Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

CATEGORII DOCUMENTE
loading...ArhitecturaAutoCasa gradinaConstructiiInstalatiiPomiculturaSilvicultura


Bradul

Silvicultura

+ Font mai mare | - Font mai mic
DOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
Etapele procesului invaziv
FUNDAMENTAREA SOLUTIILOR DE REIMPADURIRE
Vulnerabilitatea comunitatilor in fata invaziilor biotice
Ecosistemul forestier si biocenozele vegetale
STABILIREA MASEI LEMNOASE EXPLOATATE
CENUSARUL
SCUMPIA
DESCRIEREA GENERALA A UNITATII DE PRODUCTIE
Rolul speciilor si al arborilor individuali in organizarea si conducerea structural-functionala a arboretelor
Caracteristici ale organismelor invazive

Bradul
Increngatura Plantae

Subincrengatura gymnosperme

Familia pinaceae

Genul Abies

Specia Abies Alba

Bradul alb (Abies Alba) este o specie indigena de talia I, realizand frecvent inaltimi de 40 de metri inaltime, rareori 65 metri si diametre de 1-2 metri .

Radacina este pivotanta, iar uneori prezinta unele ramificatii. Tulpina este dreapta, cilindrica si plina; se urmareste pana la varf. Scoarta este cenusiu –albui –verzui , mult timp neteda, iar pe masura ce inainteaza in varsta formeaza un ritidom adanc de culoare neagra. Coroana este piramidal –cilindrica cu ramurile dispuse in verticil, in pozitie orizontala, perpendiculare pe axa arborelui.

Pe masura ce inainteaza in varsta, mugurele terminal incetineste cresterea, iar ultimul verticil il imbraca rotunjindu-l sub forma unui, , cuib de barza”; lujerii sunt cenusii, verzui si parosi.

Acele au intre 2. 5 si 3 cm., turtite, pe fata au o culoare verde-vie, iar pe dos are doua dungi de culoare alba, rotunjite la varf, neintepatoare. Sunt asezate pe lujer intr-un singur plan (pectuat);pe lujerii terminali sunt asezate jur-imprejurul lui. Dupa uscare, acele nu cad imediat, iar dupa ce cad, pe lujeri nu raman urme.Florile sunt unisexuat-monoice si se numesc conulete acestea fiind atat feminine, cat si masculine, culoarea lor fiind rosie-verzuie.

Conurile au 10-20 cm, sunt cilindrice, cu solzi rotunjiti, avand fiecare solz cate o bractee rasfranta¸se coc in septembrie-octombrie, moment in care se desprinde si se imprastie samanta ;pozitia conurilor pe lujeri este cu varful in sus.

Semintele sunt triunghiulare, aripate, prezinta pungi de rasina care, daca se sparg, altereaza embrionul. Fructificatia este periodica cu o periodicitate de 3-5 ani.

Temperamentul este pronuntat de umbra, deci permite o regenerare pe cale naturala.

Lemnul este de calitate superioara, fara duramen vizibil, nu contine rasina, putrezind mai usor ca molidul. Este utilizat in constructii, mobilier, celuloza, etc. Bradul este specia cea mai pretentioasa fata de conditiile de mediu necesitand soluri profunde, umede, fertile si este sensibil la ger. Altitudinal creste la 700-1200m, ocupand 4% din fondul forestier al tarii, formand arborete pure sau amestecuri cu molidul si fagul. Longevitatea bradului este de peste 700 de ani.loading...


Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1062
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2020 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site