Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Gradinita

Finalitatile educatiei - Idealul educational

didactica pedagogie+ Font mai mare | - Font mai micFinalitatile educatiei

Educatia, asa dupa cum demonstreaza inclusiv etimologia acestui concept (in latina "educe, educere" - a duce, a conduce), nu este o activitate desfasurata in sine si pentru sine, ci una care urmareste atingerea anumitor finalitati. O abordare corecta si sistemica a fenomenului educational poate fi realizata doar prin prisma intentiilor urmarite si a rezultatelor scontate.Sensul finalist al actiunii educationale se refera la faptul ca, in fiecare moment al desfasurarii sale, educatia este orientata si dirijata in functie de finalitatile (rezultatele) pe care aceasta le urmareste. Aceste finalitati sunt determinate preponderent de contextul social-istoric in care se desfasoara actiunea educationala si mai putin de dorintele proprii ale elevului sau ale celui care organizeaza, declanseaza si conduce actiunea educativa.

Din aceasta perspectiva, educatia reprezinta un sistem de actiuni informativ-formative, desfasurate in mod constient si sistematic asupra subiectului uman in vederea transformarii acestuia in conformitate cu finalitatile educationale urmarite. Aceste finalitati exprima orientarile asumate la nivel de politica educationala in vederea dezvoltarii personalitatii umane in conformitate cu anumite valori.

Finalitatile educatiei, in functie de nivelul lor de generalitate si de intervalul de timp rezervat atingerii acestora, se structureaza pe trei niveluri ierarhic organizate:

ideal educational

scopuri educationale

obiective educationale.

1. Idealul educational

Idealul educational exprima cerintele si aspiratiile unei societati intr-o anumita etapa istorica sub forma unui model dezirabil de personalitate umana, fiind in fapt, una dintre legaturile principale prin intermediul careia se realizeaza independenta dintre actiunea educativa si sistemul socio-economic in general. Idealul educational are un nivel ridicat de generalitate si se atinge pe termen lung, la realizarea sa contribuind sistemul educativ in ansamblul sau. Prin continutul sau instructiv-educativ, idealul educational este rezultatul unui proces de rationalizare, generalizare a unor fenomene sociale, psihologice si pedagogice, specifice unei etape istorice, proces in urma caruia se proiecteaza apoi trasaturile fundamentale ale omului pe care educatia urmeaza sa-1 formeze. Idealul educational exprima astfel modul sau tipul de personalitate solicitat de conditiile sociale ale unei etape istorice si pe care educatia urmeaza sa-1 formeze in procesul desfasurarii ei. Prin intermediul idealului educational, societatea isi proiecteaza propriile sale aspiratii in legatura cu achizitiile fundamentale ale membrilor sai, pe care educatia urmeaza sa le realizeze.

Idealul educational se contureaza si obiectiveaza la nivelul a trei coordonate sau dimensiuni fundamentale:

(a)    Dimensiunea sociala - care vizeaza tendinta generala - de dezvoltare a acelei societati si care va anticipa unele stari posibile, elemente definitorii ale societatii viitoare, in raport cu care trebuie educat omul.

(b)   Dimensiunea psihologica - se refera la tipul de personalitate pe care societatea il solicita, respectiv la ansamblul de trasaturi psiho-comportamentale ale membrilor societatii.

(c)    Dimensiunea pedagogica - are in vedere posibilitatile efective de care dispune actiunea educationala pentru a transpune in practica idealul respectiv.

Din analiza celor trei dimensiuni prezentate anterior, rezulta ca idealul educational realizeaza legatura dintre ceea ce este si ceea ce trebuie sa devina omul in procesul educatiei.

In ceea ce priveste idealul educational actual al invatamantului din tara noastra, acesta este sintetizat prin formularea urmatoarelor cerinte: "dezvoltarea libera, integrala si armonioasa a individualitatii umane in vederea formarii unei personalitati autonome si creative. Astfel, idealul educational romanesc al acestei perioade vizeaza desavarsirea potentialului uman si valorificarea acestuia in vederea formarii unei personalitati armonioase si creatoare, capabila sa se integreze in societate si sa faca fata cu succes cerintelor de orice natura ale societatii.

Idealul educational al scolii romanesti nu se refera doar la desavarsirea interioara a personalitatii, ci are in vedere si asigurarea dimensiunii de ordin vocational a procesului instructiv-educativ, vizand exercitarea unei profesiuni cu randament optim. In acest mod, se realizeaza asigurarea unei corespondente cat mai bune a caracteristicilor personalitatii subiectului uman cu activitatea prestata in contextul solicitarilor societatii. Un asemenea ideal vocational, este un proiect ce cuprinde un ansamblu de valori si insusiri posibil de a fi asimilate si formate in grade diferite, in functie de dispozitiile interne ale personalitatii si de calitatea organizarii educatiei. Societatea trebuie sa ofere cadrul potrivit pentru desavarsirea personalitatii umane, iar aceasta sa se implice in mod creator in dezvoltarea acelei societati.

Concluzionand, putem spune ca oricare ar fi societatea in care functioneaza idealul educational, acesta urmareste sa atinga aspectele definitorii pentru contextul istoric si socio-economic in care acesta urmeaza a se realiza. Astfel, idealul educational are valoare orientativa si prezinta generalitate descriptiva pentru tot ceea ce se intreprinde in directia formarii si educarii omului. Idealul educational este, de asemenea, cel care impune o anumita atitudine fata de fiinta umana in general, fata de copilul ce este educat in special. Aceasta atitudine este in fapt, aceea care jaloneaza organizarea si desfasurarea actiunii educationale cu toate comportamentele ei (scopuri, obiective, mijloace, forme de realizare s.a.) si care, in ultima instanta, conditioneaza masura atingerii efective a idealului educational.

2. Scopurile educationale

Scopurile educationale reprezinta finalitati educationale cu nivel mediu de generalitate care se realizeaza in intervale medii de timp. Scopurile educationale sunt anticipari mentale ale diverselor actiuni de formare a personalitatii umane si se refera la rezultatele ce urmeaza sa se obtina in cadrul unui sir de actiuni educationale. Specificul scopurilor educationale consta in faptul ca acestea practic detaliaza idealul educational la nivelul diverselor situatii instructiv-educative. Astfel, daca idealul educational este unul singur, scopurile educationale vizeaza finalitati educationale particulare, specifice spre exemplu diverselor laturi ale educatiei, diferitelor nivele si profile de invatamant si diferitelor tipuri de scoli.

Analizand structura scopurilor educationale, Geissler distinge existenta a patru perechi de scopuri, contradictorii dar, in ultima instanta, complementare:

scopuri materiale (centrale pe asimilarea de informatii) si scopuri formale (urmarind modelarea aptitudinilor si cultivarea personalitatii)

scopuri de continut (centrate pe achizitionarea de cunostinte punctuale) si scopuri comportamentale (formarea si interiorizarea unor actiuni sau deprinderi)

scopuri utilitare (axate pe formarea deprinderilor si competentelor cerute de activitatea practica) si scopuri nepragmatice (vizeaza formarea unor conduite fara o finalitate practica imediata)

scopuri specifice disciplinelor (caracteristice fiecarei materii) si scopuri supradisciplinare (dezvoltarea inteligentei, motivatiei etc.).

Prin continutul lor, scopurile educationale poseda o anumita autonomie in raport cu idealul educational si subordoneaza mai multe obiective particulare. In timp ce idealul este specific unei etape istorice, scopurile educative ce-i corespund sunt multiple si variate, in functie de tipul actiunilor educationale concrete. Facem in acest context precizarea ca trecerea de la idealul educational la scopuri educationale si de la acestea la obiective poarta numele generic de derivare pedagogica.

3. Obiectivele educationale

Obiectivele sunt finalitati educationale care au un nivel redus de generalitate si se realizeaza in intervale scurte de timp, referindu-se la lectii sau secvente de lectii. Obiectivele educationale sunt enunturi cu caracter anticipativ care descriu in termeni exacti rezultatele asteptate a fi obtinute la finele unei secvente de instruire. In functie de natura si continutul rezultatelor vizate, obiectivele educationale se impart in obiective de ordin cognitiv, obiective de ordin afectiv-motivational si obiective de ordin comportamental.

In lantul finalitatilor educationale, obiectivul este ultima veriga, cel care va particulariza si concretiza idealul si scopurile educationale. Obiectivul indica modificarea ce urmeaza a se produce in mod intentionat in structura personalitatii celui educat. Modificarile pot surveni, asa dupa cum precizam anterior, la nivelul proceselor si insusirilor psihice, a calitatilor intelectuale, aptitudinilor, motivatiilor s.a.

Asigurarea functionalitatilor specifice obiectivelor educationale, necesita opera-tionalizarea acestora. A operationaliza un obiectiv inseamna a-1 transpune in termeni de comportament concret, direct observabil si masurabil. Operationalizarea unui obiectiv educational presupune realizarea unei suite de precizari: precizarea performantei, precizarea autorului performantei, precizarea conditiilor concrete in care va avea loc realizarea performantei respective si stabilirea unui nivel minimal acceptat de reusita.

Asa dupa cum idealului educational ii corespund mai multe scopuri educationale, unui scop ii corespunde un sir de obiective educationale. Idealul si scopurile educationale fiind mai generale si mai indepartate ca timp de realizare, este necesara detalierea acestora printr-un sir de obiective, fiecare anticipand o performanta ce va putea fi observata si evaluata la sfarsitul actiunii educationale. Facem in acest context precizarea ca, in general, eficienta actiunii educationale poate fi apreciata parcurgand traseul de la obiective la idealul educational: atingerea obiectivelor ne ajuta sa ne pronuntam asupra realizarii scopului, iar scopul ne ofera o imagine despre incadrarea actiunii educationale in ideal. Intre ideal, scopuri si obiective educative exista o stransa interdependenta. Idealul educatiei determina scopurile si obiectivele educative, iar acestea, la randul lor, concretizeaza pe diverse planuri cerintele generale ale idealului. Daca obiectivele si scopurile educationale nu sunt atinse, atunci idealul educational devine imposibil de realizat.

Idealul, scopurile si obiectivele educationale se constituie intr-un sistem, calauzind intreaga organizare si desfasurare a actiunii educationale. In functie de idealul educational, de scopurile si obiectivele preconizate si in vederea realizarii acestora, se organizeaza intregul sistem de invatamant, se structureaza continutul invatamantului, se alege si se utilizeaza tehnologia si metodologia educationala considerata a fi cea mai eficienta. O data precizate, scopul si obiectivele educationale aferente constituie un important criteriu de evaluare al eficientei activitatilor educationale realizate efectiv.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 4470
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved