Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

CATEGORII DOCUMENTE
loading...Gradinita

Exigente psihopedagogice in utilizarea mijloacelor de invatamant

didactica pedagogie

+ Font mai mare | - Font mai mic
Exigente psihopedagogice in utilizarea mijloacelor de invatamant

Selectarea mijloacelor de invatamant adecvate activitatilor didactice desfasurate cu o clasa de elevi anumite particularitati de varsta si individuale si in conformitate cu obiectivele educationale prestabil presupune gasirea raspunsurilor la urmatoarele intrebari: ,JLa ce tip de invatare si la ce mecanism al invatc recurg elevii in conditiile utilizarii unui anumit mijloc de invatamant? ', „ Care este raportul optim care trebui sa se stabileasca intre concret si abstract in procesul perceperii, intelegerii si asimilarii noului': „ Care este aportul schematizarii si esentializarii in procesul invatarii?', „ Cum influenteaza semne simbolurile si imaginile procesele memoriei, fixarea, stocarea si actualizarea/mobilizarea informatiilor? '
» Gratie exercitarii functiei de instruire, fiecare categorie de mijloace de invatamant poate fi consic rata o modalitate de transmitere a cunostintelor. De aceea, se impune ca, in alegerea mijloacelor de invatama sa se aiba in vedere eficienta lor in transmiterea unor informatii noi, precum si in formarea unor priceperi deprinderi intelectuale, care se vor transforma in instrumente utile in asimilarea de noi informatii.

» Desigur ca, in ultima analiza, profesorul este acela care proiecteaza, si creaza situatii didactice j care se utilizeaza mijloace de invatamant, organizeaza si indruma activitatea elevului, ajutandu-1 sa invet< Procesul invatarii nu are la baza simpla perceptie, ci el presupune activitatea intelectuala efectiva a elevulu Prin urmare, soft-urile prezentate o data cu utilizarea mijloacelor de invatamant, nu sunt simple material intuitive care sa fie observate de elevi; ele isi indeplinesc functia didactica numai daca sunt utilizate efectiv d acestia. Altfel spus, eficienta oricarui mijloc de invatamant presupune asigurarea caracterului complementar a predarii - invatarii.

Exemplu: Imaginile statice pot fi astfel concepute si valorificate, incat sa sprijine analiza elementelor unu; intreg, stabilirea asemanarilor si a deosebirilor dintre ele, clasificarea lor dupa diverse criterii, integrarea lor intr-un alt intreg, verbalizarea celor percepute, problematizarea, gandirea divergenta, exersarea spiritului de observatie si a spiritului critic etc.

» Utilizarea unui singur mijloc de invatamant, indiferent din ce categorie face parte si indiferent cat de bine conceput si realizat ar fi el, nu poate da maximul de eficienta. Mijloacele de invatamant trebuie selectate, utilizate si imbinate in functie de contextul pedagogic concret, respectiv de celelalte elemente constitutive ale strategiilor didactice: sistemul de metode didactice, formele de organizare a activitatii didactice etc. Un mijloc de invatamant nu este eficient in sine, ci numai ca element component al unui sistem de mijloace de invatamant, care se sprijina reciproc si care se integreaza intr-o strategie de instruire sau autoinstruire coerenta.

In figura 9.VIII. prezentam sistemul celor mai importante mijloace de invatamant utilizate la disciplina „Chimie'.

» In conformitate cu teoria dirijarii instruirii prin obiective, rolul primordial in alegerea resurselor ce urmeaza a fi folosite in instruire, inclusiv a mijloacelor tehnice de instruire, revine finalitatilor procesului didactic. De asemenea, natura si modul de organizare al continutului care va fi vehiculat, alegerea metodelor si formelor de activitate didactica, a metodelor de verificare si evaluare, sunt elemente care influenteaza selectarea mijloacelor tehnice necesare in situatia de predare invatare respectiva. Asadar, stabilirea mijloacelor de invatamant reprezinta o actiune componenta a proiectarii pedagogice.

Utilizarea unui anumit mijloc tehnic in instruire este justificata numai daca activitatea respectiva nu poate fi re;, izata eficient apeland la modalitati de lucru mai simple.

Manuale, culegeri, caiete ale elevului etc.

Planse

Folii transparente

 Substante chimice

Modele figurative si simbolice

Fotografii

Filme didactice

Aparate si dispozitive de laborator

Sistemul periodic al elementelor chimice

DiapozitiveCalculatoare electronice

Truse pentru elevi si profesori

Figura 9. VIII. Sistemul mijloacelor de invatamant la disciplina „ Chimie.'

Exemplu: intr-o lectie introductiva ar fi inutil si chiar absurd sa se recurga Ia mijloacele video pentru a prezenta elevilor obiecte deja familiare lor, cum ar fi: carti, diferite fructe, legume, pasarile de curte etc.

» Eficienta mijloacelor tehnice de instruire depinde, in mare masura, de pregatirea profesorului, de nivelul la care el stapaneste materialul ce urmeaza a fi utilizat, de masura in care este familiarizat cu aparatele etc., in acelasi timp fiind necesara si pregatirea elevilor pentru a utiliza in activitatea lor, suporturile audio-vizuale.

Elevii nu poseda capacitatea de a „lectura' dintr-o simpla privire o imagine, fie ea chiar simpla. Profesorul este acela care urmeaza sa orienteze si sa focalizeze atentia elevilor asupra aspectelor esentiale ale continuturilor transmise, in functie de scopul secventei educative respective: identificarea anumitor elemente, descrierea componentelor prezentate, interpretarea unei imagini etc. Lectura unei imagini de catre elevi poate imbraca aspecte diverse, in functie de raporturile dintre forma si continuturile acesteia, de planul indep, sau apropiat de prezentare, de unghiul de vedere, de durata expunerii etc.

» Indiferent de mijloacele tehnice utilizate, procesul instructiv-educativ presupune si moment conversatie profesor-elevi si elevi-elevi, discutii de grup. jocuri de simulare, adica asigurarea unor cor interactive intre elevi, profesor si mijlocul tehnic folosit. Pentru ca strategia didactica bazata pe utilizarea mijloc tehnic de instruire sa fie eficienta, este necesar ca informatiile transmise cu ajutorul mijloacelor tehi sa fie supuse unor prelucrari, interpretari, restructurari, sa se realizeze verbalizari, corelatii etc., iar r cunostinte sa fie integrate in sistemul cognitiv al elevilor.

De aceea, este necesara pregatirea clasei in vederea perceperii eficiente a mesajului audio-viz Aceasta pregatire consta intr-o discutie prealabila cu elevii, in cadrul careia se reactualizeaza ceea ce el cunosc deja despre subiectul discutat, se precizeaza ideea fundamentala pe care o transmite mesajul formuleaza cateva intrebari la care elevii vor cauta raspunsuri in timpul perceperii mesajului. Este impor ca profesorul sa formuleze intrebari „de descoperire', pentru a obliga elevii sa gandeasca si sa asimilezi mod constient informatiile. In comentariile sale, profesorului nu se va limita la simpla descriere si nici nu epuiza explicatiile; dimpotriva, le va lasa elevilor o zona de necunoscut si de investigare in legatura imaginile prezentate, oferind, daca este necesar, puncte de sprijin.

Asigurarea conditiilor interactive intre profesor, elevi si mijloacele tehnice utilizate, vizeaza creste eficientei procesului de invatare prin:

aprofundarea proceselor de analiza si sinteza

clarificarea aspectelor insuficient sesizate prin lectura imaginii

asigurarea patrunderii prin gindire a celor receptate

formarea la elevi a unei viziuni de ansamblu asupra celor studiate

integrarea noilor cunostinte in sistemul cognitiv propriu al elevilor.

In vederea cresterii eficientei utilizarii conversatiei, a expunerii, a explicatiei, a problematizarii descoperirii si a altor metode didactice dupa lecturarea de catre elevi a unei imagini, se poate recurge reluarea unor „cadre' sau secvente din mesajul vizual: diapozitive, secvente de film, imagini etc.loading...


Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1797
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2020 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site