreaza varful de productie, recoltarea se face zilnic, sau cel tarziu la doua zile pentru a se evita pierderile prin scuturare.

In cazul trandafirului Rosa centifolia, recoltarile se pot efectua la intervale de 3 - 4 zile.

Petalele de trandafir, indeosebi cele de Rosa rugosa, sunt foarte solicitate in industria alimentara, din ele preparandu-se sirop, dulceata, serbet, lichior, limonada.
Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 994
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2020 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site