Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

Gradinita

ORIENTAREA SPRE CARIERA

didactica pedagogie

+ Font mai mare | - Font mai mic
ORIENTAREA SPRE CARIERA

In Romania se simte tot mai acut nevoia de orientare spre alegerea carierei si a insertiei socio-profesionale a viitorilor absolventi,in conformitate cu stadardele europene.
Piata muncii nu mai inseamna pentru tinerii romani doar Romania si mai ales nu mai inseamna doar anumite meserii si profesii practicate pana de curand. Se pune astfel problema educatiei tinerilor intr-un mod adecvat,care sa le ofere egalitate de sanse cu toti tinerii europeni.

Consilierea profesionala este considerata pe plan european ca o componenta esentiala a reformelor educationale. De asemenea reprezinta o dimensiune majora a politicilor educationale in toate tarile europene. Educatia pentru orientarea spre cariera, care inseamna – in extenso – educatia pentru viata este un scop educational, dirijand sistemul de invatamant catre un set de valori comune.

Cetatenia UE ofera drepturi cetatenilor statelor membre si consolideaza protectia intereselor acestora. Unul dintre cele mai importante drepturi este dreptul de a studia, respectiv de a munci a romanilor in oricare dintre tarile membre ale Uniunii Europene. Acest lucru implica reformarea sistemului de invatamant si de educatie romanesc, in conformitate cu standardele europene.

Tendintele majore ale reformei curriculum – ului in plan european constau in: educatia pentru toti, relevanta curriculum – ului pentru individ si pentru societate, dezvoltarea unor atitudini si valori dezirabile, dezvoltarea abilitatilor,a gandirii cri- tice, preocuparea pentru adecvarea instruirii la nevoile fiecarui individ, maximizarea potentialului fiecarui elev, predarea si invatarea centrate pe elev, evaluarea holistica a performantelor

Pregatirea profesionala trebuie sa permita oamenilor adaptarea la dinamica tehnologica si sociala si sa conduca la cresterea mobilitatii si a flexibilitatii fortei de munca. Avem nevoie de o ocupatie din diverse motive, cel mai puternic fiind acela ca trebuie sa ne asiguram toate cele necesare unui trai decent.

In contextul educatiei pentru orientarea profesionala, relatia profesor (diriginte) – elev implica anumite caracteristici, care deriva din specificul acestui tip de educatie. Rolul dirigintelui nu trebuie sa se reduca la a transmite informatii (despre anumite meserii, despre cerintele pietei muncii etc.), iar al elevului de a asculta si de a le asimila. Profesorul trebuie sa fie un organizator al situatiilor educationale si un element de legatura intre elev si societate, care mediaza si faciliteaza accesul la informatie. Modificarea rolului profesorului in procesul educational se reflecta in proces educational linear versus proces educational dinamic, interactiv (managementul clasei, cooperarea etc.). Astfel, elevii si profesorul – diriginte sunt implicati in procesul educational si sunt responsabili pentru practicile educationale si pentru rezultatele acestora.

Competentele profesorilor din perspectiva educatiei pentru alegerea carierei sunt:

- abordarea problemelor din perspectiva elevului;

- sesizarea si acceptarea similitudinilor si diferentelor dintre el insusi si elev, ca si dintre elevii insisi;

- manifestarea unei atitudini de sensibilitate fata de nevoile si interesele elevilor;

- solutionarea problemelor si situatiilor complexe la nivel de clasa;

- capacitatea de a se vedea pe sine, ca si pe elevi, ca membri activi ai comunitatii locale, nationale si globale;

- capacitatea de a integra propriile sale prioritati intr-un cadru comun de probleme si valori, precum si de actiona pe baza deciziilor elevilor;

- capacitatea de a-si recunoaste greselile in fata unui grup si de a valorifica din punct de vedere educativ consecintele acestora;

- capacitatea de a dezbate aspecte privind perspectiva invatarii permanente.

Pentru dezvoltarea unor atitudini si valori dezirabile, profesorul trebuie sa creeze situatii educationale menite sa dezvolte astfel de atitudini, sa se descurce in situatii conflictuale date de opinii /atitudini diferite intre indivizi sau intre individ si societate, sa evalueze dezvoltarea atitudinilor si valorilor la elevi.

Innoirea rolului profesorului (dirigintelui) trebuie sa aiba in vedere urmatoarele aspecte :

- practicarea drepturilor elevilor dand prioritate unei pedagogii cooperative si instaurand un climat de incredere in clasa;

- centrarea pe elev;

- considerarea contextului social si global;

- rolul de mediator intre elevi si mediul lor;

- modernizarea procesului de evaluare cu accent pe evaluarea formativa;

- modernizarea formarii profesorului, folosind noi abordari pedagogice si noile tehnologii informationale;

Relatia profesor (in general) si diriginte (in special) cu elevul trebuie sa fie una de colaborare, de incredere si respect reciproc. Elevul nu trebuie sa se simta controlat , manipulat, ci sprijinit.

Formele educatiei pentru orientarea spre cariera sunt:

1.Educatia formala este invatarea sistematica a disciplinelor curriculare structurata si gradata cronologic, realizata in institutii specializate (scoli generale, licee, universitati) de catre personal specializat. Disciplinele din programele de invatamant care se predau de-a lungul anilor de scolarizare sunt diverse, grupate pe arii curriculare (limba si comunicare, stiinte, om si societate, arte, sport). Acestea dau posibilitatea elevului sa asimileze cunostinte de diferite nivele, sa-si formeze competente la disciplinele respective, dar si sa inteleaga care dintre acestea il intereseaza mai mult, la care lucreaza cu mai multa placere. Un prim pas in orientarea spre cariera, pornind mai ales de la educatia formala il constituie optiunea elevului in alegerea tipului de scoala dupa sustinerea testelor nationale la absolvirea clasei a VIII – a. Cel caruia ii place matematica se va indrepta spre o clasa de matematica – informatica, de stiintele naturii sau spre un liceu cu profil tehnic; cel caruia ii plac limbile straine va opta pentru o clasa cu profil filologic sau bilingv, cel caruia ii place chimia, biologia sau fizica se va indrepta spre o clasa cu profil de stiintele naturii, iar cel caruia ii place mai putin sa invete va alege o scoala de arte si meserii. Desi acest tip de orientare minimalista mai poate functiona la 14 ani, cand elevul se apropie de finalizarea studiilor liceale situatia este mult mai complexa si educatia formala pe care se pune cel mai mare accent in Romania nu mai este suficienta deoarece multi tineri care termina liceul ies cu cunostinte vaste, dar nu stiu sa comunice, nu stiu sa lucreze in echipa, nu stiu sa expuna o idee, nu stiu ce inseamna o cariera,nu stiu sa se prezinte la un interviu sau sa se autoevalueze. 2.Astfel,apare nevoia tot mai acuta de a-i invata pe tineri capacitati esentiale pentru viata lor, ceea ce se poate realiza doar prin educatia non-formala ce cuprinde activitati educative de tip non-formal desfasurate in sistemul de invatamant de catre institutii educative.

Cea mai importanta activitate de tip non-formal este ora de dirigentie pentru ca aceasta, fiind cuprinsa in orarul elevului, are repetitivitate si continuitate. In ciclul superior al liceului trebuie sa se acorde o atentie deosebita in orele de dirigentie orientarii pentru cariera a elevului prin diverse modalitati: chestionare, teste, exercitii prin care tanarul isi poate descoperi pentru sine si apoi pentru ceilalti „atu” –urile. In orele de dirigentie se pot derula activitati, care daca sunt bine gandite si bine organizate, au un impact deosebit pentru clasa, dar si pentru fiecare individ in parte.

In martie 2007, in calitate de diriginte la clasa a 8-a C am desfasurat o lectie demonstrativa de dirigentie in cadrul Comisiei metodice a dirigintilor de la clasa a VIII-a cu tema: „DOMENII PROFESIONALE - PLANIFICAREA CARIEREI

OBIECTUL: CONSILIERE SI ORIENTARE - DIRIGENTIE

COMPONENTA EDUCATIVA: Dezvoltarea personalitatii si dezvoltarea carierei

SUBCOMPONENTA: Dezvoltarea carierei elevului

TEMA: domenii profesionale – planificarea carierei

DURATA: 50 minute

COMPETENTE SPECIFICE:

* Formarea si dezvoltarea capacitatii de autocunoastere

* Dezvoltarea capacitatii de valorizare maxima a potentialului propriu

* Stimularea motivatiei invatarii continue in scopul dezvoltarii propriei cariere

* Dezvoltarea abilitatii de informare privind cariera

* Formarea si dezvoltarea capacitatii decizionale

* Armonizarea si exersarea propriului sistem de valori in acord cu cel social

OBIECTIVE OPERATIONALE: Elevii vor fi capabili:

O1sa precizeze daca s-au hotarat ce doresc sa faca in viata, enumerand factorii care au contribuit in luarea acestor decizii;

O2sa evidentieze rolul activ sau pasiv al parintilor in optiunea lor;

O3sa isi expuna parerea in legatura cu plecarea tinerilor in strainatate pentru a-si asigura un viitor;

O4sa precizeze daca ar alege optiunea plecarii in strainatate, motivand alegerea;

O5sa evidentieze in ce masura ar putea sa se afirme in tara peste cativa ani, daca ar urma domeniul dorit;

O6sa argumenteze daca in prezent cariera profesionala a unui tanar depinde de calitatile sale;

O7sa inteleaga necesitatea sociala a pregatirii profesionale;

O8sa defineasca termenii specifici;

O9sa cunoasca principalele familii ocupationale;

O10sa enumere principalele responsabilitati ale unor meserii si profesii noi;

O11sa identifice meseriile specifice diferitelor zone geografice ale tarii.

STRATEGIA DIDACTICA:

RESURSE MATERIALE: chestionare, laptop, videoproiector, ecran de proiectie

RESURSE PROCEDURALE: conversatia euristica, argumentatia, observarea investigativa, metoda exercitiului, expunerea, exemplul, SlideShow (PowerPoint)

Scenariu didactic

Eveniment

didactic

Activitatea profesorului

Activitatea elevului

1. Moment

organizatoric

Profesorul face prezenta.

Elevul de serviciu prezinta lista cu elevii absenti.2. Motivarea

elevilor

Avem nevoie de o ocupatie din diverse motive, cel mai puternic fiind acela ca trebuie sa ne asiguram toate cele necesare unui trai decent.

3. Anuntarea temei si a obiectului activitatii

Profesorul anunta tema: Domenii profesionale – planificarea carierei.

Elevii sunt atenti.

4. Desfasurarea

activitatii

Prezinta factorii care influenteaza deciziile privind cariera (Anexa nr.3)

Cere elevilor sa recunoasca meseriile sau ocupatiile sugerate de imagini.

Profesorul analizeaza raspunsurile elevilor la cele 3 tipuri de chestionare distribuite anterior (Anexa nr.1 si Anexa nr.2)

Profesorul cere fiecarui elev din pereche sa-si caracterizeze colegul de banca, sa argumenteze alegerea si sa comenteze caracterizarea facuta de colegul sau.

Cere elevilor sa explice semnificatia unor termeni specifici: ocupatie, functie, meserie, profesie si familie ocupationala.

Care sunt principalele familii ocupationale existente in tara noastra?

Enumerati cateva ocupatii corespunzatoare fiecarei familii ocupationale.

Prezentati principalele atributii ale profesiilor noi.Precizati zonele geografice corespunzatoare unor meserii si profesii specificate de voi. Dati exemple de meserii si profesii specifice.

Elevii raspund (in scris) ce meserii sau ocupatii cred ca reprezinta imaginile prezentate pe ecranul de proiectie

Elevii lucreaza in perechi:
Ce meserie crezi ca i s-ar potrivi colegului de banca Argumenteaza alegerea facand referire atat la calitatile cat si la defectele acestuia.
Comenteaza caracterizarea facuta de colegul tau, spune daca esti sau nu de acord si care este meseria pe care vrei s-o urmezi.

Elevii raspund:

Ocupatia este activitatea pe care o desfasoara o persoana intr-o unitate economico-sociala, aducatoare de venit si care constituie o sursa de existenta.

Functia este activitatea desfasurata de o persoana intr-o ierarhie de conducere sau executie.

Meseria reprezinta totalitatea cunostintelor obtinute in timpul scolii sau practicii; acestea permit celui care le poseda sa execute anumite operatii de prelucrare a materiei prime si a semifabricatelor sau sa presteze anumite servicii.

Profesia este calificarea obtinuta prin studii, iar ocupatia este cea exercitata efectiv la locul de munca.

Familia ocupationala reprezinta un grup de meserii, inrudite sau nu intre ele, practicate in acelasi domeniu economic, pentru care pregatirea este comuna.

Principalele familii ocupationale din tara noastra sunt:

Mecanica si tehnologia materialelor (strungar, operator de masini-unelte)

Industrie usoara (tricotor textil, tehnician confectii si tricotaje, maistru)

Electrotehnica si energetica (electrician)

Electronica, automatica si informatica tehnologica industriala (tehnician, electronist)

Constructii si lucrari publice (zidar, tehnician topocadastru, inginer constructor, proiectant)

Agricultura (floricultor, inginer silvic)

Chimie industriala ( operator in industria de medicamente si produse cosmetice)

Industria alimentara ( operator in fabricarea mezelurilor, pasteurizator produse lactate)

Fabricarea produselor din lemn (tamplar, operator la fabricarea cherestelei)

Comert si servicii (agent de vanzari, receptioner-distribuitor)

Alimentatie publica si turism (lucrator hotelier, ospatar)

Servicii si productie artizanala (frizer, coafor, manichiurist, olar)

Finante, administratie publica ( casier, vanzatori de bilete, vamesi, inspectori de vama si frontiera)

Familii ocupationale din domeniul vocational ( muzeograf, profesor, dietetician)

Meserii si profesii noi (psiholog, decorator de interioare, arhitect, , asistent-manager, specialist comunicare si relatii publice, consilier administratie publica, agent comercial, agent de asigurare, asistent social, designer de publicatii, designer vestimentar, web designer, traducator, avocat, reporter, crainic televiziune, insotitor bord, agent imobiliar, consiler ecologic, analist de credit.

Agricultura are conditii prielnice de dezvoltare in ce priveste relieful, clima, solurile (Campia Romana, Campia de Vest, Podisul Moldovei, Podisul Dobrogei ).

Meserii si profesii specifice acestor zone sunt: tehnicieni agricoli, ingineri agronomi, morar, brutar-patiser, operator in industria zaharului, uleiului, etc.

Industria petrolului (Campia Romana, Podisul Getic, Campia de Vest-extractie;

Brazi, Ploiesti, Pitesti, Campina, Borzesti – prelucrare) + gaze naturale

Meserii si profesii specifice acestor zone sunt: sondor – foraj, operator in extractia, tratarea si transportul titeiului si a gazelor naturale, etc.

Energia electrica (se produce in termocentrale, hidrocentrale)

Meserii si profesii specifice acestor zone sunt:electrician centrale electrice, electromecanic, mecanic de turbine, etc.

Exploatarea padurilor are ca meserii specifice: padurar, agent ecolog, operator la fabricarea cherestelei, mecanic utilaje, etc.

Fabrici de mobila: Suceava, Bucuresti,  etc.

Fabrici de instrumente muzicale: Reghin, Bucuresti, etc.

Turismul are ca meserii specifice: lucrator hotelier, ospatar, vanzator, cofetar, patiser, bucatar, etc.

Concluzii

Orice meserie isi alege un om aduce satisfactii pe plan spiritual daca este facuta cu pasiune.

Chestionar 1 Anexa nr. 1

  • Ai un plan de viitor in ceea ce priveste cariera ta profesionala
  • Cine te-a influentat in acest sens?
  • Ai posibilitatea de a opta singur in ceea ce priveste viitorul tau?
  • Te influenteaza parintii in alegerea viitorului?
  • Ce parere ai despre tinerii care pleaca in strainatate pentru a se realiza?
  • Ai alege sa pleci in strainatate? De ce?
  • Crezi ca o cariera profesionala depinde de calitatile si performantele omului sau de cunostinte ori bani?

Chestionar 2 (pentru cunoasterea de sine in vederea alegerii profesiunii viitoare)

1.Ce calitati consideri ca sunt cele mai importante la o persoana

2.Ce calitati sunt necesare pentru profesiunea care-ti place?

3.Ce calitati crezi ca ai dintre cele apreciate de tine?

4.Ce factori te-au influentat cel mai mult in alegerea scolii?

(prietenii, scoala, parintii, alti factori)

Inveti pentru ca: - vrei o nota buna; - sa le faci o bucurie parintilor ;- sa fii laudat de parinti ;

- vrei sa stii lucruri noi; - pentru a nu ramane corigent sau repetent ;- de frica parintilor

- pentru viitoarea profesiune ; - alte motive

Chestionar 3 (Raspunde sincer)l      La sfarsitul acestui an scolar urmeaza sa sustii Testele nationale. Esti pregatit(a

l      Ce intelegi prin a fi pregatit pentru un examen?

l      De ce crezi ca este important sa obtii un rezultat bun la examen?

l      Ai sprijinul familiei? Ce inseamna pentru tine sa fii sprijinit?

l      Cum crezi ca poate scoala sa fie alaturi de tine astfel incat sa recuperezi ceea ce nu stii?

l      Te-ai gandit ce liceu ai vrea sa urmezi? Este dorinta ta in acord cu nivelul la care te situezi acum?

l      Ai in vedere deja o profesie?

l      Ce te relaxeaza cel mai mult? De ce?

l      Ce-ti reprosezi in ceea ce priveste relatia ta cu scoala?

l      Ce ti-ai propus sa faci pentru ca, la sfarsitul anului scolar, sa nu-ti poti reprosa nimic

Anexa nr.2

Analiza raspunsurilor date (in cadrul celor 3 chestionare) :

CHESTIONAR 1

1. Toti aveti un plan de viitor in ceea ce priveste cariera profesionala

2. In acest sens, ati fost influentati de parinti, bunici, matusi, veri, profesori sau televizor ; exista si copii care nu au fost influentati

3. + 4. In alegerea viitorului unii ati raspuns ca aveti posibilitatea de o opta singuri, dar exista si interventia parintilor

5. + 6. In general, parerea voastra despre cei care pleaca in strainatate este buna, motivand ca exista conditii mai bune, mai multe sanse de realizare profesionala, salarii mai mari; unii copii au raspuns ca nu ar pleca in strainatate, pentru ca nu se pot adapta intr-un loc strain, fara familie sau pentru ca vor sa urmeze o cariera militara in tara; exista copii care au afirmat ca este prea devreme sa decida acest lucru;

7. Cei mai multi dintre voi ati raspuns ca performantele si calitatile omului contribuie la realizarea profesionala; exista si copii care au raspuns ca banii contribuie la gasirea unui loc de munca

CHESTIONAR 2

1.+ 2.+ 3. Printre calitatile importante ale unei persoane ati enumerat: dreptatea, modestia, curajul, intelepciunea, calitatile fizice, seriozitate, optimism, inteligenta, incredere in sine, rabdare, solidaritate, discernamant, sinceritate, toleranta, comprehensiune; la intrebatrea 3. 3 copii au raspuns ca aprecierea asupra calitatilor personale trebuie facuta de cei din jur

4. In acest sens, ati fost influentati de parinti, bunici, matusi, veri, profesori sau televizor ; exista si copii care nu au fost influentati

5. Unii dintre voi invatati pentru note, pentru ca vreti sa stiti lucruri noi sau pentru alte motive, altii pentru a face bucurii parintilor sau pentru a nu ramane corigent; nimeni nu invata de frica parintilor

CHESTIONAR 3

1. La intrebarea daca sunteti pregatiti pentru sustinerea examenului, raspunsurile voastre au variat intre DA, NU, Insuficient, Aproape, E loc de mai bine

2. A avea cunostintele necesare promovarii examenului cu nota mare; a constientiza ca acest pas este cel mai important, inseamna pentru voi a fi pregatit pentru examen

3. Toti doriti sa fiti repartizati la liceul visat

4. Sunteti sprijiniti de membrii familiei, sunteti incurajati in alegerea facuta, sunteti intelelesi

5. In cea mai mare parte, doriti ca scoala sa organizeze ore suplimentare, cercuri, programe la dispozitia elevului (unele se realizeaza); unii doresc ca pregatirea de la scoala sa se axeze mai mult pe obiectele de examen; au existat copii care au raspuns ca scoala nu poate sa-i ajute in recuperare (greselile facute de ei trebuie remediate tot de ei);

6. +7. In general, v-ati gandit asupra tipului de liceu pe care ati vrea sa-l urmati; exista si exceptii 

( nehotarare asupra profesiei);

8. Cel mai mult va relaxeaza: somnul, lectura, televizorul, calculatorul, desenul, pictura, muzica, dansul, goblenul, jocul de rumy, plimbarile in aer liber, vorbitul la telefon, plimbarea cu masina, scrisul temelor

9. +10. In general, va reprosati ca nu ati invatat la timp si suficient la toate obiectele si considerati ca trebuie sa luati masurile necesare (planificand timpul alocat studiului cat mai riguros; sa fiti atenti

intr-o mai mare masura la ore)

In luna mai 2007 am desfasurat un lectorat cu parintii elevilor clasei a 8-a C cu tema: “FACTORII CARE INFLUENTEAZA DECIZIA PRIVIND CARIERA”

Consilierea si orientarea pentru cariera ii ajuta pe copii sa se descoperi si sa se valorizeze, alegand profesiunea care li se potriveste.

Sedintele de consiliere pot individuale (pentru parcurgerea etapei de auto-cunoastere, conceperea proiectului vocational sau profesional, realizarea portofoliului personal) sau de grup (simularea interviului, training de comunicare).

Exista suficiente motive pentru care parintii si copiii lor, tinerii, dar si cei care au dobindit deja o calificare sau au experienta profesionala au nevoie au nevoie de orientare si consiliere profesionala si/sau vocationala:

Parintii sunt, din punct de vedere juridic si moral, responsabili de educatia copiilor. Ei au dreptul sa-si creasca copiii in spiritul unor vocatii corect identificate, sprijinindu-i sa-si dezvolte potentialul creator, prezentul si viitorul profesional.

Copilul traieste si actioneaza, in cea mai mare parte a vietii sale intr-un anturaj familial. Imaginea de sine si despre lume si-o formeaza prin intermediul unor simboluri, traditii si semnificatii parentale asimilate de-a lungul vietii. Prin urmare, atitudinile, valorile, opiniile, interesele, convingerile promovate de catre parinti pot orienta pozitiv sau negativ viitoarea cariera a copilului.

Practica de zi cu zi demonstreaza influenta atitudinilor parentale asupra rezultatelor scolare ale copiilor, in special asupra motivatiei invatarii si orientarii profesionale, precum si faptul ca unele comportamente ale elevilor, ca si ale parintilor acestora, pot fi favorizate sau remediate prin sedintele de consiliere a carierei, oferite de Cabinetele de Asistenta Psihopedagogica existente in scoli si licee, la agentiile de ocupare a fortei de munca si in organizatiile care se ocupa de consilierea pentru cariera sau recrutarea si selectia de personal.

Pe parcursul vietii, fiecare dintre noi se confrunta cu situatii care ne pun in ipostaza de a alege intre mai multe posibilitati, de a lua o decizie. Aceasta decizie poate fi o hotarare, o alegere a noastra sau a unei alte persoane, care ne priveste sau ne afecteaza personal.

Una din deciziile importante, majore pentru orice persoana, este decizia privind cariera; aceasta decizie poate sa ne coordoneze traseul personal si profesional in directia atingerii scopului dorit.

O decizie majora nu se ia oricum si oriunde. Pentru a lua o decizie responsabila si corecta trebuie sa luam in calcul pasii luarii unei decizii.

De ce avem nevoie de consiliere pentru cariera? Deoarece comunitatea si societatea au nevoie de persoane echilibrate psihoafectiv, capabile sa relationeze optim cu ceilalti, sa devina competente profesional, responsabile, inteligente emotional, cu o gandire pozitiva si totodata realista.

De multe ori, in limbajul cotidian, termeni ca profesie, ocupatie si cariera sunt priviti ca sinonime, insa realitatea e alta:

CARIERA = Este ca o umbrela care cuprinde profesia si ocupatia/ocupatiile persoanei respective

PROFESIE = Se obtine in urma incheierii unei perioade de scolarizare atestata printr-o diploma

OCUPATIE (OCUPATII) = Sursa de venit

Altfel spus, CARIERA cuprinde profesia si ocupatia sau ocupatiile pe care le avem parcursul vietii active, profesia putand coincide sau nu cu ocupatia.

Cand ne alegem traseul educational si implicit pe cel profesional, este bine sa analizam cu maximum de atentie raportul dintre cerintele noastre personale (ce ne place si ce nu ne place, ce dorim, ce urmarim) si cele sociale (care se regasesc la nivel social). Intre cele doua tipuri de cerinte se afla alternativele. Intrebarea care se pune este: Ce aleg sau cum decid?


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 3014
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site