Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
ArhitecturaAutoCasa gradinaConstructiiInstalatiiPomiculturaSilvicultura


Lucrarile aferente pentru intretinerea, cultivarea si perpetuarea speciilor lemnoase forestiere

Silvicultura+ Font mai mare | - Font mai micLucrarile aferente pentru intretinerea, cultivarea si perpetuarea speciilor lemnoase forestiere

Lucrari de ingrijire si conducere a arboretelorIngrijirea si conducerea padurii se refera la sistemul de lucrari si interventii silvotehniceprivind dirijarea cresterii si dezvoltarii padurii de la intemeierea acesteia pana in apropierea termenului exploatarii sale, in vederea indeplinirii obiectivelor fixate.

Alegerea arboretelor in care se vor executa lucrari de ingrijire s-a facut in functie de varsta, consistenta, compozitia actuala, starea arboretului, etc. Aceste lucrari de vor executa pentru extragerea exemplarelor pioniere coplesitoare, imbunatatirii starii fitosanitare a arboretului, ameliorarea mediului intern al padurii si compozitiei arboretului.

Degajari (Depresaj)

Degajarile sunt cele mai importante si mai frecvente lucrari de ingrijire a desisurilor. Cu ajutorul lor se urmareste dozarea amestecurilor prin protejarea unor specii valoroase impotriva altora mai putin valoroase.

Neexecutarea la timp a degajarilor poate duce la pierderi in calitatea si valoarea masei lemnoase produse, mai ales in arboretele de amestec, unde speciile de valoare pot fi coplesite si in cele din urma eliminate.

Tehnica aceasta consta in protejarea speciilor valoroase si tinerea in frau a speciilor coplesitoare prin taierea sau frangerea varfurilor ori a ramurilor speciilor coplesitoare, la 20-30 cm sub nivelul varfului exemplarelor valoroase. Perioada optima pentru executarea degajarilor este 15august-30septembrie. In general, periodicitatea degajarilor este de 1-3 ani.

Aceste lucrari au fost propuse pe o suprafata de 4.3 ha, in arboretele cu consistenta de 0.8 si peste, obiectivul urmarit fiind acela de a realiza arborete de valoare. In general, degajarile se desfasoara in arborete in care majoritatea este molidul, situatie ce determina ca lucrarea sa aiba caracter de selectie a elementelor. Periodicitatea este de 3 ani.

Curatiri

In stadiul de nuielis-prajinis, cele mai importante lucrari de ingrijire sunt curatirile. Scopul curatirilor este dirijarea constienta a procesului de eliminare naturala, astfel incat sa se obtina imbunatatirea calitatii, a cresterii si a compozitiei arboretului prin extragerea treptata a arborilor rau conformati, raniti sau bolnavi, deperisanti sau cu coroana inghesuita. Prin curatiri se taie de jos atatea exemplare din arborii uscati, atacati, raniti, rupti, rau conformati, cu coroane inghesuitesi asimetrice, din specii nedorite, cat sunt necesare pentru a se ajunge la desimea optima si a nu se intrerupe decat moderat starea de masiv. In arboretele amestecate, aceste exemplare apartin mai ales speciei secundare.

Epoca de executare este aproximativ aceeasi cu cea a degajarilor, iar periodicitatea este, in general de 3-5 ani si se stabileste in functie de cerintele arboretului.

Curatirile au fost propuse pe suprafata de 2.6 ha in arboretele de molid sau de amestecuri cu varsta medie de 14 ani si consistenta medie de 0.8. In toate cazurile s-a propus o singura interventie, care, in anumite cazuri, trebuie asociata cu lucrari de degajare.

Rarituri

Rariturile se preocupa de ingrijirea individuala a arborilor, urmarind, in mod special, calitatea tulpinii si caracteristicile coroanei arborilor ramasi , pentru a se ridica productivitatea cantitativa si valoarea padurii, pentru a se mari rezistenta la factorii daunatori si pentru a se spori efectele de protectie.

Metodele fundamentale de rarituri sunt: raritura de sus, raritura de jos, raritura schematica si cea mixta.

Acestea au fost propuse pe suprafata de 111.6 ha in arborete amestecate (molid, brad, fag) sau molidisuri pure cu consistente de 0.8-0.9. Varsta medie a arboretelor propuse cu asemenea lucrari este de 41 de ani, ea variind intre 20 si 60 de ani. In toate cazurile s-a prevazut o singura interventie intr-un deceniu, iar volumul extras pe care trebuie sa se inchida in final ocolul este de 450mc/3ha.In unele cazuri, rariturile trebuie asociate cu taieri de igiena, deoarece arboretele nu au mai fost parcurse cu nici un fel de lucrari.

Taieri de igiena

Taierile de igiena constau in extragerea arborilor uscati, bolnavi, rupti sau vatamati, care ar putea deveni focare de infestare in padure sau ar favoriza incendiile. Aceste categorii de arbori se extrag, de obicei, cu ocazia taierilor de ingrijire obisnuite.

Taierile de igiena au fost prevazute in arboretele cu varste peste 20 de ani, in care se executa lucrarile de mai sus sau taieri de produse principale. Practic toate arboretele necesita o asemenea lucrare, fapt ce impune ca aceasta sa se execute in paralel cu alte lucrari. Starea fitosanitara a padurilor este buna, dar asupra acesteia trebuie vegheat permanent in special in molidisuri.

CAP.V.2. Lucrari de ajutorare a regenerarii naturale si de impadurire

Lucrari necesare pentru asigurarea regenerarii naturale

A. Lucrari de ajutorarea regenerarii naturale

- mobilizarea solului

B. Lucrari de ingrijire a regenerarii naturale

- descoplesirea semintisurilor

Lucrari de regenerare

Impaduriri in terenurile goale din fondul forestier

impaduriri in poieni si goluri

impaduriri in terenuri dezgolite prin calamitati

Impaduriri in suprafetele parcurse sau prevazute a fi parcurse cu taieri de regenerare

impaduriri dupa taieri progresive

impaduriri dupa taieri de conservare

impaduriri dupa taieri rase la molid

Completari in arboretele care nu au inchis starea de masiv

Completari in arboretele tinere existente

Completari in arboretul nou creat (20%)

Ingrijirea arboretelor tinere

Ingrijirea culturilor tinere existentePolitica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1318
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved